Bokälskaren

Du ser mig oftast djupt försjunken i en bok...

Rosengädda nästa!

Kategori: Feel-good

Författare: Emma Hamberg.
ISBN: 978-91-87319-28-0.

Bror är en 13-årig pojke som helst klär sig i gammaldags kostymer (givetvis ska de vara äkta vintage, och gärna franska) och lyssnar på fransk musik. Hans föräldrar bråkar mycket, och Bror är övertygad om att det beror på att de har en så underlig son; vad skulle det annars vara? Han smider en plan, som går ut på att föräldrarna själva får åka till Stanford medan Bror själv åker på (ett påhittat) seglarläger för att bli mer "normal" och träffa normala kompisar i hans egen ålder.

Tessan är 29 år gammal och bor kvar i det lilla samhälle där hon växte upp, bara några hus bort från föräldrahemmet. Hon lever tillsammans med samma kille hon träffade som tonåring och som redan då enbart var en chans att flytta hemifrån utan alltför mycket besvär. Tessan arbetar på den lokala korvkiosken men drömmer om att bli kock på riktigt. Hon känner att hennes liv liksom har fastnat i samma hjulspår och bli nästan galen vid tanken på att fortsätta i samma spår resten av livet.

Av en slump hamnar både Bror och Tessan hos Jane, som har en egen liten oas mitt i Stockholm, där hon tar emot vilsekomna djur såväl som människor och tar hand om dem så länge som behövs, innan hon åter släpper dem fria. Det visar sig dock att även den avslappnade och frigjorda Jane har sina spöken i garderoben, och när hon får beskedet att hennes mamma dött så får hon tillsammans med Bror och Tessan modet att åter bege sig till sin barndomsby; Rosengädda.

Rosengädda nästa! (pocket)

Jag fick Rosengädda nästa! genom den den pocketcirkel jag är med i på Facebook, och jag gillade den skarpt; det är en riktig feelgood-roman, med en samling sköna figurer som livet har lämnat en aning vingklippta, men med en inre styrka och egen charm som visar att det mesta är möjligt!

Jellicoe road

Kategori: Roman

Författare: Melina Marchetta.
ISBN: 978-91-85763-36-8.
 
När Taylor var 11 år gammal lämnade hennes mamma på 7-eleven, många mil hemifrån. Hon blir upphämtad av Hannah i det lilla samhället Jellicoe, där hon flera år senare börjar på Jellicoe internatskola. På skolan finns gamla tveksamma traditioner, som dock betyder liv och död för alla inblandade parter; ett exempel är det ständigt pågående territoriekriget mellan internatskoleeleverna, eleverna som härstammar från Jellicoe och de kadetter som varje år gör en stor övning i Jellicoe.

Undan för undan lyckas Taylor och hennes vänner utforska det förflutna, och inser att det i högsta grad påverkar deras eget liv i Jellicoe, så många år senare.

Jellicoe Road (pocket)

Det känns som om jag är en av de sista (i alla fall i bokbloggarkretsar) att läsa Jellicoe road, och det var egentligen tack vare den trevliga tjejen i X publishings monter på bokmässan som jag ens upptäckte denna lilla pärla.

Till en början ska jag erkänna att jag tyckte att den var lite töntig, med det där territoriekriget. Jag hängde inte heller riktigt med i de partier som visade sig vara Hannahs anteckningar, utan vävde istället ihop det med Taylors bortglömda/förträngda barndom. Efter ett tag fick jag dock klart för mig hur det hängde samman, och kom in i berättelsen, och då fastnade jag totalt, precis som de flesta andra verkar göra.

Eftersom jag upplevde boken lite rörig i början får den inte riktigt full pott, men för övrigt är den helt ljuvlig, och kan helt klart rekommenderas!

Jag, en

Kategori: Fantasy

Författare: David Levithan.
ISBN: 978-91-85763-30-6.

Föreställ dig att varje dag vakna upp i en ny kropp, i en ny familj och ett nytt sammanhang.
Föreställ dig att aldrig kunna skaffa några riktigt goda vänner eller en pojk-/flickvän.
Föreställ dig att inte kunna berätta din hemlighet för någon.
För En är detta verklighet.

Hen vet egentligen inte hur det fungerar, mer än att hen alltid vaknar i en kropp som är lika gammal som hen själv och inom en hyfsat begränsad geografisk area.
En vet inte om hen är ensam om att ha det så, men såvitt hen vet så har hen inte stött på någon annan. Hittills har livet mest gått ut på att hantera varje dag utan att göra alltför stor skillnad i livet för den vars kropp hen lånar för en dag, men plötsligt träffar hen Rhiannon och blir upp över öronen förälskad. Plötsligt går livet ut på att åter få träffa Rhiannon igen, men hur ska En kunna berätta sanningen för henne?

Jag, En (häftad)

Jag, en  (på engelska Every day) är en bok som är helt annorlunda mot allt jag tidigare läst, och den gör djupt intryck på mig. Jag kan verkligen rekommendera den till alla som vill ha lite annat perspektiv på sin tillvaro!

Röd vinterängel

Kategori: Deckare

Författare: Tove Birkeland Brandt.
ISBN: 9789198130621.

Mimmi är en väldigt ensam människa; hon har inga vänner eller syskon, och båda hennes föräldrar dog för inte så länge sedan. Hon växte upp i ett strängt religiöst hem, med föräldrar som strängt styrde vad Mimmi skulle göra med sitt liv. Mimmi är också medial; hon har daglig kontakt med de döda, och kan också "se" vad som händer någon annanstans. En dag går hon för att handla, och det förändrar hela hennes liv; i butiken stöter hon (bokstavligt talat) på Micke, som ganska snart kommer att bli hennes pojkvän och allra bästa vän.

Mickes syster Manilla, eller Nilla som hon kallas, går på modellskola i Göteborg och drömmer om att bli fotomodell. Hon har en tid känt sig förföljd, och tyckt sig se samma man både i Göteborg och i Hagfors, när hon hälsar på föräldrarna. När hon slumrar till på tåget på väg hem till Göteborg passar mannen på att klippa av en stor tuss av hennes hår; det är det första steget mot en kraftig upptrappning av hans förföljelse, och Nilla kommer att råka mycket illa ut...

Röd Vinterängel (e-bok)
 
Röd vinterängel är genomgående en mycket välskriven bok, även om jag (som ändå är en garvad deckar- och skräckläsare) tycker att den är aningens för våldsam; stundtals går det nästan över i ett frosseri i blod och sexualsadism, och det får inte bli ett självändamål.

Jag tycker också att boken innehåller aningens för många elaka och kvinnoföraktande män; det hade inte skadat om det hade funnits någon mer "helt vanlig man".

Emellanåt reagerar jag på författarens ordval, och jag gillar definitivt inte att kvinnor boken igenom benämns som antingen "fruntimmer" eller "gummor", av såväl bokens karaktärer som av författaren själv; det finns så många andra ord att välja och just "fruntimmer" är ett ord som jag tycker osar kvinnoförakt.

På det stora hela är Röd vinterängel ändå en mycket lovande debutroman, och jag ser fram emot att få läsa kommande böcker av Tove Birkeland Brandt; jag vill lära känna huvudpersonerna ännu bättre!

Vanmakt

Kategori: Deckare

Författare: Thomas Erikson.
ISBN: 9789170368660.
Serie: Alex King, del 3.
Uppläsare: Stefan Sauk.

En 10-månaders pojke, son till en engelsk diplomat, försvinner plötsligt från sin barnflicka, för att några timmar senare lika plötsligt återlämnas till sin pappa diplomaten, på dennes arbetsplats.

När pojken ytterligare en gång försvinner lika plötsligt så inser barnflickan att hon inte kommer att få vara kvar i familjen, så hon går steget före och lämnar dem på egen hand. Problemet är bara att hon inte känner någon i Sverige, och innan hon vet ordet av så är även hon kidnappad...

Beteendevetaren Alex King bor granne med diplomatfamiljen, och blir på så vis av en slump inblandad i detta märkliga fall; vem ligger bakom de många kidnappningarna och återlämningarna, och varför har kidnapparen inga krav?

Vanmakt (mp3-bok)

Thomas Erikson fortsätter att visa hur duktig han är på att beskriva komplexa mellanmänskliga relationer och skeenden; Vanmakt är spännande från första ordet till det sista! Äntligen har Erikson dessutom funnit den perfekte uppläsaren till sina böcker; Stefan Sauk höjer berättelsen ytterligare en nivå, där tidigare uppläsare snarare tyvärr har sänkt nivån!

Thrillerliv

Kategori: thriller

Författare: Jessica Johansson.
ISBN: 978-91-85763-35-1.
 
Anna Viktorialia kommer inom bara några dagar att föras akut till sjukhuset, där hon kommer att läggas i respirator på intensivvårdsavdelningen, innan hon slutligen ändå kommer att dö av svininfluensan. Detta vet hon givetvis ingenting om, så fram tills dess lever hon sitt liv som vanligt; mormor kommer och hälsar på, och sprider lugn och trygghet i sin väg, men största delen av sin tid ägnar AV åt sitt utséende och att försöka fördriva ångesten som ständigt försöker sno åt sig mer utrymme.


Thrillerliv (häftad)

OK, jag ska erkänna att jag till största delen köpte Thrillerliv tack vare det oerhört snygga omslaget. När jag sedan läste baksidestexten så vaknade den före detta infektionssjuksköterskan i mig, och köpet var givet. Tyvärr innehöll ju boken inte särskilt mycket av just svininfluensan, förutom att det var den som i slutänden tog livet av Anna Viktorialia, och ärligt talat så tycker jag inte att boken innehöll särskilt mycket, överhuvud taget.

En ytlig och destruktiv huvudperson med djupare drömmar som hon dock ihärdigt förnekar, såväl för sig själv som för andra. Jag satt boken igenom med en klump i magen, och det var inte den positiva, läskiga klumpen som en kan få när en läser en riktigt läskig skräckroman; det var ångest, som förmedlades från bokens huvudperson och över till mig. Kapitlen är i mitt tycke alltför korta; jag tycker att uppdelningarna i boken blir alltför hackiga och jag hinner aldrig få något riktigt sammanhang i det jag läser. Jag tror att boken hade tjänat på att följa Anna Viktorialia, och fördjupa bilden av henne, istället för att gå in på hennes anteckningar.

Annars är persongalleriet bra (även om det genomgående är väldigt tragiska figurer), och språket väl genomarbetat om än aningens pretentiöst.

Bokälskarens reading habits tag!

Kategori: Allt och inget

För ett tag sedan blev jag taggad och utmanad av Bokdetektiven att svara på några frågor om läsvanor. Därefter har jag glömt bort det lite, men eftersom jag tycker att det är roligt med frågor och enkäter av olika slag så är det klart att jag ska svara!

1. Har du en speciell plats hemma där du brukar läsa?

Allra helst ligger jag i sängen och läser, ihopkurad under det varma goa täcket. Soffan går också bra, men sängen är favoriten.

2. Bokmärke eller random pappersbitar?

Tidigare har jag alltid använt mig av gem (i plast, den större modellen), men på senare tid har jag köpt mig ett fint kattbokmärke med magnet i, som jag brukar använda. Papperslappar har ju en tendens att åka ur, med följden att en ändå inte vet hur långt en hade kommit..:/


3. Kan du sluta läsa närsomhelst eller måste du sluta efter ett kapitel eller ett visst antal sidor?

För det allra mesta vill jag sluta i samband med nytt kapitel. Om det av någon anledning inte går så blir det efter första stycket på en ny sida.

4. Äter eller dricker du någonting när du läser?

Om jag sitter/ligger i soffan blir det gärna någon form av kolsyrad dryck, i sängen blir det genast så krångligt så där blir det ingenting.

5. Brukar du lyssna på musik eller ha på TV:n när du läser?

Nej, ytterst sällan. Möjligen kan TV:n få stå på med lågt ljud i bakgrunden.

6. En bok i taget eller flera samtidigt?

Tidigare läste jag alltid bara en bok i taget, men sedan jag började lyssna på ljudböcker via Storytel så har jag alltid en sådan och en "vanlig" bok på gång.

7. Läsa hemma eller överallt?

Precis överallt; det är ju det som är så himla bra med just Storytel; med en bok i öronen går de tråkigaste uppgifter som en dans! :)

 8. Läsa högt eller tyst i huvudet?

Har aldrig läst högt, inte ens när jag var liten (jo, förresten; när jag läste saga för pappa! :)), så jag ser ingen som helst anledning att börja med det nu. Varför skulle förresten vuxna människor läsa högt, utan att läsa för någon annan???

9. Hoppar du fram i boken eller hoppar du över stycken?

Har jag börjat med en bok så läser jag ut den. Hur gärna jag ibland än skulle vilja så kan jag bara inte hoppa över; tänk om det är just där boken vänder och blir superbra?

10. Bryta rygg eller inte?

Jag tycker inte att det hör något om det syns att en bok är läst och älskad; märken och blessyrer ger dem bara sin egen charm, och visar att de är omtyckta! 

11. Skriver du i böcker?

Om jag ska ha med mig boken så skriver jag namn och telefonnummer i; om jag skulle förlägga den (vilket inte alls är omöjligt när vi talar om mig) så vill jag ju ha en chans att få tillbaks den!

12. Vilka taggar du?

Tror att de flesta hunnit göra denna utmaning redan, så jag taggar er som inte har gjort den, och som känner sig manade!


Tävling!

Kategori: Tävling

Det var länge sedan jag var med i (eller vann) någon boktävling nu, så jag håller tummarna för att jag vinner Bloggbohemens tävling; passa på att delta du också!

Godnattsagor för barn som dricker (inbunden)

Klart en vill vinna en så här fin bok!

Låt vargarna komma

Kategori: Roman

Författare: Carol Rifka Brunt.
ISBN: 978-91-85763-51-1.

June Elbus är en ganska omogen 14-åring. Hennes syster Greta, som tidigare var hennes bästa vän, är numera mest elak och spydig, och föräldrarna fattar absolut ingenting. Det är egentligen bara morbror Finn som verkligen förstår June; han är hennes allra bästa vän, och innerst inne är hon nog förälskad i honom, trots att han är hennes morbror och trots att han är homosexuell...

Så dör Finn i AIDS, för June kommer det plötsligt; hon har inte riktigt förstått hur sjuk han egentligen var (eller inte velat förstå...). Den sista tiden jobbade han på ett porträtt av June och Greta, som de får levererat till sig efter hans död. På begravningen dyker det upp en främmande man, en man i 30-årsåldern, som familjen påstår var den som dödade Finn och som inte är välkommen. June lägger sakta ihop ett och ett, och förstår att Toby var Finns pojkvän, men kan han verkligen medvetet ha smittat Finn med AIDS??

Toby är envis, och sakta växer en djup vänskap fram mellan honom och June, och vänskap som framställer det mesta i ny dager och hjälper såväl June som hennes familj att se saker och ting i ett nytt ljus...


Till en början fattar jag inte att June faktiskt är 14 år gammal; hon känns så oerhört barnslig och beter sig mer som om hon vore 9-10 år. I boken får vi följa hennes relation till Finn, känslorna när han dör och slutligen insikten om hur mycket av Toby som lyste igenom i den Finn hon kände, trots att hon aldrig fått träffa Toby. Hon får lära sig mycket om kärlek, vänskap och relationer till andra människor, och slutligen växer hon till en riktigt fin människa, mycket tack vare Toby, som hon så motvilligt lär känna.

Jag ska erkänna att jag till en början valde Låt vargarna komma mycket tack vare det fantastiska omslaget; vem kan motstå det??? När historien också verkade OK så kunde jag bara inte låta bli boken, och efter en lite skakig inledning så kan jag verkligen rekommendera den till alla som är intresserade av relationsromaner av olika slag, kombinerat med YA.

Lägesrapport

Kategori: Lägesrapport

###

Kategori: Allt och ingetIlldåd

Kategori: Debatt

Författare: Thomas Erikson.
ISBN: 9789173518840
Serie: Alex King, del 2.
Uppläsare: Felix Engström.

