Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

"Facebook-skandalen"

Kategori: Debatt

Det pågår just nu en stor debatt under namnet "Facebookskandalen" på våra kvällstidningar.
Debatten grundar sig på att en anställd vid Karolinska sjukhuset har blivit ombedd att fotografera vid operationer.
Dessa foton skulle gå till patientjournalen, och även användas för intern undervisning på sjukhuset.
Skandalen består i att den anställda förutom detta även tog en extra kopia av varje bild, och lade upp dem i ett slutet forum på internetsajten Facebook. Där har sedan utvalda vänner/kollegor fritt kunnat kommentera bilderna.
På fotografierna syns endast inzoomade inre organ, operationsmetoder och sår; man kan således inte identifiera någon enskild patient utifrån bilden.

Nu rasar debatten kring att detta är oetiskt, och att patienternas integritet skulle vara kränkt av det inträffade.
Kalla mig okänslig, men jag kan inte se vari problemet består. Jag kan tycka att det är konstigt att vilja ta privata kopior av fotografier man tagit under operationer, och kanske heller inte speciellt lämpligt, men det finns ju många konstiga människor här i världen...

Fotografier av sår och operationer florerar väl överallt i böcker och runt om på internet utan att det blir någon debatt av det;  vad är det som gör dessa bilder mer upprörande än andra?
Bilderna har varit tillgängliga för en sluten grupp på Facebook, såvitt jag kan förstå har alltså inte vem som helst kunnat gå in och titta på dem, utan bara de som tillhör gruppen i fråga, som jag har förstått ska ha varit olika kollegor till personen i fråga.

Nu har chefsläkaren på Karolinska hört att det kan vara andra anställda som har kommenterat bilderna, och han ska ha individuella samtal med dessa anställda, och påpeka det olämpliga i det de har gjort.
Ska man numera inte få kommentera en bild på internet utan att riskera sitt arbete?!
Har verkligen chefen någonting att göra med vilka bilder jag tittar på på min fritid, och hur jag upplever dessa bilder?
Senast jag hörde något om saken så hade vi yttrandefrihet i Sverige, och det måste ju även innebära att man har rätt att känna vad som helst inför bilder man ser, och även uttrycka sina känslor till andra, eller har jag missuppfattat något här? Det är bäst att passa sig för vilka bilder man kan råka se på internet eller i böcker, och absolut inte kommentera hur man upplever bilderna i fråga...

Kommentarer


Kommentera inlägget här: