Bokälskaren

Du ser mig oftast djupt försjunken i en bok...

Lägesrapport

Kategori: Lägesrapport

Hämnaren från Tjörn

Kategori: Deckare

Författare: Ramona Fransson.
ISBN: 9789186465285
Serie: Greger Thulin, del 5.
Uppläsare: Ramona Fransson.

Greger och Charlotte är på väg hem efter en välförtjänt semesterresa i Spanien när en bil sprängs i luften bara en bit ifrån dem, mitt på Tjörnbron. Bilen visade sig tillhöra Försäkringskassans överdirektör, som omkom i explosionen.

Olivia är en ensamstående mamma till Emil och Mylla. Olivia drabbas av cancer och måste genomgå tuffa behandlingar samt operationer, men på grund av Försäkringskassans nya tuffa regler är hon under nästan hela sitt sjukdomsförlopp tvingad att arbeta, trots att hon knappt kan stå på benen och egentligen är alltför sjuk för att ens ta hand om sitt hem och sina barn, och definitivt för sjuk för att arbeta.

Hämnaren från Tjörn (ljudbok)


Den femte delen om Greger Thulin är lite annorlunda upplagd än de tidigare böckerna i serien; parallellt med utredningsarbetet för vi följa de omständigheter som ledde fram till morden. Detta är en högst aktuell och samhällskritisk sidoberättelse, och hela boken känns väldigt välskriven och genomarbetad. Jag tycker att detta hittills är Ramona Franssons klart bästa bok!

Reine Brynolfsson har läst upp de tidigare böckerna i serien om Greger Thulin och hans medarbetare vid polisen på Tjörn, och min hjärna blir helt förvirrad av att det nu är en kvinna som läser den femte delen; en kvinna med uttalad Göteborgsdialekt som är tämligen överartikulerad och oengagerad i sin uppläsning. Mot slutet vande jag mig vid uppläsaren, men jag hoppas ändå att Reine Brynolfsson kommer tillbaks inför nästa bok. Ser när boken är genomlyssnad att uppläsaren är författaren själv; jag hopas att hon fortsättningsvis ägnar sig helhjärtat åt författandet, och överlämnar läsandet åt Brynolfsson. Tydligen finns även denna bok att tillgå med Brynolfsson som uppläsare, men det missade jag tyvärr...

Fiskar ändrar riktning i kallt vatten

Kategori: Feel-good

Författare: Pierre Szalowski.
ISBN: 978-91-86480-58-5.

En 11-årig pojke får veta att hans föräldrar ska skiljas och ber desperat himlen om hjälp. Dagen efter drar en kraftig isstorm in över Quebec, en isstorm som kommer att påverka fler än pojken hade tänkt. Många påverkades negativt av stormen, men för somliga var den det bästa som kunde hända...

I huset mitt emot pojken bor en rysk forskare. Hela hans livsverk bygger på att studera vilka banor fiskar följer i ett akvarium, och för detta krävs att temperaturen i akvariet håller exakt 32 grader, men hur ska han lösa det när strömmen går på grund av isstormen?

I samma hus som ryssen bor pojkens bäste vän Alex och dennes pappa, Alexis. Alex är skolans tuffaste pojke som alltid hamnar i knipa, men egentligen är han bara en liten pojke som saknar sin mamma...

I pojkens hus bor ett par män som alla tror är bröder, men som egentligen är ett kärlekspar. Kan isstormen möjligen hjälpa dem att komma ut iför sina grannar?

På våningen över det homosexuella paret bor en ung kvinna, som försörjer sig som strippa, men som egentligen längtar efter den stora kärleken...

Alla påverkas de av isstormen, på de mest osannolika vis, och det visar sig att inte bara fiskar ändrar riktning i kyla...

Fiskar ändrar riktning i kallt vatten (pocket)

Jag hade på olika ställen sett denna bok nämnas och gillade den briljanta titeln, så när jag såg den på biblioteket kunde jag inte låta bli att låna den, trots att jag tyckte att baksidestexten lät ganska tråkig. Det är jag väldigt glad för; Fiskar ändrar riktning i kallt vatten är ett riktigt litet mästerverk! Lågmält och eftertänksamt, och alldeles underbart!

TV-seriemaraton

Kategori: TV och film

Ägnar just nu egentligen alltför mycket tid åt att plöja igenom en massa avsnitt av the good wife, Private practice, Hart of Dixie, the walking dead, Vampire diaries och the originals; det är en alldeles utmärkt verklighetsflykt när livet serverar citroner...


Den stora matchen

Kategori: Deckare

Författare: Arnaldur Indridason.
ISBN: 978-91-1-305051-5.
Serie: Erlendur Sveinsson, del 10.

VM i schack avgörs på Island, och finalen ser ut att redan på förhand bli en rafflande historia.
I det allmänna vimlet blir en lätt hjärnskadad 17-årig pojke med autistiska drag brutalt knivhuggen till döds under eftermiddagsföreställningen på en liten ruffig biograf. Vem ligger bakom dådet? Har det något att göra med den stora schackmatchen, och i så fall hur?

Den stora matchen utspelar sig innan de övriga böckerna i serien om Erlendur Sveinsson, och vi får här följa hans mentor Marion. Vi får både ta del av hans privatliv och barndom, samt hur hans tidigare partner valde att sluta och Erlendur istället ringde på dörren och kom in i bilden.

Den stora matchen (inbunden)

Då Marion har haft så stort inflytande över Erlendurs sätt att arbeta och tänka så tycker jag att detta är en väldigt intressant och bra bok; vi får verkligen lära känna Marion på djupet, och det är för mig den största behållningen av boken. Kriminalfallet och bakgrunden till detta är invecklad och snyggt ihopskriven, men kommer ändå i skymundan av Marions privatliv.

Som före detta infektionssjuksköterska tycker jag också om den insatta beskrivningen av tuberkulosens härjningar och behandling, samt hur det drabbade den enskilde.


Kärleken passerade här en gång - En modern kärleksroman

Kategori: Roman

Författare: Peo Bengtsson.
ISBN: 978- 91-7537-082-8.

Samuels tillvaro rämnar när hans fru Johanna plötsligt berättar att hon har träffat en annan man och vill skiljas. Johanna går snabbt vidare med sin nya man, medan Samuel står ensam kvar i spillrorna efter deras gemensamma liv. Han måste nu skapa sig en helt ny bild av hur livet ska komma att se ut, en egen tillvaro utan Johanna.

Han märker dock att hans bäste vän Theodor, som själv gått igenom en del svårigheter, finns där för honom och ställer upp i vått och torrt. Sakta men säkert hjälper Theodor Samuel att ta de första trevande stegen vidare ut i livet.

Kärleken passerade här en gång (inbunden)

Det är kanske inte helt smart att läsa en bok om smärtsamma uppbrott just när en själv befinner sig mitt uppe i en hjärtslitande separation; jag läste Kärleken passerade här en gång under en sömnlös natt, och jag kan säga att det fälldes många tårar... Boken är hjärtslitande, emellanåt nattsvart och speglar verkligheten precis så som den ser ut.
Tistelblomman

Kategori: Skräck

Författare: Amanda Hellberg.
ISBN:  9789137137254
Serie: Maja Grå, del 3.

Maja Grå och hennes pojkvän har flyttat till det skotska höglandet. Tillsammans hyr de ett gammalt hus, som länge stått obebott och övergivet, på grund av att lokalbefolkningen är övertygade om att det spökar där. Till en början tycker både Maja och Jack att huset bara utstrålar värme och vänlighet, men ganska snart börjar underliga och obehagliga saker att hända där...

Som extra börda så har Maja ännu inte vågat berätta för Jack om sina förmågor, och en dag berättar han klart och tydligt vad han tycker om personer som säger sig ha övernaturliga förmågor, och det är inte några positiva övertygelser och erfarenheter han har. Maja inser att hon aldrig kommer att kunna berätta för Jack vem hon egentligen är, men kan hon leva med en person och samtidigt undanhålla en så viktig sak om vem hon innerst inne är???

Tistelblomman (inbunden)

Tistelblomman är tredje delen i Amanda Hellbergs serie om Maja Grå, och trots att jag gillade hennes debutbok Styggelsen skarpt så tycker  jag att hon utvecklar sitt språk och blir bättre för varje bok hon skriver! Ser verkligen fram emot att läsa mer av denna fantastiska författare, som redan från början hade sin unika ton och stil, som hon sedan har renodlat och finslipat ytterligare!

BAMF Girls club, del 15

Kategori: Humor

BAMF Girls club, del 14

Kategori: Humor

Döden på en blek häst

Kategori: Skräck

Författare: Amanda Hellberg.
ISBN: 978-91-37-13636-3.
Serie: Maja Grå, del 2.

Maja Grå har med hjälp av en fond kommit in på en konstkurs vid Oxfords anrika universitet, men strax innan hon ska åka dit får hon ett oväntat besked från en annan del av England; hennes mor (som har varit spårlöst försvunnen i 10 år, och blivit dödförklarad) har hittats mördad i den lilla kuststaden Brighton! Givetvis beger sig Maja till Brighton för att tala med ansvarig utredare. På plats träffar hon även flera av moderns vänner och kollegor, och besöker den plats där hon mördades.

I Oxford har Maja fått boende på ett av de "nyare" elevhemmen; det är "bara" runt 200 år gammalt... Det visar sig dock att även elevhemmet bär på en historia av ond, bråd död, och Maja blir mer än en gång kontaktad av varelser från andra sidan. Samtidigt hinner hon dock med sin beskärda del av studentlivet, med nya bästa vänner, studier, flirt och kärlek...

Döden på en blek häst (pocket)

I Döden på en blek häst har Amanda Hellberg utvecklat och renodlat sin personliga stil ytterligare, och höjt sig ytterligare minst ett par snäpp från den imponerande debutromanen Styggelsen. Är glad att jag även lånade del tre i serien om Maja Grå på biblioteket, för jag vill fortsätta mitt läsmaraton!


Boken har fått sitt namn från konstnären William Turners tavla Death on a pale horse, och det är även en scen i boken som utspelar sig framför denna tavla.

Styggelsen

Kategori: Skräck

Författare: Amanda Hellberg.
ISBN: 978-91-7327-063-2.
Serie: Maja Grå, del 1.

Singa är en flicka som har så kallade övernaturliga gåvor; hon kan se såväl dåtid som nutid och framtid, och genom fysik kontakt kan hon ta del av händelser som en människa eller ett föremål har varit med om. Denna förmåga utnyttjar Singas pappa; de reser runt på olika marknader och visar upp hennes förmåga, givetvis förklädd och "uppiffad" med en massa rökridåer och kostymer. En dag sitter helt fel person i publiken; en samvetslös person som bestämmer sig för att kidnappa flickan och ta utnyttjandet många fasansfulla steg längre...

Maja är en helt vanlig 17-årig tjej, som i nutidens Sverige sommarjobbar som städerska på det lilla samhällets socialkontor och vårdcentral. Allt eftersom sommaren går så råkar Maja ut för allt fler underliga händelser, händelser som tillsammans bildar ett fasansfullt mönster, och som leder tillbaks till Singa...


Jag har läst mycket om Amanda Hellbergs böcker om Maja Grå på olika bokbloggar, och haft serien på min Att läsa-lista sedan en längre tid. Det var ändå egentligen av en ren slump som jag fick syn på böckerna under dagens besök på biblioteket, och då passade jag givetvis på att låna dem!

Jag fastnade omedelbart i Hellbergs unika berättarton och stil, och slukade Styggelsen under en eftermiddag/kväll; det måste väl ses som ett mycket gott betyg, även av en bokslukare av rang, som undertecknad? Upplägget med att dela boken i två separata delar om Singa respektive Maja hade eventuellt kunnat göras bättre genom att istället ge dem växelvis kapitel, för att inte göra övergången så abrupt, men på det stora hela är detta en helt fantastisk debut!

Lite extra roligt var det att läsa att Hellberg faktiskt härstammar från Varnhem, som ligger mellan Skövde och Skara, och därmed tar en självklar plats bland övriga eminenta Skaraborgsförfattare (Jan-Erik Ullström, Kristina Appelqvist, Ann Olerot med flera)!


Bokälskarkatten lägesrapporterar

Kategori: Lägesrapport


Läsrapport Februari 2014

Kategori: Läsrapport

11. Gone girl - Gillian Flynn
12. Mina fräknar - Sofia Hallberg
13. Brott och straff - Fjodor Dostojevskij
14. Stenhjärtat - Katarina Wennstam
15. Kaffe med rån - Catharina Ingelman Sundberg
16. I kroppen min - Resan mot livets slut och alltings början - Kristian Gidlund
17. Med slutna ögon - Jan-Erik Ullström
18. Mord under Tjörn runt - Ramona Fransson
19. Själlös - Gail Carriger
20. Chanslös - Gail Carriger
21. Hemlös - Gail Carriger


Statistik:

Omläsningar:  1
Böcker på engelska: 
Hyllvärmare:  1
Tegelstenar (>500 sidor):  1

Romaner:  5
Klassiker:  1
Nobelpristagare:  
Novellsamlingar:  

Biografier:    1
Självhjälpsböcker:
Dokumentärt: 
Faktaböcker: 
 
Deckare:  4
Spänningsromaner:   3
Thriller:  2
Skräck: 
 
Fantasy:  3
Young adult/Unga vuxna:  3
Feel-good: 1
Chicklit: 1
Humor:
 
På läsplattan:  
Ljudböcker:  4
Totalt:  11Kaosutmaningen 2.0:

Läs en bok av en debutförfattare - Mina fräknar av Sofia Hallberg (140201).
Läs en bok vars originaltitel är på svenska - Stenhjärtat av Katarina Wennstam (140208).
Läs en bok som är skriven av en nu avliden författare
- Brott och straff av Fjodor Dostojevski (140209)
Läs en lånad bok - Chanslös av Gail Carriger (140225).


Topp 100-trippeln:
Brott och straff av Fjodor Dostojevski (140209).

Klassikerutmaningen:
Brott och straff av Fjodor Dostojevski (140209).

Kloka män...

Kategori: Allt och inget