Bokälskaren

Du ser mig oftast djupt försjunken i en bok...

Is och vatten, vatten och is

Kategori: Roman

Författare: Majgull Axelsson.
ISBN: 9789113021881.

Inez och Elsie är tvillingar, och i barndomen står de varandra så nära som bara tvillingar kan. Under tonåren glider de dock isär alltmer, och när Elsie tidigt blir gravid är det slutet för deras närhet. Elsie känner ingen som helst vilja eller längtan efter ett barn, medan Inez däremot håller på att gå under av den barnlängtan som förtär henne. Lösningen blir att Inez tar hand om Elsies son Björn, medan Elsie själv går till sjöss och försöker glömma att hågonsin varit gravid. Inez träffar Birger, och får snart en egen dotter; Susanne, men hennes hjärta kommer alltid att klappa lite extra för Björn.

Susanne och Björn växer upp som syskon, men Susanne känner sig alltid lite utanför, överflödig, och när Björn dessutom slår igenom som sångare i det populära bandet Typhoons är Susannes utanförskap ett faktum.

Is och vatten, vatten och is (storpocket)

Is och vatten, vatten och is är en märklig och osammanhängande roman, som aldrig riktigt griper tag i mig. Den byter hela tiden fokus, såväl i tid som mellan personer, och detta hindrar mig från att riktigt komma in i historien, och ta den till mig.

Jag har hållit på att läsa den i över ett år nu; läst några kapitel, tröttnat och börjat läsa något annat, och så vidare. Detta är ett läsmönster som inte alls är likt mig; jag brukar i princip alltid läsa ut den bok jag håller på med omedelbart, även om jag inte tycker att det är så bra...

En sannolik historia

Kategori: Roman

Författare: karin Alvtegen.
ISBN: 9789173372664.

Helena är uppväxt i Stockholm, men sin barndoms somrar tillbringade hon på en gård i Norrland. Dessa somrar kommer för alltid att ha barndomens rosa skimmer över sig, och när gården blir till salu tvekar inte Helena länge innan hon köpt gården, och flyttat med maken och deras dotter från storstaden till den lilla byn i Norrland. Gården ska byggas om till hotell, så att fler kan få samma underbara upplevelse som Helena själv fick som barn...

Anders är en mycket framgångsrik finansman, som på senare tid fyllts av en underlig känsla av tomhet och meningslöshet. Han beger sig till Norrland för att köpa en värdefull gitarr, men på vägen lägger han sitt liv i ödets händer; det får gå hur det vill...

Givetvis korsar Helenas och Anders vägar varandra, och sakta återvinner de båda tilliten till andra människor...

En sannolik historia (inbunden)

En sannolik historia
handlar om vad som egentligen är viktigt i livet; är det pengar, framgång i arbetslivet eller slutna cirklar? Hur viktigt är det egentligen att vara som "alla andra", och varför är det så svårt att slappna av, och bara vara? Det är en lågmäld, trevlig liten bok, helt enkelt en sannolik historia...

Utlottning

Kategori: Tävling

Swedish zombie är på generöst humör; även novellsamlingen Fel grav och andra berättelser av Kelly Links lottas ut nu i dagarna! Även i denna utlottning mailar du bara utlottningsnabelaswedishzombie.com för att anmäla dig. Detta mail märks dock "Fel grav"..;)
Vinnaren koras redan den 26/4, så skynda dig!


Boken är så snygg att man vill vinna den bara av den anledningen!

Utlottning

Kategori: Tävling

Swedish zombie lottar ut tre signerade exemplar av skräckförfattaren Jenny Milewskis debutroman Skalpelldansen. Anmäler dig gör du genom att maila utlottningsnabelaswedishzombie.com Märk mailet "Skalpelldansen". Lottdragningen sker söndagen den 29/4.Vill du veta mer om Jenny, hur hon fått inspiration till sin bok och var hon placerar sig rent litterärt så ska du läsa den intervju som Swedish zomie har gjort med henne!

Borta bäst

Kategori: Pocketcirkeln

Författare: Sara Kadefors.
ISBN: 9789186369446.

Sylvia har lämnat sitt gamla liv bakom sig, och bor i sin bil utanför IKEA. Dit går hon varje morgon för att göra sin morgontoalett och få kaffe, som är gratis strax innan öppningsdags. Även om Sylvia inte har något hem så är hon oerhört mån om att se bra ut, och att hennes dyra märkeskläder inte ska vara smutsiga eller skrynkliga. Det är viktigare att se elegant ut än att faktiskt ha ett hem och en inkomst...

Borta bäst är en berättelse som handlar om vad vi värdesätter i livet, hur vi väljer att leva våra liv och inte minst, en bok om fördomar. Hur ser vi egentligen på våra medmänniskor, och vad är det som avgör vår människosyn?

Borta bäst (pocket)

Borta bäst är en trevlig och lättläst roman, även om jag kan bli väldigt irriterad på huvudpersonen, och senare även på hennes "vänner", på grund av deras ytliga syn på livet och sina medmänniskor!

Kafka på stranden

Kategori: Fantasy

Författare: Haruki Murakami.
ISBN: 9789113028354.

Kafka på stranden är en mycket underlig och helt fantastisk bok, som består av flera parallella handlingar, som slutligen går ihop (eller gör de det..?). En brådmogen femtonårig pojke rymmer hemifrån; efter att ha hamnat i en del trubbel i skolan känner han att han bara inte kan gå dit mer. Han hamnar på ett märkligt, privat bibliotek, där han träffar människor som kommer att betyda allt för honom.

En äldre man som inte är särskilt smart efter en olycka i barndomen, kan tala med katter och stenar. Efter ett traumatiskt möte med Johnnie Walker beger han sig hemifrån. På sin resa träffar han en lastbilschaufför, som överger sitt gamla liv för att följa med den gamle på sitt uppdrag. Fiskar och iglar regnar från himlen, och så är det den där ingången, som ska öppnas- För att sedan stängas, och allt måste ske i exakt rätt tid.

Är en människa bunden till den demiension hen för tillfället vistas i, eller kan man smita emellan, om man passar på vid exakt rätt tidpunkt? Till slut vet man varken in eller ut, hit eller dit- Men samtidigt är allt Murakami skriver så enkelt och självklart. Kafka på stranden är en djupt filosofisk bok, som samtidigt är oerhört medryckande och lättläst!

Kafka på stranden (pocket)

Den motvillige monarken

Kategori: Biografi

Författare: Thomas Sjöberg, Deanne Rauscher och Tove Meyer.
ISBN: 9789174610161.

Som väl alla som befunnit sig i Sverige de senaste två åren vet så blev det stora rabalder när "Boken om kungen"; Den motvillige monarken kom ut. Det talades om skandaler, kaffeflickor och Camilla Henemark. Trots att jag ogillade hela karusellen, och tyckte att kungen kan få ha sitt privatliv ifred, så kunde jag ändå inte låta bli att köpa den omtalade boken; det känns som en form av allmänbildning att ha läst den. Därefter har den stått i bokhyllan i två år. Några gånger har jag plockat fram den och tänkt att jag ska göra sla i saken och läsa den, men någon annan, roligare bok har alltid kommit emelllan.

Nu bestämde jag mig för att en gång för alla läsa den där boken, så att det blir gjort någon gång. Det var den mest torra, tråkiga och mest oinspirerande bok jag läst på väldigt länge, och det är väl därför den har fått stå i bokhyllan så länge. Över halva boken handlade om kungens barndom och skolgång, att man gjorde vad man kunde för att han skulle växa upp som en helt vanlig liten pojke (och verkar ha lyckats ganska bra). Därefter kom kungens ungdomsår, och jag tänkte; "Åh, vad spännande, då kommer väl snart alla Skandalerna!" -Ack, så jag bedrog mig... Fram emot slutet av boken beskrivs några händelser som får beskrivas som skandalartade, men kungen är ju knappast ensam om det; detta verkar ha varit ett helt normalt sätt att umgås och beté sig i de kretsar kungen rörde sig vid den här tiden, och jag tycker att media har lagt alldeles för stort fokus på kungen som person. Jag tycker att det är en fruktansvärd skandal när maktens män köper unga kvinnor, oavsett vilken exakt titel de har, och de andra "kungavännerna" borde också ha ställts till svars offentligt på ett betydligt hårdare sätt än som skedde!

Carl XVI Gustaf : den motvillige monarken (inbunden)

Till dig som också går och funderar över att läsa Den motvilliga monarken kan jag bara säga Läs den inte!
- Lägg den tiden och energin på att läsa något annat istället, något som sannolikt kan ge dig betydligt större behållning än vad denna bok ger.

Jag är Zlatan Ibrahimovic

Kategori: Biografi

Författare: Zlatan Ibrahimovic, David Lagercrantz.
ISBN:

Jag är Zlatan Ibrahimovic är verkligen en komplett och personlig biografi, här får man följa Zlatan från de första trevande stegen, med fotbollsskor köpta i den lokala matvaruaffären för 59:90 i Rosengård (när han skulle sluta spela fotboll och börja med hockey istället- Tills han insåg hur mycket hockeyutrustningen kostar...), vidare till Malmö FF, landslaget, Ajax, Juventus, Barcelona och Milan.

Jag är Zlatan Ibrahimovic : min historia (storpocket)

Vi får följa med i både med- och motgång, men framför allt får vi se att Zlatan har slitit hårt för sina framgångar, och drivkraften har alltid varit densamma; han vill visa att en liten kille från Rosen gård också kan spela fotboll, och bli framgångsrik!

Jag hör till dem som tyckt att Zlatan varit överskattad, att han dribblar för mycket och att han är för ego, som bara vill göra mål själv. I boken förklarar han orsakerna, vad som ligger bakom det beteende, som har skapat denna schablonbild av Zlatan. Jag måste faktiskt säga att han har vuxit flera storlekar i mina ögon, och boken fick mig oerhört sugen på att spela fotboll, ett sug jag inte känt på många år!