Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Multiresistenta bakterier ökar även i Sverige

Kategori: Sjukvård

Runt om i europa och övriga världen har olika typer av multiresistenta bakterier (MRB) härjat sedan många år tillbaks, i exempelvis England är läget så allvarligt att man helt har kapitulerat; man tar inga riktade odlingar och vidtar inga åtgärder för att försöka bekämpa problemet.
I Sverige har vi hittills varit relativt förskonade från dessa typer av bakterier. De senaste åren har man dock märkt att MRSA (meticillinresistenta Staphylokock Aureus), olika former av ESBL- bildande bakterier och nu senast VRE (Vancomyzinresistenta Enterokocker) ökar även i Sverige.
För alla dessa olika bakterier finns det än så länge något antibiotika som hjälper, det man fruktar är att dessa olika bakteriestammar ska mutera sinsemellan, så att de "ger" egenskaper till varandra så att tex MRSA även blir resistent mot Vancomyzin, som i nuläget är den enda antibiotika vi har mot denna bakterietyp. Därför är vi i Sverige mycket noggranna när det gäller dessa bakterietyper; vi har bland annat extra noggranna hygien- och städrutiner. Patienter som är bärare av dessa bakterier får inte heller dela rum med någon annan när de är inlagda på sjukhus, de måste hålla sig inne på sitt rum och får inte dela toalett med någon annan under sjukhusvistelsen.

Aftonbladet uppmärksammar problemet idag, men eftersom de måste locka läsare så vinklar de sin rubrik till "Sju svenskar har dödats av superbakterier" 
Sju svenskar som dött av "superbakterier" kan kanske låta mycket, men jag undrar två saker: Hur många svenskar dog direkt till följd av MRB och hur många svenskar har dött som varit bärare av MRB? Jag skulle tro att svaret på den första frågan till och med kan vara lägre än de sju man nämner i artikeln, medan de i den andra gruppen med all sannolikhet är betydligt fler. Många av de multiresistenta bakterierna ligger ofta latent, och när de väl blossar upp så orsakar de sällan någon livshotande sjukdom, även om sjukdomsförloppet kan vara nog så långdraget, eftersom bakterierna är så svårbehandlade. Givetvis kan den som är kraftigt nedsatt, tex de nyfödda barn som nämns i artikeln bli mycket svårt sjuk.

En viktig sak som de faktiskt nämner i artikeln är att eftersom olika typer av MRB är så vanliga runt om i europa och världen, och en stor del av befolkningen är koloniserade med dessa bakterier (bärare av bakterierna utan att vara sjuk av dem) så är risken stor när man semestrar utomlands att man "plockar upp" MRB, och själv blir bärare. Blir man sedan av någon anledning nedsatt i sitt allmäntillstånd, tex att man blir sjuk av något annat eller bara genom att man blir äldre, så kan dessa bakterier blossa upp, och orsaka sjukdom.
Så här fungerar alla de multiresistenta bakterier vi i nuläget känner till; de kan ligga latent i kroppen i många år, för att sedan blomma upp när man man av någon anledning blir nedsatt.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: