Bokälskaren

Du ser mig oftast djupt försjunken i en bok...

Hypnotisören

Kategori: Deckare

Författare: Lars Keppler.
ISBN: 978-91-0-012404-5.
 
En hel familj hittas till synes brutalt och mycket våldsamt mördad. Sonen i familjen är dock fortfarande vid liv, och det framkommer att det finns en storasyster som har flyttat hemifrån. Vem vill utplåna en hel familj från jordens yta, och varför? Sonen är alltför svårt sjuk för att kunna förhöras, och samtidigt finns en tydlig hotbild mot systern.
 
 
Erik Maria Bark kallas in till sjukhuset, dock inte i egenskap av välrennomerad traumaläkare, utan för att han en gång var en framgångsrik psykiater, som forskade och hade stora framgångar genom grupphypnos av patienter som genomlidit svåra trauman, såväl som offer som förövare. Nu vill kriminalkomissarie Joona Linna att han ska hypnotisera familjens son, för att försöka få några ledtrådar om vem förövaren är. Erik har dock slutat använda sig av hypnos, och detta av en mycket stark anlednining. Vilka händelseförlopp kan startas om Erik bestämmer sig för att hypnotisera igen..?
 
 
Hypnotisören (kartonnage)
 
 
Hypnotisören var oerhört hypad när den kom ut. Jag köpte den nästan omedelbart och älskade den från början till slut. Även nu, vid en första omläsning, tycker jag att Hypnotisören är en oerhört spännande och välskriven bok!
 
En del av hypen kring Hypnotisören låg i författaren Lars Keppler, som tidigare var helt okänd. Var det författarens riktiga namn eller var det en pseudonym, och i så fall för vem/vilka? Man kom snabbt fram till att det måste vara en pseudonym, men var det en ensam person eller flera? Spekulationerna haglade vilt, innan paret  Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril gick ut och "erkände" att det var de som låg bakom Lars Keppler.
 
Hypnotisören har också blivit till film av Lasse Hallström, med Mikael Persbrant och Tobias Zilliakus i huvudrollerna. Premiären går av stapeln den 28/9 2012.
 
 

1Q84 - Andra boken

Kategori: Roman

Författare: Haruki Murakami.

ISBN: 978-91-1-304400-2.

 

De parallella berättelserna om Tengo och Aomame börjar sakta men säkert att närma sig varandra. Det blir alltmer oklart vad som egentligen är berättelse och vad som är verklighet. Finns det parallella verkligheter, och kan man i så fall röra sig mellan dem? Än mer krångligt blir det när det visar sig att verkligheten är densamma, men ändå inte; människorna lever ihop, men i olika verkligheter...

 

1Q84 : andra boken - juli-september (pocket)

 

Haruki Murakamisnderbara språk och fantasi genomsyrar (givetvis) även den andra boken i serien 1Q84. Berättelsen fördjupas, och samtidigt som det känns som att man börjar förstå sig på 1Q84 års verklighet så vrids hela berättelsen ytterligare ett varv...

 

1Q84 är ingenting för dig som ogillar alltför komplex eller "krånglig" litteratur. Om du däremot älskar fantasi och värdesätter ett poetiskt språk så har du en underbar skatt att upptäcka i Murakamis litteratur!

 

 

1Q84 - Första boken

Kategori: Roman

Författare: Haruki Murakami.
ISBN: 978-91-1-304126-1.
 
Aomame är en kvinna som jag inbillar mig är i 30-årsåldern. Hon lever ett mycket återhållsamt liv; arbetar som tränare på kampsportsklubben, äter hälsosamt och shoppar inte nämnvärt. Ibland går hon dock ut på någon bar och raggar upp en man. Han ska vara i övre medelåldern, med begynnande flint och tilltalande huvudform (även om de själva av någon anledning inte gillar när hon säger det där med flinten...). Aomame har också ett slags extraknäck, som hon fått genom en äldre dam som är kund på det gym där Aomame arbetar.
 
Tengo arbetar tre dagar i veckan som matematiklärare på en universitetsförberedande skola. Han är mycket omtyckt av såväl studenter som lärare; eftersom han själv älskar matematik så mycket så lyckas han förmåedla dess mysterier till ungdomarna på ett förnämligt sätt. Övrig tid spenderar Tengo med att skriva romaner. Han har ännu inte fått något av sina alster utgivet (om man inte räknar de horoskop han emellanåt skriver åt veckotidningarna, för att dryga ut kassan). En dag får han via sin förläggare läsa ett helt fantastiskt manus, dock med ett uselt språk. Förläggaren ber Tengo att bearbeta språket, med sikte att vinna det stora debutantpriset. Efter mycket tvekan går Tengo med på uppgiften.
 
1Q84 : första boken - april-juni (pocket)
 
Haruki Murakami blir alltmer av en favoritförfattare hos mig; hans underbara, alldeles unika språk tilltalar mig något alldeles särskilt!
 
1Q84 har blivit helt otroligt hypad, och det var inte utan att jag var lite rädd för att bli besviken, men jag behövde inte läsa många sidor innan jag insåg att det hade jag absolut inte behövt vara; 1Q84 är alldeles, alldeles underbar!
 
 
Teal'c gillar också boken, men allra mest gillar han att mysa med matte :)
 
 
Självklart var jag även tvungen att leta rätt på Janáceks Sinfonietta!

Byta böcker?

Kategori: Allt och inget

 
Jag fullkomligt älskar dessa underbara "bokbyteslådor"!
Tror det var i Jönköping de hade gjort en enklare variant nu i sommar, hoppas att det sprider sig över landet!

Storytel

Kategori: Allt och inget

Har du ännu inte upptäckt Storytel, den livsnödvändiga appen för bokälskaren, så rekommenderar jag dig verkligen att testa den nu!
 
Jag lyssnar numera i bilen, när jag handlar och alla andra tråkiga aktiviteter där man inte kan ha med en "riktig" bok!
 
 
Skicka mig ett litet meddelande så bjuder jag in dig, så att du får testa helt gratis!

Hungerelden

Kategori: Deckare

Författare: Jerker Eriksson och Håkan Axlander Sundquist.
ISBN: 9789186795290.
Uppläsare: Reine Brynolfsson.
 
Fallet med de mördade pojkarna är nedlagt, men Jeanette Kihlgren kan inte släppa det helt, utan bedriver lite privatspaning vid sidan av. Samtidigt mördas en framgångsrik företagsledare, och Jeanette och hennes team får det på sitt bord. Ytterligare mord sker, och Jeanette anar att komplicerade samband döljer sig under ytan.
 
Samtidigt fördjupas realtionen mellan Jeanette och Sofia Zetterlund, psykologen hon lärde känna i samband med att de unga pojkarna mördades. Skilsmässan från Åke är ett faktum, sedan han inlett ett förhållande med sin utställare.
 
Hungerelden (mp3-bok)
 
Hungerelden är, liksom Kråkflickan oerhört spännande. Tempot är högt och många personer är inblandade, men historien är så välskriven att det inte är några större problem att hålla isär de olika figurerna. Även denna bok innebär, som sin föregångare, en djupdykning ner i det mänskliga psykets mörkaste vrår. Jag gillar den typen av böcker, så jag ger den ett högt betyg. Vet dock av erfarenhet att många har svårt för den typen av litteratur, och blir skrämda av att blicka ner i djupet. Dessa personer klarar säkert inte alls av trilogin om Fredrika Bergman.

Elinas födelsedagsfrågor

Kategori: Allt och inget

Bloggen I Elinas hylla fyller snart ett år, och för att fira har Elina utlyst en tävling, där bland annat följande frågor ingår:
 
Hur beskriver du dig själv med bara en mening?
Eftertänksam och vänlig.
 
Hur ser ditt topp tre ut i pockets du vill ha just nu?
Nene Ormes - Udda verklighet, Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren - Eld och Pebbles Karlsson Ambrose - Jag vet inte vart psykoser kommer ifrån.
 
Vad möter du helst i böckernas värld - mänskliga inslag eller övernaturliga?
Om jag måste välja så säger jag mänskliga, men jag har inget emot lite övernaturliga inslag heller :)
 
Vilket tilltugg passar dig bäst vid läsning?
Just nu Cola light och vattenmelon.
 
Har du några obokliga fritidsintressen och i så fall vilka?
Hmm, nej faktiskt inte...

Att läsa...

Kategori: Allt och inget

Nene Ormes - Udda verklighet.
Håkan Axlander-Sundqvist & Jerker Eriksson - Pythians anvisningar.
Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren - Eld.
Pebbles Karlsson Ambrose - Jag vet inte vart psykoser kommer ifrån.
Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren - Eld.
Haruki Murakami - 1Q84, andra delen.
 
Detta är de jag kommer på just nu, på rak arm, lämna en kommentar om en bra bok du läst, som du tycker att jag borde lägga till på listan!

Flimmer

Kategori: Spänningsroman

Författare: Anne Holt och Even Holt.
ISBN: 978-91-86675-99-8.
 
Den välkända norska författarinnan Anne Holt samarbetar med sin bror, civilingenjören och läkaren Even Holt. Resultatet blev Flimmer, en spänningsroman/thriller som utspelar sig i en högteknologisk sjukhusvärld.
 
Hjärtspecialisten Sara Zuckermann är en av de bästa i världen inom sin specialitet. Trots detta dör två av hennes patienter plötsligt och oväntat efter ett relativt enkelt ingrepp. Sara och hennes kollega Ola forskar i tysthet kring det hela, och upptäcker att den ICD (inopererade hjärtstartare) patienterna fått inopererad varit infekterad av ett avancerat datavirus, som fått ICD:n att ta livet av sin bärare efter en viss tid, istället för att rädda dennes liv!
 
Flimmer (pocket)
 
Själva storyn är genialisk; jag kommer på mig själv med att leka med tanken att ett datavirus faktiskt får tillgång till inte bara ICD:er, utan pacemakrar och andra elektroniska hjälpmedel. Sjukvården blir alltmer högteknologisk, och därmed sårbar för denna typ av angrepp. Det räcker bara att se vilket kaos som utbryter vid ett enkelt datastopp...
 
Tyvärr krånglar syskonen till grundidén på ett onödigt sätt, genom att blanda in aktiespekulationer och börsnoteringar; det blir ointressant och onödigt krångligt. Ju längre in i berättelsen man kommer desto mer frångår man sjukvårdsmiljön och träder in i börsvärlden, något jag tycker är synd och även tråkigt. Alltför många personer är inblandade, och råkar ut för liknande händelser. Dessa faktorer drar sammantaget ner betyget avsevärt.
 
Jag hade beräknat att det skulle ta en eller max två dagar att läsa denna lilla tunna bok, men det tog en vecka! Nästan lika lång tid som det tog att läsa Harry Potter-böckerna på nästan 1000 sidor! Första halvan flöt på bra, men när sedan allt börssnack blandades in så tog det nästan emot att läsa; helt plötsligt var allt annat sååå mycket viktigare och mer lockande, och det är inget bra betyg..:/

Kråkflickan

Kategori: Deckare

Författare: Håkan Axlander-Sundqvist och Jerker Eriksson.
ISBN: 9789185785476.
Uppläsare: Reine Brynolfsson.
 
Sofia Zetterlund arbetar som psykoterapeut, och hennes mest engagerande patienter just nu är Samuel Bai, före detta barnsoldat i Sierra Leone, och Viktoria Bergman, en kvinna mitt i livet, som varit med om fruktansvärda händelser under sin uppväxt.
 
En ung pojke hittas, misshandlad på ett närmast tortyrliknande vis och mördad. Men varför har någon injicerat honom full med lokalbedövningsmedel och gett honom Amfetamin?? Den bild av händelseförloppet som växer fram i utredarnas sinnen är allt annat än angenäm...
 
Utredningen av pojken hamnar på Jeanette Kihlbergs bord, en utredning som växer i omfattning men som inte alls prioriteras från högre instanser, sannolikt beroende på att de döda pojkarna inte anmälts försvunna, och inte verkar saknas av någon...
  
Kråkflickan (inbunden)
 
Välkommen till en djupdykning rakt ner i mänsklighetens allra mörkaste hål! Fascinerande och fängslande gör Kråkflickan att jag ser fram emot att lyssna vidare på de två ytterligare delarna i trilogin om Viktoria Bergman!
 
Reine Brynolfsson är en alldeles utmärkt uppläsare; hans raspiga röst är mycket behaglig att lyssna på.

£

Kategori: Allt och inget

I stället för dig

Kategori: Chicklit

Författare: Sofie Sarenbrant.
ISBN: 978-91-7475-046-1.
 
Det har gått 16 år sedan händelserna i Vecka 36 utspelade sig, och de båda familjerna har gått vidare med sina liv. Alla utom Agnes, som inte har kunnat släppa det faktum att hennes son lever någonstans, i en annan familj. Med hjälp av sin psykolog kommer hon dock till slut fram till att det enda vettiga är att släppa taget om Adam, och acceptera att hon aldrig kommer att få träffa honom igen. Hon har ju trots allt en underbar man och en dotter, som hon älskar över allt annat, och som hon framöver kommer att ägna sin tid och kärlek.
 
Nicole är uppväxt i skuggan av det fruktansvärda som hände för 16 år sedan, och hon har ännu inte fått veta vad som egentligen hände de där dagarna. Allt hon vet är att hennes bror Adam försvann, och att föräldrarna inte vill prata om det. En dag bestämmer sig Nicole för att en gång för alla ta reda på vad som egentligen hände när Adam föddes, och efter idogt sökande på internet så ger hon sig iväg på den långa bilresan söderut, till Brantevik.
 
I stället för dig (pocket)
 
Precis som sin föregångare är I stället för dig en småtrevlig deckare/spänningsroman, som jag lätt plöjde igenom på en dag. Det framstår dock allt tydligare att relationerna är det Sarenbrandt gör bäst; själva intrigen/gåtan blev aldrig särskilt läskig, utan just... mysig.
Min rekommendation är att Sarenbrandt ger sig på relationsromaner i fortsättningen.
 
För övrigt funderar jag över sådana små petitesser som varför boken heter I stället för... och inte Istället för...

Harry Potter and the deathly hallows

Kategori: Fantasy

Författare: J.K. Rowling
ISBN: 9780747595823.
 
Ja, vad ska man säga..?
Harry Potter and the deathly hallows är den sista boken i Harry Potter-serien; tempot skruvas upp ytterligare och fokus hamnar på hur den odödlige Voldemort trots allt ska kunna dödas. Det blir en lång resa för Harry och hans vänner, och när slutstriden står så är den magnifik!
 
Harry Potter and the Deathly Hallows: Adult Edition (häftad)
 
Det är inte utan att det känns lite vemodigt att serien nu är slut; jag har ju sträckläst de sju tegelstenarna, och på så vis levt med Harry och gänget ett bra tag nu..:)
Samtidigt är det just det som gör att det samtidigt känns ganska skönt; att kunna läsa en annan bok, på svenska och helt fristående (nästan i alla fall) från allt annat!

Fredagsfrågan v. 32: Gör du någonsin marginalanteckningar i dina böcker?

Kategori: Fredagsfrågan

Absolut inte!
I kurslitteratur är jag däremot flitig med överstrykningspennan.

Jokos tidskriftsenkät

Kategori: Allt och inget

Hittade en rolig liten enkät hos Bokhora, som jag givetvis måste roa mig med att besvara!
 

Vilka tidningar prenumererar du på eller köper regelbundet?

Jag prenumererar på Amelia (stående julklapp sedan flera år, av mor och far), och får Vårdfokus via facket. Fästmannen prenumererar på Illustrerad vetenskap och PC gamer (även det stående julklappar från mina föräldrar - Perfekt!).

 

Din senaste upptäckt i tidningshyllan?

Undviker oftast tidningshyllan; tycker att de flesta "damtidningar" är ganska ointressanta och innehållslösa, och köper mig hellre en god bok (tidningarna kostar ju numera nästan lika mycket som en pocketbok!). Skriva gillade jag dock, men den finns nog inte att köpa på ICA?

 

Vilka tidningar undviker du i tidningshyllan?

Skvallerblaskorna och tidningar av typen "mobiltelefoni/data for dummies"...

 

Vilka tidningar läser du på toaletten?

De som finns tillgängliga; tidningar är perfekta att läsa på just toaletten, just för deras brist på längre, sammanhängande handling!

 

Vilka tidningar låter du ligga framme när du har gäster?

De som finns i tidningshögen. Ser dock inte tidningar som något att skryta över, och har nog inga vänner/gäster som blir imponerade av vilka tidningar jag läser...

 

Vilka tidningar gömmer du när du har gäster?

Jag gömmer inte direkt några, men jag plockar kanske undan de äldsta...
 
Hur mycket handlar du tidningar för varje månad?
Inget alls. Tack vare mina föräldrar har vi "gratis" prenumerationer på det tidningar vi är intresserade av, och dagstidningar läser vi på nätet eller på jobbet.
 
Vilken tidning ger du bort till din mamma?

Jag ger bort böcker till min mamma :)

 

Vilken tidning ger du bort till din pappa?

Min pappa är ingen storläsare, och han prenumererar redan på de dags- och månadstidningar han vill ha; den lokala dagstidningen och diverse tidningar/magasin som rör lantbruk.

 

Vilken tidning saknar du?

Kommer inte på någon på rak arm...

 

Vad gör du med tidningar som du inte vill spara?

Tidigare har jag sparat på alla tidningar, men efter X antal år så insåg jag att de tar enormt mycket plats, är sjukt tunga samt att jag aldrig läser om dem. Tidigare lämnade jag dem till pappersinsamlingen, men nu tar jag med dem till jobbet, så att fler kan få glädje av dem.

Vårdfokus hamnar dock fortfarande i pappersinsamlingen; den har ju alla kollegor redan!

Fredagsfrågan v. 31: Vilken är den obehagligaste bok du läst?

Kategori: Fredagsfrågan

Den som vässar vargars tänder av Carina Rydberg tyckte jag var alltigenom vidrig, och jag mår lite illa bara jag tänker på den nu, faktiskt..:/
 
Vad tyckte Du om Den som vässar vargars tänder (om du har läst den), och vilken är den obehagligaste bok Du har läst?

Harry Potter and the half-blood prince

Kategori: Fantasy

Författare: J.K. Rowling.
ISBN: 9780747584667.
 
Under sommarlovet får eleverna vid Hogwarts skola för trolleri och häxkonst veta resultatet från sina O.W.L:s (sluttentamina). Hermione har toppbetyg i det mesta, som väntat (i ett ämne har hon dock bara näst högst betyg, vilket gör att hon själv inte är särskilt nöjd), och Harry och Ron är godkända i de flesta ämnena. Tyvärr har Harry dock bara näst högst betyg i potions, vilket förstör hans chanser att bli Auror, vilket är en sorts "insatsstyrka för trollkarlar". Detta eftersom professor Snape kräver högsta betyg för att eleverna ska få fortsätta studera ämnet. Till Harrys stora glädje är det dock inte längre professor Snape som undervisar i Potions, utan en ny lärare, som tycker att det är helt OK att "bara" ha näst högst betyg för att få fortsätta! Då varken Harry eller Ron räknat med att få läsa Potions så har de inte köpt några böcker i detta ämne, men som tur är så finns det några gamla kvarlämnade böcker att låna...
 
Harry upptäcker snart att "hans" bok tidigare ägts av någon som kallar sig Halvblodsprinsen, och som har gjort anteckningar i bokens mariginaler; små förbättringar av de olika recepten, som hjälper Harry att bli överlägset bäst i klassen i Potions denna termin. Halvblodsprinsen har även nedtecknat ett antal egna formler och recept, vilket gör Hermione en aning misstänksam; hur kan de veta att "Prinsen" var god, och att han inte utövade svart magi?
 
Harry Potter and the Half-Blood Prince: Adult Edition (häftad)
 
Jag tycker att serien om Harry Potter bara blir bättre och bättre för var bok; tempot stegras oundvikligen, allteftersom jag närmar mig den sista boken, och upplösningen på hela berättelsen!

Läsrapport juli 2012

Kategori: Läsrapport

Taxi - Alexandra Pascalidou.
I valet och kvalet - Jane Green.
Harry Potter and the goblet of fire - J.K. Rowling.
En dåre fri - Beate Grimsrud.
Felicia försvann - Felicia Fäldt.
Harry Potter and the order of the phoenix - J.K. Rowling.
Det ska bli ett sant nöje att döda dig - Magdalena Graaf.
 
Statistik:
Antal omläsningar:
Antal böcker på engelska: 2
Antal hyllvärmare: 
Antal tegelstenar (>500 sidor): 2

Antal biografier: 2
Antal deckare:
Antal fantasyböcker: 2
Antal romaner: 2
Antal SF-böcker:
Antal självhjälpsböcker:
Antal spänningsromaner: 
Antal skräckböcker:
Antal vetenskapliga rapporter:
 
Antal ljudböcker: 3
Sammanlagt antal: 7
 
Mitt bokslukarhumör håller i sig; läser mycket och när jag går ut så har jag en ljudbok i öronen.
Harry Potter-tegelstenarna på 800-1000 sidor har dragit ner antalet böcker jag hunnit med, men de är ju även på engelska, och jag känner nu att jag läser lika obehindrat på engelska som på svenska. Nästa utmaning får bli de franska och italienska böcker och noveller jag har på min läsplatta..:)