Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Amélie från Montmartre

Kategori: Film

En härlig, udda film som man bara kan må bra av!

"Den som vill bli lycklig ska se Amelie från Montmartre. Amelie Poulain (spelad av busigt söta Audrey Tautou) är ett isolerat barn, felaktigt förklarad hjärtsjuk av sin pappa militärläkaren. Hennes enda vän är en självmordsbenägen guldfisk som hon inte får behålla. Och hon mister sin mor i en egendomlig olycka. Amelie lever ett ensamt men, enligt henne själv, okej liv. När hon en dag av en slump hittar en låda med barndomsminnen gömd i sin lägenhet, så bestämmer hon sig för att lämna tillbaka den till dess numera vuxne ägare. Uppfylld av hans positiva reaktion över gåvan lovar Amelie att reda ut andra människors trassliga tillvaro. Hon lägger upp strategier och fullföljer invecklade planer för att hjälpa dem utan att de vet att hon ligger bakom det hela, vilket ger filmen en rad underhållande sidohistorier.

Men Amelie blir själv indragen i sina egna påhitt, genom sitt möte med Nino Quincampoix (Mathieu Kassovitz). Nino tillbringar en stor del av sin tid med att leta efter förstörda bilder vid Paris alla fotoautomater. Bilder som folk har kastat av en eller annan anledning, vilka han sedan sätter in i ett lite annorlunda fotoalbum. När han en dag tappar sitt album tar Amelie hand om detta och när hon ska återlämna det till Nino uppstår en offentlig kurragömmalek och ett romantiskt tycke börjar strax där efter uppstå mellan de tu utan att de ännu har träffats. "

    





Den som gör filmen oförglömlig är Audrey Tautou, som här fick sitt stora genombrott. En otroligt duktig skådespelerska, och en fantastiskt söt tjej, som verkligen utstrålar en stark personlighet!

Kommentarer

  • LitetBus säger:

    Amelie från montmartre är helt klockren :D

    2007-10-13 | 15:25:24
    Bloggadress: http://litetbus.blogg.se
  • Maritha säger:

    Verkligen!
    Ser fram emot "tillsammans är man mindre ensam", som har samma känsla, i alla fall i bokversionen.

    2007-10-22 | 19:12:44
    Bloggadress: http://maritha.blogg.se

Kommentera inlägget här: