Bokälskaren

Du ser mig oftast djupt försjunken i en bok...

Barnhälsovård - att främja barns hälsa

Kategori: Fakta

Författare: Margaretha Magnusson, Margareta Blennow, Elisabet Hagelin och Claes Sundelin.
ISBN: 978-91-47-01563-4.
 
Barnhälsovård är en helt fantastisk liten bok, som behandlar det allra mesta du behöver veta om du vill arbeta för barns hälsa!  Språket är lättförståeligt, och boken är väldigt lättläst. För dem som vill arbeta med barnhälsovård är den perfekt, med en massa praktiska tips och råd, men jag tror även att den är jättebra för småbarnsföräldern som vill förkovra sig lite extra.

Barnhälsovård (häftad)

Sandmannen

Kategori: Deckare

Författare: Lars Keppler.
ISBN: 9789100130169.

En ung, utmärglad och svårt sjuk man kommer gående över en järnvägsbro. Det visar sig att han och hans syster för tio år sedan blev kidnappade av den ökände seriemördaren Jurek Walter, som greps strax efter att syskonen kidnappats. Walter har sedan dess tillbringat sin tid isolerad och inlåst i en högsäkerhetsbunker, utan kontakt med någon människa.

I den unge mannens vittnesmål kommer det fram fakta som innebär att även hans syster fortfarande kan vara vid liv, men den ende som vet vart hon i så fall befinner sig är Jurek Walter, och han är känd för att manipulera människors sinnen, och vägra att svara på frågor. Det krävs ett okonventionellt angreppssätt för att få Walter att tala, men om systern fortfarande är vid liv är sannolikheten hög att även hon är svårt sjuk, och inte har så lång tid kvar; ska man hinna manipulera den store manipulatören, och få honom att tala innan tiden runnit ut?

Sandmannen (inbunden)

Jag gillar skarpt Lars Kepplers tidigare böcker, jag tycker att varje bok i serien har blivit bättre och bättre, och med Sandmannen överträffar Keppler återigen sig själv! En oerhört spännande bok med högt tempo och stark psykologisk påverkan. Dessutom får man äntligen veta hela historien om vad som egentligen hände när Joona Linna tog det svåra beslutet att låta sin fru och dotter gå under jorden och dödförklaras.

Kom ska vi tycka om varandra

Kategori: Ljudbok

Författare: Hans Koppel.
ISBN: 9789174230550
Serie: Kommer aldrig mer igen, bok två av tre.
Uppläsare: Angela Kovács.

Anna är på konferens med sina arbetskamrater på Familjejournalen. På kvällen går de ut och tar ett glas vin tillsammans, och kommer att tala med ett gäng äldre herrar från en PR-byrå. Ett gäng äldre herrer och en ung, snygg kille, Erik, som uppvaktar henne ganska intensivt, och kvällen slutar med att de hamnar i säng. Morgonen efter bestämmer sig Anna för att inte ta så hårt på det hela, utan se det som ett amoröst äventyr.

När killarnas PR-byrå tar kontakt och erbjuder sig att göra en reklamkampanj för Familjejournalen blir dock så att de hamnar i säng igen, och igen... Anna får alltmer dåligt samvete över att hon bedrar sin man, och dessutom beter sig Erik konstigt i flera hänseenden. Det är dock lättare sagt än gjort att avsluta förhållandet med honom...

Kom ska vi tycka om varandra (inbunden)

Kom ska vi tycka om varandra inleds som en helt vanlig historia, för att sedan vridas om alltmer. Den har samma krypande och tilltagande obehag som Kommer aldrig mer igen, och jag kan tänka mig att man kan bli en aning skrämd och räddhågsen av dessa böcker... 

Hans Koppel har blivit en av mina nya favortiförfattare, och jag ser verkligen fram emot när del tre i serien kommer ut!

Angela Kovács är en jättebra uppläsare; precis lagom betonging, och inlevelse.

Skamfläck

Kategori: Dokumentärt

Författare: Caroline Engvall.
ISBN: 9789186675738

I Skamfläck får vi följa Sandra, Nadja och Jocke; tre till synes helt olika tonåringar. Det enda de har gemensamt är att de säljer sex till äldre män. Sandra och Nadja främst för att döva sin ångest, Jocke för att försörja sig och sin pappa. Alla har de det gemensamt att vuxna i deras närhet inte frågar efter vart de tar vägen på kvällarna, eller vad de gör vid datorerna hela nätterna.

Skamfläck (pocket)

Skamfläck behandlar ett ämne som vi alla helst vill blunda för, men som ökar alltmer i vårt samhälle. Problemet finns utbrett över hela landet, och är inte isolerat till storstäderna. Det är viktigt att vi alla en gång för alla slutar blunda, och istället öppnar ögonen för att allt fler ungdomar mår allt sämre i Sverige idag. Somliga dövar sin ångest genom att svälta eller skära sig, och andra säljer sex.

Ett annat problem är att sex bland ungdomar är så avdramatiserat idag; det är inget stort problem att ha sex för att ha råd att köpa den där snygga väskan eller de nya skorna, och det är också något som jag tycker måste uppmärksammas mer!

Kommer aldrig mer igen

Kategori: Ljudbok

Författare: Hans Koppel
ISBN: 9789186675493
Serie: Kommer aldrig mer igen, del ett av tre.
Uppläsare: Per Ragnar.

Ylva bor tillsammans med sin make Mike och deras dotter i ett litet villaområde utanför Helsingborg. Ylva har dåligt självförtroende, söker bekräftelse hos andra män, och för ett år sedan var hon otrogen mot Mike. Otroheten blev en ögonöppnare, och fick Ylva att ta tag i sitt beteende. När hon en kväll inte kommer hem, efter att planerat att gå ut och ta ett glas eller två med arbetskamraterna, är det första Mike kommer att tänka på att Ylva trots allt gått hem med en annan man. Han försöker att hålla panikkänslorna under kontroll, men när han anmäler Ylvas försvinnande till polisen så verkar även de tro mest på en otrohetsaffär.

Ylva kommer dock inte tillbaks, och inget vet att hon befinner sig bara ett par hundra meter från sitt hem, kan se Mike och dottern komma och gå i huset. Det förflutna gör sig påmint, och Ylva har blivit kidnappad.

Kommer aldrig mer igen (pocket)

Kommer aldrig mer igen är en helt fantastisk psykologisk thriller, som verkligen får det att krypa i kroppen! Hans Koppel kan verkligen konsten att trollbinda sin läsare, och skrämma vett och sans ur denne!

Per Ragnar är en väldigt tydlig uppläsare, faktiskt är han så tydlig och välartikulerad att det ibland nästan låter satiriskt, och det passar inte riktigt in i bokens handling.

Styckerskan från lilla Burma

Kategori: Deckare

Författare: Håkan Nesser.
ISBN: 9789100127848.

Plötsligt en morgon händer det; när Gunnar Barbarotti vaknar på morgonen ligger hans älskade hustru Marianne död bredvid honom. De har blivit förvarnade; för drygt ett år sedan brast ett första litet aneurysm i Mariannes hjärna, och efter det har det varit som att döden lurat någonstans i bakgrunden. De har hunnit prata igenom det mesta, och tagit vara på varje dag, men ändå är det som om hela världen kantrar när dagen väl kommer, och ytterligare aneurysm brister...

Efter en månad i dvala återvänder Barbarotti, och som första arbetsuppgift blir han ålagd att titta närmare på ett gammalt, så kallat cold case, som är så populära i TV-deckarna nu för tiden. Det känns mest som en sorts arbetsterapi, ett test innan chefen vågar låta honom arbeta med något riktigt igen, men Barbarotti knegar på, och lyckas till slut hitta lösningen på inte bara det ena utan båda fallen där den så kallade Styckerskan från lilla Burma var inblandad! Under tiden hinner han dessutom ta upp sin gamla ringrostiga kontakt med Gud och få ett brev från sin döda hustru!

Styckerskan från Lilla Burma (inbunden)

Håkan Nesser har alltid varit en av mina stora favoritförfattare, och jag måste erkänna att jag är en aning avundsjuk på de som haft den stora turen att få ha honom som svenskalärare, innan han satsade på skrivandet på heltid! Med Styckerskan från lilla Burma befäster han sin position som en av Sveriges stora deckarkungar (möjligen med konkurrens av Henning Mankell); det är tystlåtet, eftertänksamt och alldeles... alldeles underbart!

Att läsa (3)

Kategori: Allt och inget

Återigen har Att läsa-listan uppdaterats. Tack till alla andra bokbloggare, som ger så intressanta tips!
 
Nene Ormes - Udda verklighet.
Nene Ormes - Särskild
Håkan Axlander-Sundqvist & Jerker Eriksson- Pythians anvisningar.
Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren - Eld.
Pebbles Karlsson Ambrose - Jag vet inte vart psykoser kommer ifrån.
Haruki Murakami- 1Q84, andra delen.
 
Haruki Murakami- 1Q84, tredje delen.
Kristin Cashore - De Utvalda, bok 1; Tankeläsaren
Martin Ingvar & Gunilla Eldh - Hjärnkoll på värk och smärta.
Mia Ajvide - Mannen som föll i glömska.
Carrie Ryan - De dödas strand.
PC Cast & Kristin Cast -House of Night, del 8; Uppvaknandet.
PC Cast & Kristin Cast - House of Night del 9; Ödet
Frida Arwen Rosesund - Förvriden.
Marcus Priftis - Främling, vad döljer du för mig?
David Levithan -  Every day

Tycker du att någon bok saknas så är det bara att kommentera; tips emottas tacksamt!

Läsrapport Oktober 2012

Kategori: Läsrapport

Världskrig Z - En muntlig historik över zombiekriget - Max Brooks.
När skönheten kom till Bro - Anna Jansson
Sommarhuset - Anna Fredriksson 
Flickan med snö i håret - Ninni Schulman
Tankeläsaren; De utvalda del 1 - Kristin Cashore
House of Night: Uppvaknandet - PC Cast & Kristin Cast
House of Night: Ödet - PC Cast & Kristin Cast
Miss Peregrines hem för besynnerliga barn - Ransom Riggs
Förvriden - Frida Arwen Rosesund
Mannen som föll i glömska - Mia Ajvide
Fadersmord - Carina Bergfeldt
Eld - Mats Strandeberg & Sara Bergmark Elfgren
 
Statistik:

Antal omläsningar:
Antal böcker på engelska:
Antal hyllvärmare:
Antal tegelstenar (>500 sidor):
Antal biografier:
Antal deckare:  3
Antal fantasyböcker: 6
Antal romaner: 2
Antal SF-böcker:
Antal självhjälpsböcker:
Antal spänningsromaner: 1
Antal skräckböcker: 1

Antal vetenskapliga rapporter:
Antal ljudböcker: 2

Sammanlagt antal: 12.

Oktober har verkligen varit en riktig bokslukarmånad! Underbart att tända några väldoftande ljus och sedan krypa upp i soffhörnet med en filt och en god bok..:)