Bokälskaren

Du ser mig oftast djupt försjunken i en bok...

Bokhyllejerka

Kategori: Allt och inget

Jag håller för tillfället på med en något annorlunda verka härhemma; en bokhyllejerka! 
Just när jag äntligen har packat upp och sorterat in alla böcker i bokhyllorna blev det jul och vi fick presentkort på Jysk, som vi bestämde oss för att köpa bokhyllor för (vilket också var givarnas avsikt). Givetvis har jag nu, efter moget övervägande, kommit fram till att de nya hyllorna passar bäst vid den vägg där de gamla hyllorna tidigare stått, vilket innebär att de gamla hyllorna måste flyttas till motsatt vägg... Till mitt försvar skall dock sägas att de nya hyllorna inte hade fått plats vid den väggen, utan vi hade då fått ställa en av dem i ett annat rum, och det tycker jag vore synd! Därför avslutar jag 2013 och inleder 2014 med en bokhyllejerka!

Nummer ett av de nya bokhyllorna tar form...

Bokälskarkatterna

Kategori: Allt och inget

Om en har ett gäng gosiga katter så vill det till att vara lite flexibel i sin läsning..;)

Zlatan är den krävande bokälskarkatten, som vill att matte ska ägna all sin uppmärksamhet åt honom.


"Måste du hålla på och titta i den där tråkiga boken? -Du kan ju alltid gosa med mig istället!"

Maja är en betydligt lugnare bokälskarkatt; hon är nöjd med att i lugn och ro sova på ett knä.


Teal'c har kommit på det smartaste bokälskarkattknepet; om jag skyndar mig att lägga mig på mattes bok innan hon hinner ta upp den så ägnar hon sug helt åt mig istället! :)Svara om du hör mig

Kategori: Deckare

Författare: Ninni Schulman.
ISBN: 9789173487283
Uppläsare: Angela Kovacs.

En tidig morgon i oktober samlas Uvanås jaktlag ute i skogen, för att gemensamt försöka fälla skogens konung. När dagen är slut hittas istället en av medlemmarna i jaktlaget skjuten, och hans 14-åriga dotter som just denna dag var med honom i skogen är spårlöst försvunnen. Allt pekar mot att det är någon av de andra medlemmarna i jaktlaget som är skyldig, men vem kan ha velat den omtyckte familjefadern Per Sander något illa, och vad har hänt med dottern?

Magdalena Hansson är föräldraledig från sitt arbete på Värmlandsbladet när mordet på Per Sander inträffar, så tidningen har ingen lokal representant på plats. I samma veva förvarnar tidningen dessutom om att det kommer ett stort sparpaket inom kort, vilket oroar Magdalena oerhört mycket, så hon bestämmer sig för att trots pressen därhemma skriva några artiklar om mordet.

Svara om du hör mig (ljudbok)

Ninni Schulman har en alldeles egen ton, och jag har tyckt mycket om hennes tidigare böcker. Svara om du hör mig är inget undantag, och jag ser fram emot att få fortsätta att följa Magdalena och Petter, Christer och alla de andra i hennes kommande böcker!

Och så levde de lyckliga

Kategori: Feel-good

Författare: Lucy Dillon.
ISBN: 978-91-7429-349-4.

Michelle lämnar sin make Harvey, och lägger för säkerhets skull 22 mil mellan dem när hon flyttar till Longhampton för att starta sin heminredningsbutik och sitt nya liv. Utan att känna någon på orten, och med en självkänsla som Harvey beslutsamt brutit ner under de år de spenderat tillsammans är det en aning vingklippt Michelle som landar i den gamla fiskaffären i Longhampton, men redan första dagen i staden träffar hon av en slump Anna, som kommer att bli hennes allra bästa väninna, och sakta men säkert bygger Michelle upp både sin självkänsla och sin affärsrörelse.

När stadens bokhandel läggs ner och butikslokalen intill blir ledig bestämmer sig Michelle för att utöka sin verksamhet. Det visar sig dock att lokalen endast hyrs ut mot villkoret att den drivs som bokhandel under minst ett år framöver, något som inte alls ingick i Michelles planer.

Anna är arbetslös bibliotekarie, men har fullt upp med att koordinera sin bonusfamilj bestående av maken Phil och hans tre döttrar samt deras ouppfostrade dalmatiner Pongo. Vem är bättre lämpad än bokälskaren Anna att driva Michelles bokhandel? Michelles känsla för heminredning och att göra ett rum inbjudande kombinerat med Annas kärlek till böckerna och vilja att skapa en inbjudande och levande bokhandel är ett vinnande koncept; bokhandeln blir snart Longhamptons träffpunkt, där människor i alla åldrar älskar att träffas och umgås.

Allt eftersom tiden går börjar Michelle att smida alltmer ingående planer på att göra om bokhandeln till en sovrumsbutik, och smyger successivt in allt fler plädar och piffiga kuddar i bokhandeln, något som inte alls uppskattas vare sig av Anna eller hennes stamkunder.

Hur kommer det sig att Michelle är så besatt av heminredning, och varför är hon så rädd att släppa någon riktigt inpå livet?

Och så levde de lyckliga (pocket)

Och så levde de lyckliga präglas av Lucy Dillons omisskännliga berättarteknik och ton, men förutom hundar, vänskap, kärlek och familjerelationer så har hon denna gång även lagt in kärleken till böckerna och berättandet, och hon gör det på samma självklara och mysiga sätt som hon gör allt annat.

Julklappsbok

Kategori: Lägesrapport

Tar mig an julklappsbok nr 1..:)


Ett gäng recensioner dyker upp under morgondagen; hav tålamod, livet är inte helt enkelt utan internet...

Hårda klappar

Kategori: Lägesrapport

Jodå, tomten hade med sig ett imponerande gäng böcker till den här bokälskaren också. Dessutom fick jag och fästmannen två presentkort på Jysk, som gladeligen omvandlades till två nya bokhyllor; välbehövligt, med tanke på de trippla bokraderna i de befintliga hyllorna!


Vi fick även en hel massa icke-bokrelaterade presenter; hjärtligt tack till vår underbara, givmilda familj! <3

Läser just nu; feel-good av Lucy Dillon.

God jul!

Kategori:Handen - Ett fall för Wallander

Kategori: Deckare

Författare: Henning Mankell.
ISBN:
Serie: Kurt Wallander.

Kurt Wallander har tröttnat på sin lägenhet på Mariagatan; han längtar efter ett eget hus, ute på landet utanför Ystad. En dag berättar kollegan Martinsson att han fått i uppdrag att sälja just ett sådant hus för en gammal släktings räkning, och Wallander åker för att titta på huset. Där hittar han av en slump något som sticker upp ur jorden; något som visar sig vara en människohand av obestämbar ålder.
Vems är handen, och hur har den hamnat i just denna trädgård?

Handen : ett fall för Wallander (ljudbok)

Handen är en berättelser som Henning Mankell skrev i mitten av 2000-talet, för en Holländsk tidning. Den har aldrig tidigare publicerats i Sverige, men när Mankell fick förfrågan om att skriva en sammanställning över Kurt Wallanders liv så tyckte han att det var passande att Handen även fick nå den svenska läsekretsen. Det tycker jag var ett mycket gott beslut; Handen är en mysig berättelse där vi får följa Wallanders längtan efter ett eget hus.

Jag lyssnade på Handen i ljudboksversionen, uppläst av Krister Henriksson, som ju spelar Wallander i de senare filmerna, så det var ett klockrent och självklart val med honom som uppläsare av denna bok. Efter själva berättelsen, som av naturliga själ var ganska kort (den var ju avsedd för en tidning), kom en trevlig intervju med Henriksson, med fokus på upplevelsen av att spela Wallander på film. Det är just detta jag gillar med ljudböcker; rätt utnyttjat kan de ge det lilla extra, jämfört med en vanlig bok i pappersformat, exempelvis en intervju eller en extra liten berättelse om berättelsen.

En sak är i alla fall säker, och det är att jag kommer att sakna Kurt Wallander; han har följt mig genom hela mitt läsliv, och det känns sorgligt att hans berättelse nu har nått sitt slut!

Saker min flickvän och jag grälar om

Kategori: Humor

Författare: Mil Millington.
ISBN: 91-32-32931-8.

Pel och hans hustru Ursula är varandras raka motsatser, och har sannerligen ett äktenskap som det slår gnistor om. När Pel blir befordrad på sitt arbete råkar han ut för de mest underliga och osannolika händelser, och Ursula är inte precis den stöttande hustrun som står på hans sida i alla lägen...

När det väl gäller så vet de dock båda att de älskar varandra över allt annat, och att de kompletterar varandra på ett fantastiskt sätt!

Saker min flickvän och jag grälar om (inbunden)

Saker min flickvän och jag grälar om är en knasig och väldigt rolig bok; inte alls så dyster och negativ som titeln antyder. Mil Millington har också en rolig hemsida på samma tema, där han skoningslöst berättar om olika saker som han och hans flickvän har grälat om, såsom hur en bör dela en kiwi, vilket som är det rätta sättet att äta en Kit-Kat och tandkrämsprickarna på badrumsspegeln...

Dumhet?

Kategori: Allt och ingetHundar, hus och hjärtats längtan

Kategori: Feel-good

Författare: Lucy Dillon.
ISBN: 978-91-7429-286-2.

Juliet och hennes man Ben hade det perfekta äktenskapet, och hela hennes värld rasar när han en dag plötsligt och oväntat dör i en hjärtinfarkt. Kvar är Juliet och deras hund Minton, med en förlamande sorg och i ett renoveringsobjekt till hus. Ben, som var trädgårdsmästare, hade storslagna planer för trädgården, men när det gällde huset påstod han att han hade alla planer i huvudet, planer som Juliet nu aldrig kan dela, och på något sätt känns det som ett svek mot Ben att på egen hand ta itu med renoveringen, och på så sätt göra huset till sitt eget...

Juliets mamma Diane lyckas, efter otaliga försök och mycket lock och pock, att lura ut Juliet på promenader med Minton och Dianes hund Coco. När hon väl tagit sig ut finner Juliet att det blir lättare och lättare att gå ut med hundarna i friska luften, och plötsligt har hon fått en rad uppdrag som hundrastare, kattvakt och blomvattnare åt upptagna och/eller bortresta damer och herrar i staden...

Juliets grannar är högljudda och stökiga, men sakta lär hon känna dem och de kommer att bli hennes allra bästa vänner. Till familjen hör även deras gode vän Lorcan, som bor i huset och hjälper till att ta hand om den stora och vilda familjen. Lorcan visar sig vara snickare och allt i allo, och sakta hjälper han Juliet att renovera sitt älskade hus.

Allt eftersom Juliets liv sakta börjar om så tillåter hon sig också att erkänna att Ben inte var någon ofelbar människa, och att även de hade sina meningsskiljaktigheter, precis som alla andra par; detta visar sig vara ett nödvändigt steg för att hon någonsin ska kunna släppa in någon annan man i sitt liv.

Hundar, hus och hjärtats längtan (pocket)

Jag tycker om Lucy Dillons sätt att skriva, att byta fokus mellan ett fåtal huvudpersoner och på så vis bredda läsarens bild. Jag gillar också att även om det är nya huvudpersoner och en ny handling så utspelar sig Hundar, hus och hjärtats längtan i samma lilla stad som Ensamma hjärtan och hemlösa hundar, och vi stöter emellanåt på de personer som figurerade i den boken; på så vis känner jag mig som läsare som en del av den lilla staden.

Dillon kan verkligen konsten att skriva riktiga feel-goodromaner!

Sömnproblem?

Kategori: Allt och ingetDen kalla elden

Kategori: Deckare

Författare: Arnaldur Indridason.
ISBN: 978-91-1-304924-3.
Serie: Erlendur Sveinsson, del 9.

Erlendur Sveinsson har återvänt till den bygd där han växte upp, och gör en oredntlig resa längs memory lane. Efter sin brors försvinnande på fjället har Erlendur fått ett allmänt intresse för människor som försvunnit på fjällen på Island, ett intresse som tenderar att gränsa till besatthet.

Den kalla elden (pocket)

Den kalla handen är en ganska lågmäld historia, en återblick och ett försonande med händelser från det förflutna. Det är inte lätt att hantera att en närstående försvinner spårlöst, och dylika händelser kan bära spår i resten av livet, något som såväl Erlendur som de människor han stöter på under sin resa är väl medvetna om.
Arnaldur Indridason gör som vanligt ett strålande arbete!

Torka aldrig tårar utan handskar, del 3 - döden

Kategori: Biografi

Författare: Jonas Gardell.
ISBN: 9789113047102.
Serie: Torka aldrig tårar utan handskar.
Uppläsare: Jonas Gardell.

Den tredje och avslutande delen av Jonas Gardells triologi Torka aldrig tårar utan handskar handlar, som titeln säger, om döden; om hur vännerna en efter en tynar bort och dör i AIDS med sina följdsjukdomar.

Bengt. Lars-Åke. Rasmus. Pål. Alla drabbas de, en efter en, av det oundvikliga, och deras vänner får gå på fler begravningar på bara ett par år än antalet bröllop deras föräldrar varit på under hela sin livstid. Återkommande på varje begravning är de generösa gåvorna till Cancerfonden. Inte för att det är något fel på Cancerfonden, men varför skänka pengar till Cancerfonden när den döde gått bort i AIDS, och under hela sitt liv varit aktiv i kampen mot denna sjukdom? Det stora undantaget blir (så klart) Påls begravning; han har sett varje begravning han varit på som övning inför sin egen, och därefter regisserat varje punkt. Det blir en jublande och färgsprakande hyllning till livet!

Torka aldrig tårar utan handskar. 3, Döden (ljudbok)

Torka aldrig tårar utan handskar är ett unikt dokument över en tidsperiod och över en sjukdom som, direkt eller indirekt har präglat hela vårt samhälle och vårt sätt att se på sexualiteten. Tack Jonas Gardell, för att du tog på dig uppgiften att teckna ner Er (och vårt samhälles) historia; ingen annan hade kunnat göra det på samma sätt!

Nyckeln

Kategori: Fantasy

Författare: Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren.
ISBN: 9789129677812.
Serie: Engelsforstrilogin.

Det har bara gått en dryg månad sedan de tragiska händelserna i Engelsforsgymnasiets matsal, som slutade med att Max hamnade i koma. De utvalda får dock ingen tid att hämta sig innan deras värld åter vänds upp och ner. Hemligheter avslöjas, frågor får sina svar och lojaliteter prövas i den tredje och avslutande delen av Engelsforstrilogin.

Nyckeln (kartonnage)

Jag vill inte avslöja mer av handlingen i Nyckeln, för att inte förstöra läsupplevelsen för dig som ännu inte har läst den. Jag kan dock berätta att mina förväntningar var höga men att jag inte blev det minsta besviken! Nyckeln är den perfekta avslutningen på en fantastisk trilogi; Strandberg & Bergmark Elfgren har lyckats med konststycket att börja med en fantastisk bok (Cirkeln), och sedan göra varje del i serien ännu bättre, för att avsluta på topp!

Sucka mitt hjärta men brist dock ej

Kategori: Eftertanke

Författare: Mark Levengood.
ISBN:
Uppläsare: Mark Levengood.

I många år har Mark Levengood tillhört de populäraste radiorösterna i P1:s "Tankar för dagen", likaså har han varit en älskad krönikör i dags- och veckopress. Sucka mitt hjärta men brist dock ej är ett urval av hans bästa och mest omtyckta texter.  

Naturligtvis möter vi hela Marks myllrande släkt, de ogifta fastrarna med sina fromma suckar, mormodern på sängkanten som rasslar med sin gallstensburk i takt med radiopsalmen, det muttrande hembiträdet och den evigt frånvarande mamman på sina evighetslånga semestrar, där hon skickar vykort till barnen och skriver: "Här är underbart. Jag saknar ingen av er!"

Sucka mitt hjärta men brist dock ej (mp3-bok)

Som vanligt när det kommer från Levengood så är det lågmält, underfundigt och jätteroligt. Den enda nackdelen är att boken var för kort; jag hade velat ha mer!

Tredje graden

Kategori: Deckare

Författare: Liselotte Roll.
ISBN: 9789187377310.
Uppläsare: Mattias Linderoth.

En lätt förståndshandikappad och alkoholiserad man hittas mördad och torterad i ett kolonistuga. När polismannen Magnus Kalo ska underrätta hans dementa gamla mor om det inträffade så hittas även hon torterad på exakt samma sätt som sonen, tack vare att Kalo dyker upp kan den gamla kvinnans liv räddas, men kommer hon att vara till någon hjälp med att identifiera förövaren? Vem är så utstuderad att hen så brutalt vill tortera och mörda dessa redan så utsatta människor, och varför?

Tredje graden (ljudbok)

Tredje graden är Liselotte Rolls debutroman, och jag tycker att hon gör en alldeles utmärkt debut. Personligen tappade jag dock bort mig i slutet, vet dock inte säkert om det var jag som var okoncentrerad i mitt lyssnande eller om upplösningen helt enkelt var alltför långsökt..?

Läsrapport November 2013

Kategori: Läsrapport

(109.) Löftet - Tinka Ullbro.
(110.) Niceville - Kathryn Stockett.
(111.) Mord i Skärhamn - Ramona Fransson.
(112.) Lyckohjulet - Ramona Fransson.
(113.) Divergent- Veronica Roth
(114.) Det kommer aldrig mer vara du - Annelie Högberg.
(115.) Konsekvenser av att dö - Rose Marie Bouw.
(116.) Insurgent - Veronica Roth.
(117.) En man som heter Ove - Fredrik Backman.
(118.) Min mormor hälsar och säger förlåt - Fredrik Backman.
(119.) Cirkeln - Mats Strandberg  & Sara Bergmark Elfgren.
(120.) Eld - Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren.
(121.) Analfabeten som kunde räkna - Jonas Jonasson.

Statistik:

Omläsningar: 2
Böcker på engelska: 
Hyllvärmare:
Tegelstenar (>500 sidor): 2

Biografier:   2
Självhjälpsböcker:
Dokumentärt: 2
Faktaböcker: 

Deckare:   3
Spänningsromaner:   1
Thriller: 
Skräck: 

Fantasy:  4
Young adult/Unga vuxna:  4
Romaner:  4
Chicklit:
På läsplattan: 
Ljudböcker:  7
Totalt:  13