Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

The golden compass

Kategori: Film

Igår när Andreas var i skolan så passade jag på att titta på The golden compass.
Jag som har läst boken tyckte att den var bra; de har lyckats bra med karaktärerna osv.
Den stora nackdelen var dock att allt år i ett rasande tempo, och jag kan tänka mig att den som inte har läst boken sitter som ett enda stort frågetecken, och undrar vad som egentligen hände. Det är många samband och sammanhang som de har prioriterat bort i filmen, den hade gott kunnat vara 1/2-1 timme längre, det hade filmen tjänat på.

Slutsats: Läs boken innan du ser filmen!

golden_compass_ver2_1_k.jpg

Många vackra människor och vyer är det!

Filmen Guldkompassen bygger på Philip Pullmans bok-triologi "Den mörka materian". Huvudrollsinnehavaren är den tolvåriga flickan Lyra som lever i en parallellvärld. I Lyras värld, som är mycket lik vår egen men ändå annorlunda, lever människors själar i form av djur som följer människor överallt. De kallas daimoner. Du och din daimon är ett, allt som drabbar dig drabbar din själ, den smärta du känner upplever även din daimon. När du är barn har din daimon förmågan att ständigt ändra skepnad, men när du blir vuxen antar daimonen sin slutgiltiga form, en form som återspeglar din personlighet.

Lyra (begåvade nykomlingen Dakota  Blue Richards) är föräldralös, ett oönskat barn vars enda anhörig är hennes farbror Asriel (Daniel Craig). Asriel är vetenskapsman i ämnet experimentell teologi. Han har en teori om att det finns andra världar och att alla världar binds samman av det mystiska ämnet stoff. Vad detta stoff är har inte Lyra helt klart för sig, och inte heller vad stoff betyder för människornas fria vilja.

Efter att Lyras farbror berättat om en märklig plats nära Nordpolen där man kan ana en annan värld, ger sig Lyra ut på en spännande resa och dras in i ett äventyr fyllt av onda och goda häxor, pansarbjörnar, daimoner, intelligenta talande isbjörnar och Magisteriet och dess Undersökningskommission - ledd av den begåvade och karismatiska Mrs Coulter ( Nicole Kidman). Lyra inser till slut att utgången av hennes äventyr kan innebära mer än både liv eller död för henne själv.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: