Bokälskaren

Du ser mig oftast djupt försjunken i en bok...

Särskild

Kategori: Fantasy

Författare: Nene Ormes.
ISBN: 978 91 7355 254 7.
Serie: De sära, del 2.

Udda har inte drömt några sära drömmar på ett bra tag, och istället kunnat ägna sin tid åt att ta hand om Daniel, som sakta men säkert återhämtar sig efter kidnappningen, och att återskapa ett förtroende på sitt jobb. Udda har saknat sina drömmar en aning; dels så har hon haft dem så länge hon kan minnas, och dels så vet hon ju nu vad de innebär. Innan hon vet ordet av så är de dock tillbaks, som om de aldrig varit borta, och Udda tar på nytt kontakt med Hemming, som hon inte haft någon kontakt med efter de dramatiska händelserna som vi får ta del av i Udda verklighet. Såväl Hemming och Oraklet som andra sära hon träffar ger små antydningar om att den stora festivalen som snart skall äga rum i Malmö har en extra dimension för alla sära, en dimension som ingen dock vill förklara närmare för Udda, men som hon snart nog får uppleva med alla sina sinnen...

Särskild (häftad)

Jag gillar Särskild lika mycket som jag gillade Udda verklighet, det enda jag egentligen har att klaga på är att den gott kunde ha varit betydligt tjockare! Den tog slut alldeles för fort, och det får en väl se som ett mycket gott betyg? Längtar mycket ivrigt dels på nästa del i serien, och dels på filmatiseringen!

Lägesrapport

Kategori: Lägesrapport

 
 
 

Glasklart

Kategori: Deckare

Författare: Karin Wahlberg.
ISBN: 9789146221234
Serie: Claes Claesson, del 8.

Hilda Glas flyttar tillbaks till hembygden för att göra sin AT-tjänstgöring som läkare. Väl där gör det förflutna sig påmint, och hon bestämmer sig för att söka upp sin bror, som hon inte har träffat på flera år.

Claes Claesson och hans familj ska fira Valborgsmässoafton tillsammans med goda vänner i de senares sommarstuga, som ligger i den lilla glasbruksorten Hjortfors. Efter tal och körsång tänds majbrasan, och det dröjer sedan inte särskilt länge innan Claesson tycker sig känna doften av grillat kött. Först tror han att han bara inbillar sig, eller att någon djur tagit skydd i majbrasan, för att sedan gå en fasansfull död till mötes, men sedan får han se ett par mansben sticka ut ur brasan!

Glasklart (inbunden)

Jag gillade Glasklart; Karin Wahlberg väver ihop det förflutna med nutid på ett fint sätt, och som vanligt är karaktärerna och det sociala samspelet klockrent!

Ge bort en bok (5)!

Kategori: Ge bort en bok

Medan jag har omorganiserat och strukturerat mina kära bokhyllor så har jag även hittat en liten hög med böcker att skänka bort.

Idag placerade jag därför ut bok nummer fem, på en bänk utanför Arena Skövde. När jag kom ut en timme senare så var den borta! :)

Insidestexten blev densamma som förra gången.

Rymd utan stjärnor

Kategori: Deckare

Författare: Jonas Moström.
ISBN:
Serie: Axlander och Jensen, del 4.
Uppläsare: Torsten Wahlund.

En överläkare på Sundsvalls lasarett försvinner spårlöst, och kort därefter hittas en sjuksköterska som arbetade på samma avdelning mördad, till synes knivhuggen i ett blint raseri. Vad har dessa två personer gemensamt, förutom att de arbetar ihop, och vem kan tänkas hysa så starkt negativa känslor för två personer som sliter så hårt för att andra ska få vara friska och må bra?

Den försvunna läkaren är Sofias faster, så fallet berör Sundsvallspolisen på ett mer personligt plan. Dessutom visar sig Erik Jensen figurera i utredningen på ett sätt som inte helt går att bortförklara...

Rymd utan stjärnor (mp3-bok)

Jonas Moström fortsätter att förbättras för var bok. Han har hittat sin ton, och väver ihop vardagslivet med de aktuella fallen på ett fint sätt! jag gillar hans karaktärer; de känns alla som helt vanliga människor, som har sina för- och nackdelar och sina vardagliga bekymmer att brottas med. Rymd utan stjärnor handlar dessutom till stor del om hälsa och sjukdom, livskvalitet och aktiv dödshjälp.

Det enda som stör mig är en rent medicinsk småsak, som Moström i egenskap av läkare inte borde ha misstagit sig på; han skriver att en av de döda patienterna hade en "PEG-sond på halsen", vilket en inte har; en PEG sitter på magen, och inte på halsen!

Jag har inte tröttnat än, utan fortsätter mitt Moström-maraton, via Storytel!

Ge bort en bok (4)!

Kategori: Ge bort en bok

Var ute på roadtrip igår, och kunde inte låta bli att spontant placera ut en bok, på en bensinpump, mitt ute på landsbygden, vid en motorväg...

Erebos

Kategori: Spänningsroman

Författare: Ursula Poznanski.
ISBN: 978-91-7299-436-2.
 
Ett nytt dataspel sprider sig som en löpeld bland ungdomarna på en skola i London, och det vore väl inget ovanligt med det, om det inte vore för att dataspelet ifråga inte går att köpa eller få tag på i någon affär eller på nätet, och att det påverkar spelarna på ett mycket egendomligt och oroväckande sätt, samt att de vägrar prata om vad de egentligen håller på med...

Nick är en ganska van dataspelare, men han har aldrig sett något som liknar Erebos förut; grafiken är skrämmande verklig, och plötsligt börjar spelet lämna uppdrag som ska utföras i verkligheten; uppdrag som till en början verkar harmlösa, men som trappas upp alltmer. Dessutom är det som att spelledaren kan se varje spelare, och läsa dennes tankar...

Erebos (häftad)

Till en viss del påminner boken och idén väldigt mycket om Anders de la Mottes böcker, men Erebos har ändå ett unikt upplägg. Jag gillar den skarpt, och det blir sällan långrandigt, trots långa beskrivningar av dataspelssekvenser, och jag hade aldrig kunnat lista ut hur det hängde ihop!

Hjärtats mörker

Kategori: Deckare

Författare: Jonas Moström.
ISBN: 9789185825271
Serie: Axlander och Jensen, del 3.
Uppläsare: Torsten Wahlund.

Ett par små pojkar är ute i skogen och leker indianer när de hittar en död kvinna, eller "en döing", som de själva uttrycker det. Kvinnans kläder är i oordning och allt tyder på att det är en våldtäkt som gått för långt.

Under tiden har Erik Jensen och hans fru Sara börjat få lite ätenskapsproblem; Saras arbetslöshet börjar tära på dem båda, och på deras äktenskap. För att få en liten nytändning bestämmer sig Sara för att åka till Frankrike på en skrivarkurs, ett beslut som hon kommer att ångra många gånger, trots att kursen var mycket trevlig och inspirerande... I Frankrike träffar Sara nämligen en annan, som hon har en tillfällig förbindelse med. När hon kommer hem så inser Sara att det trots alla vardagsproblem ändå är Erik hon vill leva sitt liv med, men det är inte så lätt att övertyga den "tillfälliga förbindelsen" om det, och snedsprånget får katastrofala följder...

Hjärtats mörker (mp3-bok)

Jonas Moström utvecklar sitt skrivande och sin personliga stil för varje bok, och han berör alltid någon särskild problematik; det ska bli spännande att se vad som väntar!

Svart cirkel

Kategori: Deckare

Författare: Jonas Moström.
ISBN: 9789185637164
Serie: Axberg och Jensen, del 2.
Uppläsare: Torsten Wahlund.

Den lokale, en gång världsberömde men numera avdankade rockmusikern Rick Johnson hittas mördad på ett hotellrum mitt i Sundsvall. Under utredningens gång framkommer att Johnson inte enbart hade ren byk i sin tvättsäck, men det verkar nästan omöjligt att hitta mördaren; tills hen slår till igen, vill säga...

Svart cirkel (mp3-bok)

Som ni kanske minns så var jag ju lite tveksam till Jonas Moströms debutroman; Dödens pendel, men i Svart cirkel tycker jag att han får till det; han vidareutvecklar sin talang att knyta ihop vitt skilda händelser i såväl det förgångna som i nuet, och gör det på ett elegant sätt!

Vinnare!

Kategori: Tävling

Som ni ju vet så deltog jag i Jan-Erik Ullströms tävling om att få vara en del av hans kommande bok och dö litteraturdöden.

Nu är vinnarna korade, och jag fick tredje pris, som består av två böcker från Idus förlag!
- I mina bokälskarögon är det priset snudd på lika fint som att själv få medverka i en riktig bok! :D
Hjärtligt tack till herr Ullström, den eminenta juryn och till Idus förlag; detta var verkligen roligt!!!

134600-4252x2282-001

Alice i zombielandet

Kategori: Fantasy

Författare: Gena Showalter.
ISBN: 978-91-640-7798-1 (bokhandel), 978-91-640-7675-5 (web).
Serie: Berättelsen om underlandet, del 1.

Alice är inte som andra tonåringar; hennes pappa är övertygad om att världen är befolkad av monster, som kommer ut så fort solen har gått ner och är ute efter att äta oss människor. Därför har han en mängd regler för sin familj, men viktigast av dem alla är att de inte får vistas utomhus efter mörkrets inbrott. Om en tänker närmare på det så får det en mängd konsekvenser för en tonåring; inga fritidsaktiviteter som pågår tills efter solen gått ner, inga fester, inga pojkar, inga dejter...

På sin 16-årsdag (som föräldrarna glömt bort - igen) lyckas hon dock övertala dem att låta lillasyster Emma få delta på en balettuppvisning; det är första gången hon är med, och Emma briljerar genom att vara duktigare än alla de andra. På vägen hem råkar familjen dock ut för en fruktansvärd bilolycka, som slutar med att Alice förlorar båda sina föräldrar och sin älskade lillasyster.

Från den dagen är ingenting längre sig likt; Alice flyttar till sina morföräldrar, får börja i en ny skola med nya vänner - och hon inser att hennes far inte var så tokig som hon under hela sin uppväxt har trott. Monstren finns därute, hon kan se dem och det finns andra som också kan se dem! Alice väljer dock ett helt annat sätt att hantera denna vetskap än vad hennes far gjorde; hon bestämmer sig för att bekämpa monstren/zombierna, tills varenda en av dem är utrotad...

Alice i Zombielandet (häftad)

Det är ganska länge sedan jag första gången stod och fingrade på Alice i zombielandet, för att slutligen lägga den ifrån mig. Jag tänkte att idén var helt briljant, men lätt att misslyckas med, och att den nog skulle falla platt och bli alltför barnslig. När jag sedan läste en positiv recension hos Swedish zombie (även om mr Johny himself var något tveksam) bestämde jag mig för att ändå ge den en chans, och det ångrar jag inte! Jag gillar det ungdomliga språket, som aldrig slår över och blir krystat eller överdrivet, och jag fullkomligt älskar de olika karaktärerna! Jag slukade boken, och längtar efter att fortsättningen ska komma ut! Alla ni YA-älskare som ännu inte läst Alice i zombielandet; ge er omedelbart ut och införskaffa boken och boka av en dag eller två för bokslukande!

Matthandlare Olssons död

Kategori: Deckare

Författare: Karin Wahlberg.
ISBN: 978-91-7001-827-5.
Serie: Claes Claesson, del 7.

Carl-Ivar Olsson är en man strax över pensionsåldern, men han har fortfarande kvar sin mattaffär; den är ju hans livsverk, han är ju matthandlare Olsson!

Under en affärsresa till Istanbul hittas matthandlare Olsson död, mördad på ett mycket brutalt sätt. Vem kan ha haft anledning att mörda en enkel matthandlare från Oskarshamn? Kriminalkommissarie Claes Claesson är pappaledig; han och makan Veronika Lundborg har under dramatiska former just fått sin andra dotter, och Claesson ska vara hemma och njuta av den första tiden med denna nya lilla familjemedlem. Föräldraledigheten avbryts dock hastigt (och mindre lustigt) i och med matthandlare Olssons dödsfall; någon måste ju åka till Istanbul och ta del av utredningen, och denna någon är Claesson, tillsammans med en tillfälligt inlånad kollega. Mustafa Özen härstammar från Turkiet, och har således unika språkliga och kulturella kunskaper som måste tas tillvara i detta fall.

Matthandlare Olssons död (pocket)

Karin Wahlberg har länge varit en av mina stora favoriter, men när Matthandlare Olssons död kom ut så slutade jag att följa henne. Den verkade på något vis så barnslig och oseriös, med sina referenser till Ture Sventon, och varför skulle Claesson resa till Turkiet; jag tolkade helt enkelt det hela som någon sorts "skämtbok", och det var ju Wahlbergs deckare jag gillade!

När jag sedan såg just Matthandlare Olssons död på antikvariatet i Floby för endast 10 kr så kunde jag bara inte låta bli att slå till och ge den en chans; kanske var det inte så illa som jag hade trott? Jag är glad att jag gav Wahlberg och matthandlare Olsson en ny chans; jag gillar den skarpt! Nej, det var ingen skämtbok, utan ytterligare en av Wahlbergs klockrena deckare, med samma fina persongalleri och samspel som även karaktäriserar Wahlbergs tidigare böcker!

Nu är jag extra glad att jag även hittade bok nummer åtta i serien på antikvariatet, men den får vänta lite!

Lägesrapport

Kategori: Lägesrapport

Lyckostigen

Kategori: Pocketcirkeln

Författare: Anna Fredriksson.
ISBN: 978-91-7503-154-5.
 
Johanna och hennes två tonårsdöttrar bor på Lyckostigen. När hon och den före detta maken flyttade in där kändes det som ett gott omen att bo just på Lyckostigen; kan det bli annat än bra? Verkligheten har dock visat att det kunde bli allt annat än bra; skilsmässan var ett faktum, maken flyttade till Stockholm och gjorde karriär, det sprack med hans ersättare och yngsta dottern blir mobbad i skolan. När Johanna vinner 20 miljoner på lotto vågar hon därför knappt tro att det är sant...

Kalle har flyttat från Johanna och barnen, men framför allt har han flyttat ifrån sitt eget förflutna i småstaden. I Stockholm har han studerat till tandläkare, och bytt stavningen till Calle. Det går bra för honom; han är en ny människa nu, en människa som inte alls vill låtsas om sitt förflutna...

Fanny lever tillsammans med Calle. Han vill att de ska skaffa barn tillsammans, men när hans två döttrar från ett tidigare förhållande är hos honom tvingas Fanny lämna sitt hem, och besöka föräldrarna eller några goda vänner. Hur mycket hon än försöker så vägrar Calle att prata om sitt tidigare liv, tills hans före detta hustru Johanna och de två tonårsdöttrarna en dag plötsligt flyttar in i takvåningen i det hus där de själva bor...

Lyckostigen (pocket)

Lyckostigen är en bok om relationer, såväl till en kärlekspartner som till ens föräldrar och barn. Den handlar om att gå vidare i livet, och om hur det förflutna och vår uppväxt präglar oss upp i vuxen ålder, vare sig vi vill det eller ej.

En blomma i Afrikas öken

Kategori: Dokumentärt

Författare:  Waris Dirie.
ISBN: 9789171338129.
Uppläsare: Tintin Andersson.

Waris Dirie växte upp i en nomadstam i Somalias öken, och dagarna handlade till största delen om att djuren skulle överleva, och att få mat för dagen.

Vid fem års ålder blir Waris omskuren. Enligt traditionen skall detta inte ske förrän flickorna kommer upp i tonåren, som ett tecken på att hon blivit kvinna, men det sker allt tidigare, eftersom flickorna inte själva inser vad det handlar om utan bara ser att det är en stor och festlig dag, och tjatar om att få göra det i tidig ålder.

När Waris är tolv år gammal berättar hennes pappa för henne att hon ska få gifta sig, men inte med en man hon själv har valt utan med en gammal 60-årig man som knappt kan gå, så bestämmer sig Waris för att rymma. Hon vill själv få bestämma över sitt liv, och vem som ska bli hennes make.

Waris flykt blir en lång och svår resa genom Somalias öken, men ödet går hennes väg, och idag är Waris Dirie en internationellt erkänd fotomodell, som samarbetar med FN mot kvinnlig könsstympning.

Blomma i Afrikas öken (pocket)

Jag gillar biografier och dokumentärer, och En blomma i Afrikas öken tyckte jag mycket om. Det är ett under att Dirie trots sin enkla bakgrund och sin naivitet har lyckats så bra som hon har gjort, hon hade kunnat råka betydligt mer illa ut än vad hon har gjort!

Tintin Andersson passar klockrent som uppläsare till denna bok; hon har den där lite naiva rösten, som passar perfekt för att sätta ord på Dirie berättelse. Jag irriterar mig dock lite på hur hon uttalar många av de Afrikanska namnen och städerna fel...

En bokälskares paradis!

Kategori: Allt och inget

Idag begav jag och Boksmurfen oss iväg till Floby antikvariat; paradiset för två bokälskare!

Jag gjorde några roliga gamla fynd; vad sägs om Om lungsot -Dess orsaker, kännetecken, förebyggande och botande, enligt egen erfarenhet och bästa källor från 1897 eller Kvinnors själsliv från 1923? Jag slog även till på Djungelboken, båda delarna i sjätte tryckningen från 1944, och Lilla yrhättan -Berättelse för unga flickor, från 1918!

Förutom dessa rariteter gjorde jag även några mer nutida fynd..:)

 

 

Kom igen nu!

Kategori: Allt och inget

Jag ser ju att ni finns där; ibland är ni riktigt många, ibland något färre, men ni finns där! Jag vill veta vad ni tycker; både om det jag läst, om mina synpunkter och om mitt språk! Jag vill ha era boktips, jag vill ha en interaktion, jag vill se mer kommentarer!

Kom igen nu!

Den frusna trädgården

Kategori: Roman

Författare: Kristin Hannah.
ISBN: 978-91-7429-262-6.
 
Nina och Meredith Witheson är systrar, och på ytan så olika som två människor kan bli; Nina är den äventyrliga utrikesfotografen, som alltid befinner sig där i världen där det för tillfället är som mest oroligt. Meredith har istället valt att stanna kvar i hembygden, och har tagit över familjeföretaget; den äppelodling som är faderns livsverk. När en skrapar lite på ytan inser en snart att de båda hanterar relationen till den avståndstagande och kyliga modern på sitt sätt, och relationen till modern har satt liknande spår hos dem båda.

När fadern plötsligt blir svårt sjuk och avlider samlas de tre kvinnorna Witheson i barndomshemmet, och med stora ansträngningar och mycket möda börjar de sakta att närma sig varandra. Steg för steg lyckas de (med den avlidne faderns hjälp) övertala modern att berätta sin historia, som hjälper dem att förklara mycket av hennes märkliga beteende genom åren, och hjälper döttrarna att sätta sin barndom i ett annat ljus.

Den frusna trädgården (pocket)

Jag tycker att Den frusna trädgården till en början var lite seg, men ju mer jag kom in i den desto mer kom jag att tycka om den. Den är lågmäld, vacker och sorglig, och jag gillar den skarpt! Det enda jag har att anmärka på är väl egentligen slutet; det kändes en aning för långsökt för min smak, men så har jag ju lite svårt för alltför lyckliga slut; de allra flesta älskar det säkert!

Di där bokälskarkatterna...

Kategori: Allt och inget

Håller på att rensa och omorganisera i mina bokhyllor, för att förhoppningsvis kunna bereda lite plats för bokhögarna som står staplade bredvid hyllorna, men det är några som har upptäckt att det är väldigt mysigt att befinna sig på ett ledigt hyllplan..;)

 
 
 
 

Bokälskarkatten

Kategori: Allt och inget

En regnig dag som denna är det extra mysigt att krypa ihop med bokälskarkatten och läsa en god bok!

Jussi Adler Olsen

Kategori: Allt och inget

Jussi Adler Olsen har fort gått till att bli en av mina absoluta favoritdeckarförfattare; ett underbart persongalleri med fantastiska interaktioner mellan huvudkaraktärerna och övriga inblandade spelar här en stor roll för mig. Att deckargåtorna dessutom ofta är komplexa och en smula samhällskritiska lyfter bara det hela ytterligare en division.

En av mina studiekamrater/följare på Facebook ställde frågan om någon vet när nästa bok i serien om avdelning Q kommer ut, och efter lite detektivarbete hittade jag denna fina intervju med Adler Olsen. Där fick jag veta att nästa bok i serien planeras för publicering i Danmark i december, vilket troligtvis innebär att vi svenska får ge oss till tåls fram till början av nästa år, såvida vi inte antar utmaningen att läsa på danska..?

Lägesrapport

Kategori: Lägesrapport

Whildeanska hösten - En antologi, 63 röster

Kategori: Antologi

ISBN: 978-91-980739-7-3.
 
I kortnovellen ”Skjuten” skriver Jenny Svenssen om hur det är att bli anklagad och dömd utan rättegång. Robban Björkdahl delar med sig av sina smaskiga matrecept. Jeanette Andersson berättar om hur det är mista ett barn, med en smärta, förtvivlan och försoning som berör. Fina noveller om relationen till en förälder skriver Kerstin Svea Dahlén och Marie Schedin. Mikael Häggström levererar  filosofi...ska oneliners, tänkvärda och stundtals riktigt bitska.

Poesi, naturromantik, betraktelser, reseskildringar, erotik och sinnlighet, humor, drama, science-fiction... Detta och mycket, mycket mer kan man läsa i boken Whildeanska hösten – en antologi, 63 röster.

Boken släpps den 17 augusti och kan förhandsbeställas direkt av förlaget för 119 kr (ordinarie cirkapris 165-200 kr). Skicka beställning till: info@notisforlag.se

Whildeanska hösten - en antologi, 63 röster (storpocket)

Jag är i vanliga fall inte något större fan av antologier och novellsamlingar av olika slag, framför allt på grund av att jag är en bokälskare som vill fördjupa mig i det jag läser; jag vill besöka de världar böckerna delar med sig av och lära känna de personer och figurer som lever där permanent!

Den Whildeanska hösten tilltalade mig dock omedelbart när jag fick höra talas om den, kanske främst tack vare dess moderna uppkomst och allt som utspelar sig runt omkring själva boken; en Facebookgrupp full av skrivarintresserade i olika former, från etablerade författare till alla som endast skriver för skrivbordslådan, som blir till en bok, som sedan blir till en bokserie (ja, den Whildeanska hösten ska så klart kompletteras med resterande årstider!); kan en annat än gilla hela konceptet?

Facebook vår som är i cybern
Helgat varde din integritet
Tillkomme dina statusrader
Ske dina kommentarer
Så som på nätet
Så ock på IRL-fikan
Giv oss idag våra dagliga gillanden
Samt förlåt oss våra hurtigheter
Såsom vi ock förlåta dem som klagar och gnyr
Och inled oss icke i för många bekräftelsefrestelser
Men fräls oss ifrån sega uppkopplingar!
Ty medlemskapet är vårt
Och sidorna och grupperna i evighet
Amen.
                                           -Cristina Santos

Hjärtligt tack till NOTIS förlag, för recensionsexemplaret!

Dödens pendel

Kategori: Deckare

Författare: Jonas Moström.
ISBN: 9789186519421.
Serie: Axberg & Jensen, del 1.
Uppläsare: Torsten Wahlund.

Av en slump upptäcks att det denna sommar verkar vara fler än vanligt som dör av "plötslig hjärtdöd", en slaskdiagnos som används om ingen annan dödsorsak hittas. Det är ju dock inte så förvånande att Gerd Ekström, som är 90+ plötsligt dör i sömnen, även om sonen är övertygad om att någon varit inne hos henne på natten, någon som tagit hennes väckarklocka. När unga och friska människor (någon har inte ens fyllt 20) plötsligt börjar drabbas av samma plötsliga hjärtdöd upplever både polis och läkare att det finns anledning att titta närmare på dödsfallen...

Dödens pendel (ljudbok)

Jag blir oerhört irriterad av de "spänningsskapande" ljudeffekterna som spelas med (alltför) jämna mellanrum, och det får mig att tappa en del av koncentrationen. Dessutom känns historien och dialogerna onödigt långa och intetsägande; mycket hade kunnat redigeras bort.

Sammantaget så är Dödens pendel en helt OK bok, om en inte är ute efter något som kräver någon större tankeverksamhet eller stimulans, men för egen del kommer det nog dröja innan jag vågar mig på resten av böckerna i serien... Jag tror nog att behållningen kan vara större om en läser boken, så att en slipper alla hemska ljudeffekter och andra störningsmoment i ljudboken.

Bokälskaren på Facebook

Kategori: Allt och inget

Bokälskaren har tagit steget in på Facebook! Jag tänker mig det som ett litet, intimt diskussions- och bildforum för alla fellow bokälskare, men det är vi tillsammans som bestämmer vad det blir av det!

Givetvis tycker jag att ni som läser bloggen ska gå in och gilla Bokälskaren på Facebook!

Grannflickan

Kategori: Deckare

Författare: Ann Olerot.
ISBN: 978-91-637-3105-1.
 
Sandra arbetar som sjuksköterska på sjukhuset i Falköping, och när hon kommer hem från jobbet en sen höstkväll möts hon av ett hus som står i lågor. Det visar sig att hennes femårige son brunnit inne, men maken sköts till döds innan branden bröt ut.

Givetvis rasar hela Sandras värld samman, och då känns det extra skönt att hennes pappa träder fram som en trygg punkt i tillvaron. Sandra stod alltid närmast sin mamma, och hennes pappa visste aldrig riktigt hur han skulle uttrycka sig och bete sig tillsammans med sin dotter. När modern sedan gick bort var det som om avståndet mellan Sandra och hennes pappa bara växte, istället för tvärtom. Nu har det dock gått flera år sedan dess, och Sandra är glad att hennes pappa har träffat en ny kvinna, så att han slipper vara ensam på ålderns höst.

Bara några dagar efter branden blir Sandra överfallen och nedslagen under en promenad, och såväl familjen som polisen börjar inse att mördaren inte är färdig med sitt uppdrag ännu, men vad är hen ute efter, och varför???

Grannflickan (häftad)

Ann Olerot är en av mina gamla "danskompisar", så därför känns det lite extra roligt att hon nu gett ut en bok, som dessutom utspelar sig i hembygden.

Jag gillar persongalleriet (på polissidan; Sandra tycker jag är allmänt fjantig, och det är inte särskilt svårt att lista ut vem den skyldige är) och samspelet dem emellan. Tyvärr märks det dock alltför väl att vi har att göra med en debutant; Olerot har genomgående problem med tempus, dialogerna haltar och korrekturläsningen är mycket slarvigt genomförd. Det råder dock ingen tvekan om att det finns något här; Olerot har onekligen en fallenhet för det här med att berätta spänningsromaner, men ett gott råd är att lägga mer tid och energi på korrekturläsningen i framtiden.

Grannflickan är en lättläst spänningsroman, och passar perfekt som hängmatteläsning!

Att läsa 2013 (8)

Kategori: Allt och inget

Amanda Hellbergs böcker om Maja Grå

Udda verklighet och Särskild - Nene Ormes
Sagan om is och eld - GRR Martin
Mannen i glasflaskan - Annelie Gustafsson

Every day
- David Levithan
Att falla vackert - Belle Eve Nilsson
Jag vet inte vart psykoser kommer ifrån- Pebbles Karlsson Ambrose
Det svåra fallet K - Lennart Ökvist
Som Zlatan fast bättre - Niclas Christoffer.
Dagar utan hunger - Delphine de Vigan.
Livet efter dig - Jojo Mojes.
Schamanens sång - Martin Lehman
Hon var ingen Florence Nightingale - Åsa Moberg
Gräspojken - Christer Lundberg 
En blomma i Afrikas öken - Waris Dirie
Jag är den som ska komma - Johanna Nilsson

Soft apocalypse
- Will MacIntosh
Två soldater - Roslund&Hellström


Hmm, inser att jag är ganska dålig på att bocka av de böcker som finns på min Att läsa-lista, men denna månad kan jag i alla fall stryka en (Livet efter dig). Då är det extra bra att ha en sådan här lista, så att en kommer ihåg alla böcker som verkar bra, och som en vill läsa när en får tid och möjlighet!

Läsrapport Juli 2013

Kategori: Läsrapport

(52.) Mercurium - Ann Rosman.
(53.) I farans riktning - Viveca Sten.
(54.) Vredens tid - Stefan Tegenfall.
(55.) Väktarnas dotter - Emma Lundqvist.
(56.) Fågelbovägen 32 - Sara Kadefors.
(57.) Nirvanaprojektet - Stefan Tegenfalk.
(58.) Den felande länken - Stefan Tegenfalk.
(59.) Livet efter dig - Jojo Moyes.
(60.) PS: Lycka till ikväll - Håkan Hellström.
(61.) Pianostämmaren - Stefan Tegenfalk.
(62.) Ensamma hjärtan och hemlösa hundar - Lucy Dillon.
(63.) Den sista akten - Mari Jungstedt.
(64.) Feberflickan - Elisabeth Östnäs.
(65.) Saeculum - Ursula Poznanski.


Statistik:

Omläsningar:
Böcker på engelska: 
Hyllvärmare:
Tegelstenar (>500 sidor): 

Biografier:   1
Självhjälpsböcker:
Dokumentärt:
Faktaböcker: 
Deckare:  7
Spänningsromaner:   2
Thriller:  1
Skräck:
Fantasy:  1
Romaner: 3
Chicklit: 1

På läsplattan: 1
Ljudböcker:  7
Totalt: 14