Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Lågutbildade äter fler och mer omoderna mediciner!?

Kategori: Debatt

Expressen.se läser jag idag att en apotekare och forskare vid namn Syed Imran Haidar i sin studie har kommit fram till att låg socioekonomisk ställning ökar risken för polyfarmaci. Tendensen är tydlig även efter att hänsyn tagits till att personer med låg socioekonomisk ställning är sjuka oftare.

SvD.se säger han vidare: -"Men framför allt så måste vi höja patienternas kunskapsnivå. Den som vet mer uppmuntras också till att kommunicera och ifrågasätta. Vilket skulle göra stor skillnad i det här sammanhanget."
Enligt Syed Imran Haider skulle man också kunna tänka sig att en person med lägre utbildning inte ställer lika mycket frågor utan istället accepterar de läkemedel som läkarna skriver ut.
Det visar sig dessutom att de patienterna verkar hålla fast vid gamla vanor. Studien slår nämligen fast att äldre med låg utbildning tar omodernare piller.

Dessa resultat har rört upp många starka känslor bland läsarna, och jag kan till stor del hålla med dem.
De åsikter som starkast kommer fram är:
Det är väl inte den outbildade patienten som bestämmer vilka läkemedel hen ska ta; medicinerna skrivs ju ut av en läkare, och hen är också den som ska ha kunskap om läkemedlet!
Hur ska gemene man kunna veta vilka mediciner som är "moderna" eller "omoderna"? Det kvittar väl för den delen, så länge de hjälper?! Jag kan bara se till min egen farfar, som fick hjärtinfarkt när de skulle byta hans "omoderna" läkemedel till mer "moderna" varianter; hans hjärta  tålde inte de "moderna"!

De allra flesta i den äldre generationen har en stor respekt för läkaren, och litar på att det hen säger är det bästa.
Vi i  de yngre generationerna har inte samma respekt, utan vågar fråga och ifrågasätta på ett annat sätt. Jag tror dock inte  att detta har så mycket med utbildningsnivå som med ett generationsskifte att göra.

Har läkaren taxeringskalendern framför sig när hen skriver ut recepten, eller hur avgör hen vilken utbildning patienten har? Klädsel och stil?

Många högutbildade röker och lever (lite för) gott, vad beror då deras sjukdom på; ren dumhet?

Någon funderade kring att de som har en lägre utbildning ofta har ett arbete som är mer fysiskt tungt, och på så vis 
ådrar sig arbetsrelaterade förslitningsskador, och därför måste äta mer mediciner.

Någon funderar över hur 17 man kan dra några som helst slutsatser kring människor medicinska hälsa bara genom 
att titta på ålder och medicinförbrukning. Vissa får dras med kroniska sjukdommar hela livet medans andra är pigga 
 tills dom blir 102.

De allra flesta skulle vilja veta mer om hur studien är gjord, och flera konstaterar att studien verkar passa bäst i pappersåtervinningen.
"Gör om, gör rätt", som någon sammanfattade det hela.Som en upplysning så finns studien lätt att hitta på Karolinska institutets hemsida.
Jag känner dock att jag varken har tid eller lust att plöja igenom den för tillfället...

Kommentarer


Kommentera inlägget här: