Bokälskaren

Du ser mig oftast djupt försjunken i en bok...

Inferno

Kategori: Spänningsroman

Författare: Dan Brown.
ISBN: 9789100137410

Inferno är Dan Browns senaste tegelsten om symbolikprofessorn Robert Langdon, som har en förmåga att hamna i de underligaste och mest invecklade situationer. Denna gång vaknar han upp i en sjukhussal i Florens, utan att ha något minne av vad som hänt eller vad som fört honom till Italien. Redan på sjukhuset hinns Langdon upp av de skrämmande väldrillade soldater som är på jakt efter honom, och som enligt uppgift har orsakat den skada som fört honom till sjukhuset. Tillsammans med sin unga och intelligenta läkare Sienna Brooks lyckas han fly ifrån dem, och bit för bit lyckas de pussla ihop händelseförloppet i jakten efter den hänsynslöse posthumanisten som har en stor uppgift på sin agenda; att med Dante Alighieris Inferno som inspiration minska världens befolkning, med syfte att vi ska kunna leva kvar som art!

Inferno (inbunden)


Brown har förmågan att skriva oerhört medryckande och spännande, och jag gillar det sätt på vilket han väver in klassiska litterära verk, konst och naturvetenskap i sina böcker. Jag har gillat de alla mer eller mindre, men måste säga att med Inferno bevisar Brown sin förstaplats när det gäller att författa intelligenta och sammansatta spänningsromaner!

Continuum

Kategori: Science Fiction

Har du sett serien Continuum? Den är min och fästmannens senaste maratonserie; grymt bra serie om timetravelling, som emellanåt får i alla fall min hjärna att gå för högvarv!

Om du lyckas resa tillbaka i tiden, till långt innan du föddes, hur skulle det påverka ditt liv i framtiden?
Kan du förhindra kommande katastrofer, eller är det i själva verket ditt agerande som ger upphov till katastrofen?Jag tycker att de gör tekniken precis lagom cool, men ändå inte alltför otrolig, och skådespelarna är riktigt bra! Det är fem avsnitt kvar av andra säsongen, och jag blir glad när jag läser att det nyligen blivit klart att det kommer att bli en tredje säsong!

Porto Francos väktare

Kategori: Deckare

Författare: Ann Rosman.
ISBN: 9789173518086
Serie: Karin Adler, del 3.
Uppläsare: Mirja Turestedt.

En kvinna hittas död i Gamle mosse, med sin nyfödde son tätt tryckt intill sig. Ganska snart upptäcker dock rättsläkaren att de två legat längre i mossen än någon kunnat ana, och utredningen läggs ner. Karin Adler och hennes kollegor har dock svårt att släppa tanken på kvinnan och hennes barn; vad hände egentligen på Klöverön i början av 1800-talet? Vem dödade den okända kvinnan, och varför?

Porto Francos väktare (mp3-bok)

Med Porto Francos väktare bevisar Ann Rosman ännu en gång att hon har en självklar plats i den absoluta toppen, bland våra fantastiska svenska deckarförfattarinnor. Rosman väver på ett elegant sätt in historiska fakta, och spinner en fantastisk historia runt dessa.

Filmatiseringar...

Kategori: TV och film

De blå damerna

Kategori: Deckare

Författare: Kristina Appelqvist.
ISBN:  9789150113648.
Serie: Lundgren & Alexandersson, del 4.
 
van Goghmuséet i Amsterdam har, ganska oväntat, lånat ut några av sina mest omtyckta tavlor till konsthallen i Skövde. En av tavlorna blir dock stulen, och samma natt hittas en av stadens relativt nytillsatta mediechefer mördad i hissen i just kulturhuset...

Givetvis tillkallas rikskriminalen; en stulen tavla av van Gogh skapar ju en del uppmärksamhet såväl nationellt som internationellt... En av de personer som kommer till Skövde med anledning av den stulna tavlan är en underlig liten man; en fransk konsthandlare vid namn Jaques Ajou, som väldigt fort verkar bli god vän (eller mer) med den mördades kvinnans väninnor, och som hela tiden verkar dyka upp i händelsernas centrum...
 
Emma och Filip lever ett stillsamt familjeliv, där de bjuder goda vänner på middag i den stora prästgården i Berg. Ödet har fört samman Emmas gamla kompisgäng från studietiden i Lund; nu bor de alla i Skövde med omnejd!

De blå damerna (inbunden)
 
Kristina Appelqvist fortsätter sin litterära utveckling; återigen får jag säga att hennes senaste bok också är den absolut bästa! De blå damerna har flera parallella intriger och händelseförlopp, som Appelqvist snyggt knyter ihop på slutet. Jag anade inte för en sekund hur det egentligen hängde ihop, och misstänkte de flesta utom den verklige gärningsmannen!

Detta är enligt Appelqvist den sista planerade boken i serien om Västgöta universitet och alla de karaktärer vi kommit att älska, men det är inte helt uteslutet att Emma och Filip råkar snubbla över och in i något nytt i framtiden...


Det gula huset
i Arles, som spelar en av huvudrollerna i De blå damerna.

Konsten att vara kvinna

Kategori: Biografi

Författare: Caitlin Moran.
ISBN: 9789173486972
Uppläsare: Rachel Mohlin.

Konsten att vara kvinna tar sin början när Caitlin fyller 13 år, och hon inser att tidpunkten oundvikligen närmar sig då hon kommer att förvandlas, från att vara flicka/tjej till att bli kvinna. Caitlin har absolut ingen aning om vad det egentligen innebär att vara kvinna; hon har aldrig fått någon information från sin mamma, och hela processen är ett stort mysterium, dessutom ett oerhört pinsamt mysterium!

Konsten att vara kvinna (mp3-bok)

Jag bara älskar Konsten att vara kvinna; igenkänningsfaktorn är hög, samtidigt som Caitlin Moran på ett elegant sätt väver in fakta och feministisk historik! Många gånger småfnissar jag (när jag lyssnar medan jag går och handlar, eller vistas bland folk i allmänhet; en vill ju inte att de ska tro att en är skvatt galen) eller gapskrattar högt (när jag lyssnar i bilen eller hemma, med bara katterna som sällskap)!

Här kommer exempelvis Morans klockrena snabbtest, där du enkelt kan avgöra om du är feminist eller ej:
Stick ner handen i byxorna:
A) Har du slida? och
B) Vill du bestämma över den själv?
Om svaret på båda dessa frågor är "Ja": Grattis - du är feminist!


Moran konstaterar även att det är helt sinnessjukt att porrindustrins filmtekniska aspekter får styra hur vår fitta ser ut, och uppmanar alla att ligga i hängmattan och kamma muffhåret så att det blir som en mjuk liten studsmatta, eller att när en kopplar av i badet passa på att ha i lite balsam och njuta av hur lammullslent det blir och njuta av hur mycket pengar man har sparat på att inte vaxa den!

Ingen uppläsare hade heller kunnat läsa upp boken på ett mer klockrent sätt eller göra den mer rättvisa än just Rakel Mohlin, hon gör en fantastisk prestation!

Hennes iskalla ögon

Kategori: Deckare

Författare: Carin Gerhardsen.
ISBN: 9789113049939
Serie: Hammarbyserien, del 6.
Uppläsare: Katarina Ewerlöf.

Två kvinnor försvinner utan ett spår och utan rimliga förklaringar. Båda var stadgade familjemödrar som levde ett till synes stabilt liv, men efter att Hammarbypolisens duktiga medarbetare börjar skrapa på ytan visar det sig att inte allt är som det ser ut att vara.

Samtidigt börjar en tredje kvinna ta mod till sig, och söker stöd från kvinnor som är eller varit i samma situation som hon själv, som blir grovt misshandlad av sin man, såväl fysiskt som psykiskt. En dag försvinner även dessa kvinnor; vad är det egentligen som pågår???

Hennes iskalla ögon (ljudbok)

Hennes iskalla ögon är en kriminalroman på temat kvinnovåld i alla dess former, om de mekanismer som får en kvinna att trots allt stanna kvar hos en våldsam man och om hur stark och betydelsefull en riktig vänskap kan vara. Tyvärr blir jag lite besviken på Carin Gerhardsens sjätte bok i Hammarbyserien; jag har älskat de tidigare böckerna i serien, och förväntningarna var höga. Jag tycker dock att boken innehöll några misshandlade kvinnor och empatistörda män för mycket, för många barn som växte upp i terror. Detta gjorde mig emellanåt förvirrad, och jag hade svårt att hålla isär dem. För övrigt var själva historien som vanligt fantastisk, och jag hoppas att nästa bok känns lite mer genomarbetad!


Jag har en tid sett Hennes iskalla ögon lite här och där, men omedelbart tittat bort, då omslaget var till förväxling likt den fruktansvärt obehagliga Den som vässar vargars tänder, av Carina Rydberg; som jag kom ihåg det så var det exakt samma varg, och jag fick starka obehagskänslor av att bara se ett liknande omslag, då förstår ni vad jag tyckte om den sistnämnda..:/

Den som vässar vargars tänder (pocket)  Hennes iskalla ögon (inbunden)

- Egentligen var ju vargarna inte så lika som jag mindes det; och Gerhardsens varg visade sig inte ens vara en varg, utan en Siberian husky, men ändå...

Liv i överflöd

Kategori: Deckare

Författare: Kristina Appelqvist.
ISBN: 978-91-86969-50-0.
Serie
: Lundgren & Alexandersson, del 3.

Doktoranderna på vårdinstitutionen vid Västgöta universitet i Skövde har omsorgsfullt planerat möhippan för en av sina kollegor, men när de kommer till kvällens höjdpunkt tar kvällen en ända med förskräckelse; en högt uppsatt och mycket omtyckt forskare (som dessutom är tvillingbror till vårdinstitutionens prefekt) hittas mördad, iklädd prefektens tröja!

Universitetets rektor, Emma Lundgren, är numera gift med "sin" kriminalkommissarie, Filip Alexandersson, och de lever tillsammans med Filips dotter Lina ett härligt familjeliv i Bergs prästgård. Med tanke på Emmas koppling till universitetet, och därmed även till de inblandade i mordet, bestämmer sig Filip för att lämna ifrån sig fallet till kollegorna, och själv får han ett så kallat "Cold case" att fördjupa sig i; nya uppgifter har framkommit kring ett gammalt försvinnande.

Liv i överflöd (pocket)

Kristina Appelqvist utvecklas som författare tillsammans med rollfigurerna i hennes bokserie, och Liv i överflöd är i mina ögon hennes hittills absolut bästa bok, och den enda min kära mor (som även hon är en stor deckarfantast) har tagit sig igenom, med stort nöje. Det är med glädje jag tar med de två första böckerna i serien till henne ikväll, så att hon får lära känna de trevliga figurerna bättre! Själv går jag glatt vidare med De blå damerna, som är den fjärde och kanske den sista i serien om Västgöra universitet...Boken inköptes och signerades i samband med vår händelserika bokcirkelträff i förra veckan.

Beautiful redemption

Kategori: Bokcirkel

Författare: Kami Garcia & Margaret Stohl.
ISBN: 9780141335278.
Serie: Beautiful creatures, del 4.

Efter att ha avslutat Beautiful chaos kunde jag bara inte göra något uppehåll innan jag gick på den fjärde och avslutande delen av Kami Garcia & Margaret Stohls fantastiska serie om Ethan och Lena, deras familjer och vänner och alla andra i den underbara lilla staden Gatlin i det sydligaste av den amerikanska södern!

Lenas 18:e födelsedag är över, Lena har en gång för alla valt sig själv, och än en gång visar det sig att gränsen mellan liv och död är hårfin, men ack så tydlig...

Beautiful Redemption (häftad)

Jag känner att jag inte kan skriva så mycket om Beautiful redemption utan att förstöra spänningen för mina bokcirkelkompisar och alla andra som ännu inte har läst den. Den skiljer sig från de tidigare böckerna i serien, men har ändå samma ton och anda, och känns på något vis så självklar...

Skynda er att läsa Beautiful creatures (hela serien) - Det här är bra skit!

Andra andningen

Kategori: Deckare

Författare: Sofie Sarenbrandt.
ISBN: 9789187377259.
Serie: Emma Sköld, del 2.
Uppläsare: Katarina Ewerlöf.

Strax efter starten av Stockholm Marathon faller en man ihop; hans liv går inte att rädda trots att han snabbt förs till sjukhus. Efter halva loppet hittas ytterligare en löpare död, och en kamp emot tiden påbörjas. Är det ett sammanträffande att två personer dör under ett och samma lopp, och att de båda dessutom tillhörde samma exklusiva lilla löparförening?

Andra andningen (ljudbok)

Andra andningen är en spännande bok, som av naturliga skäl drivs av ett högt tempo; utredningen måste ju faktiskt hålla jämna steg med ett Marathon; bokstavligt talat! Jag blir dock lite besviken av hur enkel och tunn intrigen slutligen visar sig vara; jag hade hoppats på mer substans! Jag kan ändå rekommendera att Andra andningen får följa med till stranden i sommar.

Generellt sett gillar jag Katarina Ewerlöf som uppläsare; hon har en röst som jag gillar, och som passar för deckare. I denna bok retar jag mig dock på förekomsten av en hel del omotiverade konstpauser och konstiga betoningar, hoppas och tror att det är en tillfällighet!

Bokcirkelträff

Kategori: Bokcirkel

Skulle träffa bästa boknördskompisen Malka idag; boksignering och fika stod på schemat.

Ledig dag och allt, men tror ni inte att jag hade så fullt upp med att göra absolut ingenting, att jag helt glömde bort det och kom en halvtimme försent?! Pinsamt, men Malka hade spenderat tiden med att titta runt i Akademibokhandeln, så hon klagade inte..:)

Lite inköp blev det så klart också; Kristina Appelqvist fick kommunens kulturpris och firade med boksignering, så jag passade på att köpa den enda av hennes böcker jag inte har, och få den signerad. Den andra boken var ett rent impulsköp, på grund av att omslaget var så snyggt!
 


 Efter bokhandelsbesöket så besökte vi Rådhuscafeet; jag fick världens största Croque Madame (tur att jag inte hade ätit idag), och Malka fick också en smörgås, efter lite om och men..;)
Det blev en massa babbel, om böcker, mat och jobb, med mera!

Efter att vi hade skilts åt konstaterade jag att Securitas låst parkeringsgaraget för tidigt, och min bil var inlåst! En annan port var öppen, en låååång och brant alternativ infart, men jag vågade inte gå in där, kände ingen större lust att själv bli inlåst och spendera natten därinne, efter att totalt ha kraschat ryggen, på köpet..:/

Efter ett samtal med Securitas, som inte brydde sig särskilt mycket om mitt problem när de insåg att jag inte var intresserad av att betala 400kr för att låta dem låsa upp, så hittade jag till slut en liten, smal spiraltrappa upp till parkeringsplanet, så att jag äntligen kunde befria min kära bil!

- Slutet gott, allting gott, som de brukar säga, men inte hade jag trott att en helt vanlig bokcirkelträff skulle rymma så mycket äventyr!

 

Beautiful chaos

Kategori: Bokcirkel

Författare: Margaret Stohl & Kami Garcia.
ISBN: 9780141335261.
Serie: Beautiful creatures, del 3.

Det val Lena gjorde i samband med sin sjuttonde födelsedag var inte bara unikt, det har även fått större följder än vare sig hon själv, Ethan eller någon annan hade kunnat ana. Världens ordning är bruten, såväl för dödliga som för casters, och det finns bara ett sätt att återställa ordningen...

Beautiful Chaos (häftad)

Margaret Stohl & Kami Garcia
har verkligen skapat något helt unikt, och jag tycker fortfarande att serien bara blir bättre för var bok jag läser. Till er som ännu inte har läst denna underbara serie har jag bara en sak att säga; skynda er och läs! Den står i ungdomshyllan, men passar utan tvekan alla åldrar!

Att läsa 2013 (6)

Kategori: Allt och inget

Amanda Hellbergs böcker om Maja Grå
Udda verklighet och Särskild - Nene Ormes
Sagan om is och eld - GRR Martin

Every day - David Levithan
Att falla vackert - Belle Eve Nilsson
Gräspojken - Christer Lundberg

Jag vet inte vart psykoser kommer ifrån - Pebbles Karlsson Ambrose
Det svåra fallet K - Lennart Ökvist
Som Zlatan fast bättre - Niclas Christoffer.
Dagar utan hunger - Delphine de Vigan.

Soft apocalypse - Will MacIntosch
 
Inferno - Dante


Louise Penny
Gail Carriger
Lucy DillonSom vanligt så tar jag tacksamt emot fler tips på böcker som du vill rekommendera!

 

Läsrapport Maj 2013

Kategori: Läsrapport

(33.) Fjärilseffekten - Karin Alvtegen. 
(34.) Fasanjägarna - Jussi Adler Olsen.
(35.) 14 år till salu - En sann svensk historia - Caroline Engvall.
(36.) Du går inte ensam - Mari Jungstedt.
(37.) Udda verklighet - Nene Ormes.
(38.) Sju jävligt långa dagar - Jonathan Tropper.
(39.) Flaskpost från P - Jussi Adler Olsen.
(40.) Journal 64 - Jussi Adler Olsen.
(41.) Marcoeffekten - Jussi Adler Olsen.
 
Statistik:
Antal omläsningar:
Antal böcker på engelska: 
Antal hyllvärmare:
Antal tegelstenar (>500 sidor):
 
Antal biografier: 1
Antal självhjälpsböcker:
Dokumentärt:  
Faktaböcker:
 
Antal deckare: 5
Antal spänningsromaner:  
Antal thriller: 
Antal skräckböcker: 
Antal fantasyböcker:  1
Antal romaner:  2
Antal chicklit:

På läsplattan: 
Antal ljudböcker:  4
Totalt antal:  9


Det märks att jag har varit mycket ute på resande fot denna månad; det är ju sååå smidigt att lyssna på ljudböcker via mobilen/Storytel, och slippa bära med sig en massa tunga böcker!