Bokälskaren

Du ser mig oftast djupt försjunken i en bok...

Mordet på Ragnhildsholmen

Kategori: Deckare

Författare: Mats Ahlstedt. 
ISBN:
Serie: Sören Högström och Fatima Wallinder,  del 4.
Uppläsare: Anders Ekborg.

Några ungdomar åker ut till Ragnhildsholmen för att fira studenten, men festen får ett abrupt slut när de finner en mördad man ute vid den gamla borgruinen. Vem är han? Och varför har han grävts ner ute på holmen?

Under polisens förhör med de boende i området berättar en äldre kvinna att hon har hört ett skott mitt i natten några veckor tidigare. Senare samma dag hittas kvinnan och hennes man döda i vad polisen rubricerar som ett dubbelt självmord.

Men det gamla parets dotter Åsa vägrar tro att hennes föräldrar tagit sina egna liv, och när hon städar ur sitt föräldrahem hittar hon en bunt oöppnade brev på vinden, brev som för henne tillbaka i tiden och väcker minnen som hon helst hade velat glömma för alltid.

Medan kommissarie Sören Högström fokuserar på mordutredningen och följer spår som pekar mot gängkriminalitet och droghandel, har hans kollega Fatima Wallinder svårt att släppa tankarna på Åsa. Mannen på Ragnhildsholmen, dubbelsjälvmordet och breven på vinden Fatima har känslan av att allt hänger ihop.Mats Ahlstedts skrivteknik förbättras för varje bok. Historien tenderar fortfarande att vara lite väl långsökt, med alltför många inblandade aktörer, så att det knappt hänger ihop. Han skulle tjäna på att skala av sina berättelser lite grand, för att få det att hänga ihop lite bättre.

Fatima och Sören har lagt sin "kärlekshistoria" på is, vilket känns som en lättnad, för det var århundradets sämsta "kärlekshistoria", och jag undrade mer än en gång om Sören hade någon typ av socialt handikapp på riktigt. Så är nog inte fallet; det är nog bara Ahlstedt som har svårt att få till de mellanmänskliga relationerna riktigt bra.

Anders Ekborg utvecklas också som Uppläsare; han har nu mer inlevelse och låter inte längre lika mycket som att han bara läser texten, rakt upp och ner. Det irriterar mig bara att det nu i två introduktioner slunkit förbi korrekturlyssningen (en sådan måste väl finnas??) att Fatima fått fel efternamn; från Wallinder till bara Wall!

Kommentarer


Kommentera inlägget här: