Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Hjälpmedel för viktnedgång eller hälsofara?

Kategori: Kroppen

Nu på måndag kommer Alli, som är en vidareutveckling av den gamla "bantningsmedicinen" Xenical att kunna köpas receptfritt på apoteket. Givetvis höjs många röster både för och emot, det exempel som Aftonbladet ger är Stefan Rössner och Fredrik Paulún.

Stefan Rössner påpekar det faktum att detta är ett medicinskt testat läkemedel som har en bevisad effekt.

- Det krävs en mental omprogrammering för att bibehålla viktnedgången, det här är kryckor som stöttar på vägen, säger han vidare. 
Fredrik Paulún å andra sidan tycker att biverkningarna är för kraftiga för att vara tolerabla, och menar att en fettfattig kost är hälsofarlig i längden och lakar ur kroppen på vitaminer och antioxidanter. Han är också rädd att läkemedlet kommer att missbrukas av personer som har ätstörningar.

Efter att ha läst på en del om preparatet i fråga kan jag bara hålla med de röster som säger att en person med ätstörningar tyvärr är oerhört fantasirik när det gällar att hitta olika vägar att utöva sin sjukdom. Den som lider av kraftig övervikt kan däremot behöva hjälp på vägen. Fetma är en stor hälsofara, och en viktnedgång får nästan bara positiva effekter, såsom tex lindring eller till och med "utläkning" av diabetes, sänkta blodfetter, mindre påfrestning på knän, höfter och fötter, bättre självkänsla osv sov. Personligen tycker jag då att det i detta ljus kan vara värt att man får lite lösare avföring, framför allt om/när man har ätit en alltför fettrik kost.
Givetvis rekommenderar man samtidig kostomläggning och träning för att läkemedlet ska ha full effekt; en vuxen person kan då bättra på viktminskningen med 50%. Användarna har också full tillgång till en hemsida med olika tips, recept, tabeller osv.

Min åsikt är att en viktminskning alltid är av godo för den som behöver det, och vilken väg man då väljer för att uppnå det måste vara individuellt. Vad tycker du?

 Pack shot alli

Kommentarer


Kommentera inlägget här: