Bokälskaren

Du ser mig oftast djupt försjunken i en bok...

Lägesrapport

Kategori: Lägesrapport
Resultat bokmässan 2013

Kategori: Aktuellt

Jag var inte där särskilt länge, men hade en supertrevlig dag, och resultatet blev gott; nu är läshösten definitivt säkrad!

Jag kunde inte hålla mig, utan köpte med mig några böcker hem!

Tack till förlagen, för dessa fina presenter på bokbloggarminglet!

Inköpshögen blev i slutändan mindre än gåvohögen; det måste väl vara ett godkänt resultat?

Lite annat smått och gott fick också följa med hem... Gillar särskilt zombie-Strindberg, som tydligen ingår i en hel kollektion från Apart förlag!

En liten hög med visitkort från ett gäng bokbloggarkompisar blev det också! :)


Bokmässan!

Kategori: Aktuellt

Dagen har spenderats på Bokmässan i Göteborg; årets stora höjdpunkt för alla oss bokälskare! Egentligen skulle jag ha åkt med Malka, som tyvärr dock inte kunde följa med i år.

Jag tog det ganska lugnt imorse, och kom ner till mässan lagom till det fina bokbloggarminglet, som arrangerades av årets bokmässeambassadörer. Det var en trevlig tillställning; det är ju alltid roligt att få ett ansikte på dem vars bloggar en följer!
Från minglet skyndade jag för att träffa Frida Arwen Rosesund; jag skulle få två signerade exemplar av hennes bok Att de i tid må väckas (ett till mig och ett till Malka), men efter att ha velat runt på mötesplatsen i en halvtimme utan att ha sett Rosesund gav jag upp. En stund senare fick jag syn på henne i SF bokhandelns monter, men då hon stod och pratade med någon så väntade jag en bit bort, och vips så hade jag blinkat, och så var hon borta igen..:/ 
Förhoppningsvis kan vi lösa boklämningen på något annat sätt.

Mycket folk på mässan...

Kändisspotting: Torsten Wahlund (visste ni att han spelade Peter i Vi på Saltkråkan?) och Carin Gerhardsen.

Intervju med Kristina Ohlsson.Bokcirkelprat med Petter Askergren och Jenny Jägerfeld. Askergrens debutbok 16 rader fick följa med mig hem, tyvärr utan signatur (såg honom inte efter att jag köpt boken)...

Besökte tigern Acke i Akademibokhandelns monter, och hoppas på vinst i deras tävling!

Spanade in Jan-Erik Ullström i Idus förlags monter; han såg upptagen och proffsig ut i deras "slaktarförkläde"..;)

Fick med mig en del att bära på, på resan hem; nu är läshösten säkrad!

Ny bokambassadör utsedd!

Kategori: Aktuellt

Visitkort

Kategori: Aktuellt

Lite sent har jag förstått att alla riktiga bokbloggare har med sig visitkort till bokmässan, och knyter ovärderliga bokbloggarkontakter. Detta ledde till en liten pysselstund här hemma; det gör väl inget om en inte lika professionell bokbloggare har hemmagjorda visitkort..?Leva, älska, le - Min resa genom sorgen

Kategori: Biografi

Författare: Monika Nyström.
ISBN: 978-91-978517-8-7.
 
Leva, älska, le inleds med det SMS som Monika Nyström skickade till alla vänner, kollegor, grannar och familjemedlemmar som hon hade nummer till, när hennes man Tomi hade gått bort, i hennes armar, i gryningen på deras sjunde bröllopsdag.

Resten av boken är skriven i dagboksform, och börjar nästan ett år senare. Nyström skriver om sin saknad och känslorna i vardagen, men framför allt om hur hon gör för att gå vidare i sitt liv, och för att hjälpa barnen att leva vidare trots att deras älskade pappa inte längre är i livet.
Leva, älska, le : min resa genom sorgen (häftad)

Monika och Tomi var båda pedagoger, och det gjorde att de båda, tillsammans, hade verktygen att hjälpa sina barn och sig själva genom den absolut svåraste tiden i livet. Detta är verktyg som långt ifrån alla har tillgång till, men här kan även andra få en "handbok" med tips om hur man kan hjälpa barn genom svåra tider och sorg. Mot slutet tar hon även med barnens egna synpunkter på hur föräldrarna hanterat Tomis sjukdom och bortgång, och det är fantastiskt värdefullt.

