Bokälskaren

Du ser mig oftast djupt försjunken i en bok...

Magikernas land

Kategori: Fantasy

Författare: Lev Grossman.
ISBN: 978-91-7579-046-6.
Serie: Magikerna, del 3.

Magikernas land är den nervkittlande och häpnadsväckande avslutningen på Magikerna-trilogin!

Quentin Coldwater har förlorat allt. Han har blivit utkastad ur Fillory  det hemliga och magiska landet från hans barndoms drömmar som han en gång härskade över. Utan något att förlora återvänder han till Brakebills College där allt började. Men man kan inte fly från sitt förflutna, och det dröjer inte länge förrän det kommer ikapp honom.
Samtidigt har de magiska barriärer som skyddar Fillory börjat falla samman, och barbarer från norr har invaderat landet. Eliot och Janet försöker rädda sin värld, bara för att upptäcka att situationen är långt mer invecklad och ödesdiger än de någonsin kunnat ana.

Tillsammans med Plum, en lysande ung magiker med en mörk hemlighet, ger sig Quentin ut på en slingrande resa genom den sjaskiga magiska undergroundscenen. Men alla vägar leder tillbaka till Fillory, och Quentin tvingas välja mellan att våga möta sina värsta rädslor eller offra allt.

Magikernas land är en nervkittlande roman och en sagolik berättelse om kärlek och försoning som på ett magnifikt sätt avslutar trilogin om Magikerna, och därmed befäster trilogin som ett av de stora verken inom den moderna fantasygenren. Magikernas land gick direkt upp som etta på New York Times bästsäljarlista, när den släpptes i USA. 

Magikernas land (inbunden)

Jag har tyckt mycket om de två föregående böckerna i serien om Magikerna (Magikerna och Magikernas kung). Jag hade dock ingen aning om att den tredje och avslutande boken i trilogin släpptes för två månader sedan, så det blev en trevlig överraskning när jag var på bokhandeln för att införskaffa lite trevlig läsning inför min stundande ryggoperation. Även om förväntningarna var höga så måste jag säga att de överträffades! Jag tycker att Lev Grossman har överträffat sig själv och utvecklat sin berättelse och sina karaktärer alltmer för varje bok. Det är ju en extra utmaning när karaktärerna är  tonåringar, som växer, mognar och utvecklas längs berättelsens gång, men det lyckas Grossman oerhört bra med! Magikernas land är riktigt bra, och jag kan verkligen rekommendera den till alla som gillar fantasy och YA (fast läs hela trilogin från början, för största behållning)!

Änglasynden

Kategori: Deckare

Jag har fått den stora äran att agera testläsare av Ann Olerots nya deckare Änglasynden, som kommer att publiceras under våren.

Jag gillade ju grundhistorien i hennes debutroman Grannflickan , men fann den mycket bristfälligt redigerad. Det är därför med glädje jag konstaterar att Änglasynden är välskriven och spännande, från första kapitlet till det sista! 

Jag är en inbiten deckarläsare sedan barnsben, och efter att ha läst Grannflickan framförde jag kritiken att jag tyckte att det var alltför uppenbart vem den skyldige var. Detta är verkligen någonting som Olerot har finslipat till perfektion; medan jag läste Änglasynden så hade jag inte minsta aning om vem mördaren var, förrän det avslöjades i det sista kapitlet.

Det enda jag i efterhand saknar är en bakgrundsbild och djupare förklaring till själva änglasynden som fenomen, men om jag och övriga läsare har tur så kommer det en uppföljning, som fördjupar historien ytterligare...Det är alltid lite extra roligt att läsa en bok som utspelar sig i hembygden; vi har ju ett litet gäng duktiga författare från Skaraborg nu för tiden, och Olerot hör definitivt till dem! Det händer inte särskilt ofta, men är verkligen roligt att få se en sådan positiv utveckling från en författares debutroman till den andra boken, och det ska bli väldigt intressant att följa Olerots fortsatta litterära utveckling, efter att hon uppvisat en så stor utveckling och levererat en så stark andra roman!

Råna är silver, låna är guld

Kategori: Feel-good

Författare: Catharina Ingelman Sundberg.
ISBN: 9789173487535.
Serie: Pensionärsligan, del 2.
Uppläsare: Helge Skoog.

Pensionärsligan är tillbaka!

Märtha, Snillet, Krattan, Stina och Anna-Greta är tillbaka. De har lämnat livet på servicehemmet Diamanten bakom sig och befinner sig i Las Vegas.

Med utstuderad taktik, ett par löständer och varsin rullstol ska de överlista säkerhetssystemet på Casinot. De stulna pengarna ska mångdubblas, placeras i stöldfonden Grindslanten och göra livet bättre för gamla och sjuka.

Men innan de vet ordet av har det kriminella mc-gänget Band Angels fått ögonen på pensionärerna som nu har återvänt till hemlandet. De har köpt en grosshandlarvilla på Värmdö där de ska finputsa sin strategi. Kommer Märtha och gänget lyckas med att supa mc-killarna under bordet med hjortonlikör och kakor? Och hur klarar Krattan av att hantera en stalker?

Låna är silver, råna är guld (mp3-bok)

Jag fullkomligt älskade Kaffe med rån, som var Catharina Ingelman Sundbergs första bok om Pensionärsligan, och Låna är silver, råna är guld fortsätter i samma underbara stil. Bokens huvudkaraktärer skildras med stor värme och kärlek, och är heeeelt underbara! Jag vill bli som Märta när jag blir äldre! Ingelman Sundberg visar på ett humoristiskt sätt att en inte nödvändigtvis måste bli tråkig och institutionaliserad bara för att en blir gammal! En har sin personlighet kvar även om åren går, men i dagens äldrevård är det tyvärr inte alltid möjligt att få möjlighet att ge uttryck för den. Äldrevården har dock utvecklats mycket under bara de år som har gått sedan jag tog mina första stapplande steg som ungdomsresurs, sommaren 1993, och idag är många äldreboenden individfokuserade och inte längre lika rutinbundna. Det varierar dock mycket från boende till boende (och från avdelning till avdelning), och finns fortfarande mycket kvar att göra för att modernisera äldrevården!

Helge Skoog är klockren som uppläsare av böckerna om Pensionärsligan; det skulle liksom inte alls bli lika trovärdigt om någon yngre hade läst den!

Skymningens barfotabarn

Kategori: Deckare

Författare: Anna Jansson.
ISBN: 
Serie:
Uppläsare: Marie Richardsson.

Den 90-årige Heinz Meyer hittas skjuten i Ronehamn. Vem vill mörda en 90-åring? Och varför?

Heinz Meyer var en av de tyska soldater som kom till Gotland efter andra världskriget, skadad i strider vid Baltikum. Vid samma tid kom 500 koncentrationslägerfångar till ön, för att få vård på Lärbro krigssjukhus. Det var en spökbrigad av utmärglade, svårt psykiskt och fysiskt skadade fångar som placerades på samma sjukhus som de tyska soldaterna. Sköter­skorna fick stränga order att inte tala med patienterna från koncentrationslägren och hade ingen aning om vad de hade varit med om.

Det blir Maria Werns uppgift att utreda mordet på Heinz Meyer, samtidigt som bröllopsförberedelser pågår. Men även det som händer på hennes barns sommarkollo konkurrerar om uppmärksamheten. Där finns en flicka, Mirela, som ser ut att fara illa. Vad har hon varit med om?

Anna Janssons nya kriminalroman handlar om barns utsatthet och hur det förflutna kastar sina mörka skuggor över invånarna på Gotland.

Anna Jansson är en av mina favoritförfattare när det kommer till svenska deckare (vilket för övrigt är en av mina absoluta favoritserier, så det säger väldigt mycket!). Här möter hon mina högt ställda förväntningar, och belyser dessutom på ett bra sätt hur tufft barn kan ha det idag. Vi vuxna måste vara oerhört lyhörda för att se vad som verkligen pågår i barnens värld!!!

Jag är inte helt förtjust i Marie Richardsson som uppläsare; jag tycker att hon läser släpigt och har en intonation som gör att hon låter lite smådryg. 

Två soldater

Kategori: Deckare

Författare: Roslund & Hellström.
ISBN: 978-91-642-0390-8.
Serie: Evert Gräns, del 6.


Leon och Gabriel. Redan som nioåringar gömde de vapen i sina elevskåp och kapslar med amfetamin under frysdisken på Konsum, tog vilka risker som helst för längtan efter att en dag få höra till. Tio år senare skriver Leon från fängelsecellen på Aspsås brevet till Gabriel, kärlek älskade bror, den ende han litar på. Brevet är början på den plan som med aggressivitet, våld, död ska föra dem allra högst upp på den där snutväggen. Gabriel väntar på andra sidan men är inte längre själv, han har Wanda. Och det starka band som funnits mellan Leon och Gabriel riskerar för första gången att brytas. När Leon och två andra gängmedlemmar rymmer från fängelset börjar jakten och kriminalkommissarie Ewert Grens förs hastigt många år tillbaka när han söker en mördare som Grens vet mer om än vad han själv skulle önska. 

Två soldater är Roslund & Hellströms mästarprov. Det är utan tvekan en av de starkaste, viktigaste och mest spännande kriminalromaner som har skrivits. En berättelse när dagar frånTre sekunder möter nätter från Box 21. En roman som tar dig i handen och visar dig en värld du aldrig sett. 

Roslund & Hellström skriver ganska råa kriminalromaner,  samtidigt som de med varsam hand beskriver det där som skaver och bränner hos huvudkaraktärerna. Även om jag personligen lever i en ganska skyddad och ombonad tillvaro så tvekar jag inte på att livet med största sannolikhet ser ut ganska precis så här för många som växer upp i socialt mer utsatta miljöer. Det är bra att dessa personers verklighet skildras; jag får verkligen en viss insikt i hur svårt det måste vara att vända ryggen till och ta sig ur allt som en betraktat som sin vardag och verklighet sedan så länge en kan minnas.

Hur död som helst

Kategori: Fantasy

Författare: Charlaine Harris 
ISBN: 
Serie: Sookie Stackhouse.
Uppläsare: Monika Wilkens.

Sookie Stackhouses kärleksliv fortsätter att vara en komplicerad affär. Skaran av män som uppvaktar henne växer stadigt. Och det gör även hennes engagemang för de övernaturliga väsen hon umgås med (om än inte alltid frivilligt). 

Den här gången dras hon in i varulvarnas maktkamp då de ska välja en ny flockledare, något som försvåras av att en krypskytt bestämt sig för att ge sig på alla avvikande varelser i trakten. Sookie själv utsätts dessutom för ett attentat då någon sätter eld på hennes hus.

Serien om Sookie Stackhouse fortsätter att vara spännande och lättlyssnad. För en gångs skull måste jag dock konstatera att jag tycker att filmatiseringen /TV-serien i detta fall är bättre än böckerna; de har funnit så klockrena skådespelare till karaktärerna!

Jag har fortsatt svårt för Monika Wilkens som Uppläsare; jag tycker att hennes betoning ofta är konstig, och hon låter ofta dryg och konstig.


Död i andras ögon

Kategori: Fantasy

Författare: Charlaine Harris.
ISBN: 9789170018183.
Serie: Sookie Stackhouse / True Blood, del 4.
Uppläsare: Monika Wilkens.

Sookie är singel igen och Bill har åkt till Peru. Men det innebär inte lugn och ro för Sookie, tvärtom. På väg hem från jobbet träffar hon på vampyren Eric, halvnaken och förvirrad. Det visar sig att ett gäng häxor förtrollat honom så att han förlorat sitt minne. De här häxorna är inte tandlösa tanter på kvast, utan en grupp maktlystna varelser som använder sina krafter för att med maffialiknande metoder utpressa krogägare i Shreveport. Sookie måste ta hand om Eric medan de andra vampyrerna försöker hantera häxorna, och de inleder en relation. Som om inte det vore nog med problem så dyker det även upp varulvar, och Sookies bror Jason försvinner.

Vampyrer och mysterier i en härlig mix, kryddat med heta känslor och humor. Detta är bokserien bakom den populära teveserien True Blood, där bland annat Alexander Skarsgård har fått beröm för sin insats som vampyren Eric.

Död i andras ögon (häftad)
Serien om Sookie Stackhouse är kanske ingen stor litterär upplevelse, men den är lättlyssnad och underhållande och jag gillar den!

Ny uppläsare i denna bok, och även om Monika Wilkens låter förväxlande lik Åsa Forsblad Morisse röstmässigt så är jag inte helt förtjust i hennes betoning och intonation.

Offer utan ansikte

Kategori: Deckare

Författare: Stefan Ahnhem.
ISBN: 9789137142142

En träslöjdslärare hittas brutalt mördad i sin slöjdsal. Bredvid kroppen har mördaren placerat ett klassfoto från början av 1980-talet, med mordoffrets ansikte överkryssat.

Fabian Risk återvänder med sin familj till hemstaden Helsingborg efter att i många år ha varit verksam vid Stockholmspolisen. Knappt hinner de anlända till det nya huset förrän han blir inkallad att bistå i utredningen av mordfallet. Offret är en av hans gamla klasskamrater och snart står det klart att mördaren följer en minutiöst utarbetad plan, som långt ifrån är slutförd.

Fabian dras djupare och djupare ned i utredningen, som väcker minnen av förträngda tonårsförälskelser och brutal mobbning under skoltiden. Minnen han är allt annat än stolt över. Snart är han insnärjd i ett fall där inget riktigt är vad det tycks vara. Där jakten på en undanglidande mördare driver Fabian att ta allt större risker för att komma framåt i utredningen. Risker som får ödesdigra konsekvenser för både honom själv och hans omgivning.

I Offer utan ansikte tar den erfarne manusförfattaren Stefan Ahnhem den svenska spänningsromanen till nya höjder med ett intelligent kollage av psykologisk thriller, amerikansk seriemördaraction och skånsk deckartradition. En tät skildring av vad mobbning och utsatthet i barndomen kan göra med människor.
"Ahnhem har sammanfattningsvis skrivit en kompetent och kravlös kriminalroman, perfekt för slöa sommardagar." Svenska Dagbladet

"Alla fans av svensk krim kan glädja sig åt både denna och kommande berättelser i sällskap med Fabian Risk." Weekend Avisen, Danmark "Våldsam och effektiv. 4 av 6 stjärnor." Politiken, Danmark

"Ahnhem skapar medkänsla för seriemördaren genom att skildra honom som ett offer, istället för bara som förövare. Dessutom är mördaren så intelligent att man kommer på sig själv med att sitta och hoppas att han ska lyckas med sin blodiga plan." Knack Focus, Nederländerna

 Offer utan ansikte (inbunden)

Många bokbloggare har ju skrivit om Stefan Ahnhem under förra året. Detta är hans debutroman, men han är långt ifrån någon novis; han har varit med och skrivit manus till en massa bra kriminalserier på TV och film, såsom exempelvis Kurt Wallander och Irene Huss. Den erfarenheten lyser tydligt igenom; Mördare utan ansikte känns långt ifrånsom någon debutroman. Den är komplex och spännande från första raden och jag längtar efter Ahnhems nästa roman!!!

 

 

 

 
 
 

Tjockare än vatten

Kategori: Deckare

Författare: Carin Gerhardsen.
ISBN:   9789113049700
Serie: Hammarbyserien, del 7.

Hon lämnade dörren på glänt och steg - fortfarande med en obestämd känsla av obehag och en påtaglig känsla av övergivenhet - över kanten och satte fötterna i det varma vattnet. Hon satte sig på huk, grep tag om kanterna och gled sedan försiktigt ner i badkaret för att låta huden vänja sig vid den höga temperaturen. Drog ett djupt andetag och slöt ögonen en stund medan smärtan vek undan.

När hon slog upp dem igen var det för att det klickade i låset.

Mellan henne och den stängda dörren stod plötsligt en äldre version av henne själv. Den svartklädda kvinnan med det långa grå håret tog ett steg i hennes riktning. Nu började tankarna klarna.

Hon skulle dö.

Ingen i kriminalkommissarie Conny Sjöbergs team har en aning om vad som väntar dem. Petra Westman njuter av islossning på fler än ett plan och ser en ny vår i annalkande. Jamal Hamad ligger i sjuksängen och hoppas och tror att mardrömmen äntligen är över. Det är den inte - den har knappt hunnit börja. Och några mördade katter är bara början på en spiral av oförutsedda händelser med ond bråd död som minsta gemensamma nämnare. Blod. Och vatten.

Tjockare än vatten är en hisnande thriller som bottnar i det omöjliga i att göra sig fri från det förflutna. Från sin familj. Och från de drifter och demoner som formar och jagar oss genom livet. Carin Gerhardsen är tillbaka med den sjunde, fristående boken i sin framgångsrika serie om Hammarbypolisen.
Tjockare än vatten (inbunden)

Jag tycker mycket om Carin Gerhardsens böcker i Hammarbyserien, och Tjockare än vatten gjorde mig inte besviken. Gerhardsen lyckas för varje bok att väva samman historien ytterligare lite mer, och göra relationerna mellan sina huvudkaraktärer ännu lite mer sammansatt. Just relationerna är nästan huvudbehållningen i Gerhardsens böcker; även om hon lyckas väva ihop väldigt spännande och sammansatta kriminalfall varje gång så vill jag alltid veta hur det går för alla i teamet!!!

Har du ännu inte läst någonting av Gerhardsen så rekommenderar jag dig starkt att börja från början, och avsätt tid för sträckläsning!

 

Stalker

Kategori: Deckare

Författare: Lars Keppler. 
ISBN :
Serie: Joona Linna, del 5.
 

För nio år sedan dömdes prästen Rocky Kyrklund till rättspsykiatrisk vård för ett brutalt mord. Själv minns han ingenting. Efter en svår olycka har han återkommande blackouter.
Samma sommar som hans återanpassning till samhället skall påbörjas, skickar någon en filmsekvens på en kvinna i ett fönster till polisen. Nästa dag hittas kvinnan död i sitt hem. Det är inte bara det bestialiska våldet som leder tankarna till Rocky Kyrklunds gamla mord. En ny film kommer till polisen. Ingen förstår vad som händer och Joona Linna är försvunnen sedan mer än ett år. Nästan alla tror att han är död. Nästan alla.

Lars Keppler har gjort det igen; en fantastiskt spännande och oerhört läskig bok, som gör att en bara längtar efter hans nästa! Jag, som har missat filmatiseringen av Hypnotiserad, får nöja mig med den så länge! 

Lejontämjaren

Kategori: Deckare

Författare: Camilla Läckberg.
ISBN: 978-91-37-13778-0.
Serie: Patrik Hedström, del 9.

 

Det är januari och kylan har Fjällbacka i sitt grepp. En halvnaken flicka irrar genom den snöiga skogen, ut på en väg. Bilen kommer som från ingenstans och hinner inte väja.

När Patrik Hedström och hans kolleger får larmet om olyckan är flickan redan identifierad. För fyra månader sedan försvann hon på väg hem från ortens ridskola och därefter har ingen sett henne. Det visar sig att hon utsatts för ofattbara grymheter, och risken är att hon inte är ensam om sitt öde.

Samtidigt håller Erica Falck på att gräva i ett gammalt fall, en familjetragedi som ledde till en mans död. Gång på gång besöker hon hans fru som dömdes för mordet, men utan att få reda på vad som hände. Vad är det kvinnan döljer? Erica känner på sig att något inte stämmer. Och det verkar som om det förflutna kastar sin skugga över nuet.

Camilla Läckberg utvecklar successivt sitt skrivande; berättelserna blir alltmer komplicerade och sammansatta, och därmed även mer spännande! Det är dock en mycket tunn linje till det överdrivna och löjliga, och jag hoppas att hon fortsätter att klara av att hålla sig på rätt sida om denna linje!

Som vanligt är relationerna mellan de olika återkommande personerna en minst lika stor del av behållningen som deckargåtan som sådan; Läckberg är en mästare på att porträttera vardagslivet med dess relationer utan att det blir tråkigt!

Jordstorm

Kategori: Deckare

Författare: Mons Kallentoft
ISBN: 
Serie: Malin Fors, del 8.
 

En tidig majmorgon hittas en ung man död i ett dike intill Göta kanal. Han är naken, men kroppen bär inga synliga spår av våld och när Malin Fors och hennes kollegor anländer till platsen råder en märklig tystnad. Det är som om alla röster har dämpats. 

Mannen identifieras snart som Peder Åkerlund, före detta Sverigedemokrat, utesluten ur partiet på grund av sina rasistiska uttalanden men numera omvänd. Det visar sig att han har blivit mördad. Och när den 16-åriga Nadja Lundin samma kväll anmäls saknad, troligtvis bortförd, finns tecken som tyder på att de båda fallen hänger samman. 

Men har offren något gemensamt? Varför har de valts ut? Efterhand börjar Malin Fors inse att de har att göra med någon som leker med polisen, som talar via mord och inte tänker låta sig tystas. Vad är det han eller hon vill säga? Det är bråttom att hitta ett svar. Nadja Lundin kan fortfarande vara vid liv. 

"Kan /flickan/ vara vid liv? Sms ställda till Malins telefon antyder det. Är det mördaren själv som sänder ut dessa? Här finns bokens tickande bomb. Och när man tror att det äntligen är över, ja då tar det förnyad fart, rätt in i Malin Fors redan rätt ansträngda livssituation. 


Mons Kallentoft fortsätter att överträffa sig själv från bok till bok; här har vi utan tvekan en av Sveriges största deckarförfattare idag!