Bokälskaren

Du ser mig oftast djupt försjunken i en bok...

Hemlös

Kategori: Fantasy

Författare: Gail Carriger.
ISBN: 978 91 7355 304 9.
Serie: Alexia Tarabotti, del 3.

Alexia har fått ett litet problem på halsen, blivit utkastad från sitt lord Maccons gemensamma hem och därmed tvingats att flytta hem till sin mor och systrarna samt deras far. Alltför snart kommer det hela dock ut i skvallerpressen, varpå hon blir utkastad även därifrån; de stackars systrarnas rykte kan ju råka illa ut...
Varulvar sägs inte kunna bli fäder, och därför tar alla för givet att någon annan än lord Maccon är far till barnet Alexia väntar. De kvinnliga själlösa är ju dock oerhört ovanliga, och de brukar inte beblanda sig med de övernaturliga varelserna. Hennes beröring gör ju hennes make mänsklig, så varför skulle den inte även kunna möjliggöra en avkomma..?

Lady Maccon blir inbjuden att bo hos lord Akeldama, men när hon kommer dit är såväl han som hans drönare spårlöst borta! Vampyrerna verkar dessutom vara de enda som vet någonting om Alexias speciella lilla belägenhet, och dessa kunskaper får dem att göra precis vad som helst för att ta livet av henne...

Lady Maccon kallar sina närmaste vänner (förutom Akeldama då) till ett hemligt möte, där de gemensamt kommer fram till att hon måste lämna landet. Alexia bestämmer sig för att söka kunskap om sin belägenhet för att bevisa att hon inte varit otrogen, och vilka kan veta någonting om det omöjliga, om inte tempelriddarna?

Hemlös (inbunden)

Hemlös är den tredje delen av Gail Carrigers serie om Alexia Tarabotti och hennes parasollprotektorat, och den är minst lika rolig och lättläst som de tidigare delarna i serien. Böckerna utgör ingen större litterär utmaning, men det är inte heller det enda värdet inom läsning och litteratur. Carriger förflyttar mig till ett 1800-talets London, där varulvar, vampyrer och spöken är en naturlig del av stadsbilden, och jag vill läsa mer!Bokrea!

Kategori: Aktuellt


En bild kan säga mer än tusen ord...


Chanslös

Kategori: Fantasy

Författare: Gail Carriger.
ISBN: 978 91 7355 256 1.
Serie: Alexia Tarabotti, del 2.

Alexia Tarabotti har nu varit gift med lord Maccon i tremånader, och benämns numera lady Maccon. Hon har funnit sig väl tillrätta som alfahona i flocken, när plötsligt en våg av förmänskligande drar in över London. Inom ett avgränsat område förekommer ingen övernaturlig aktivitet; såväl varulvar som vampyrer förmänskligas och spöken exorceras plötsligt. Många är de som, fullt naturligt, tror att Alexia ligger bakom det inträffade, som efter några timmar upphör lika plötsligt som det uppstod. Eftersom hon är helt oskyldig är frågan vad det hela egentligen beror på; är det någon form av smitta, ett nytt vapen eller vad var det egentligen som orsakade förmänskligandet, och varför verkar det röra på sig?

Chanslös (inbunden)

Chanslös är precis lika bra och lättläst som Själlös, och liksom denna helt omöjlig att lägga ifrån sig innan en har nått sista sidan! Jag som trodde att jag skulle ha svårt att hinna igenom de tre första böckerna i trilogin om Alexia Tarabotti (samt de fyra faktaböcker jag lånade samtidigt) innan lånetiden går ut, men det ser inte ut att bli några problem alls; sex av sju böcker genomlästa (eller nåja, färdignyttjade i alla fall, om en ser till faktaböckerna), med två veckor kvar av lånetiden!

Testläsare

Kategori: Aktuellt

Jag har fått den stora äran att bli tillfrågad om att testläsa uppföljaren till Jan-Erik Ullströms thriller Med slutna ögon. Eftersom jag tyckte mycket om den första boken i serien, och Ullström dessutom är en lokal stolthet på Skaraborgs författarscen så är det klart att jag tackade ja!

För att komma in i rätt stämning var jag givetvis "tvungen" att först läsa om Med slutna ögon, och nu ska jag med stor glädje och entusiasm ta mig an uppföljaren!

Själlös

Kategori: Fantasy

Författare: Gail Carriger.
ISBN: 978 91 7355 227 1.
Serie: En bok om Alexia Tarabotti, del 1.

Alexia Tarabotti lever i 1800-talets London, där människorna lever sida vid sida med övernaturliga varelser såsom varulvar, vampyrer och spöken. Fröken Tarabotti själv är i högsta grad en del av detta samhälle; hon är vad som kallas själlös, och hennes blotta beröring neutraliserar övernaturliga förmågor. Förutom att hon är själlös är fröken Tarabotti dessutom halvitalienska med generöst tilltagna kurvor och dito näsa. Dessutom är hon inte särskilt intresserad av mode, läser böcker och är onaturligt frispråkig, så det är inte särskilt underligt att fröken Tarabotti hamnade på det berömda glasberget redan vid 15 års ålder. Nu, vid fyllda 25, finns det ingen som räknar med att någon skall finna fröken Tarabotti intressant nog för äktenskap och stå ut med alla hennes små egenheter, allra minst hennes egen familj...

Själlös (inbunden)

Själlös är en oerhört fascinerande och lättläst bok; jag kan inte lägga den ifrån mig, och inom ett knappt dygn är den utläst. Tur att jag även lånade del två och tre i serien när jag var på biblioteket; jag vill fortsätta att följa den uppfriskande fröken Tarabotti och hennes bekanta i 1800-talets London!

I am Booked!

Kategori: Booked

Jag är med i någonting som kallas Booked, där en med jämna mellanrum får chansen att få en bok i utbyte mot utrymme i media; Instagram, Facebook, Twitter eller på en blogg. Eftersom jag är en aning (...) tankspridd så brukar jag dock glömma bort när utlottningarna ska äga rum, så därför är det sällan jag får vara med. Den här gången hade jag dock huvudet med mig, och hade turen att få ta del av Kanuld på mammutslätten; en barnbok som handlar om neanderthalaren Kanuld och hans familj samt bästisen Onk.


Jag har inte hunnit läsa den ännu, men det verkar vara en rolig och lite läskig bok som passar perfekt för en nyfiken och lagom busig 6-9-åring!

Världsherravälde

Kategori: HumorKaffe med rån

Kategori: Feel-good

Författare: Catharina Ingelman Sundberg.
ISBN: 9789173486507.
Uppläsare: Helge Skoog.

Märtha, Anna-Greta, Stina, Krattan och Snillet bor på det privata serviceboendet Diamanten AB. Det lilla gänget har startat en kör som emellanåt åker på små turnéer till andra serviceboenden och ses emellanåt på Märtas rum, där de filosoferar över tillvaron och smygdricker av Märtas hjortronlikör. I takt med neddragningarna på servicehuset Diamanten börjar Märta undra om inte de intagna på landets fängelser har det bättre än de boende på servicehuset, och allteftersom börjar planen ta form; att begå ett "lagom" grovt brott, så att de fem vännerna slipper ifrån Diamanten och istället hamnar i fängelse!

Kaffe med rån (mp3-bok)

Kaffe med rån är en dråplig historia, som i tonen påminner om såväl En man som heter Ove och Min mormor hälsar och säger förlåt som Karin Brunk Holmqvists böcker (Potensgivarna, Rapsbaggarna, Rosa elefanter, Sirila gentlemän sökes, och så vidare). Uppenbarligen har det blivit en alldeles egen och väldigt populär genre att skriva om finurliga och smått bittra men ändå roliga pensionärer, undrar just vad denna genre ska komma att kallas..?

En bok om dagen...

Kategori: Allt och ingetDagens ungdom..

Kategori: HumorI kroppen min - Resan mot livets slut och alltings början

Kategori: Biografi

Författare: Kristian Gidlund.
ISBN: 978-91-7503-245-0.

Kristian Gidlund var en rastlös själ som njöt av livet in i det sista. Han var journalisten som drömde att bli utlandsreporter och gav sig på egen hand iväg till bland annat Indien, för att hitta sig själv. Han var också trummis i det hyfsat kända bandet Sugarplum Fairy när han 27 år gammal drabbades av cancer. Han startade upp bloggen I kroppen min som ett sätt att få ur sig sina tankar och känslor, och samtidigt kommunicera med sina närmaste, men snabbt blev bloggen en av Sveriges mest lästa. Gidlunds berättelse berörde och engagerade, och plötsligt fick han det litterära genombrott han drömt om...

Den 17 september 2013 dog Kristian Gidlund, 29 år gammal, efter två års intensiv kamp mot cancern. Han är saknad av ett helt land. 

"Så föll ett långsamt regn genom trädgården.

  Och jag gick ut för att stilla en oövervinnerlig törst."

                                                   Kristian Gidlund

I kroppen min : resan mot livets slut och alltings början (pocket)

Det är naket, känslosamt och oerhört starkt. Det är en bok om resan mot döden, men även en stark hyllning till livet. Jag kan rekommendera I kroppen min till alla som någon gång kommit kontakt med cancer; såväl sjuka, tillfrisknade, anhöriga och närstående samt sist men inte minst vill jag starkt rekommendera all vårdpersonal att ta del av Gidlunds personliga resa.

Brott och straff

Kategori: Klassiker

Författare: Fjodor Dostojevski.
ISBN: 9789186745332.

Rodion Romanovitj Raskolnikov är en fattig lösdrivare i St Petersburg. Han är före detta student, som dock blev tvungen att hoppa av sina studier då han inte längre hade råd att finansiera dem, men samtidigt har han även hoppat av sina extrajobb som lärare, då han inte tycker att de ger tillräckligt mycket betalt...
Raskolnikov har fått en fix idé om att rånmörda en gammal otrevlig pantlånerska, för att på så sätt både få tillräckligt mycket pengar för att försörja sig och sin familj, men även för det ädla syftet att befria världen från en blodsugande parasit. Han hade dock inte räknat med att kvinnans förståndshandikappade och hunsade syster skulle komma hem innan han hunnit därifrån, och han blir tyvärr tvungen att mörda även henne.

Efter morden drabbas Raskolnikov av en feber, som underblåses av det dåliga samvetet för morden och rädslan för att åka fast. Utan att ens se efter hur stort hans byte blev så gömmer han det på en säker plats, utan anknytning till honom själv eller hans hem. Raskolnikovs tilltagande feber och vansinne samt hans dåliga humör får dock polisens blick att hamna på honom, vilket i sin tur givetvis gör honom än mer stressad och lättretlig...


Brott och straff publicerades första gången 1866, och jag tycker att den står sig lika bra än idag; det kännetecknar en verkligt skicklig författare och en äkta klassiker! Dostojevskij lyckades verkligen med konststycket att beskriva karaktärernas känsloliv; som läsare kan jag verkligen leva mig in i och känna Raskolnikovs feber och ångest i den situation han befinner sig, likväl som jag kan leva mig in i övriga karaktärers känslor och intryck av vår huvudperson.

Brott och straff är min första bok i utmaningen Topp 100-trippeln.

Stenhjärtat

Kategori: Deckare

Författare: Katarina Wennstam.
ISBN: 9789173487207
Uppläsare: Alexandra Rapaport.

En mamma kommer in med sin sex månader gamla flicka till barnakuten på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Flickan är medvetslös och andas inte, och ganska snart får vårdpersonalen misstankar om att någon har orsakat flickan de skador som ger upphov till symtomen; misstankar som bekräftas via en datortomografi och ögonbottenundersökning, som visar att flickan hårdhänt har blivit skakad och drabbats av vad som tidigare kallades shaken baby syndrome.

I boken får vi följa polisens utredningsarbete i ett fall av barnmisshandel, ett fall där det inte finns några vinnare utan bara förlorare...

Stenhjärtat (mp3-bok)

Som vanligt skriver Katarina Wennstam med en blandning av fakta och fantasi, och en får som läsare verkligen inblick i de tankar och känslor som kan uppstå i samband med dessa hemska fall.

BAMF Girls club, del 13

Kategori: Humor

Gone girl

Kategori: Deckare

Författare: Gillian Flynn.
ISBN: 9789175230269.
Uppläsare: Anna Maria Käll.

Nick och Amy har nyligen flyttat tillbaks till Nicks hemstad; en småstad i Missouri, där hans cancersjuka mamma och dementa pappa fortfarande bor kvar. Flytten sker under förevändning att Nick ska kunna ta hand om sina sjuka föräldrar, men när de väl är där så är det framför allt Amy som tar hand om dem. Tanken var även att de skulle få en nystart på en ny och mindre ort men de verkar harva kvar i samma gamla hjulspår även om platsen är en annan. Dessutom får Nick mer tid att umgås med sin tvillingsyster, och de köper en bar tillsammans och Nick kommer att tillbringa alltmer tid hemifrån.

På Nick och Amys femte bröllopsdag blir Nick uppringd i baren; en granne tycker sig se att dörren till deras hus står på vid gavel. Inne i huset finns tecken till strid, och Amy är spårlöst försvunnen. Nick blir tämligen omgående misstänkt för att ha mördat Amy.

Som läsare får vi följa både Nick och Amy, från att de träffades till nutid, och det är inte alltid de har uppfattat gemensamma händelser på samma sätt...

Gone Girl (mp3-bok)

Gone girl är en väldigt spännande och oförutsägbar bok, och jag tycker att Anna Maria Käll läser den på ett strålande sätt. Tonen är till stor del densamma som i Gillian Flynns debutroman Mörka platser, men jag tycker att Gone girl är snäppet bättre.

Jag kan varmt rekommendera Gone girl till alla som gillar deckare, spänning och thrillers!

BAMF Girls club, del 12

Kategori: Humor

BAMF Girls club, del 11

Kategori: Humor

BAMF Girls club, del 10

Kategori: Humor

En mening

Kategori: Allt och inget


"Det är alltså möjligt att jag klarar att skicka dig inte tjugofem utan eventuellt rent av trettio rubel."


(Regler: plocka upp närmsta bok, bläddra fram till sidan 52 och skriv ned den 5:e meningen. Berätta inte titeln. Kopiera reglerna till ditt inlägg.)

Mina fräknar

Kategori: Chicklit

Författare: Sofia Hallberg.
ISBN: 978-91-7537-003-3.

Karin är 40 år gammal och känner på många sätt att livet håller på att glida förbi henne. Hon tillbringar sina dagar vid köksfönstret med en kopp te, iakttar människorna som passerar där utanför. Sedan 17 år tillbaks lever hon med Mats, som hon träffade när de båda studerade samhällsvetarprogrammet vid Uppsala universitet. Karin var den seriösa studenten som alltid hade toppbetyg, medan Mats var den sorglöse och socialt begåvade kameleonten. Tack vare detta är det nu Mats som har toppjobb på UD (vilket var Karins drömjobb), medan Karin hankar sig fram via Manpower, med tillfälliga anställningar som alla är under hennes kompetens. 
Karin längtar efter barn, medan Mats tycker att det skulle förstöra deras oberoende liv och hans karriär. 
Karin har sedan många år tillbaks hanterat livet genom att stänga av sina känslor och ta en dag i taget, och det är väl därför hon trivs så bra med att sitta vid köksfönstret och iaktta glimtar av andra människors liv passera förbi.

Under en av Mats alla resor träffar Karin deras gravida granne Sabine, och tackar för en gångs skull ja till att komma in på en kopp te. Sabine berättar att hon är homosexuell och singel, och att hon tagit tag i sin barnlängtan genom att besöka en klinik i Danmark för inseminering.

När Mats kommer hem från sin resa berättar han att han sedan en längre tid har en älskarinna i ett främmande land; en älskarinna som nu är gravid, och väntar hans barn, något som Karin även detta hanterar genom att stänga av verkligheten.

Mina fräknar (pocket)

Mina fräknar är på det stora hela en väldigt trevlig bok, även om den avhandlar riktigt tunga ämnen och huvudpersonen Karin till och från balanserar på galenskapens rand. Det enda jag egentligen tycker känns ganska överflödigt är väl just avsnitten då huvudpersonen ägnar sig åt att granska sina fräknar; det känns bara galet och fyller ingen egentlig funktion i berättelsen.

Att läsa 2014 (2)

Kategori: Att läsa-listan

Amanda Hellbergs böcker om Maja Grå: Styggelsen, Döden på en blek häst, Tistelblomman och Snögloben.

the Mortal instruments av Cassandra Clare: City of bones, City of Ashes, City of glass, City of fallen angels, City of lost souls och City of heavenly fire.
Sagan om is och eld - GRR Martin
Leva, älska, brinna, dö - Sofie Trinh Johansson

Mannen i glasflaskan
 - Annelie Gustafsson 
Vi är inte sådana som i slutet får varandra - Katarina Sandberg Att falla vackert - Belle Eve Nilsson
Det svåra fallet K- Lennart Ökvist
Som Zlatan fast bättre - Niclas Christoffer.
Dagar utan hunger - Delphine de Vigan.
Jag är ju så jävla easy going - Jenny Jägerfeldt.
Hon var ingen Florence Nightingale - Åsa Moberg  
I kroppen min - Kristian Gidlund
Pojke med pilbåge - Sven Wollter

Soft apocalypse - Will MacIntosh
Två soldater - Roslund&Hellström
Doktor sömn - Stephen King
Mörka platser  - Gillian Flynn
Gone girl - Gillian Flynn

Morantologi - Caitlin Moran
Sofies historia - Jojo Mojes

Bröderna Karamazow, Idioten samt Brott och straff - Fjodor Dostojevskij.
Doktor Glas - Hjalmar Söderberg.

Läsrapport Januari 2014

Kategori: Läsrapport

1. Magikernas kung - Lev Grossman.
2. Rörgast - Johan Theorin.
3. För mycket Lycka - Alice Munro
4. Jungfrustenen - Michael Mortimer.
5. Leva, älska, brinna, dö - Sofie Trinh Johansson
6. Mörka platser - Gillian Flynn.
7. Eldbunden - Ylva Lee Lindell.
8. Spegelsång - Steven Trolin.
9. Medan körsbärsträden blommar - Jeanette Neij.
10. Tjänstekvinnans son - August Strindberg.


Statistik:

Omläsningar: 
Böcker på engelska: 
Hyllvärmare:  1
Tegelstenar (>500 sidor):  2

Romaner:  1
Klassiker:  1
Nobelpristagare:   1
Novellsamlingar:   1

Biografier:    1
Självhjälpsböcker:
Dokumentärt: 
Faktaböcker: 
 
Deckare:  
Spänningsromaner:   1
Thriller:  4
Skräck: 
 
Fantasy:  4
Young adult/Unga vuxna:  3
Feel-good:
Chicklit:
Humor:
 
På läsplattan:  5
Ljudböcker:  2
Totalt:  10Kaosutmaningen 2.0:

Läs en bok som handlar om att resa - Magikernas kung av Lev Grossman (140102).
Läs en novellsamling - För mycket lycka av Alice Munro (140106).
Läs första boken i en trilogi/serie - Jungfrustenen av Michael Mortimer (140110).
Läs sista boken i en trilogi/serie - Leva, älska, brinna, dö av Sofie Trinh Johansson (140118).
Läs en bok du blivit tipsad om på en bokblogg -Mörka platser av Gillian Flynn (140123).
Läs en bok med fler än två huvudpersoner - Spegelsång av Steven Trolin (140127).
Läs en fristående bok - Medan körsbärsträden blommar av Jeanette Neij (140128).
Läs en bok först publicerad före år 1900 - Tjänstekvinnans son av August Strindberg (140131).

Klassikerutmaningen
Tjänstekvinnans son av August Strindberg
(140131).