Sara och hennes bästa väninna Marie är på fest på Lucianatten, men när Sara följer med ett par unga män på efterfest bestämmer sig Marie i sista minuten för att istället åka hem. Det sista hon säger till Sara innan hon åker är "Förlåt mig..." Dessa ord visar sig dock inte ha någonting att göra med att Marie inte följer med, som Sara först trodde, utan om något helt annat...

När Sara och de två männen kommer till lägenheten där efterfesten skulle äga rum visar det sig att ytterligare två män väntar där, och de har något helt annat i tankarna än Sara... Sara blir brutalt våldtagen och misshandlad av de fyra männen, och när hon tar sig till sjukhuset bekräftas svåra skador såväl i underlivet som över hela kroppen. Trots detta frågar den första polismannen hon möter om hon kanske var tillsammans med någon av de fyra männen, och gett dem intrycket av att hon ville "ha lite kul" med hans kompisar också..? Han menar att det inte finns någonting att anmäla, eftersom någon våldtäkt sannolikt inte har ägt rum.

Detta hör brottsofferstödjaren Johanna, som istället tillkallar kriminalinspektör Nina Mander, som tar sig an Saras fall. Genom henne blir även Alex King inblandad, som coach och för att ytterligare stötta Sara medan hon genomgår vad som ibland kallas "den andra våldtäkten"; rättegången och alla de påfrestande förhören, där hennes agerande kommer att bli starkt  ifrågasatt.

Illdåd (mp3-bok)

Just nu känns Illdåd tyvärr nästan kusligt aktuell; sex tonårspojkar som tidigare dömts för en brutal och uppmärksammad gruppvåldtäkt på en 15-årig flicka friades nyligen i hovrätten, då de ansåg att hon inte befunnit sig i hjälplöst tillstånd. Detta trots att hon blivit inlåst i ett mörkt rum med sex främmande pojkar, som turades om att förgripa sig på henne!

Jag skulle önska att denna bok vore överdriven eller osann på något vis, men tyvärr så verkar det vara precis så här förfarandet går till i samband med en våldtäktsrättegång; det är kvinnan som ifrågasätts och granskas under lupp, medan männen ses som någon form av oskyldiga offer som inte kan lägga band på sig om det kommer en snygg kvinna med kort kjol!

Midnattsgränden

Kategori: Fantasy

Författare: Rachel Caine.
ISBN: 978-91-7525-107-3.
Serie: Vampyrerna i Morganville, del 3.

Kaoset i Morganville tycks ha lugnat ner sig något, i alla fall tillfälligt, när Claire får ett erbjudande som sägs kunna skydda såväl henne som vännerna i Glashuset. Efter mycket funderande tycker hon sig inte ha något annat val än att gå med på att binda sig till den mest inflytelserika vampyren i hela Morganville; till själva Grundaren. Frågan är dock varför Grundaren valt att erbjuda just Claire sitt beskydd; vad kan hon själv få ut av deras arrangemang?

Samtidigt är ingenting sig likt mellan de tre vännerna i Glashuset...

Midnattsgränden (pocket)

Handlingen fördjupas och karaktärerna utvecklas i Midnattsgränden, som i mina ögon är den bästa hittills i serien om vampyrerna i Morganville!

Döda flickors dans

Kategori: Fantasy

Författare: Rachel Caine.
ISBN: 978-91-7525-103-5.
Serie: Vampyrerna i Morganville, del 2.

Shanes galna pappa och hans kompanjoner har just lämnat glashuset när två poliser knackar på dörren med ytterligare dåliga nyheter; Eves galna bror har släppts från fängelset, och han är på jakt efter att hämnas på den som såg till att han hamnade där - Eve...

Samtidigt visar det sig att inte heller vampyrerna i Morganville går säkra; en av de äldsta och mest inflytelserika vampyrerna i staden hittas brutalt mördad, och givetvis blir det Shane som får skulden för dådet...

Döda flickors dans (pocket)

Döda flickors dans fortsätter precis där Glashuset slutade; vi kastas rakt in i handlingen, som fortsätter med samma rasande tempo som den första boken i serien.

För dig som gillar YA/fantasy och vampyrer är serien om vampyrerna i Morganville ett absolut måste!

Böcker i gott skick till salu!

Kategori: Bokförsäljning

Håller sedan en tid tillbaka på att rensa och sortera mina bokhyllor, och har hittat en del dubletter och annat som jag inte längre har intresse av att ha kvar. 

Säljer dem därför till ett billigt pris; pocket för 10kr/styck och inbundna för 20kr/styck. Eventuell frakt tillkommer.
Då jag är en bokälskare av rang så är de allihop i gott skick, några är helt olästa!

Alfredsson, Hasse: En något större bok.
Axelsson, Majgull: Is och vatten, vatten och is.
Bushnell, Candace: Sex and the city.
Danielsson, Tage: Tage Danielssons paket.
Depandi, Giuliana: Tänk som han - Lär av killarna och dejta smartare!
Engvall, Caroline: Skamfläck.
Fredriksson, Anna: Lyckostigen samt Sommarhuset.
Green, Jane: Babyfeber, Trollbunden, Min smala lycka, Ärligt talat, I valet och kvalet samt Den andra kvinnan.
Hauptmann, Gaby: Impotent livskamrat sökes.
Higgins-Clark, Mary: Liv för liv.
Hildenbrandt, Johanne: Freja, Sagan om Valhalla.
Keyes, Marian: Å andra sidan, Sushi för nybörjare, Är det någon där?, Vattenmelonen samt Sista chansen.
Koontz, Dean: Trasdockan.
Lindqvist, Herman: Herman Lindqvist i Frankrike samt På landet i Paris.
Marklund, Liza: Gömda.
McKinley, Tamara: Arvet.
Muhsen, Zana: Såld.
Oksanen, Sofi: Utrensning samt När duvorna försvann.
Parrish, PJ: Utan skuld.
Preston, Richard: Het zon.
Robinson, Peter: En bit av mitt hjärta samt En märklig affär.
Rudberg, Denise: O.S.A, Jenny.S., Åse samt Matilde.
Sejerstad, Åsne: Ängeln i Grozny.
Strandberg, Mats & Bergman, Sara: Cirkeln.
Werlin, Marvin & Werlin, Mark: Ansiktet.
von Ziegesar, Cecily: Gossip girl samt Gossip girl - ni vet att ni älskar mig.
Voors, Barbara: Mina döttrars systrar, Sömnlös, Syster min, Älskade du samt Akvarium.
Östergren Claes: Gentlemen samt Gangsters.Ser du något som verkar intressant så skriv en kommentar!

Uppdaterad 131005!

Bländverk

Kategori: Deckare

Författare: Thomas Erikson.
ISBN: 9789173517904
Uppläsare: Jonas Malmsjö.

Beteendevetaren Alex King ska hålla ett stort föredrag för femhundra åhörare, varav många av dem framgångsrika affärsmän. En av dem skjuts till döds mitt under föredraget, och inom en vecka har ytterligare två framgångsrika affärsmän i Stockholm mördats. Polisen tar hjälp av King i sitt utredningsarbete, och det framkommer att alla de mördade affärsmännen blivit utsatta för utpressning innan morden.

Samtidigt ombeds en frilansande journalist att skriva en biografi över en av stadens framgångsrika affärsmän, ett uppdrag som han kommer att ångra mer än en gång under arbetets gång...

Bländverk (mp3-bok)

Bländverk är en sammansatt och intelligent deckare, så sammansatt att jag ibland har lite svårt att hålla ihop de parallella historierna, men Thomas Erikson knyter ihop det hela på ett oväntat och mycket elegant sätt på slutet.

Jag vet inte var psykoser kommer ifrån - Om att insjukna i och leva med en psykossjukdom

Kategori: Biografi

Författare: Pebbles Karlsson Ambrose.
ISBN: 978-91-978517-3-2.
 
När Pebbles Karlsson Ambrose var 22 år gammal blev hennes pappa mördad. Det, i kombination med en individuell skörhet och att hon höll på att separera från sin man bidrog kanske till att hon utvecklade en förlossningspsykos och förföljelsemani i samband med att den andra dotterns föddes.

Jag vet inte var psykoser kommer ifrån (häftad)

Boken är indelad i tre delar; Livet innan jag blev sjuk, Mitt insjuknande och livet efter det, samt Fakta om psykoser och tips till dem som har kontakt med människor som är psykotiska, och det ser jag som en stor fördel; genom att beskriva hur hennes liv såg ut såväl före som efter psykosen samt hur hon resonerade medan hon befann sig i psykosen tror jag att Karlsson underlättar i förståelsen av den som är psykotisk. Jag tror att boken kan vara till stor hjälp framför allt för anhöriga, men även för vårdpersonal alla andra som vill förstå hur det egentligen är att befinna sig i en psykos. Ett extra plus för den avslutande delen med fakta samt tips och hjälp som finns att få för såväl anhöriga som den sjuke.

Språkligt är Jag vet inte var psykoser kommer ifrån något mästerverk, men Karlsson skriver personligt och boken är så viktig att språk och uttryck kommer i andra hand, till och med för en språknörd som undertecknad.

Läs gärna det fina reportaget om psykisk ohälsa på 1177, där Pebbles och hennes dotter Hanna medverkar med varsin krönika!

Stort tack till Ordberoende förlag för det fina recensionsexemplaret!

Koltrastens år - En cancersjuk småbarnspappas kamp

Kategori: Biografi

Författare: Johan Viktorsson.
ISBN: 978-91-978517-9-4.
 
Boken börjar med att Johan Viktorsson åker Vasaloppet. Han har tränat ordentligt och är i bra form, men ändå är det knappt att han lyckas ta sig i mål. Då förstår han att någonting är allvarligt fel i hans kropp, och han går till doktorn, som konstaterar att Johan har cancer i ändtarmen, med metastaser i levern.

Koltrastens år är en bok som handlar om året som kommer; ett år fullt av undersökningar, behandlingar av olika slag och operationer, samtidigt som Johan gör allt han kan för att vara en bra pappa för sina två små söner. Mail till vänner och anhöriga varvas med Johans egen berättelse och upplevelse av allt han råkade ut för.

Koltrastens år : En cancersjuk småbarnspappas kamp (häftad)

Koltrastens år är en öppen och ärlig bok, en bok om allt det jäkliga med att bli svårt sjuk mitt i livet, med två små barn att ta hänsyn till. Det är samtidigt en bok om livsglädje, kärlek och hopp. Jag kan rekommendera Koltrastens år till all sjukvårdspersonal och till alla som har ett intresse av sjukdom och hälsa, liv och död, och hur vi människor kan reagera när vi blir svårt sjuka, och hur en kan prata med barn om sjukdom.

Tack till Ordberoende förlag för det fina recensionsexemplaret!

Ge bort en bok!

Kategori: Ge bort en bok

Kan inte tänka mig bättre tillfälle att passa på att placera ut ett gäng böcker än mitt i flyttpackningen; ju fler böcker som placeras ut, desto mindre att flytta! :)De dödas strand

Kategori: Fantasy

Författare: Carrie Ryan.
ISBN: 978 91 7355 228 8.
Serie: De oheliga, del 2.

Gabry har haft en trygg uppväxt i kuststaden Vista, skyddad av vattnet och den stora barriären från mudona, som fortfarande finns därute. Hon bor tillsammans med sin mamma Mary i fyren, och har ansvaret för att oskadliggöra de mudon som flyter upp vid högvatten. Dessa mudon är dock vattenskadade, uppsvällda och långsamma, och de ser inte det minsta mänskliga ut, så det är inte särskilt svårt att ta hand om dem.

Gabry tycker om den skyddade tillvaron i Vista, och blir livrädd vid blotta tanken på vad som finns utanför barriären. Detta trots att hennes mamma är uppväxt i skogen och har kommit till Vista först senare. Gabry är uppväxt med sin mors berättelser om skogen ("De vassa tändernas skog") och med hennes poesi, men är ändå livrädd vid tanken på att bli tvingad att lämna tryggheten i Vista.

En sen kväll lyckas hennes vänner och Catcher, som hon blivit alltmer intresserad av, ändå övertala Gabry att följa med dem över barriären till det gamla nöjesfältet som står övergivet på andra sidan. Den natten slutar i katastrof; en inbrytare lurar i mörkret och lyckas innan ungdomarna har förstått vad som hänt att bita flera av dem! Catcher uppmanar Gabry att fly, och hon lyckas hinna tillbaks över barriären och in till Vista i tid innan milisen kommer och tillfångatar de ungdomar som inte hunnit bli bitna. Catcher hör till dem som lyckats komma undan, men han har fått ett bett, ett bett som dock var så ytligt att han inte borde förvandlas än på några dagar...

De infångade ungdomarna döms till att bli rekryterare, men utan dessas förmåner och möjligheter; en dom som i praktiken innebär döden för dessa ungdomar. Av olika anledningar slutar det hela med att Gabry tvingas lämna Vista och bege sig mot sin mors hemtrakter i de vassa tändernas skog; en resa som hon verkligen fasar för...

De dödas strand (häftad)

Det var ganska länge sedan jag läste De vassa tändernas skog, så det tog ett litet tag innan jag riktigt kom in i De dödas strand och lyckades pussla ihop historian, alla karaktärer, och så vidare. Sedan var det dock inga problem, och den hade även kunnat läsas helt fristående från första boken. Jag gillar Carrie Ryans serie om de oheliga jättemycket, och ser fram emot att läsa den tredje och avslutande delen, som heter Den mörka staden!

Att läsa 2013 (10)

Kategori: Allt och inget

Amanda Hellbergs böcker om Maja Grå: Styggelsen, Döden på en blek häst, Tistelblomman och Snögloben.

Udda verklighet och Särskild - Nene Ormes
the Mortal instruments av Cassandra Clare: City of bones, City of Ashes, City of glass, City of fallen angels, City of lost souls och City of heavenly fire.

Sagan om is och eld - GRR Martin

Mannen i glasflaskan
- Annelie Gustafsson
Every day
- David Levithan
Gräspojken - Christer Lundberg 
Vi är inte sådana som i slutet får varandra - Katarina Sandberg
Att falla vackert - Belle Eve Nilsson
Jag vet inte vart psykoser kommer ifrån- Pebbles Karlsson Ambrose
Det svåra fallet K - Lennart Ökvist
Som Zlatan fast bättre - Niclas Christoffer.
Dagar utan hunger - Delphine de Vigan.
Livet efter dig - Jojo Mojes.
Schamanens sång - Martin Lehman
Hon var ingen Florence Nightingale - Åsa Moberg 
En blomma i Afrikas öken - Waris Dirie
Jag är den som skall komma - Johanna Nilsson
I kroppen min - Kristian Gidlund

Soft apocalypse
- Will MacIntosh
Två soldater - Roslund&Hellström Malin Persson Giolito
Mörka platser  - Jillian Flynn

Morantologi - Caitlin Moran

Läsrapport September 2013

Kategori: Läsrapport

(80.) Evig eld - Jonas Moström
(81.) Tisdagarna med Morrie - Mitch Albom
(82.) Shamanens sång - Jan Lidbeck
(83.) Kvinnors själsliv - Carl Dymling
(84.) Stryparen - Jonas Moström
(85.) Storsjöodjuret - Jonas Moström
(86.) Bländverk
(87.) Dyrbar kärlek - Ramona Fransson
(88.) När jag ser dig - Yamilé Andreasson
(89). Glashuset - Rachel Caine.
(90.) Iskall hämnd - Ramona Fransson.
(91.) Vem är rädd för Saga Torstensson? - Saga Torstensson.
(92.) Jag är den som skall komma - Johanna Nilsson.
(93.) Leva, älska, le - Min resa genom sorgen - Monika Nyström


Statistik:

Omläsningar:
Böcker på engelska: 
Hyllvärmare:
Tegelstenar (>500 sidor): 

Biografier:   1
Självhjälpsböcker:
Dokumentärt: 2
Faktaböcker:  1

Deckare:   5
Spänningsromaner:   
Thriller: 
Skräck:  2
Fantasy:  1
Young adult/Unga vuxna:  1
Romaner:  1
Chicklit:

På läsplattan:  3
Ljudböcker:   5
Totalt:  14