Jag tycker emellanåt att boken är en aning distanserad, som att Nyström har satt sig lite utanför berättelsen och istället fokuserar just på pedagogiken. Jag hade föredragit att hon använt mer namn och lite mindre "min man" eller "våra barn"; det hade gjort berättelsen mer personlig och ännu mer gripande.

Nedräkning...

Kategori: Aktuellt

Nu närmar sig bokmässan med stormsteg. Jag skulle egentligen ha åkt dit med bästa Malka, men av olika tråkiga anledningar så kan hon inte följa med. Jag har dock bestämt mig för att åka dit ändå, och försöka njuta för oss båda samt försöka få med mig lite roliga och nördiga presenter hem till Malka...

Iskall hämnd

Kategori: Deckare

Författare: Ramona Fransson.
ISBN: 9789186465339
Serie: Greger Thulin, del 2.
Uppläsare: Reine Brynolfsson.

Två riksdagsledamöter hittas på en kort tid brutalt mördade. Har morden något samband med deras politiska engagemang, eller är det något annat som ligger bakom?

Iskall hämnd (mp3-bok)

Iskall hämnd är den andra boken i Ramona Franssons serie om Greger Thulin, men jag har fortfarande inte riktigt fått varken något ordentligt grepp eller någon känsla för vare sig Greger själv eller någon av hans kollegor; de lämnar mig helt oberörd, och jag hinner knappt lyssna färdigt på boken innan jag har glömt vad den egentligen handlade om. Den är väl inte direkt dålig, men den lämnar inget bestående intryck. I Sverige har vi så många duktiga deckarförfattare, men Fransson försvinner tyvärr i mängden.

Jag är den som skall komma

Kategori: Dokumentärt

Författare: Johanna Nilsson.
ISBN: 9789137139906

Bernice lever med sin man och deras två pojkar samt ett tredje barn på väg, men när Bernice plötsligt får missfall vänds hela deras tillvaro upp och ned, på många sätt. Inte nog med att den nya lilla familjemedlemmen aldrig får bli en riktig del av familjen; Bernice drabbas också av en svår psykos, tror att hon är Jesus syster och sänd för att frälsa världen ifrån ondo, blir mot sin vilja inlagd på sjukhus och tvångsvårdad.

Jag är den som skall komma (e-bok)

Jag är den som skall komma är en annorlunda bok, på flera sätt; dels givetvis genom att det inte är en vanlig kärleksroman, utan att den handlar om psykoser och vanföreställningar, och dessutom är skriven ur den sjukes perspektiv. Detta gör den intressant och läsvärd, men samtidigt väldigt tung att läsa.

Skildringen av skötaren Sami gör mig extra ont; undrar just hur många vårdpersonal som dras med i sina patienters galenskaper och/eller utnyttjar sitt övertag gentemot den sjuke..?

Jag rekommenderar Jag är den som skall komma till alla som är intresserade av psykiatri och hur det mänskliga psyket kan reagera på svår påfrestning!

Tack till Bokförlaget Forum för recensionsexemplaret!

Vem är rädd för Saga Torstensson?

Kategori: På läsplattan

Författare: Saga Torstensson.
ISBN: 9789187015199.

Vem är rädd för Saga Torstensson? är en samling noveller skrivna av den uppmärksammade författaren Saga Torstensson, som i sin tur är en påhittad karaktär. Hur hon kom till och skapade sitt eget liv får vi veta i bokens epilog, som i mitt tycke är en av de läskigaste berättelserna i boken...

"Saga Torstensson är en pseudonym. Inte ens förlaget vet vem hon är. Men hon finns där, hon gäckar ens läslust, hon skrämmer. Och hon dyker upp där du minst anar det. Kanske skriver hon om dig?"

Vem är rädd för Saga Torstensson? (e-bok)

På frågan vem som är rädd för Saga Torstensson så svarar jag utan tvekan: Jag!
Jag är livrädd för Saga Torstensson; hennes noveller väcker den där krypande rädslan hos mig, och är rent ut sagt skitläskiga! Jag vill dock läsa mer noveller om Saga, och mindre med andra huvudpersoner!

Hjärtligt tack till Mörkersdottir förlag för den fina födelsedagspresenten!

Bokpaket!

Kategori: Aktuellt

Idag väntade dessa fina böcker från Ordberoende förlag i brevlådan; härligt! :)Glashuset

Kategori: Fantasy

Författare: Rachel Caine.
ISBN: 978-91-7525-099-1.
Serie: Vampyrerna i Morganville, bok 1.

Claire Danvers är en ovanligt begåvad 16-åring; så begåvad att hon redan har gått ut high school med högsta betyg, och kunnat välja och vraka bland college att börja på. Själv hade hon helst velat börja på Berkley eller MIT; något av landets allra bästa college. Tyvärr går hennes föräldrar inte med på att låta henne flytta alltför långt hemifrån; hon är ju trots allt bara 16 år...

Så kommer det sig att Claire hamnar i Morganville, på ett ganska sunkigt litet B-college, i ett elevhem för flickor, där de andra inte bara mobbar henne utan misshandlar henne grovt. Efter en dags ovanligt grov misshandel börjar Claire frukta för sitt liv, och inser att hon inte kan återvända till sitt elevhem. När hon går igenom tidningsannonserna om rum för uthyrning hittar hon en annons om tre ungdomar som söker en fjärde för att dela på kostnaderna i det så kallade "Glashuset", där de bor. Till en början är Michael, Shane och Eve mycket tveksamma till att ta in Claire, återigen på grund av hennes ålder, men de låter henne i alla fall stanna kvar tills vidare...

Kompisarna i Glashuset berättar för Claire om Morganville, som visar sig inte vara den helt vanliga (men ovanligt tråkiga) småstad som Claire tills nu har trott att den var.

Glashuset (pocket)

Jag gillade Glashuset skarpt, och slukade den på en dag!
Jag kan varmt rekommendera den till alla som gillar fantasy/YA/Urban fantasy, och på bokmässan hoppas jag få tag på de efterföljande delarna till lagom förmånliga mässpriser..;)

Ge bort en bok (7-10)!

Kategori: Ge bort en bok

Ikväll har jag placerat ut de fyra böckerna jag förberedde tidigare i dag, på olika platser runt om i staden där jag bor..:)
Är Ralphs party måhända en grillfest..?
Denna bok, som jag placerade i en kundvagn, var borta när jag kom ut från affären!
Får se om det blir någon feedback från upphittarna; det vore ju roligt!


Vila i frid

Kategori: Aktuellt

Igår gick en stor poet och en oerhört stark människa ur tiden. Kristian Gidlund blev bara 29 år gammal, innan han förlorade sin långa kamp mot cancern.

Kristian blev känd för svenska folket genom indiepopgruppen Sugarplum fairy, samt bloggen och sedermera boken I kroppen min, där han öppet och ärligt skriver om sin sjukdom; om kampen och accepterandet, och om längtan efter barn, en längtan som aldrig kom att infrias...

Ytterligare en bok av Kristian Gidlund kommer att publiceras postumt, enligt hans önskemål."Så föll ett långsamt regn genom trädgården.

Och jag gick ut för att stilla en oövervinnerlig törst."                                                  
                                                     
                                                 -Kristian Gidlund
 
                    

Dyrbar kärlek

Kategori: Deckare

Författare: Ramona Fransson.
ISBN: 9789186465230
Serie: Greger Thulin, del 1.
Uppläsare: Reine Brynolfsson.

Familjerna Gullberg och Svalborg bor grannar sedan många år, och har kommit att bli goda vänner. När Kennet Svalborg plötsligt lämnar Viola står Daniel och Miriam Gullberg självklart på Violas sida, och stöttar henne och de två gemensamma pojkarna i stort och smått i vardagen. Kennet förnekar att han skulle ha träffat någon ny kvinna, men det visar sig ganska snart att så visst är fallet. Vad Kennet inte vet är att 35-åriga Monika, 20 år yngre än han själv och barnlös, i själva verket är en lyxprostituerad lycksökerska...

En tid efter skilsmässan har Viola planerat att ge sig ut på en kryssning med några väninnor, i samband med att Kennet ska ha pojkarna en helg. Tyvärr har Kennet helt glömt bort att det är hans helg med pojkarna, och han har istället planerat en romantisk weekend med Monika... Viola blir helt ifrån sig, och lyckas övertala grannarna Gullbergs dotter Elina att sitta barnvakt, mot en generös ersättning.
Vad Viola aldrig hade kunnat ana var att den konst Kennet ärvt var värd flera miljoner, och att det just denna helg skulle bli inbrott i villan. Tjuvarna var på jakt efter konsten, de var förberedda på att pojkarna skulle vara hemma så de sövdes ner med kloroform. Däremot hade de inte räknat med att Elina skulle ligga och sova i soffan, så hon blev nedslagen och kidnappad i samband med inbrottet...

