Bokälskaren

Du ser mig oftast djupt försjunken i en bok...

Styggelsen

Kategori: Skräck

Författare: Amanda Hellberg.
ISBN: 978-91-7327-063-2.
Serie: Maja Grå, del 1.

Singa är en flicka som har så kallade övernaturliga gåvor; hon kan se såväl dåtid som nutid och framtid, och genom fysik kontakt kan hon ta del av händelser som en människa eller ett föremål har varit med om. Denna förmåga utnyttjar Singas pappa; de reser runt på olika marknader och visar upp hennes förmåga, givetvis förklädd och "uppiffad" med en massa rökridåer och kostymer. En dag sitter helt fel person i publiken; en samvetslös person som bestämmer sig för att kidnappa flickan och ta utnyttjandet många fasansfulla steg längre...

Maja är en helt vanlig 17-årig tjej, som i nutidens Sverige sommarjobbar som städerska på det lilla samhällets socialkontor och vårdcentral. Allt eftersom sommaren går så råkar Maja ut för allt fler underliga händelser, händelser som tillsammans bildar ett fasansfullt mönster, och som leder tillbaks till Singa...


Jag har läst mycket om Amanda Hellbergs böcker om Maja Grå på olika bokbloggar, och haft serien på min Att läsa-lista sedan en längre tid. Det var ändå egentligen av en ren slump som jag fick syn på böckerna under dagens besök på biblioteket, och då passade jag givetvis på att låna dem!

Jag fastnade omedelbart i Hellbergs unika berättarton och stil, och slukade Styggelsen under en eftermiddag/kväll; det måste väl ses som ett mycket gott betyg, även av en bokslukare av rang, som undertecknad? Upplägget med att dela boken i två separata delar om Singa respektive Maja hade eventuellt kunnat göras bättre genom att istället ge dem växelvis kapitel, för att inte göra övergången så abrupt, men på det stora hela är detta en helt fantastisk debut!

Lite extra roligt var det att läsa att Hellberg faktiskt härstammar från Varnhem, som ligger mellan Skövde och Skara, och därmed tar en självklar plats bland övriga eminenta Skaraborgsförfattare (Jan-Erik Ullström, Kristina Appelqvist, Ann Olerot med flera)!


Kommentarer


Kommentera inlägget här: