Bokälskaren

Du ser mig oftast djupt försjunken i en bok...

Utlottning av Glashuset!

Kategori: Tävling

Jag vet att mitt vampyrtema egentligen är över, och jag har gått över till monster av alla de slag (när jag tänker efter så borde Zombies ha en självskriven plats här, men de lyser med sin frånvaro, än så länge...), men när Johnny, alias Swedish Zombie lottar ut tre ex av Rachel Caines Glashuset, första delen av en blivande serie, så måste jag ju bara hålla tummarna för att jag ska vinna!!!

När jag sedan upptäckte att även Zirathi lottar ut ett ex av boken, så håller jag tummarna extra hårt :)

Är DU också sugen på att läsa en vampyrbok?
Det är hur enkelt som helst att vara med i utlottningen:

Maila bara info(@)swedishzombie.com och märk mailet "Glashuset" så får du en lott. Om du dessutom skickar med en länk till ett inlägg om tävlingen på din blogg, facebook eller twitter, så har du TVÅ lotter!

DRAGNING SÖNDAG 4 DECEMBER 2011.

Snömannen

Kategori: Deckare

Författare: Jo Nesbö.
ISBN: 978-91-86067-05-2.

Kommisarie Harry Hole har fått ett anonymt, kryptiskt brev från någon som kallar sig Snömannen. När ett antal kvinnor sedan försvinner i Oslo med omnejd tar det inte så lång tid innan Hole kopplar ihop försvinnandena med brevet han fått, trots att de utåt sett inte har så mycket gemensamt; de är gifta och har barn, och på den plats de har försvunnit från finns en snögubbe...

Snömannen (pocket)

Som vanligt skriver Nesbö bra, spännande och beroendeframkallande!
Jag tycker dock att Snömannen innehåller några karaktärer för mycket; jag tycker att det är svårt att hålla isär dem alla (vilken kvinna var gift med vilken man, och vem/vilka var deras barn...), och får vid ett antal tillfällen bläddra tillbaks, för att påminna mig om vilka som "hör ihop". Detta förstör mitt läsflyt, och sätter ner den sammanlagda läsupplevelsen en smula.

Vampyrer

Kategori: Gotiska berättelser och annan fasaväckande litteratur

Oktober/November hade vi vampyrtema i den litteraturkurs om gotiska berättelser och annan fasaväckande litteratur som jag läser. Eftersom vampyrer alltid har fascinerat mig så var det med förtjusning jag tog mig an detta tema!

Vampyrer är mystiska, lockande och vanligtvis mycket attraktiva. De äger en stor självbehärskning, som ofta verkar extra lockande på människor. Detta sammantaget gör att människor ofta längtar efter att bli bitna, och det beskrivs som en närmast erotisk upplevelse. Vampyrer är mycket ljushyade och rör sig graciöst, närmast kattlikt. De har en särskild aura, och en människa som är känslig för detta känner genast igen det som något de aldrig tidigare har mött, något som reducerar dem själva till ingenting. Vampyren är känslig för olika stämningar och skiftningar, alla sinnen är skärpta, och vampyrens instinkt gör varje ryckning i människans ansikte lika tydlig som de största gester. Vampyrens nyckfullhet gör honom dock väldigt oförutsägbar, och han kan plötsligt explodera i ett våldsamt raseri. Vampyren hyser mycket starka bindningar till de vampyrer han själv har ”skapat”; de är för evigt sammanlänkade.

Vampyren kan inte åldras och dö genom tidens gång; tvärtom kan han till och med bli yngre och vackrare genom att regelbundet och mycket frossa av människors blod. Han kan dock inte inta något annat än blod. Vampyren kastar ingen skugga och har ingen spegelbild, han har en styrka som många män och kan förvandla sig till vad som helst; en varg, en fladdermus eller det stoft som kan ses i månljuset… Han kan ta sig in och ut genom vad som helst och se i mörker. Ändå är vampyren inte fri; han är bunden till natten, hans makt upphör när dagen gryr. Han kan inte stiga in på en plats där han inte varit tidigare, om inte husets ägare har bjudit in honom. När det skett så kan han röra sig som han vill i huset.

De kvinnliga vampyrerna är unga, vackra och lockande. De väcker lust hos den som träffar på dem, och kan därför lätt locka till sig sina offer. Under allt det vackra och perfekta anas dock även något bittert och motbjudande, så de kvinnliga vampyrerna framkallar i slutändan dubbla känslor hos sina offer.

När vampyren känner sig hotad fräser han som en katt. Dess ögon är sig lika till färg och form, men brinner som av en helveteseld, och har en inre glöd. Rösten är ljuv och klingande som när man slår på glas, och griper tag i alla som hör den, och skapar en längtan och förtrollning.

”När de blir odöda följer också odödlighetens förbannelse med förändringen; de kan inte dö utan måste fortsätta genom tidsåldrarna och skapa nya offer och mångfaldiga ondsnak i världen; för var och en som dör efter att ha blivit en odöds byte blir själv odöd och jagar andra. På så sätt fortsätter cirkeln att ständigt vidgas, som ringarna på vattnet då man kastar en sten.” [Dracula, s. 311].

Vampyrerna bryr sig inte om genus; de utövar sin lockelse lika mycket för män och kvinnor, och båda könen blir lika påverkade av deras sensuella utstrålning. De kvinnliga vampyrerna är ofta urkvinnliga och oerhört sensuella, medan den manliga vampyren oftare är mer androgyn i sin framtoning. De manliga känslorna blir också mer synliga och framträdande; det beskrivs hur de blir hysteriska och brister i hysterisk gråt i en kvinnas famn. ”Huvudrollsvampyren” är dock ofta en man, kvinnorna spelar för det mesta endast biroller i vampyrhistorien.

Vampyrberättelsen innehåller ofta alla de typiska gotiska elementen; borgar, ruiner och det ödsliga skogs- eller bergslandskapet. Vanligtvis tar de övernaturliga elementen naturligt plats i det vardagliga livet, och historien avslutas ofta med att vampyren dödas genom halshuggning och/eller en träpåle genom hjärtat.De böcker jag har läst för att lära mig mer om vampyrer är:

1. Stoker, Bram. Dracula.
2. Rice, Anne. En vampyrs bekännelse.
3. Botting, Fred. Gothic.
4. De Maupassant, Guy. The Horla, or modern ghosts.

Frankenstein

Kategori: Gotiska berättelser och annan fasaväckande litteratur

Författare: Mary Shelley.
ISBN: 978 91 7742 277 8.

Victor Frankenstein är en ung man med ett brinnande intresse för naturvetenskap; allra störst är hans intresse för alkemi och livets källa, men när han börjar studera på universitetet avfärdas hans drömmar och naturvetenskapliga förebilder som orealistiskt trams, och han uppmanas att studera verk av andra forskare.

Frankensteins intresse finns dock kvar, och det är med en brinnande iver han i hemlighet tar sig an den stora uppgiften att återskapa det liv som flytt. När han lyckas drabbas han dock av den största fasa och ånger; han inser att han har skapat ett monster, en onaturlig varelse vars existens aldrig var menad. Ipanik flyr han från sin skapelse, som från detta ögonblick förgäves söker efter kärlek och vänskap. När Frankenstein vägrar att hjälpa honom att få detta blir han rosenrasande, och beslutar sig för att göra sin skapares liv till en mardröm...Originalversionen av Frankenstein har faktiskt inte så stora likheter med de filmatiseringar jag har sett. Temat är utanförskap, och vad det kan innebära för en person att inte få höra till någonstans, utan få leva isolerad, utan kärlek och vänskap. Sett med dagens glasögon så kan man faktiskt även väva in en hel del främlingsfientlighet och rasism i den; monstret reser över hela världen, men blir ingenstans accepterad för den han är. Kanske är detta även en spegling av Shelleys egna känslor? Hon levde ju minst sagt okonventionellt, i ett öppet äktenskap, med flera både män, kvinnor och barn i samma hushåll - Kort sagt ett 70-talsliv, i början av 1800-talet...

Jag tycker att språket är en aning för högtravande och teatraliskt; det balanserar på gränsen till satir. Jag tycker dock att det underliggande spåret är intressant, och att boken inte alls liknar de filmatiseringar som senare har gjorts. Kul är även att man i översättningen har lagt till ett efterord om Mary Shelleys liv, precis som i Dracula.

Dr Jekyll & mr Hyde

Kategori: Gotiska berättelser och annan fasaväckande litteratur

Författare: Robert Louis Stevenson.
ISBN: 978 91 7742 262 4.

Advokat Utterson är orolig över sin klient och gode vän Henry Jekyll, som i hans förvar har lämnat ett testamente som gör honom mycket bekymrad. I testamentet skriver Jekyll att vid händelse av hans bortgång eller försvinnande ska allt han äger tillfalla hans gode vän Edward Hyde. Problemet är bara att denne Hyde är Jekylls raka motsats; där Jekyll är mild, vänlig och omtänksam så är Hyde impulsiv, njutningslysten och rent elak. Detta lämnar inte Utterson någon ro; han måste ta reda på vem denne Hyde egentligen är, och varför den sympatiske Jekyll har testamenterat allt han äger och har till honom?! Utterson är övertygad om att det måste ligga något lurt bakom detta arrangemang, och han är fast besluten att ta reda på vad.

Dr Jekyll & mr Hyde (inbunden)

Berättelsen om Dr Jekyll & mr Hyde är ju en klassiker, som man bara måste ha läst. Därför var det helt perfekt att den ingår i månadens uppgift i Gotikkursen jag går! Jag tycker att boken är bra, om än något seg periodvis, trots att det är en så kort/tunn bok. Den står sig dock, liksom Dracula, oerhört bra för att vara skriven så tidigt som 1886.

Eldvittnet

Kategori: Spänningsroman

Författare: Lars Keppler.
ISBN: 978-910-012643-8.

Birgittagården är ett LVU-hem för tonårstjejer som av olika anledningar och på olika sätt hamnat snett i tillvaron. Många av dem är självdestruktiva, somliga agressiva men alla har en hård yta som inte alltid stämmer med innehållet; de har varit tvugna att bygga upp en skyddsmur mot omvärlden, och har tidigt lärt sig att inte lita på någon.

På detta boende hittas en natt två personer döda, mördade mycket brutalt och våldsamt. Efter ett antal timmar upptäcker man dessutom att en av tjejerna är spårlöst försvunnen, och allt pekar mot att hon är gärningsmannen, som flytt i panik när hon insett vad hon har gjort.

Eldvittnet (inbunden)


Jag har tycket mycket om Kepplers tidigare böcker, och blev inte besviken den här gången heller, trots att förväntningarna var höga. De har en förmåga att skriva romaner med högt tempo som väcker stor läsiver och nyfikenhet; hur ska det gå? Vem är skyldig? Vart har egentligen Vicky tagit vägen, och vad är det egentligen som har hänt på Birgittagården???

Armlös, benlös - Men inte hopplös!

Kategori: Biografi

Författare: Mikael Andersson.
ISBN: 978-91-1-302757-9.

Jag hade väl hört talas om Mikael Andersson någon gång förut, men inte så mycket mer, när jag av en slump zappade in dokumentären om honom när den sändes på TV för flera år sedan. Jag tyckte att filmen var jättebra, och blev imponerad och inspirerade av den där killen, som inte hade några armar och ben, men som verkligen hade talangen att "gå igenom kameran", och fånga tittaren (i alla fall mig)! Jag kommer ihåg hur ledsen och rörd jag blev när han berättade att hans föräldrar när han föddes fick beskedet att Mikael inte skulle kunna bli särskilt gammal, och att alla skulle må bäst av att han stannade kvar på sjukhuset och föräldrarna åkte hem och istället skaffade ett nytt barn. Vilken tur att hans föräldrar var klokare än så, och efter en tid tog hem sin son ändå, och hjälpte honom att bli den starka person han är idag! Berättelsen om hur han under hela sin barndom med jämna mellanrum fick åka till Eugeniahemmet för att prova ut och träna på att använda proteser - Det skulle få honom att se mer "normal" ut, men ingen lyssnade på Mikael, som avskydde proteserna, som fick allt att gå så mycket långsammare än det gjorde utan, och som tvärtom fick honom att känna sig mer annorlunda än han gjorde med dem. Han ville bara bli accepterad och omtyckt för sin egen skull - Både av sig själv och andra...

Armlös, benlös men inte hopplös (pocket)

Armlös, benlös men inte hopplös är en bok som jag varmt vill rekommendera till alla! Vare sig man har någon egen erfarenhet av möten med funktionshindrade eller inte så kan den här boken ge så mycket. Mikael visar att ingenting är omöjligt, om man väljer livet och tänker positivt så kan man både åka tåg, köra bil och flyga över hela Sverige helt ensam - Även om man är armlös och benlös; han gör bara saker på ett lite annat sätt än vi andra, som har andra förutsättningar!

Blodläge

Kategori: Spänningsroman

Författare: Johan Theorin.
ISBN: 798-91-7001-855-8.

Blodläget är det lager av röd sten som man ibland kan se i gamla stenbrott, mellan de andra stenlagren. Det finns många gamla myter och sägner om blodläget, bland annat att det bildades när älvor och troll gjorde upp, i en blodig kamp...

Per är ensamstående varannan veckasförälder till tvillingarna Jesper och Pernilla. Han har nyligen ärvt den lilla stuga på Öland, där han tillbringade sin barndoms somrar, och funderar på att bosätta sig permanent där. Han har mycket sporadisk kontakt med sin egen far, men när han plötsligt ringer och ber om hjälp känner Per sig tvungen att komma och hjälpa honom...

I den lilla byn har nyligen två stora lyxvillor byggts, och Per och de andra grannarna lär successivt känna varandra.

Blodläge (pocket)


Blodläge är en spännande och helt OK bok, som dock hade kunnat vara mycket bättre. Den här gången trasslar Theorin in sig i alla olika sidoberättelser och rollfigurer i boken, man hänger inte alltid med i alla svängningar...

Revolt

Kategori: Bokcirkel

Författare: Suzanne Collins.
ISBN: 978-91-7001-886-2.

De 75:e Hungerspelen är över, Katniss fördes i säkerhet av rebellerna från arenan och till Distrikt 13, men hon behöver lång och intensiv rehabilitering innan hon är "sig själv" igen...
Anledningen till att rebellerna räddade henne undan från president Snow är enkel; de kan ha stor nytta av henne, om hon officiellt bli Härmskrikan, och går med på att leda rebellerna i kampen mot regimen. Det finns bara ett problem; Katniss inser att linjen mellan rebellerna och regimen är hårfin; det finns inte någon "god" sida att jobba för, och hur hon är gör så blir hon utnyttjad, återigen bara en bricka i ett kallblodigt spel...

Revolt (pocket)

Jag älskade Hungerspelen och Fatta Eld, och slukade dem båda på en dag vardera. Tyvärr så tycker jag inte att Revolt når upp riktigt till samma höga klass, eller är det för att mina förväntningar är skyhöga som jag känner mig lite tom efter att ha läst ut boken..?
Jag tycker i alla fall att Revolt är mer rörig, och inte håller riktigt samma klockrena röda tråd genom boken, men stundvis känns det som ett medvetet drag, för att skildra den förvirring och osäkerhet som råder efter att Katniss sköt sin pil genom kraftfältet som omgav arenan till det 75:e Hungerspelet...

Sammanfattningsvis är det en mycket bra bok, även om jag tycker att den tappar lite, efter sina två briljanta föregångare.

Sankta Psyko

Kategori: Skräck

Författare: Johan Theorin.
ISBN: 978-91-46-22122-7.

Sankta Patricias regionsjukhus är en rättspsykiatrisk klinik för de allra svårast sjuka brottslingarna. I skuggan från sjukhusets höga och tjocka cementmurar ligger Gläntan, ett daghem, nej förlåt; en förskola för barn vars föräldrar vårdas på Sankta Patricia, eller Sankta Psyko, som det kallas i folkmun av de boende i trakten...
Tanken med projektet är att barn alltid mår bra av att ha en fungerande relation med sina biologiska föräldrar, oavsett vem föräldern är eller hur relationen ser ut.

När det dyker upp en annons om att man söker en ny förskolelärare till Gläntan bestämmer sig Jan Hauge för att ansöka om tjänsten. Han ser det som sin livsuppgift att värna om de svaga och utsatta barnen, men han har även en dold agenda, en annan anledning till att han söker jobbet som förskolelärare just på Gläntan...

Sankta Psyko (inbunden)


Hela boken igenom satt jag med en obehaglig känsla inom mig, och bara väntade på att få veta vad Jan egentligen ville få ut av sitt arbete på Gläntan, och vad han egentligen hade gjort i sitt tidigare liv...

Jag har läst och tyckt mycket om Theorins tidigare böcker (Skumtimmen, Nattfåk och Blodläge), men med Sankta Psyko tar han sitt författande till en annan nivå. Han visar tydligt att det är här, inom skräcklitteraturen, som han hör hemma, som han till fullo kan blomma ut!