Bokälskaren

Du ser mig oftast djupt försjunken i en bok...

Det ska bli ett sant nöje att döda dig

Kategori: Biografi

Författare: Magdalena Graaf.
ISBN: 9789185267897
Uppläsare:
 
Magdalena Graaaf berättar öppet om sin uppväxt, och tiden tillsammans med en pojkvän/make som systematiskt hotade och misshandlade henne svårt. Hon berättar om livet på flykt, priset på sitt huvud och det ovärderliga stödet från familjen och hennes kära väninnor. Hon berättar även om vägen tillbaks till ett normalt liv, och en god relation till sin före detta man.
 
Det ska bli ett sant nöje att döda dig (e-bok)
 
Det ska bli ett sant nöje att döda dig är en oerhört stark och gripande bok om ett öde som Graaf tyvärr delar med alltför många andra kvinnor. Tyvärr slutar inte alla liknande berättelser lika lyckligt som Magdalenas, men hon visar i alla fall att det faktiskt går att ta sig ur en relation med en våldsam man, gå vidare i livet, och till slut till och med få en fungerande relation!
 
Jag är väl knappast ensam om att ha sett "Systrarna Graaf" som ett par blonda bimbos, men Magdalena visar här att det är en grav underskattning! Magdalena (och även Hanna) verkar vara en oerhört stark tjej, med mycket skinn på näsan!
 
 

Harry Potter and the order of the phoenix

Kategori: Fantasy

Författare: J.K. Rowling.
ISBN:  9780747569404.
 
Harry har, som vanligt, ett uruselt sommarlov hos familjen Dursley, och om möjligt har han hört ännu mindre från sina vänner på Hogwarts än vad han brukar göra på somrarna. -Nog för att det är svårt att få fram uggleposten utan att Dursleys märker något, men heelt omöjligt är det väl ändå inte?!

Som om det inte vore nog så attackeras han och kusin Dodley av ett gäng dementorer, vilket gör att Harry tvingas använda magi ute i "det vanliga samhället", något som är strängt förbjudet för minderåriga trollkarlar..:/
Trollkarlsministeriet lyssnar inte alls på hans förklaringar till varför han var tvungen att använda magi, utan Harry kallas till rättegång och hotas att bli avstängd från skolan!
 
Givetvis klarar han sin dock (annars skulle det ju inte ha blivit fler böcker), och får veta orsaken till att vännerna inte hört av sig; de har haft fullt upp...
 
Harry Potter and the Order of the Phoenix (inbunden)
 
Harry Potter och Fenixorden är med sina 950 sidor den tjockaste, men hittills även den bästa av böckerna i serien om Harry Potter! Låt dig därför inte avskräckas av bokens tegelstensformat, utan dyk ner i en mycket angenäm läsning!
 

Felicia försvann

Kategori: Biografi

Författare: Felicia Feldt.
ISBN: 9789185849772.
Uppläsare: Julia Dufvenius.
 
Av en slump var det duktiga Julia Dufvenius som läste upp även denna bok :)
Till en början kändes det lite konstigt, och jag tenderade att blanda ihop Felicia med Eli. Efter ett tag vande jag mig dock vid att det nu var Felicias berättelse, trots att uppläsaren var samma.
 
Felicia växte upp som barn nummer tre (av nio) till "supermamman" Anna Wahlgren, som bland annat gjorde stor succé med Barnaboken, om hur barn uppfostras på bästa sätt. I Felicia försvann får vi utomstående se att supermamman kanske hade bra teorier om hur man ska uppfostra barn, men i verkligheten tycker jag att hon misslyckas kapitalt. Hon styr sin familj med järnhand, det är skräck och terror som råder, snarare än kärlek och harmoni. Männen kommer och går, Wahlgren hinner gifta sig hela fyra gånger, och alkoholen flödar fritt.

Barnens födelsedagar är den absolut bästa dagen på året; man får all uppmärksamhet, presenter, och man får bestämma vilken mat mamma ska laga. Årets värsta dag är däremot "mobbingdagen", som inträffar dagen före födelsedagen. Då är det fritt fram för alla att vara elaka mot det blivande födelsedagsbarnet, som får göra extra många sysslor i hemmet och nästan inte får någon mat - allt för att födelsedagen ska verka ännu roligare och bättre än den redan är, genom de tydliga kontrasterna...
 
Viktigast av allt är fasaden; utåt ska allt se perfekt ut. Barnen får följa med på presskonferenser och annat, men de får bara säga snälla saker om mamma...
 
Felicia försvann (e-bok)
 
Felicia försvann har varit och är fortfarande en mycket kontroversiell bok; att bara våga antyda att hela Sveriges "supermamma" skulle ha gjort något fel i uppfostran av sina egna barn...
Även några av syskonen har offentligt gått ut och förnekat de händelser som Felicia Fäldt berättar om i sin bok. Detta är ju dock Felicias historia, det är så här hon har upplevt sin uppväxt - Det är hennes sanning, oavsett hur andra har upplevt den.
 
Ytterligare en viktig nyans i berättelsen är att Fäldt berättar om den pojkvän som var övertygad om att hon hade en Borderlinepersonlighet, bland annat för att hon tenderar att se saker i svart eller vitt, människor som onda eller goda. Detta finns inga tvivel om vart mamma hamnar...
 
Feldt har ett eget sätt att berätta sin historia på; det är mycket korta kapitel, ibland bara några enstaka meningar. Hon beskriver främst olika händelser, utan kronologisk ordning. Troligtvis finns det väl någon form av känslomässig tråd i berättelsen, men jag hade nog föredragit om den varit skriven i kronologisk ordning; då hade det varit lättare att hänga med i svängarna.
 
Jag har inte läst någonting av Anna Wahlgren, men efter denna bok blir jag onekligen sugen på att läsa något av modern också, hon ska ju ha gett ut ett antal självbiografiska böcker, förutom Barnaboken. I dessa böcker bekräftas somliga av de händelser som även Fäldt beskriver; det skulle vara intressant att ta del av den andra sidan också.
 
Fäldt beskriver också de kraftfulla mönster som går igen i familjen, i generation efter generation. Med medvetandet kanske det kan finnas en chans för kommande generationer att bryta mönstret...

En dåre fri

Kategori: Ljudbok

Författare: Beate Grimsrud.
ISBN: 9789143506488.
Uppläsare: Julia Dufvenius.
 
Vi får följa huvudpersonen Eli, som från tidig barndom mår ganska dåligt. Hon vet dock tidigt att hon ska bli författare, och hennes böcker, filmer och även konstverk hyllas redan i tidiga år. Är galenskapen samt de tre pojkar och män Eli har "sällskap" av, en grund och inspirationskälla att ösa ur, eller är det tvärtom så att sjukdomen hämmar hennes kreativitet?
 
Vi får följa Eli genom hennes uppväxt, ungdomsåren, tiden som ung vuxen och vidare i det vuxna livet. Ibland är hon så gott som frisk, medan hon ibland plågas svårt av rösterna, självskadebetéende och våldsfanatsier. Ibland klarar hon sig långa perioder hemma, endast med sporadiska besök hos öppenvården, ibland måste hon vara inlagd långa perioder år gången, med tvångsmedicinering och bältesläggning som en del av vardagen.
 
Till slut, när Eli kommit upp i medelåldern, tycks hon ha hamnat i ett tillstånd av balans; hon och rösterna existerar sida vid sida och hon kan säga åt dem att hålla tyst, när deras närvaro inte passar. Hon har kontrollen över sin sjukdom, och inte tvärtom.
 
En dåre fri (e-bok)
 
En dåre fri är en helt fantastisk bok, som jag tycker att alla borde läsa (fast allra helst lyssna på, så att ni inte missar Julia Dufvenius underbara uppläsning)! Beate Grimsrud lyckas ge en klockren realistisk bild av den psykiska sjukdomen, som visar att den psykiskt sjuke ofta är den som själv är mest förvirrad, och att den eventuella våldsamheten sällan vänds mot andra än hen själv.
 
Boken är skriven på ett fragmentariskt sätt, som jag tror speglar den sjukes egen verklighet ytterst väl. Inspelningen av boken förstäker det fragmentariska intrycket, med volym- och kvalitetsskillnader.
Julia Dufvenius är en helt underbar uppläsare; hennes röst är så skör, men samtidigt så stark, och hon gör fantastiska betoningar; det känns som att det är hennes egen berättelse, och att hon berättar den för mig, personligen!

Harry Potter and the goblet of fire

Kategori: Fantasy

Författare: J.K. Rowling.
ISBN: 9780747574507.
 
Harry tillbringar som vanligt sommarlovet hos sin moster Petunia, hennes make Vernon och kusin Dudley Dursley. Precis som vanligt är sommaren pest, ända tills han blir bjuden på världsmästerskapen i Quidditch, tillsammans med Hermione, Ron och övriga familjen Weasley. Mästerskapen blir mer spännande än väntat, och ungdomarna får veta att något ovanligt roligt och spännande kommer att hända på skolan kommande läsår, men alla inblandade vägrar att tala om exakt vad som kommer att hända...
 
 
Harry Potter and the Goblet of Fire: Adult Edition (häftad)
 
Harry Potter and the goblet of fire är den första boken i serien som jag läser på engelska. Den är dock oerhört lättläst även på engelska, så jag rekommenderar alla som vill träna sin engelska på ett roligt sätt att läsa Harry Potter! Handlingen och tempot skruvas upp allt mer; detta är, enligt min åsikt, den bästa boken hittills i serien!

Harry Potter, jordgubbar och cola...

Kategori:

... en vidunderlig utsikt och en nyvunnen vän - Det blir inte mycket bättre än så här!
 

I valet och kvalet

Kategori: Chicklit

Författare: Jane Green.
ISBN: 9789132324611.
 
Libby är 27-år gammal, arbetar inom PR-branschen, lever det glada singellivet och har en smak för det dyrbara; dyra märkeskläder, champagne och fina restauranger. Livet som singel börjar dock kännas alltmer ensamt, och Libby längtar efter att hitta någon att dela livet med. Givetvis har hon vissa krav på sin blivande pojkvän/make; han ska vara rik. Allt annat kommer i andra hand, men han måste ha det gott ställt.
När Libby sedan träffar snygge, charmige och urtrevlige Nick, som hon dessutom har fantastiskt sex med, men som visar sig vara fattig som en kyrkråtta så intalar hon sig att det hela bara är ett äventyr, i väntan på Den Rätte...
 
Nick gör slut med Libby, och hon träffar finansgeniet Ed, som på papperet är allt hon drömt om; han är overkligt rik, har ett stort hur i ett fint område, han är galen i henne och är snäll mot henne, och... han ser inte alltför illa ut - även om han har en fruktansvärd mustasch! Libby tränger undan tankarna på Nick, och hennes förhållande med Ed fördjupas allt mer...
 
I valet och kvalet (inbunden)
 
I valet och kvalet påminner mig om varför jag egentligen inte gillar chicklit; den är fruktansvärt ytlig, ointressant och förutsägbar! Den passar perfekt att läsa medan du gör något annat, men vill du ha en läsupplevelse av något slag så rekommenderar jag att du väljer en annan bok!

Det här med bibliotek...

Kategori: Allt och inget

Jag växte upp på landet, och när jag var barn var en av de absoluta höjdpunkterna när bokbussen kom till byn, och man kunde gå där och titta, känna och lukta på alla böcker, för att ta med sig de mest spännande hem. Det jag aldrig kunde förstå mig på var dock varför inte bokbussen kunde ha Wahlströms böcker, med de röda och gröna ryggarna (Kitty, Vi Fem, Tvillingarna...)?! Jag frågade varje gång, men de var aldrig med, undrar hur trött bibliotekarien var på mig..;) När vi sedan åkte till staden och det "riktiga" biblioteket var jag väldigt ivrig efter att kunna låna hem stora högar av dessa underbara böcker - Döm om min besvikelse när bibliotekarien talade om för mig att "Sådana böcker har vi inte här!"Sådana böcker, vad menade hon med sådana böcker? Mamma försökte förklara för mig att en del böcker inte ansågs lika "fina" som andra, och att de därför inte kom till biblioteket. Jag fattade ingenting; Wahlströmsböckerna var ju jättebra, varför skulle de inte vara fina nog??? Hur kunde ett hus fullt med böcker inte ha de där underbara böckerna; där måste ju alla böcker finnas!
 
 
 
När jag tänker på det nu så var det väl egentligen där och då jag lärde mig att de böcker man vill ha får man köpa själv (även om jag senare lånade en massa på biblioteket också), och detta har hängt kvar i mig. Jag hatar att låna böcker! Jag vill ha böckerna i min ägo, titta på dem på hyllan och kunna plocka fram dem och läsa om, vilket jag faktiskt gör, älskar att i efterhand plöja hela bokserier i ett sträck!

Eftersom jag älskar bibliotek (vem kan inte älska ett hus fullt med böcker??) och tanken med bibliotek så försöker jag med jämna mellanrum mig på det där med att låna böcker. Det är bara ett problem; jag läser böckerna snabbt, lägger dem på ett passande ställe, och glömmer bort att jag har lånat dem - När böckerna lämnat biblioteket så låtsas jag omedvetet att de är mina!
 
 
När (om) jag får barn så kommer jag definitivt att ta med dem till biblioteket; de ska också få uppleva magin med hus fulla av böcker! Förhoppningsvis så har jag kvar mina böcker med röda och gröna ryggar hemma hos mor och far, så att även kommande generationer får möjligheten att upptäcka deras magi - Även om de inte är fina nog att få uppta plats på biblioteket så har de en garanterad plats i mitt hembibliotek!

Leverans från Bokus!

Kategori: Allt och inget

Idag har mitt efterlängtade paket från Bokus kommit!
 

Taxi

Kategori: Dokumentärt

Författare: Alexandra Pascalidou.
ISBN:  9789173893152.
 
Få personer ser och hör så mycket som taxichaufförer. Detta har Alexandra Pascalidou tagit fasta på i sin bok Taxi, där taxichaufförer från hela världen får berätta sina historier. Det visar sig att taxichaufförer (i alla fall de som Pascalidou har träffat) är väldigt eftertänksamma och politiska, även om det givetvis finns en och annan som bara är ute efter att få nya kvinnor på fall varje kväll...
 
Taxi (inbunden)
 
Jag gillar Taxi, konceptet är intressant. Tyvärr faller boken ganska platt, då jag får känslan att Pascalidou gör det enkelt för sig och mestadels väljer att prata med gamla barndomsvänner från Rinkeby...
Berättelserna i Taxi känns platta och ytliga, jag hade velat att fler intervjuer/berättelser skulle ha gått mer på djupet, dock utan att nödvändigtvis vara uttalat politiska.

Boktrailer 1Q84

Kategori: Roman

 
 

Läsrapport juni 2012

Kategori: Läsrapport

Helgonet - Carin Gerhardsen.
[buzz] - Anders De La Motte.
Nostradamus försvunna profetior - Mario Reading.
Det du inte såg - Patrik Sjöberg & Markus Lutteman.
Lärjungen - Michael Hjort & Hans Rosenfeldt.
Cirkeln - Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren.
Vecka 36 - Sofie Sarenbrandt.
Viskleken - Arne Dahl.
Harry Potter och de vises sten - J.K. Rowling.
Harry Potter och hemligheternas kammare - J.K. Rowling.
Harry Potter och fången från Azkaban - J. K. Rowling.
Skugga - Karin Alvtegen.
När ljuset släcks - Magnus Hedman & Gunnar von Sydow.
Saknad - Karin Alvtegen.
 
Statistik:
Antal omläsningar:
Antal böcker på engelska:
Antal hyllvärmare: 1 

Antal biografier: 2
Antal deckare: 5
Antal fantasyböcker: 4
Antal romaner: 2 
Antal SF-böcker:
Antal självhjälpsböcker:
Antal spänningsromaner: 1
Antal skräckböcker:

Antal vetenskapliga rapporter:

Antal ljudböcker: 2 
Sammanlagt antal: 13.
 
Har fortsatt att läsa mycket, väntar på Harry Potter-boxen och de andra böckerna från Bokus, som borde dyka upp framåt mitten av nästa vecka. Tills vidare råder dock ingen brist på litteratur, tack vare bästa Camilla :)