Bokälskaren

Du ser mig oftast djupt försjunken i en bok...

På liv och död

Kategori: Biografi

Omslagsbild: ISBN 9789185499212, På liv och död : historien om Micke Dubois

Har precis läst boken På liv och död, som är livskamraten Gittes berättelse om Micke "Svullo" Dubois.
Det är en berättelse om en kille som var oerhört full av liv, som var extremt spontan och alltid hade ett upptåg på gång.
Samtidigt är det historien om killen vars pappa tog livet av sig när han bara var 15 år gammal, och som senare gjorde en inre resa som gick genom de djupaste dalarna och de högsta topparna.
Sina sista veckor tillbringade Micke till största delen i sin lägenhet, riden av ångesten som förtärde honom både psykiskt och fysiskt. För det allra mesta lyckades han inte ens ta sig ur sängen.

"På natten den sista november 2005 tog komikern Micke "Svullo" Dubois sitt liv i ett cykelförråd, bara 46 år gammal. Få visste att den hejdlöst rolige Svullo hade en mörk sida. Att det bakom hans provocerande och utmanande figurer fanns ett avgrundsmörker.

I nästan tio år var Gitte Nilsson sambo med Micke Dubois. Tillsammans har de tre barn.
I boken berättar Gitte öppenhjärtligt om deras relation och Mickes allt svårare sjukdom. Berättelsen pendlar mellan ljusaste lycka och mörkaste sorg."

Gitte tänkte på det som "en Norénpjäs i fyrdubbel hastighet", och det är väl ganska talande...

John Ajvide Lindqvist

Kategori: Skräck

Till mitt inlägg om Låt den rätte komma in skrev Kia i en kommentar:


"ajvide är ett jävla geni, måste se filmen också! snart kommer hans andra bok som teveserie också, kommer bli sjukt bra"

Där tycker jag att hon i stort har fångat essensen i det hela.
John Ajvide Lindqvist är en mästerlig författare. Han har ett säreget sätt att skriva, som jag tycker kommer fram alltmer för varje bok han ger ut: Man kunde ana det i Låt den rätte komma in, i Hanteringen av odöda kom det fram ännu mer, och i Människohamn fick det blomma ut i full prakt (Pappersväggar tycker jag var en mycket ojämn parentes, även om den också hade sina guldkorn, det var exempelvis väldigt roligt att få veta vad som hände efter Hanteringen av odöda).
Jag ser med mycket stort intresse fram emot vad som komma skall från denne briljante man.

Det jag tycker extra mycket om är att det är så lågmält; alla hans böcker utspelar sig på en helt vanlig plats i Sverige, men så händer "det där", som vänder upp och ner på alltihop, och det är inte händelsen i sig som är viktig, utan människornas sätt att reagera på det.

Kan med stor glädje läsa att han fick GP's litteraturpris 2008; det var han verkligen värd!
Juryns motivering: GP:s litteraturpris 2008 går till den litterära magikern John Ajvide Lindqvist för att han med vampyrens utsatthet och de överlevandes ensamhet väckt den svenska skräckromanen till liv och öppnat famnen för dem som dinglar över existensens bråddjup.

Litterär magiker var ordet!


Efter en karriär som trollkarl och ståuppkomiker blev John Ajvide Lindqvist (född 1968) skräckförfattare. Han har även skrivit manus till tv-serier som

SvD beskriver det som "existentiell grundforskning"...