Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Migrän!

Kategori: Sjukvård

Ni som känner mig vet ju att jag sedan några år tillbaks har väldiga problem med migrän, med i princip ständig huvudvärk, episoder av förlamningar, domningar, stickningar, synproblem osv.
Min huvudvärk triggas igång av så gott som alla kända triggerfaktorer: alkohol (främst rödvin), starkt ljus, värme, om jag sovit för mycket eller för lite, bullrande ljud / höga ljud / flera olika ljud i kombination, vissa starka dofter, hastiga huvudrörelser, osv osv... Allra värst är dock vädret; mulet väder, åska och lågtryck är rena döden!

Det kändes i våras och somras som om det var stabilt, och på bättringsvägen.
Triggerfaktorerna framkallade inte alltid huvudvärk längre, och när de gjorde det så var den i alla fall lindrigare än innan. Jag kunde trappa ner både på de smärtstillande tabletter jag tar och på de betablockerare jag tar i förebyggande syfte.
Jag kunde till och med ha dagar när jag var helt huvudvärksfri!

Så, i slutet av sommaren, slog det till igen, och allt var tillbaks på ruta ett igen.
Jag har varit tvungen att fyrdubbla dosen av betablockerare för att ha en hyfsad bas att stå på, och är ändå tvungen att ta mer smärtstillande tabletter än tidigare :(
Vaknar varje morgon med en skärande huvudvärk, och blir inte riktigt "normal" innan de smärtstillande tabletterna hunnit verka, så att huvudvärken lindrats något. Stöter jag sedan på någon/några triggerfaktorer så är det kört igen...

Jag har kvar den läkare jag började gå hos när jag först blev förlamad, det var ju innan man ställt migrändiagnosen, så det är en strokeläkare. Jag är väldigt nöjd med honom, och vill gärna fortsätta gå hos honom.
Problemet är bara att om jag ska prova någon annan förebyggande medicin än betablockerare, vilket det känns som att jag skulle behöva, så är det bara neurologspecialister som får skriva ut de tabletterna, och de har dessutom fler biverkningar, med risk för påverkan på blodbilden osv.
Jag är väl egentligen inte så rädd för biverkningarna; man får ju ta regelbundna prover och gå på kontroller osv, men helst vill jag ju ha kvar min läkare, som jag haft i flera år nu, och som vet precis hur min sjukhistoria ser ut!

Jaja, jag får väl fundera på saken, och vänta ett tag till för att se om det blir något bättre, annars blir jag väl så illa tvungen att byta läkare...

Kommentarer


Kommentera inlägget här: