Bokälskaren

Du ser mig oftast djupt försjunken i en bok...

Läsrapport mars 2012

Kategori: Läsrapport

Dennis Lehane - Shutter island - patient 67.
Hjort/Rosenfeldt - Det fördolda.
Åke Edwardsson - Svalorna flyger så högt att ingen längre kan se dem.
Håkan Nesser - De ensamma.
John Ajvide Lindqvist - Låt de gamla drömmarna dö.
Åsa Lantz - Vart tog den söta lilla flickan vägen?
Björn Hellberg - Trofésamlaren.
Sofie Trinh Johansson - Vatten och salt.

Statistik:
Antal omläsningar: 1
Antal böcker på engelska:

Antal biografier:
Antal deckare: 4
Antal fantasyböcker:
Antal romaner: 2
Antal SF-böcker:
Antal självhjälpsböcker:
Antal spänningsromaner: 1
Antal skräckböcker: 1

Antal vetenskapliga rapporter:

Antal e-böcker:
Sammanlagt antal: 8

Kommer snart: Män utan nåd

Kategori: Biografi

Utgivning: April 2012
Författare: Ricard A R Nilsson och Pierre D Larancuent

Män utan nåd
är en kriminalroman skriven av två unga killar, medan de själva avtjänade sina fängelsestraff på en högsäkerhetsanstalt. De blev så gripna av en medfånges historia att de beslutade sig för att skriva en bok om det- Men eftersom det delvis är en roman så har de givetvis gett sin berättelse en extra twist..:)Så här skriver författarna, Pierre Larancuant och Ricard Nilsson själva om boken:
"Män utan nåd" är inte som andra böcker och det som framförallt skiljer den från mängden är att vi skrev den medan vi själva avtjänade var sitt fängelsestraff. Detta är alltså första gången som en kriminalroman publiceras av författare som sitter på en högsäkerhetsanstalt. Allt ifrån första utkastet till det sista finliret har skrivits i våra celler på anstalten Tidaholm. Våra egna erfarenheter silas genom romanen och färgar såväl berättelsen som språket. Vår idé var att låta boken utgå från ett verkligt fall. "Män utan nåd" är därför baserad på de händelser som drabbade en av våra medfångar och vi gör hänvisningar till en rad offentliga dokument med korrekt angivna diarienummer. Trots att vår thriller är delvis fiktiv, så kommer vi alltså att avslöja illgärningar som har begåtts av maktens män. Och den som väljer att läsa boken kommer att få en helt ny bild av det svenska samhället och rättssystemet.

Vi är ute i ett angeläget ärende, tar sats i verkligheten och väver kring detta flera spännande historier. Läsaren lotsas in bakom kulisserna i den kriminella världen på ett sätt som ingen annan svensk författare tidigare har lyckats med. Utifrån 35 års sammanlagd erfarenheter av rättssystemet, kriminalitet och livet i fängelse vet vi hur samhällets skuggsida ser ut och vilka regler som gäller i den undre världen. Denna kunskap väljer vi nu att dela med oss av till våra läsare."

Studera vidare!

Kategori: Tävling

En kunskapstörstande bokmal som jag själv måste ju bara rekommendera Studera vidares hemsida, där alla program och kurser på universitet och högskolor i Sverige finns bekvämt samlade på en och samma plats! Här finns även annan viktig information om Dina studier samlat; viktiga datum, exempelvis för hogskoleprovet, sista anmälan till program/kurser och mycket annat, och även information om vad det egentligen innebär att studera på en högskola/universitet.

Till dig som går och funderar på att studera vidare, men inte riktigt vet om du vågar, klarar av det, eller något annat, så kan jag bara säga: Go for it! Med ökad kunskap växer självförtroendet, och du kommer att hitta vägen till, och få lära känna en helt ny del av ditt jag. Utmaning och stimulans skapar stordåd!PS: Det är inte bara bokmalar och nördar som studerar på universitet och högskolor..;)
- Om du inte är intresserad av att studera vidare så kan du ju alltid klicka på länken ändå, för att hjälpa mig att vinna diverse trevliga studiehjälpmedel...

Vatten och salt

Kategori: Roman

Författare: Sofie Trinh Johansson.
ISBN: 978-91-979597-0-4.

Vatten och salt utspelar sig i Varberg på 1910-talet, där klassamhället i högsta grad är en realitet, och där kvinnor bara kan drömma om att få rösta och göra som de vill. Här träffar Vilhelm den vackraste och mest intressanta kvinna han någonsin har sett, och att hon är så mystisk gör henne bara mer intressant...

Att vilja ha det du inte kan få och att älska det som förgör dig...

Vatten och salt (häftad)

Sofie Trinh Johansson bjuder som vanligt på en underbar berättelse, denna gång i en något annorlunda miljö. Hennes språk är ungdomligt och lättläst, men hon har ändå inga problem med att hitta tonen för denna sekelskiftesroman! Jag brukar i vanliga fall inte vara så förtjust i denna bokgenre, men Johansson bjuder på mer än den simpla kärlekshistoria som är så vanlig inom genren; hon vrider om handlingen ytterligare ett varv, och ger berättelsen en intressant twist!

Ett litet extra plus för den som är estetiskt lagd är att Johanssons böcker alltid (om man kan säga så om två- snart tre) är oerhört vackra i sitt danska band, och väl pryder sin plats i bokhyllan!

The Hunger Games- Trailer

Kategori: Bokcirkel

Imorgon har Hungerspelen biopremiär, även här i staden! Vår fantastiska bokcirkel (som inte riktigt har kommit igång efter jullovet än...) ska givetvis gå och se den! När passar det er, tjejer? Jag tycker att vi ska gå så snart som möjligt, när alla kan! Efteråt kan vi gå till Rådhuset och diskutera både filmen och Pandora, så slår vi två flugor i en smäll :)Tillägg 120323: Extra roligt är att filmen verkar få väldigt bra omdömen och recensioner, både från kritiker och tittare! Har kollat runt på lite bokbloggar, och de som läst böckerna verkar tycka att filmen är jättebra, och väldigt fint gjord. Givetvis är somliga saker överhoppade i filmen, men så är det ju alltid, känns omöjligt att få med varje detalj och händelseförlopp i en film, om den inte ska bli 10 timmar lång...

Trofésamlaren

Kategori: Deckare

Författare: Björn Hellberg.
ISBN: 978-91-85801-26-8.

I Staden härjar en man som attackerar unga kvinnor, tvingar dem att klä av sig på underkroppen och därefter försvinner från platsen- Med en souvernir, en trofé...

Trofésamlaren (pocket)

Trofésamlaren är en riktigt klassisk svensk deckare, av den gamla typen. En enkel intrig utan extra utbroderingar, och ett högtravande språk visar att författaren är en äldre man (Tror inte heller att en kvinnlig författare skulle beskriva "morgonsaluten" så ingående, men kanske är jag bara fördomsfull...). Tyvärr så tycker jag att just det högtravande språket och frånvaron av målande beskrivningar hindrar berättelsen för att bli riktigt trovärdig; jag försjunker inte i den på det sätt som jag vill göra, när jag läser en riktigt bra bok..:(

För dig som gillar enkla deckare med högtravande språk så kan jag rekommendera denna bok, själv kan jag tyvärr inte ge den något vidare bra betyg..:/

Vart tog den söta lilla flickan vägen?

Kategori: Spänningsroman

Författare: Åsa Lantz.
ISBN: 978-91-7429-215-2.

Yi Young kom till Sverige som 14-åring, då under namnet Ai Gou Yi. Som vuxen är hon en av landets djärvaste och mest frispråkiga dokumentärfilmare, när hon bestämmer sig för att sända filmen om sitt liv, i tre delar, på bästa sändningstid i SVT.

Första avsnittet är minst sagt provocerande; Yi svingar vilt med sleven, och kommer med många anklagelser och antydningar åt olika håll. Kvällen då det första avsnittet visas blir händelserik och tumultartad, och Yi tvingas att gå under jorden på obestämd tid. Hennes något otippade bundsförvant blir regissören och dramatikern Viggo Sjöström, som är ofrivilligt ledig, och försöker hämta sig efter att ha blivit brutalt sågad efter sin senaste föreställning.

Händelseförloppet blir alltmer invecklat och allt underligare; är Yi verkligen jagad, eller har hon fått någon form av sammanbrott och blivit paranoid? Hur ska Viggo kunna hjälpa någon som håller sig gömd, även för honom?

Vart tog den söta lilla flickan vägen (pocket)

Vart tog den söta lilla flickan vägen är en oerhört bra bok; stark och gripande. Jag tror dock att Lantz skulle ha tjänat på att dela upp historien på två eller rent av tre böcker; historien är så invecklad, och har så många olika spår att jag tror att den hade blivit mer lättläst om hon hade broderat ut de olika spåren lite, och beskrivit de lite mer ingående. Vissa delar hade också tjänat på att förklaras lite närmare tidigare i boken. Bland annat tror jag att man lättare hade kunnat följa historien om grundidén för projektet Vänskap mellan länder hade kommit fram tidigare.

Trots allt så tycker jag att boken är jättebra, och jag vill verkligen rekommendera den till alla som tycker om starka och gripande böcker!

Låt de gamla drömmarna dö

Kategori: Novell

Författare: John Ajvide Lindqvist.
ISBN: 978-91-7037-591-0.

Låt de gamla drömmarna dö är en förtjusande liten novellsamling av Ajvide Lindqvist. Här ryms bland annat hans sommarprat från P1 och fortsättningen på Låt den rätte komma in, samt ett antal andra mer eller mindre läskiga och mer eller mindre underliga små historier. Dessutom ett antal (i mitt tycke) helt briljanta sketcher som aldrig kom med i programmet Reuter & Skoogh, oklart varför -Kanske var de för bra, kanske var de för underliga?

Låt de gamla drömmarna dö (pocket)

Jag gillar även förordet, där Ajvide berättar om sin relation till skräck, och även ger en kort liten berättelse kring var och en av novellerna.

"Skräck talar till människor som har en dunkel känsla av att det finns ett mörkt rum på andra sidan väggen. Att något väntar där. // Jag gillar helt enkelt berättelser om det här mörka rummet på andra sidan väggen. Jag tycker det är sjyssta historier. Du gillar Meg Ryan, det tycker jag är spooky, men vi är inte de historier vi tycker om."
-Apropå att somliga tittar lite snett på den som gillar skräck, och undrar vad som är fel med den personen, om den har några skruvade, sjuka fantasier, eller vad det kan vara...


Helt lööövely! Keep it up, John Ajvide- Du är inget mindre än ett geni!

De ensamma

Kategori: Deckare

Författare: Håkan Nesser.
ISBN 9789175030098.

I början av 70-talet flyttar Rickard till Uppsala från Hova i Västergötland. Han ska först göra lumpen, och därefter studera teologi i den stora Studentstaden, så långt från Hova man kan komma. Den första person han träffar i Uppsala är Tomas, som kommer att bli hans bästa vän under dessa år. Även Tomas syster, Maria, ingår som en naturlig del i deras umgänge, liksom senare de partners de träffar.

1975 dör Maria i en olycka; hela gänget är ute i skogen och plockar svamp, och Maria snubblar och faller utför ett stup. Inget konstigt med det- Förrän hennes sambo faller nerför samma stup- 35 år senare! Är det hela två olyckor, styrda av en makaber slump, eller är det en olycka och ett självmord, har Germund slutligen bestämt sig för att återförenas med Maria? Eller skulle det kunna vara två mord? Varför i så fall med så långt mellanrum som 35 år? Hur fungerade egentligen dynamiken i det där Uppsalagänget, och hur kom det sig att de förlorade kontakten?

De ensamma (pocket)

Jag hade av baksidestexten fått intrycket att De ensamma riskerade att vara en seg och ointressant historia, och därför inte vågat läsa den förrän nu. Nesser förnekar sig dock inte. Dåtiden och nuet vävs samman på ett mycket skickligt sätt, och tack vare detta blir boken aldrig tråkig, sina 582 sidor till trots! Boken är inte bara en deckare, den är även en intressant skildring av mänskliga relationer, det mänskliga psyket och de stora frågorna vi alla bär på här i livet.

Svalorna flyger så högt att ingen längre kan se dem

Kategori: Roman

Författare: Åke Edwardsson.
ISBN: 9789186675257.

I samband med stormen Gudrun träffades Andreas i huvudet av ett fallande träd (eller en rotvälta, det framkommer inte riktigt...). Sedan dess har han legat i koma, och boken handlar om hans föräldrars resa mellan hopp och förtvivlan, sorg och glädje, och deras olika sätt att hantera den stora tragedin på; Hur de, som alltid har kunnat prata om allt, helt plötsligt inte kan prata med varandra om det som är viktigast av allt i deras gemensamma liv.

Svalorna flyger så högt att ingen längre kan se dem (pocket)

Jag har länge varit sugen på att läsa Svalorna flyger så högt att ingen längre kan se dem, främst på grund av dess underbara titel, måste jag erkänna, och dessutom gillar jag Edwardssons deckare jättemycket. Jag har varit lite avskräckt av det pastellfärgade omslaget och baksidestexten, men nu har jag ändå läst den... Jag måste erkänna att jag blev en aning besviken; Boken hade inte alls titelns poetiska språk och rikedom, utan kändes tvärtom ganska platt och fantasilös. Jag hoppas att Edwardsson håller sig till att skriva deckare i fortsättningen- Det är det han gör bäst!

Det fördolda

Kategori: Deckare

Författare: Hjorth/Rosenfeldt.
ISBN: 978-91-1-302829-3.

16-årige Roger anmäls försvunnen av sin mamma. Västeråspolisen tror att han rymt till Stockholm för att roa sig, och det är en av anledningarna till att ingenting alls händer i utredningen på tre hela dagar. Sedan hittas Roger, mördad och dumpad i ett kärr utanför staden- med hjärtat utskuret. Polischefen i Västerår inser att ingen tid är att förlora, och kallar in Riksmordkommisionen med Torkel Höglund i spetsen.

Av en ren slump befinner sig Sebastian Bergman, psykolog och före detta medlem i Riksmordkommisionen, i Västerås för att ordna upp en familjeangelägenhet. Med osviklig precision lyckas Bergman hamna mitt i händelsernas centrum, och gruppen tar motvilligt in honom igen- Men bara tillfälligt!

Det fördolda (pocket)

Jag läser att Det fördolda är den första boken i en planerad serie om Torkel Höglund, Sebastian Bergman och de andra i Riksmordkommisionen, och jag ser verkligen fram emot de kommande böckerna! Berättelsen är sammansatt och engagerande, den innehåller flera olika stickspår som ska bli spännande att följa, och samtidigt är den en separat, briljant skriven kriminalroman!

Shutter island- Patient 67

Kategori: Deckare

Författare: Dennis Lehane.
ISBN: 978-91-7429-071-4.

Shutter Island är en liten ö utanför Boston. På Shutter island vårdas landets allra farligaste psykiskt sjuka brottslingar, under samarbete mellan staten och fängelsemyndigheten. Eftersom man här vårdar de mest våldsamma coh svårast sjuka patienterna så är det heller ingen som ifrågasätter att man använder sig av en del experimentella metoder, såsom transorbital lobotomi...

En dag är det, mot alla odds, en av patienterna som lyckas fly från Shutter island, och Teddy Daniels blir ditkallad från den lokala polismyndigheten, för att ta reda på vad som hänt. Man vågar dock inte låta honom åka ensam, med tanke på vart han ska, så han får med sig sin nye kollega, Chuck Aule, som precis blivit omplacerad från Seattle. När de kommer fram till ön så visas de runt, och får berättat för sig vad som egentligen hänt; Rachel Solando, som patienten heter, har flytt genom en låst dörr med gallerförsett fönster, förbi två vakter, genom ett rum fyllt av skötare, över en tre meter hög mur med strömförande taggtråd överst, och därefter tagit sig från en ö som ligger alldeles för långt från något annat för att någon ska kunna simma därifrån- Allt detta klarade tydligen Rachel... Efter sig lämnar hon en rad mystiska koder, och vem är egentligen den mystiske patient 57??


Shutter Island Patient 67 (pocket)

Till en början tyckte jag att boken var lite småtråkig, och en aning seg att komma in i. Det tog dock inte länge innan jag var inne i handlingen, och undrade vad som egentligen hänt, och hur Lehane skulle kunna väva ihop detta???
Jag blev oerhört överraskad av bokens slut, och det är i sista halvan som boken börjar bli riktigt bra; Lehane väver ihop historien på ett genialiskt sätt!

Detta får mig sugen att se filmen också, för att se om de har lyckats med att väva ihop den något surrealistiska stämning som präglar boken...

Läs även andra bloggares åsikter om Dennis Lehane, Deckare, Psykologisk thriller, Shutter island, Rättspsykiatri, Transorbital lobotomi