Bokälskaren

Du ser mig oftast djupt försjunken i en bok...

Analfabeten som kunde räkna

Kategori: Humor

Författare: Jonas Jonasson.
ISBN: 9789164222565.
Uppläsare: Björn Granath.

När Nombeko var fem år gammal började hon arbeta med att tömma latriner i det segregerade Sydafrika. Eftersom hon var en ovanligt smart och vetgirig flicka så lärde hon sig snart att räkna (hon började med att räkna latrinhinkar och -tunnor, och fortsatte därifrån).

I en liten stad i Sverige föds två pojkar, lika som bär. Deras föräldrar hade bara räknat med att få ett barn, och hade därmed bara förberett ett namn, så därför fick de båda heta Holger (med smeknamnen Ettan och Tvåan). Eftersom Holger och Holgers pappa på grund av olika omständigheter kommit att hata kungen och allt denne stod för (inklusive skolan och hela samhället) bestämde han att de båda pojkarna skulle turas om att gå i skolan, medan han parallellt skulle undervisa dem om livets väsentligheter i hemmet. Holger och Holgers mamma var inte alls förtjust i detta upplägg, men hon hade ingenting att säga till om, och kunde bara hålla god min.

Efter en lång rad underliga och invecklade omständigheter hamnar Nombeko i Sverige, lär känna Holger och Holger, och får en enorm bomb i sin ägo...

Analfabeten som kunde räkna (ljudbok)

Till en början så tyckte jag att de olika avsnitten om Nombeko och Holger och Holger var osammanhängande, och förstod inte varför Jonas Jonasson envisades med att hålla dessa parallella historier i luften. När de sedan vävdes ihop löpte historien genast lättare, och jag förstod vikten av att bakgrundshistorierna kom med.

Totalt sett så älskade jag Analfabeten som kunde räkna, med alla sina underliga förväxlingar och sammanträffanden; beundrar Jonasson för att han lyckas väva ihop historien på ett så snyggt sätt!

Min mormor hälsar och säger förlåt

Kategori: Humor

Författare: Fredrik Backman.
ISBN: 9789173487221.
Uppläsare: Anna Maria Käll.

Elsa är en ovanligt smart och ganska lillgammal 7-åring. Därför har hon inga jämnåriga kamrater och ses som ganska udda av de flesta i sin omgivning. Undantaget är Elsas mormor, som även hon är en udda fågel och som är Elsas bästa (och enda) vän i hela världen. Mormor bryr sig inte ett dyft om vad som anses "passande", och hittar ständigt på en massa äventyr tillsammans med Elsa.

När mormor dör i cancer rasar hela Elsas värld; vad ska hon nu ta sig till???
Mormor har dock tänkt på det också, och skickar iväg Elsa på ett sista, bautamegastort äventyr, som vänder upp-och-ner på det mesta och ställer allt tillrätta...

Min mormor hälsar och säger förlåt (mp3-bok)

Min mormor hälsar och säger förlåt genomsyras av samma underbara humor som En man som heter Ove. Jag tycker att Ove var snäppet bättre, men jag kan definitivt rekommendera Min mormor... till alla som gillade En man som heter Ove!

Flytt och uppdatering

Kategori: Aktuellt

Som ni märkt så har uppdateringen här på bloggen varit minst sagt bristfällig på sistone. Det har sin förklaring i att jag flyttade i helgen, och helt enkelt har haft fullt upp. Detta har dock inte hindrat mig från att läsa och lyssna på böcker, bara från att hinna skriva om dem. Nu har jag dock börjat uppdatera med ett gäng recensioner, och fler kommer inom kort; håll ut!

En man som heter Ove

Kategori: Feel-good

Författare: Fredrik Backman.
ISBN: 9789173486897
Uppläsare: Torsten Wahlund.

Ove är en helt vanlig 59-årig man i sina bästa år. Andra upplever honom av någon anledning som sur och bitter, bara för att han inte går omkring och flinar jämt eller är så intresserad av sociala kontakter, och tycker att rätt ska vara rätt.

Oves hustru Sonja var det stora ljuset i hans liv, hon var den enda som verkligen förstod honom och accepterade honom som den han är. Nu är Sonja död, och Ove tänker göra henne sällskap så snart det bara är möjligt, men först finns det en del små saker som han måste ta hand om...

En man som heter Ove (ljudbok)

Jag fullkomligt älskade En man som heter Ove, från första raden till den sista!
Det är något med buttra gamla gubbar som tilltalar mig, och Ove är deras okrönte kung, så jag finner honom heeeelt oemotståndlig!

Ingen hade heller kunnat läsa upp En man som heter Ove på ett så klockrent sätt som Torsten Wahlund!

Konsekvenser av att dö

Kategori: Biografi

Författare: Rose  Marie Bouw.
ISBN: 9789197851770.

Anne-Sofie bor i Holland med sin man när hon blir gravid med deras första barn. Ann-Sofie har svårt för långvarig smärta, men när hon försöker förklara det för sin barnmorska får hon bara höra att förlossningar gör ont och att hon bara är sjåpig. Smärtlindring och bedövning är skadligt för barnet, och hon vill väl inte skada sitt barn???
Under hela graviditeten kämpar Ann-Sofie för att förklara exakt hur svårt hon har för långvarig smärta; att hon helt enkelt inte klarar av det, men hon får ständigt samma svar.

Utifrån sett får Anne-Sofie en drömförlossning som är över på bara ett par timmar, men inom henne är det något som dör. Hon är övertygad om att hennes barn blivit taget ifrån henne och dödat, och att den pojkbebis som läggs på hennes bröst är någon annans barn, ett barn som riskerar att gå samma öde till mötes om hon inte skyddar honom. Den första tiden efter förlossningen bor hennes mamma och mormor hos Anne-Sofie och hennes man, och de förstår nog alla tre att allt inte står riktigt rätt till hos Anne-Sofie, men  de inser inte fullt ut exakt hur illa det faktiskt är; att Anne-Sofie lever i en värld av paranoia och hallucinationer, fylld av ren och skär skräck.

Sakta men säkert tycker dock Anne-Sofie att hon börjar må lite bättre, men när hon blir gravid på nytt blossar hennes rädsla upp igen; kommer den här förlossningen att bli lika svår som den förra..?

Konsekvenser av att dö (häftad)

I Konsekvenser av att dö får vi följa Anne-Sofies tankar och resonemang under tiden som hon befann sig i en förlossningspsykos, -depression och tiden därefter. Det gör den till en unik bok i sitt slag, som är mycket viktig och upplysande. Jag rekommenderar den till alla som arbetar inom förlossningsvården och psykiatrin, samt till alla som av vitt skilda anledningar är intresserade av hur det mänskliga psyket kan fungera!

Tack till Ordberoende förlag, för det fina recensionsexemplaret!

Insurgent

Kategori: Fantasy

Författare: Veronica Roth.
ISBN: 9789174831580.
Serie: Divergent, del 2.
Uppläsare: Anna Maria Käll.

Oroligheterna mellan de olika falangerna växer, lojaliteter sätts på prov och snart hotar ett fullskaligt krig. Vänskaper och kärlek ställs på prov, och Tris blir tvungen att göra en mängd svåra val, val som får stora konsekvenser både för henne själv och för dem hon älskar mest. Hon försöker dock att göra sitt bästa, utifrån de fakta hon har och i den rådande situationen. Till slut blir det omöjligt att hålla divergensen hemlig, men vid det laget har hon lärt känna andra divergenta, och om de samarbetar så kanske de ändå kan ha en chans mot dem som vill förgöra dem..?

Insurgent (ljudbok)

Insurgent fortsätter i ett rasande tempo där Divergent slutade, och jag vill bara veta hur det ska gå för Tris och hennes vänner!

Det kommer aldrig mer vara du

Kategori: Dokumentärt

Författare: Annelie Högberg.
ISBN:  9789187548079

Midsommar. Inga blommor under kudden. Jag hade ju redan mina drömmars man. Problemet var bara att min bästa väninna var hans drömmars kvinna.

Agnes och hennes man lever i ett lyckligt äktenskap, de har två fina barn och ett bra liv tillsammans. Åtminstone är det vad Agnes tror, fram tills den där ödesdigra midsommaraftonen då de är bjudna till ett par goda vänner. Agnes man beter sig underligt och verkar sur hela dagen, och går och lägger sig tidigt. När hon några timmar senare går och lägger sig får Agnes höra att han ligger och gråter, och det är då han berättar att han älskar kvällens värdinna; en av Agnes "goda" väninnor!

Året som följer är kämpigt; att bygga upp ett nytt hem och ett nytt liv med barnen varannan vecka är tuffare och ensammare än Agnes någonsin hade kunnat tro. Sakta men säkert bygger hon dock upp sig själv och sitt liv igen, och det händer mycket på ett år.

Det kommer aldrig mer vara du (häftad)

Av en slump råkade jag på Annelie HögbergInstagram, och följde där hennes arbete innan Det kommer aldrig mer vara du publicerades. Då tyckte jag att den hade bland de snyggaste omslag jag någonsin sett, och nu kan jag säga att jag fastnade i boken från första sidan och sträckläste den tills den var slut. Högberg har ett lättläst språk som flyter på bra, och Agnes är en så sympatisk karaktär att en vill veta hur det går för henne, att hon äntligen får må bra igen.

Jag hoppas att Högberg jobbar hårt med sin nästa roman, så att vi snart får ta del av den också!

Tack till Annelie Högberg för det fina recensionsexemplaret!

Divergent

Kategori: Fantasy

Författare: Veronica Roth.
ISBN: 9789174831054
Serie: Divergent, del 1.
Uppläsare: Anna Maria Käll.

Beatrice Prior lever i en dystopisk värld, där samhället är uppdelat i fem fraktioner, som var och en odlar en särskild dygd - de ärliga, de osjälviska, de tappra, de fridfulla och de intelligenta. En viss dag varje år måste alla sextonåringar genomgå ett test, för att därefter välja vilken fraktion de vill ingå i under resten av sina liv. För Beatrice står valet mellan att stanna med sin familj hos de osjälviska eller att vara den hon verkligen är - hon kan inte få bägge delar. Vid testerna får Beatrice ett mycket ovanligt resultat; det visar sig att hon är divergent, och passar lika mycket in hos inte mindre än tre av de olika fraktionerna! Det vanliga är att få ett resultat, men det finns enstaka individer som fått två, och Beatrice fick alltså tre! Detta är dock inte enbart positivt; det finns många starka individer som betraktar de divergenta som hot, och därför vill röja dem ur vägen, permanent...

Beatrice väljer att gå med de tappra, och hamnar i en stenhård initiering, där alla nya ska bevisa att de verkligen är tappra nog. Beatrice väljer att ta det nya namnet Tris, och upptäcker att hon är mycket tuffare än hon någonsin trott, såväl fysiskt som psykiskt...

Divergent (mp3-bok)

I bokbloggsvärlden har det på sistone skrivits mycket om Divergent, och efter att ha lyssnat på den så förstår jag varför; jag älskar den värld Veronica Roth har skapat, inklusive de personer som huserar i den!

Serien påminner på sätt och vis om Hungerspelen, så om du gillade den så kan jag verkligen rekommendera dig att läsa Divergent!

Lyckohjulet

Kategori: Deckare

Författare: Ramona Fransson.
ISBN: 9789186465353
Serie: Greger Thulin, del 4.
Uppläsare: Reine Brynolfsson.

Arne Hildeng hittas död på sin lyxyacht i Skärhamns hamn. Ombord på yachten finns även hans hustru Andrea, och i hamnen finns ytterligare en likadan lyxyacht; ägare till denna är Arnes bror Jon och dennes (blåslagna) fru Mette. Är detta bara tillfälligheter, eller ligger någon av dem bakom Arnes död?

Samtidigt tenderar Göteborgs undre värld att bli alltmer våldsam; den som inte kan betala tillbaks sina lån till de illegala lånehajarna riskerar både sin egen och sin familjs liv...

Lyckohjulet (ljudbok)

Som deckarentusiast och -veteran blev jag som bekant inte imponerad av Ramona Franssons tidiga böcker i serien om Greger Thulin, men jag blir däremot imponerad av den utveckling hon visar upp; varje bok överträffar den förra, och Lyckohjulet är riktigt bra!

Mord i Skärhamn

Kategori: Deckare

Författare: Ramona Fransson.
ISBN:  9789186465254
Serie: Greger Thulin, del 3.
Uppläsare: Reine Brynolfsson.

Belinda bor tillsammans med sin mamma och dennas pojkvän, som inte är särskilt snäll varken mot mamman eller mot Belinda. En dag när hon kommer hem från skolan möts Belinda av ett stort polispådrag med blåljus och hela köret, hennes mamma sitter blåslagen inne i köket och styvpappan ligger skjuten ute i trappuppgången.

Belindas familj har alltid haft ont om pengar, och hon har aldrig varit särskilt populär i skolan. Tills hon träffade Amanda, som är uppväxt i en rik familj och som alltid tillhört de populära. Tack vare Amanda får även Belinda en annan ställning i skolan, men hon gillar inte Amandas nya pojkvän, som är mycket äldre än dem och kör en fin bil, men som inte är särskilt snäll...

Mord i Skärhamn (ljudbok)

Mord i Skärhamn är en sammansatt och spännande deckare som handlar om hur svårt det kan vara att växa upp i dagens hårda och ytliga samhälle. Jag gillar att Ramona Fransson i den här boken fokuserar lite mer på de inbördes relationerna mellan huvudpersonerna; på så vis blir de mer levande och intressanta.

Niceville

Kategori: Roman

Författare: Kathryn Stockett.
ISBN:  9789170018718

Niceville är en bok som utspelar sig i södra USA i början av 1960-talet. De vita tillhör societeten, och nästan alla har en svart hushållerska som sköter den dagliga ruljangsen i hemmet och tar hand om barnen. Barnen står ofta närmare hushållerskan än sina föräldrar, fram tills de blir tillräckligt stora att lära sig att svarta inte är lika mycket värda som vita och att de är smutsiga och bär på diffusa smittor av olika slag...

Efter sina universitetsstudier flyttar Skeeter hem till sina föräldrar i Jackson, Mississippi, och faller snabbt in i de gamla mönstren med tennis, välgörenhetsbaler och annat som fina flickor "ska" ägna sin tid åt. Egentligen drömmer hon om att bli författare, och lyckas få in en fot på lokaltidningen; hon ska skriva en spalt med husmorstips, trots att hon inte har en aning om hur en sköter ett hushåll...

Skeeter frågar en väninnas hushållerska om hjälp med frågorna, och sakta men säkert föds idén om att skriva en bok om hur de svarta hushållerskorna egentligen har det i Mississippi; det positiva såväl som det negativa. Det är dock ett mycket farligt uppdrag, och till en början har Skeeter väldigt svårt att få tag på kvinnor som är villiga att hjälpa henne; de måste vara mycket försiktiga och göra allt i smyg...

Niceville (pocket)

Jag är nog en av de allra sista att läsa den hypade boken Niceville; jag har ju lite svårt just för hypade böcker, och det var med en viss skepticism jag slutligen lånade boken av min kära mor och började läsa den. Sedan dröjde det inte länge innan jag var fast; Nicevilles hype är alltigenom välförtjänt, och jag sträckläste boken från pärm till pärm! Älskade den, och hoppas att det kommer någon form av uppföljare inom kort!

Utlottning!

Kategori: Tävling

Boksmurfen lottar ut Stad av aska av Cassandra Clare. Eftersom hela the mortal instruments-serien står på min Att läsa-lista så är jag givetvis med i tävlingen, och håller tummarna för högvinst!Om du också vill delta så gör du bara så här:
  • Gilla Boksmurfen på Facebook.
  • Skriv om utlottningen på din blogg alternativt i din statusrad på Facebook (glöm inte att länka till den här sidan).
  • Maila namn och adress till Boksmurfens mail.

Tävlingen pågår tills fredagen 15/11, och vinnarna meddelas på söndagen 17/11.

Löftet

Kategori: Debatt

Författare: Tinka Ullbro.
ISBN: 978-91-7497-005-0.

Annika har under ett års tid levt under jorden med sina barn Adrian och Mathilda; alltid kortare perioder som inneboende hos andra som av olika anledningar också lever gömda. Det är ett liv som tär på individerna; att aldrig kunna komma någon nära, aldrig kunna berätta sitt riktiga namn eller få vänner. En dag är det dock inte nog; personen de varit på flykt undan hittar dem, och är ytterst nära att slå ihjäl Annika, inför ögonen på sin femårige son. Den de har gömt sig undan var Annikas före detta man, och barnens pappa, som redan har avtjänat ett fängelsestraff för att grovt ha misshandlat sin före detta fru. Adrian får mycket allvarliga men av det han sett, och det visar sig även att han tar på sig hela skulden för vad som hänt...

Paola har mångårig erfarenhet som barnpsykolog, och har de senaste åren samarbetat mycket med polisen i olika ärenden. Det är Paola som tar sig an Adrian och Mathilda, medan deras mamma fortfarande är häktad för att ha tagit dem med sig på flykt undan sin far.

Löftet (inbunden)

Löftet är en mycket stark bok, som tyvärr beskriver verkligheten för alltför många kvinnor och barn i vårt samhälle. Jag gillar kombinationen av relationsdrama, psykologi och spänning som genomsyrar hela boken.

Tack till Förlaget Orda, som gav boken till oss bokbloggare vid bokmässan!

Läsrapport Oktober 2013

Kategori: Läsrapport

(94.) De dödas strand - Carrie Ryan.
(95.) Koltrastens år - En cancersjuk småbarnspappas kamp - Johan Viktorsson.
(96.) Jag vet inte var psykoser kommer ifrån - Om att insjukna i och leva med en psykossjukdom
        Pebbles Karlsson Ambrose.
(97.) Bländverk - Thomas Erikson.
(98.) Döda flickors dans - Rachel Caine.
(99.) Illdåd - Thomas Erikson.
(100.) Midnattsgränden - Rachel Caine.
(101.) Vanmakt - Thomas Erikson.
(102.) Låt vargarna komma - Carol Rifka Brunt.
(103.) Thrillerliv - Jessica Johansson.
(104.) Röd vinterängel - Tove Birkeland Brandt.
(105.) Davidsstjärnor - Kristina Ohlsson.
(106.) jag, en - David Levithan.
(107.) Jellicoe road - Melina Marchetta.
(108.) Rosengädda nästa! - Emma Hamberg.


Statistik:

Omläsningar:
Böcker på engelska: 
Hyllvärmare:
Tegelstenar (>500 sidor): 

Biografier:   2
Självhjälpsböcker:
Dokumentärt: 
Faktaböcker: 

Deckare:   5
Spänningsromaner:   
Thriller:  4
Skräck: 
Fantasy:  3
Young adult/Unga vuxna:  6
Romaner:  5
Chicklit:

På läsplattan: 1
Ljudböcker:   4
Totalt:  15

Att läsa 2013 (11)

Kategori:

Amanda Hellbergs böcker om Maja Grå: Styggelsen, Döden på en blek häst, Tistelblomman och Snögloben.
Udda verklighet och Särskild - Nene Ormes

the Mortal instruments av Cassandra Clare: City of bones, City of Ashes, City of glass, City of fallen angels, City of lost souls och City of heavenly fire.
Sagan om is och eld - GRR Martin
Mannen i glasflaskan - Annelie Gustafsson
Every day
- David Levithan

Gräspojken - Christer Lundberg 
Vi är inte sådana som i slutet får varandra - Katarina Sandberg
Att falla vackert - Belle Eve Nilsson
Jag vet inte vart psykoser kommer ifrån- Pebbles Karlsson Ambrose
Det svåra fallet K - Lennart Ökvist
Som Zlatan fast bättre - Niclas Christoffer.
Dagar utan hunger - Delphine de Vigan.
Jag är ju så jävla easy going - Jenny Jägerfeldt.

Livet efter dig - Jojo Mojes.
Schamanens sång - Martin Lehman
Hon var ingen Florence Nightingale
- Åsa Moberg 
En blomma i Afrikas öken - Waris Dirie
Jag är den som skall komma - Johanna Nilsson
I kroppen min - Kristian Gidlund
Soft apocalypse - Will MacIntosh
Två soldater - Roslund&Hellström
Mörka platser  - Jillian Flynn
Svara om du hör mig - Ninni Schulman.

Morantologi - Caitlin Moran