Bokälskaren

Du ser mig oftast djupt försjunken i en bok...

Att de i tid må väckas

Kategori: Skräck

Författare: Frida Arwen Rosesund.
ISBN: 9789187015243

Hilda rymmer hemifrån efter att ha blivit gravid, och är rädd för hur hennes strängt religiöse far ska reagera om han får veta det. Det allra värsta är dock inte graviditeten som sådan, utan att Hilda har blivit gravid utan att ha varit nära någon man, frågan är dock om det är gud eller djävulen som är inblandad i hennes befruktning..?

Efter att ha gått länge kommer Hilda fram till en liten avskild stuga, där det bor två systrar, som lovar henne att få stanna hur länge hon vill, och att de ska ta hand om henne. Ganska snart inser dock Hilda att detta erbjudande är långt ifrån enbart positivt...

Johanna bor tillsammans med sin make Herman och deras gemensamma lilla dotter, när Herman plötsligt omkommer i en tragisk olycka i gruvan där han arbetar. Plötsligt står Johanna själv med den lilla flickan, utan make och utan försörjning. Allt verkar dock ordna sig till det bästa, när hennes väninna Sofia flyttar in och hjälper henne med dottern samtidigt som hon får erbjudande att börja arbeta för den nyinflyttade Mindor och hans fru Manda, som är i färd med att starta upp en församling i den lilla byn. 

Vad är det egentligen som lurar i skogarna kring de små byarna i bergslagen, är det djävulen själv eller något annat, minst lika monstruöst? Kan drömmar bli verklighet, och kan andra se vad man drömmer och tänker??

Att de i tid må väckas (e-bok)

Att de i tid må väckas är till en början aningens förvirrande; kapitlen hoppar mellan Hilda och Johanna, utan att man som läsare har en aning om vad de två kvinnorna överhuvud taget har med varandra att göra. Lite längre fram i boken står detta dock fullkomligt klart, och berättelsen tar sig alltmer, för att i den andra halvan vara rysligt spännande och otäck! Efter att ha läst två böcker av Frida Arwen Rosesund står det helt klart för mig att hon är en mästare när det gäller att skapa den där krypande obehagskänslan, som får nackhåren att resa sig på det där sättet som kännetecknar en riktigt bra skräckis!

Hjärtligt tack till Mörkersdottir förlag och Frida Arwen Rosesund, för den fina Alla hjärtans dagpresenten!

Bokrea!

Kategori:

Efter praktiken åkte jag till COOP och fyndade lite på deras bokrea.

Jan-Erik Ullström, som har skrivit Med slutna ögon var på plats och signerade sin bok; alltid roligt med författarmöten! :)

Lägesrapport

Kategori: Lägesrapport

Den svarta löparen

Kategori: Deckare

Författare: Kristina Appelqvist.
ISBN: 9789186369750.

Helt oväntat hittas rektorns sekreterare mördad på Västgöta universitetet i Skövde. De som först måste förhöras är givetvis hennes arbetskamrater i kanslihuset, inklusive den ganska nytillsatta och unga rektorn, Emma Lundgren. Allteftersom polisen pratar med universitetets ledningsgrupp, desto underligare verkar de allesammans, och dessutom är det bara Emma som har alibi för mordnatten. Polisen avslöjar en massa personliga hemligheter på jakten efter universitetsmördaren, hemligheter som skyddas till varje pris..?

Den svarta löparen (pocket)

Av någon anledning har jag dragit mig lite för att börja läsa Kristina Appelqvists böcker; jag har fått för mig att de skulle vara amatörmässiga och pinsamma, men bor man i Skövde så måste man givetvis ha läst dessa böcker, och och jag får erkänna att jag blev mycket positivt överraskad när jag nu äntligen tog tag i det!  jag kommer definitivt att läsa Appelqvists andra böcker också! Pusseldeckare i hög klass i akademisk småstadsmiljö får väl kallas ett ganska unikt grepp, och det funkar, hela vägen!

Skolhälsovård - Introduktion och praktisk vägledning

Kategori: Fakta

Författare: Olle Hillman.
ISBN: 9789172057289.

Skolhälsovård - Introduktion och praktisk vägledning  är något av skolhälsovårdens "bibel"; här står det mesta man som skolsköterska behöver veta, och den används mycket som uppslagsbok i skolhälsovården, om/när det är något skolsköterskorna funderar över. Jag fick låna den av min snälla handledare, och den har verkligen varit till god hjälp.

Beautiful creatures, anno 2000

Kategori: Bokcirkel

Hade sett fram emot att se Beautiful creatures på kvalitetsbiografen nära mig, den verkar vara precis den typ av film (/bok) som jag gillar. Redan från början reagerade jag på att filmen inte riktigt var som jag föreställt mig, och när det blev allt underligare, och avvek alltmer från det förväntade, så var jag tvungen att kolla upp det hela. Det visade sig att jag tittade på en gammal B-film från 2000, inte riktigt vad jag tänkt mig..:/

Hur som helst så var jag ju tvungen att titta färdigt, och jag kan säga som så att den var inte bra....

Pepetula och Dorothy omges båda av ett gäng riktiga kräk till karlar, och de båda träffas när Pepetulas pojkvän håller på att misshandla och strypa henne till döds. Dorothy kommer till undsättning, och drämmer ett järnrör i huvudet på pojkvännen... Historien fortsätter i ungefär samma stil, och det slutar med att alla karlar dör, hunden förlorar ett öra men överlever och tjejerna lyckas lura till sig en miljon och drar långt, långt bort...


 
Ser fram emot att se den nya versionen på bio med mitt underbara bokcirkelgäng; hoppas att vi ska kunna få till det i nästa vecka! Den sjunde mars kommer sedan hela pocketboxen ut på Bokus, så det blir inga problem med att komma på vad vi ska läsa härnäst :)

Bokälskarkatten

Kategori: Lägesrapport

Även Bokälskarens katt gillar böcker, även om han tycker att jag borde ägna mig mer åt honom än åt boken..;)


-Någon som kan gissa vilken bok vi läser..?

Vi måste prata om Kevin / We need to talk about Kevin

Kategori: Dokumentärt

Redan när Kevin är nyfödd känner hans mamma Eva att han inte är som andra barn, och denna känsla växer sig allt starkare allteftersom åren går. Tyvärr märker/vill inte Kevins pappa se att han inte är som andra barn, och Kevin har dessutom en tendens att uppföra sig väl när han är med sin pappa...
 
Kevin har inga särskilda fritidsintressen förrän han får höra berättelsen om Robin Hood, och blir frälst i att skjuta med pilbåge. När han kommer upp i tonåren börjar han dessutom att samla på saker som förstör för andra...

Kevins mamma blir därför (tyvärr) inte särskilt överraskad, men ännu mer förtvivlad, när det visar sig att Kevin en dag tagit med sin pilbåge till skolan, låst alla dörrar med kraftiga cykellås och skjutit ner sina skolkamrater...


We need to talk about Kevin är en film som tyvärr är högaktuell i dessa dagar. Den visar på vikten av att vi som vårdpersonal lyssnar på föräldrarna när de berättar att något verkar vara fel, så att hela familjen kan få hjälp innan tragedier som denna inträffar!

Filmen består av snabba klipp, där olika tidsperioder blandas, och slutligen bildar den fasansfulla helhetsbilden. Jag satt med en obehaglig klump i magen under hela filmen, och har svårt att släppa den ifrån mig. Denna film kan verkligen rekommenderas till alla som arbetar med barn, ungdomar och/eller familjer, och alla föräldrar till barn och tonåringar!

Skådespelarprestationerna är otroligt bra; framför allt utmärker sig Tilda Swinton i rollen som Kevins mamma Eva, samt Jasper Newell, Ezra Miller och Rock Duer i rollerna som Kevin i olika åldrar. 

Bron / Broen

Kategori: Deckare

Bron/Broen var ju (i alla fall i min bekantskapskrets) väldigt populär när den gick på TV för en tid sedan, men av olika anledningar så missade jag den, och lyckades aldrig se den.

Förra veckan blev jag åter påmind om denna svensk-danska kriminalserie av Spiderchick, som hade haft Bromaraton med sin rockstjärna. Även hon gillade serien skarpt, så jag bestämde mig omedelbart för att snarast se den på en högklassig biograf nära mig, ett beslut som jag absolut inte ångrade!

En extra behållning är den fantastiska Sofia Helin, som gör en klockren tolkning av vackra, underbara och lite underliga Saga Norén, som verkar lida av Aspergers syndrom eller någon liknande autismspektrumstörning!


Bron / Broen är spännande, oförutsägbar och precis lagom läskig; ett måste för alla som liksom jag älskar kriminalromaner, deckare och polisserier/-filmer i alla former! Blir därför lite extra glad när jag ser att de håller på att spela in en andra säsong av serien, som planeras att sändas hösten -13!

[Bubble]

Kategori: Deckare

Författare: Anders De la Motte.
ISBN: 9789186795849.
Uppläsare: Mattias Linderoth. 

Bubble är den tredje boken i Anders De la Mottes serie om Henrik HP Pettersson och hans inblandning i "spelet"/"planen"/whatever you will call it (kärt barn har många namn. Frortfarande tycker jag att De la Mottes stil och språk är helt unika; modernt och tilltalande, utan att bli hafsigt och slarvigt.

Storyn är oerhört faschinerande och uppslukande, och löper på ett fullt trovärdigt sätt genom alla tre böckerna. Varning dock till dig som är lättskrämd, och har en tendens att bli paranoid..;)

Bubble (ljudbok)


Jag själv, som hela livet haft paranoida tankar om videoövervakning på offentliga toaletter och dylikt kan bara tacka De la Motte för att ha gett mig vatten på min kvarn!
 
Just because you're paranoid, it doesn't mean they aren't after you...

BAMF Girls Club, episode 8

Kategori: Humor

BAMF Girls Club, episode 7

Kategori: Humor

BAMF Girls Club, episode 6

Kategori: Humor

 

BAMF Girls Club, episode 5

Kategori: Humor

Äntligen har det kommit ut nya avsnitt av underbara BMAF Girlsclub!

Lägesrapport

Kategori: Lägesrapport

Att vara med henne är som att springa uppför en sommaräng...

Kategori: Biografi

Författare: Alex Schulman
ISBN:  9789164241634
Uppläsare: Alex Schulman.

Alex Schulman blev ju till en början känd för sin blogg, och den elaka ton han höll. Man kan därför lugnt säga att den allmänna förvåningen var stor när han debuterade som författare med Skynda att älska, som var en sorts hyllning till hans bortgångne far. Efter det har Schulman visat sin mjuka sida alltmer, så förvåningen är inte lika stor över Att vara med henne är som att springa uppför en sommaräng utan att bli det minsta trött, som handlar om hur han går vidare efter en uppslitande separation, träffar Amanda och till en början får tunghäfta av hennes skönhet och utstrålning. Han lär dock känna henne alltmer, de blir ett par och efter bara ett år får de dottern Charlie tillsammans, och det kommer nog nästa bok att handla om. Du kan även läsa mer om Charlie och livet som familjefar på Alex Schulmans blogg Att vara Charlie Schulmans pappa (som numera är nerlagd).

bild[14].jpg
Måste säga att hon är helt bedårande söt, Charlie Schulman!  

Att vara med henne är som att springa uppför en sommaräng utan att bli det minsta trött (e-bok)

Alex Schulman som uppläsare vet jag dock inte riktigt vad jag ska säga om; som regel gillar jag ju när författare själva läser upp sina böcker, särskilt när det gäller biografier (med undantag från Magnus Hedman), men det här är ett gränsfall; Alex Schulman har en tendens att prata så sluddrigt emellanåt att det blir ett litet irritationsmoment. Detta överskuggar dock inte berättelsens vackra ton, så det får gå, för den här gången (men se detta som en varning..).

Det som inte växer är döende

Kategori: Booked

Författare: Jesper Weithz
ISBN: 9789127134492

Henrik och Lotte har en dotter som heter Molly, och väntar ytterligare ett barn. Total lycka, skulle man kunna tro, och det hade det varit också, om det inte hade varit för Fibonaccis syndrom. Vid Fibonaccis syndrom har fostret en sorts cancer, som får det att parasitera på modern, tills denna inte har några krafter kvar. Vid födseln dör de båda, och vid abort påskyndas den process som leder till döden. Således är utgången dödlig vad man än gör. Henrik har dock lyckats hitta en läkare i Sao Paolo, Brasilien, som forskar på sjukdomen, och har tagit fram en behandling; en behandling som Lotte ska bli först i världen med att prova...

Så kommer det sig att den lilla familjen packar ihop alla sina tillhörigheter för att flyga till Brasilien. Henrik har en viktig affärsresa som han måste iväg på först, vilket innebär att Molly och Lotte planeras anlända i Sao Paolo två dagar före honom. Det är dock ingenting alls som går som planerat, och det inträffar en massa oförutsedda händelser...

Det som inte växer är döende (e-bok)

Det som inte växer är döende sägs vara en "en existentiell thriller. En andlöst spännande berättelse om kaos, utsatthet och om vårt förhållande till naturen", och det håller jag absolut med om. Berättelsen hade dock vunnit på att vara betydligt längre; som det är nu så staplas den ena katastrofen på varandra, och man får inte egentligen veta någonting. Dessutom känns slutet alldeles för avhugget och abrupt; jag brukar gilla öppna slut, men det här är inte ens ett slut, det känns som att Jesper Weithz har glömt att skriva färdigt boken innan han lämnade in den till tryckeriet...  

Jonas Gardell - Drottning på Gaygalan!

Kategori: Aktuellt

I måndags var det dags för den årliga Gaygalan, där Kronprinsessan Victoria, som delade ut priset som Årets HBT-person. Detta var första gången som en representant för kungahuset offentligt syns i hbt-sammanhang, vilket ju måste ses som ett stort steg framåt (och verkligen på tiden)!
"Det är en sann glädje för mig att vara här och känna er glädje och kraft. Och det är en sann glädje att alldeles strax överlämna priset Årets Hbt", sade kronprisessan Victoria, märkbart berörd av publikens starka reaktion.

 Gissa vem som vann?? - Japp, underbara Jonas Gardell! Värdigare vinnare hade ingen kunnat hitta i år, efter den enorma insats han gjort för alla homosexuella och andra AIDS-sjuka, genom sin underbara boktrilogi och TV-serie Torka aldrig tårar utan handskar, vilken även fick priser för Årets bok, Årets tv-program, Årets tv-stjärna (Simon J Berger), Årets Duo (Adam Pålsson och Adam Lundgren), och författaren själv utsågs alltså som grand final till Årets Homo/bi/trans.


"Victoria, du är vår kronprissessa, men jag tror att ikväll är jag vår lilla drottning", sade Gardell när han tog emot priset ur kronprinsessans hand.

Lägesrapport

Kategori: Lägesrapport

Efter att jag lyssnat färdigt på Torka aldrig tårar utan handskar, del 2: Sjukdomen så är det numera Alex Schulman som gör mig sällskap i lurarna, istället för Jonas Gardell.


- Ytterligare en bok med en fullkomligt genialisk titel!

Torka aldrig tårar utan handskar, del 2: Sjukdomen

Kategori: Dokumentärt

Författare: Jonas Gardell.
ISBN: 9789113047034.
Uppläsare: Jonas Gardell.

Vi fortsätter att följa böggänget i Stockholm; Paul, Rasmus, Benjamin, Bengt-Åke, Seppo och Bengt, som vi i denna bok får lära känna lite närmare. De fortsätter att umgås, och firar varje jul hemma hos Paul. Lite annorlunda för varje år, men ändå är allt sig likt. Allt utom det stora, som kommer att överskugga allt annat, trots att de låtsas så frenetiskt att allt är precis som det ska, precis som vanligt...

Media börjar rapportera om en ny sjukdom, som upptäckts i USA. En sjukdom som bara verkar drabba homosexuella män, och snart går under namnet Bögpesten. Sjukdomen går till en början under det något torra och kliniska namnet HTLV3, senare HIV/AIDS, det är ingen underdrift att påstå att sjukdomen lade sordin på den glada och något rusiga stämning som rått i bögkretsarna; glädjen över att hitta ett sammanhang, att våga stå för vem man var. En efter en blir killarna i gänget sjuka, ingen vet vem som kommer att smittas härnäst, vems begravning som blir nästa i raden...

Torka aldrig tårar utan handskar. 2, Sjukdomen (ljudbok)

Torka aldrig tårar utan handskar, del 2: Sjukdomen är precis lika bra som del ett i serien, och nu bara längtar jag efter att del tre ska komma ut! Som så många andra konstaterar jag att Jonas Gardell här har skapat en modern klassiker, ett ovärderligt dokument över en tid och en sjukdom.

Till alla er som har sett TV-serien och inte tycker att ni behöver läsa böckerna kan jag bara säga: Gör det! Böckerna innehåller sååå mycket mer än serien; så mycket fördjupning och breddning som ni annars kommer att gå miste om... Återigen säger jag dessutom att lyssna på boken, istället för att läsa den; fullkomligt älskar Gardells berättarstil och tonfall!

Bokälskare!

Kategori: Allt och inget

Detta kan man kalla en riktig Bokälskare! - Känner igen mig precis..;)


Önskar er alla en riktigt bra läsvecka!

Bokbloggarnas litteraturpris 2012

Kategori: Tävling

Bokbloggarnas litteraturpris instiftades hösten 2010 av bokbloggen Breakfast Book Club, som en följd av att de tyckte att det saknades ett litteraturpris bland de som redan fanns. Kandidaterna, och sedan även vinnaren, nominerades av totalt 55 olika bokbloggare, som tillsammans nominerade 153 olika titlar. Våra bokbloggare runt om i landet är ju som bekant mycket litteraturkunniga och många gånger kräsna i sitt läsande, så det är givetvis en mycket stor ära att vinna just detta pris.

Jaja, det var en massa babbel om priset som sådant, men vilken bok/författare vann då egentligen? -Det gjorde Jonas Gardell, med sin underbara bok Torka aldrig tårar utan handskar, del 1: Kärleken fick hela 36% av rösterna. En mycket välförtjänt vinnare, om ni frågar mig (det är det ju egentligen ingen som gör, men... Aja..;))

Tvåa blev Eld av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren med 20% av rösterna, och på tredjeplats kom Melina Marchettas Jellicoe Road med 11% av rösterna.

bokbloggarnaslitteraturpris_2012
Jag vill vinna!

Kategori: Tävling

Coma lottar ut två spännande böcker på sin blogg; Pojken som slutade gråta, av Ninni Schulman och Flaskpost från P, av Jussi Adler Olsen. Givetvis deltar jag i utlottningen, och håller tummarna för vinst!

Baksidestexter:

"Pojken som slutade gråta"
"En mörk augustikväll kommer ett larm till Hagfors räddningstjänst; en villa står i brand. När journalisten Magdalena Hansson kommer till platsen har huset nästan helt brunnit ned, väggarna har rasat och svart rök pulserar från de förstörda fönstren. Dagen därpå avlider en 43-årig kvinna av skadorna hon ådrog sig i branden.
Några dagar senare brinner nästa hus. Och sedan ytterligare ett. Den lilla värmländska staden lever i skräck och Hagforspolisen kämpar mot klockan.
Magdalena Hansson dras in allt mer i jakten på seriepyromanen och till slut är hennes engagemang djupt personligt. Och mycket riskabelt".

 
"Flaskpost från P"
"Ingen hade sett den repade gamla flaskan som stod i fönsterkarmen på polisstationen i Wick i Skottland. Ingen hade lagt märketill brevet eller undrat varför någon skrivit "Hjälp". När Karl Mörck och hans assistent Assad på avdelning Q får tag på flaskposten tror de först att det handlar om några barns busstreck. Men när de forskar vidare i det hela inser de att flaskposten är det enda livstecken man fått från två pojkar som fördes bort på nittiotalet. Vilka är pojkarna? Vad har hänt med dem och varför har ingen anmält dem saknade? Carl och Assad dras allt längre in i en iskall kidnappares nät och de inser snart att tiden håller på att rinna ut."

Lägesrapport

Kategori: Lägesrapport

 


Att läsa 2013 (2)

Kategori: Allt och inget

Amanda Hellbergs böcker om Maja Grå
Udda verklighet och Särskild - Nene Ormes
Sagan om is och eld - GRR Martin

Every day -  David Levithan
Att falla vackert - Belle Eve Nilsson
Gräspojken - Christer Lundberg

Jag vet inte vart psykoser kommer ifrån - Pebbles Karlsson Ambrose
Det svåra fallet K - Lennart Ökvist

Soft apocalypse - Will MacIntoschVad tycker Du saknas på listan? - Hjälp mig att göra den komplett!
- Och jag veeet att många av böckerna på listan har funnits där i en evighet nu, men innan jag "får" köpa något nytt så måste jag plöja igenom min enorma bokhög som redan finns därhemma! Just därför är det så bra att göra den mentala "att läsa-listan" konkret, så att man inte glömmer bort något av alla de guldkorn man tipsas om, av alla er underbara bokälskare därute!

Läsrapport Januari 2013

Kategori: Läsrapport

Allra hemskaste syster - Lina Forss
Vingar av glas - Sofie Trinh Johansson
Gideons ring - Carin Gerhardsen
De andra sagornas bok - Emma Lundqvist
Gräspojken - Christer Lundberg
Själseld - Maths Nilsson
Utan ett ord - Linwood Barclay
Torka aldrig tårar utan handskar: del 1 - Kärleken - Jonas Gardell
Skuggvakt - Jonas Lejon
De inneboende - Frida Enman


Statistik:

Antal omläsningar:
Antal böcker på engelska:
Antal hyllvärmare:
Antal tegelstenar (>500 sidor):

Antal biografier: 
Antal självhjälpsböcker:
Dokumentärt: 1  
Faktaböcker:

Antal deckare: 1 
Antal spänningsromaner: 2 
Antal thriller: 1
Antal skräckböcker: 2 
Antal fantasyböcker: 2 
Antal romaner: 2  
Antal chicklit: 1

På läsplattan: 7 
Antal ljudböcker: 3 
Sammanlagt antal: 10