Bokälskaren

Du ser mig oftast djupt försjunken i en bok...

Vid cirkelns slut - Vägen till Umbria I

Kategori: Fantasy

Författare: Jan-Erik Ullström.
ISBN: 978-9-1979-5131-9. 


 Vägen till Umbria är på många sätt en typisk fantasybok, men man börjar i denna inledande bok alltmer ana att det kommer att bli så mycket mer.

Även här tycker jag till en början att historien är alltför mångdimensionell; det är alltför många parallella berättelser, personer och verkligheter att hålla reda på. Allteftersom jag kommer in i Umbrias underliga verklighet upplevs detta problem allt mindre, och jag ser verkligen fram emot att gå vidare i del 2.
Jan-Erik Ullström har planer på en nyutgivning av vägen till Umbria, finslipad och i en enda volym med kartor och annat fördjupningmaterial. Det ser jag fram emot jättemycket; jag tror att det kan bli helt fantastiskt!

Hör författaren själv berätta om den fantastiska Vägen till Umbria!
- Visste inte att den fanns på Storytel (som ni ju vet att jag ääälskar), blir nästan lite sugen på att lyssna på den också, för att se vad jag då upptäcker...

Tack till Mörkersdottir förlag, för en fantastisk Alla hjärtans dagspresent!

Underbara påskägg!

Kategori: Allt och inget

Mörkersdottirs förlag bjuder på heeeelt underbara påskägg!
Själv har jag länge varit nyfiken på Saga Torstensson, så jag ska passa på att frossa i henne!

påskägg

Hjärtligt tack för denna fantastiska present!

Memento mori

Kategori: Deckare

Författare: Elias Palm.
ISBN: 9789187377129
Uppläsare: Mats Eklund.
Serie: Rättsläkare Ella Andersson, del 3.

Som sekreterare på den rättsmedicinska enheten hör det till Gunvors arbete att ta emot och gå igenom all post som kommer till avdelningen, och diarieföra det som ska diarieföras. En dag kommer ett bud med ett paket, stort nog att rymma en fotboll. När Gunvor öppnar paketet känner hon en välbekant lukt, en lukt som hon i egenskap av sekreterare tack och lov sällan kommer i kontakt med, men som hon ändå känner väl igen efter de tillfällen då ventilationen på rättsmedicin varit ur funktion; lukten av död. Paketets innehåll ligger väl förpackat, i två lager tjock plast, men hon behöver inte se särskilt mycket innan hon inser att det ligger ett mänskligt huvud i paketet!

Vem skickar ett mänskligt huvud i ett paket?
Varför skickas paketet just till den rättsmedicinska avdelningen?
Vems är huvudet?

Frågorna som uppkommer är givetvis många, och det krävs ett ihärdigt arbete för att finna svaren.

Memento mori (mp3-bok)

Memento mori skiljer sig på många sätt från de tidigare böckerna om rättsläkare Ella Andersson. Om vi börjar med det som först är mest påtagligt så är det en ny uppläsare, och det känns till en början heeeelt fel; efter två böcker hade ju i alla fall jag vant mig vid att det var Mattias Linderoth som berättade Ellas historia. Mats Eklund låter som om han vore lite äldre, och har den där härliga lite knarriga rösten som jag gillar, men det tog ett tag innan jag vande mig vid att det var han som berättade den tredje och avslutande delen i berättelsen om Ella Andersson och hennes kollegor...

Den andra stora skillnaden är att det inte längre är bara Ellas historia; som läsare får man den här gången även följa flera av de andra personerna, något som jag till en början tyckte var förvirrande och lite tråkigt - Jag gillar ju Ella! Även detta vande jag mig vid efter ett tag, och med facit i hand så hade historien inte kunnat berättas på något annat sätt...

Lägesrapport

Kategori: Lägesrapport

 
Samt diverse böcker om kvalitativ forskningsmetodik, barnhälsovård, amning och liknande!
 
 

Månadens recension - Februari

Kategori: Tävling

Döm om min förvåning och stora glädje när jag öppnar inboxen i mailen och möts av meddelandet att jag vunnit Månadens recension i februari också (Jag vann den ju i januari, för min recension av Torka aldrig tårar utan handskar)! Denna gång var det recensionen av [Bubble] som blev prisvinnande.:)Återigen vill jag rikta ett riktigt stort TACK till Bokus, för er vänlighet!

Åsikter mottages tacksamt!

Kategori: Allt och inget

Jag vet att det är en hel del andra bokmalar som är inne och kikar på min blogg, men jag tycker att det är lite tunnsått med kommentarer; således uppmanas här till frikostigt luftande av åsikter kring det jag läst och skriver!

Har du en annan åsikt/syn/tolkning av en bok jag läst? - Berätta det!
Är det någon bok du tycker att jag helt verkar ha missat? - Tipsa mig! Även om jag emellanåt snöar in på vissa genrer så är jag ganska öppen, och testar gärna något nytt!


En stooor kram till alla er bokslukare (och inte minst författare) där ute!

[Geim] ska bli film!

Kategori: thriller

Häromdagen gick SF ut med den fantastiska nyheten att de ämnar göra film av Anders De la Mottes fantastiska [Geim]! De har ännu inte bestämt sig för om det blir film av alla tre böckerna i serien; kanske kommer [Buzz] och [Bubble] i andra format, såsom TV-serie eller dylikt.

Budgeten planeras ligga något över en svensk "normalfilm", och man ser positivt på att även finna internationella finansiärer då De la Motte har en helt unik stil, och Swedish Crime fortfarande är väldigt populärt internationellt.

Jämförelser görs med Milennium-trilogin, men här är jag faktiskt än mer optimistisk; finns det någon bokserie som är som gjord för filmatisering så är det [Geim], och jag kan bara se Joel Kinnaman i rollen som HP!

Samtidigt släpps första boken internationellt, och verkar lika omtyckt som den är här hemma; stort grattis till De la Motte; det är du värd!


 

Med slutna ögon

Kategori: thriller


Författare: Jan-Erik Ullström.
ISBN:  9789187001260
Serie: Rehnserien, del 1.
 

"Han vill döda.
Hon vill leva.

Deras öden har gått hand i hand längre än någon kunnat ana.

Det gäller inte bara Elisabeth.
Fem andra människor har på nära håll mött hans vrede och hat.
Känslor som sedan darrande barnsben fått växa och frodas.
Men hon är speciell. Hon får bli den sista.

Hans liv är en jakt på rättvisa och hämnd. En psykopat med fritt spelrum.
Hennes liv är ett kluvet kaos, där insikter äntligen börjat riva ned och bygga upp.
Men det är först när allt rasar, som bitarna faller på plats.
Är det för sent? Någonting är fel.
Döden är på väg.

Följ Elisabeth Rehn. Möt hennes vänner.  Lär känna hennes fiende.

Han vill döda.
Hon vill leva."
 


Elisabeth Rehn är en sammansatt kvinna; sammansatt av Bettey, som räddat hennes liv många gånger, och av den rädda Elisabeth, som blir paralyserad i svåra situationer. Bettey gillar sex. Väldigt mycket, och på alla tänkbara sätt. Elisabeth blev våldtagen när hon var 14 år gammal, och det har präglat hela hennes fortsatta liv, både som tonåring och vuxen.
 
Så en dag hamnar Elisabeth Rehn i en källare, där Bettey tar över rodret och allt går snett (eller..?). Detta leder till en veckas beordrad ledighet med lön, och Elisabeth påbörjar det digra arbetet med att sammanfoga Bettey och Elisabeth till en sammansatt enhet, där de båda får lika mycket plats.
 
Tillbaks från ledigheten har teamet börjat inse att de jagar en  internationell seriemördare som tycks vara ute efter Elisabeth härnäst, och hon skickas till deras italienska motsvarighet för att hjälpa dem på traven, samtidigt som hon är i säkerhet, men är hon verkligen i säkerhet..?
- Detta beslut kommer att omprövas många gånger, allteftersom de får upp fler spår i jakten på mördaren... 
 
Med slutna ögon (häftad)

Till en början tycker jag att Med slutna ögon är fragmenterad och hoppig, och jag får inget riktigt grepp om hur de olika skeendena egentligen hänger ihop. Det löser sig ganska snart, och jag blir helt fast i den sammansatta handlingen och det oerhörda tempot!

Med slutna ögon
är en oerhört intelligent och sammansatt thriller, och Jan-Erik Ullström visar prov på ett enormt författarskap; jag kan knappt vänta tills fortsättningen kommer!

I väntan på den så läser jag Ullströms debut; Vid cirkelns slut: Vägen till Umbria I.

Lägesrapport

Kategori: Lägesrapport

 
Sista delen om Ella Andersson? -Lyssnar ivrigt, men vill inte att det ska ta slut!
 
Har bara ett fåtal sidor kvar i superspännande Med slutna ögon, och har inte en aning om hur det ska gå eller vem som är skyldig!
 
 Någon klok läsare av denna blogg som kan hjälpa mig med hur 17 jag hindrar bilderna från att roteras när jag publicerar dem (originalet är rättvänt!)??

Causa mortis

Kategori: Deckare

Författare: Elias Palm.
ISBN: 9789186795207. 
Uppläsare: Mattias Linderoth.
Serie: Rättsläkare Ella Andersson, del 2.
 
Ella Andersson blir i egenskap av jourhavande rättsläkare kallad till en mordplats: En äldre kvinna hittas mördad i sitt hem. Vad som till en början tycks vara ett enkelt fall visar sig vara betydligt mer komplicerat...

Strax därefter blir Ella kontaktad av en hemlig internationell organisation, som arbetar för att spåra krigsförbrytare från andra världskriget, och skipa sin egen rättvisa; de vill att hon ska utesluta att två äldre män blivit mördade, något som kan vara lättare sagt än gjort... Det som Ella tror är ett rutinuppdrag, även om uppdragsgivarna är andra än de vanliga, visar sig vara betydligt farligare och mer invecklat och utstuderat än hon hade kunnat tro, och plötsligt finner hon sig själv i händelsernas centrum...

Causa mortis (ljudbok)

Causa Mortis fortsätter i samma rasande tempo som inleddes i Corpus Delicti. Händelserna blir alltmer invecklade, och huvudpersonen Ella fortsätter att visa vilken komplex och oerhört stark kvinna hon är! Fortsätter omedelbart att lyssna på tredje och vad som verkar vara sista delen om Ella och hennes kollegor på rättsläkarstationen, men vill aldrig att det ska ta slut!

Mattias Linderoth som uppläsare har en perfekt röst, men tveksamma betoningar och låter ibland nästan spydig  och karaktyrartad i sina persontolkningar, särskilt när han ska härma en äldre polsk kvinna...
 

Min stroke

Kategori: Biografi

Författare: Jill Bolte Taylor.
ISBN: 9789170028564

Jill Bolte Taylor är hjärnforskaren som vid 37 års ålder själv drabbades av en stor hjärnblödning. I Min stroke berättar hon om sina tankar och känslor samt vad som hände när hon fick sin stroke, och hur hon sakta men säkert återhämtade sig. Hon bjuder även på fakta om hjärnan och dess funktioner samt tips på vad som hjälpte henne att bli i det närmaste helt återställd efter sin stroke.

Min stroke (pocket)

Efter att jag blivit kallad till återbesök i Göteborg efter min stroke/TIA så har jag lite svårt att låta bli att tänka på det; hur dålig jag faktiskt var och vilken lång resa jag egentligen har gjort! Min stroke kan varmt rekommenderas till alla som själva haft en stroke eller har en anhörig som haft stroke samt till alla som arbetar med patienter som drabbats av stroke eller annan hjärnskada!

Paradisoffer

Kategori: Deckare

Författare: Kristina Ohlsson.
ISBN: 978-91-87319-10-5.
 
Fyrahundra människor på tiotusen meters höjd.
En man som skulle utvisas och som teg om den enda information som skulle kunna rädda honom.
En kapten som styrde sin besättning och sina passagerare mot döden och som vägrade berätta varför han gjorde det han gjorde.
Ett hemligt fängelse som ingen ville prata om.

- Här har nu grundplotten i Kristina Ohlssons senaste bok, Paradisoffer, där SÄPO tvingas samarbeta med politikerna på justitiedepartementet, där Fredrika Bergman för tillfället arbetar. Frågan är om det samarbete med Alex Recht och Eden Lundell avslräcker eller får Fredrika att inse att det är inom polisen hon hör hemma, och inte på departementet?

Paradisoffer (pocket)

Paradisoffer är på många sätt olik Kristina Ohlssons tidigare böcker om Alex Recht och hans utredningsgrupp. Kanske för att utredningsgruppen inte längre existerar; Peder är död, Fredrika arbetar efter ett år i USA på utrikesdepartementet och Alex själv jobbar på rikskrim. Inget är sig likt, ingenting är lika bra som det var då...

Jag får känslan av att Paradisoffer är en nystart även för Ohlsson; ett nytt sätt att skriva, med en större verklighetsförankring och aktualitet. Jag vet ännu inte om det kommer att visa sig vara positivt eller negativt, men än så länge gillar jag "de gamla" böckerna bäst...

Lägesrapport

Kategori: Lägesrapport


 
 

Månadens recension - Januari

Kategori: Tävling

I torsdags fick jag mail om att jag vunnit den fina titeln som Månadens recensionBokus.com, med min recension av Jonas Gardells underbara Torka aldrig tårar utan handskar!
Priset är 200 kronors tillgodohavande på Bokus, något som alltid kommer väl till pass då jag är en av deras stamkunder!


Hjärtligt tack till Bokus, för den fina utnämningen!

Bioträff i bokcirkeln

Kategori: Bokcirkel

Ikväll hade vi bioträff i bokcirkeln; det var Beautiful creatures som stod på agendan, och innan dess träffades vi på Sand meza & lounge, där vi pratade en massa och åt fantastiskt god Libanesisk mat! Ingen av oss hade ätit på Sand innan, men det var verkligen suppermysigt och jättegott!

Beautiful creatures var verkligen en riktigt bra film, för alla oss som gillar YA (young adult) och magi; att den dessutom var riktigt snyggt gjord var bara en extra bonus!

Nu är jag superladdad inför att plöja igenom pocketboxen, som kommer ut den 7/3, och som är vårt nästa projekt i bokcirkeln!

Beautiful Creatures The Complete Series Box Set (häftad)

Corpus delicti

Kategori: Deckare

Författare: Elias Palm.
ISBN: 9789186223625.
Serie: Ella Andersson, del 1.
Uppläsare:

De flesta rättsläkare är äldre gentlemän, men Ella Andersson är ett undantag; inte bara är hon kvinna, hon är inte heller 40 år fyllda. Hon lärde sig dock snabbt att undvika att tala om sitt yrkesval i sociala sammanhang; rättsläkare ses ofta som en smula underliga och med en dragning åt det morbida...

När Ella bara var sex år gammal förlorade hon sin far och sitt barndomshem i en våldsam eldsvåda, en eldsvåda som hon nu, mer än 30 år senare, får anledning att omvärdera...

Corpus Delicti (mp3-bok)

Corpus delicti är Elias Palms debutroman, och han hittar omedelbart sin alldeles egen genre och ton. Palm är själv rättsläkare, så steget var ju för honom inte så långt att låta sin huvudperson få samma yrke. Inom litteraturen är rättsläkarna dock än så länge klart underrepresenterade, och jag tycker att Palm (och Andersson) ger yrkesgruppen en välförtjänt upprättelse; uppenbarligen är inte alla rättsläkare morbida kufar..;)

Jag gillar huvudpersonen Ella Andersson, och jag gillar historien överlag. Jag gillar också att Palm på ett snyggt sätt väver in lite fakta i sin story, som man på så vis även kan säga är lite allmänbildande. Kanske tycker somliga att faktan blir "för mycket", men jag tycker att han får till det precis lagom, och med en ton som aldrig känns mästrande!

Att läsa 2013 (3)

Kategori: Allt och inget

Amanda Hellbergs böcker om Maja Grå
Udda verklighet och Särskild - Nene Ormes
Sagan om is och eld - GRR Martin

Every day - David Levithan
Att falla vackert - Belle Eve Nilsson
Gräspojken - Christer Lundberg

Jag vet inte vart psykoser kommer ifrån - Pebbles Karlsson Ambrose
Det svåra fallet K - Lennart Ökvist
Som Zlatan fast bättre - Niclas Christoffer.

Soft apocalypse - Will MacIntosch

Läsrapport Februari 2013

Kategori: Läsrapport

Torka aldrig tårar utan handskar : del 2 - Sjukdomen - Jonas Gardell
Skolhälsovård - Introduktion och praktisk vägledning - Olle Hillman
(13.) Att vara med henne är som att springa uppför en sommaräng utan att bli det minsta trött - Alex Schulman
(14.) [bubble] - Anders De la Motte
Den svarta löparen - Kristina Appelqvist.
- Frida Arwen Rosesund.

Statistik:

Antal omläsningar:
Antal böcker på engelska:
Antal hyllvärmare: 1
Antal tegelstenar (>500 sidor):

Antal biografier: 1
Antal självhjälpsböcker:
Dokumentärt: 1
Faktaböcker: 1

Antal deckare: 2 
Antal spänningsromaner: 2 
Antal thriller 1:
Antal skräckböcker: 
Antal fantasyböcker: 
Antal romaner:  
Antal chicklit:

På läsplattan: 2
Antal ljudböcker: 3
Sammanlagt antal: 6