Dyrbar kärlek (mp3-bok)

Jag gillar inte att halva boken ägnas åt Kennets och Violas skilsmässa samt Kennets förhållande med den förföriska Monika; hade jag velat läsa en kärleksroman så hade jag valt en sådan istället för en deckare! Själva deckarhistorien är bra, men då så mycket utrymme ägnats åt kärleksförhållandena så blir utrymmet begränsat för själva deckarhistorien, och det tycker jag är synd.

På det stora hela så är Dyrbar kärlek en helt OK debutroman, men jag hoppas att de kommande böckerna ska vara bättre!

Bokpaket

Kategori: Aktuellt

Idag låg två bokpaket i min brevlåda; det var dessa fina böcker, som nu väntar på recension!Ge bort en bok!

Kategori: Ge bort en bok

Fyra böcker förberedda och färdiga att placeras ut!
Mortal instruments - City of bones

Kategori: Fantasy

Förra veckan var jag och Malka på bio och såg Mortal instruments - city of bones. Jag har helt lyckats missa denna fantasyserie som hittills består av fem böcker, varav tre översatts till svenska. Ytterligare en bok är planerad i serien, som är skriven av Cassandra Clare.Jag gillade filmen jättemycket, så böckerna hamnar definitivt på min att läsa-lista!

När jag ser dig

Kategori: Roman

Författare: Yamilé Andreasson.
ISBN:  9789187001666

Isabella går hemifrån en kväll i december för att handla de sista julklapparna, i Varbergs köpcenter. Hon har inte kommit särskilt långt med sin shoppingrunda förrän en bomb exploderar, och lägger hela köpcentret i ruiner. Isabella hamnar längst ner under rasmassorna, i sällskap av en vil främmande man. För att överleva pratar de med varandra, och delar sina innersta känslor och hemligheter med varandra. Att vara så nära döden, och inte veta om de ska överleva eller ej får dem båda att omvärdera sina liv och de prioriteringar de har gjort.

Både Isabella och den främmande mannen, som heter Anders och kommer att bli hennes allra bästa vän, överlever olyckan och får en ny chans i livet, men kommer de att följa de insikter de fick om livet när de låg under rasmassorna..?

När jag ser dig (häftad)

När jag ser dig är en spännande, intressant och lättläst bok; en fantastisk debut av Yamilé Andreasson! Trots att jag brukar ha väldigt svårt för kärleksromaner så kan jag inte lägga ifrån mig denna, tack vare den ovanliga vinklingen med bomben och raset. Mot slutet blir jag dock aningens förbannad på Isabella, för att hon är så mesig och velig, och aldrig vågar ta chansen att för första gången bli riktigt lycklig!

Tack till Idus förlag för den fina vinsten som jag fick i Jan-Erik Ullströms tävling!

Storsjöodjuret

Kategori: Deckare

Författare: Jonas Moström.
ISBN: 9789174831351
Serie: Axberg och Jensen, del 8.
Uppläsare: Torsten Wahlund.

Ett gäng ungdomar som firar midsommar får syn på det beryktade storsjöodjuret, vilket åter sätter igång alla historier om odjuret och får affärerna att blomstra. Det byggs och öppnas till och med ett odjurscenter i Östersund, för att rida på vågorna av den återvunna odjurshysterin. En av de mest aktiva i byggandet av odjurscentret är en tysk vid namn Max Müller, och det får en organisation vid namn Jämtlands drabanter att rasa. Deras motto är Jämtland åt jämtarna, och de gillar inte alls den utländska uppmärksamhet som odjurscentret får.

Johan Axberg har precis påbörjat sin förldraledighet, när han får ett telefonsamtal om att hans farmor Rosine blivit brutalt nedslagen i sitt hem. Poliserna går efter teorin om att det är en av rånarligorna från öststaterna som varit framme, men Axberg tycker inte riktigt att det stämmer, och varför är farmor så underlig när det gäller överfallet..?

Erik Jensen får in en kvinna till sjukhuset, som ramlat i vattnet efter en kväll på casinot i Sundsvall. Vid närmare undersökning upptäcks skador som tyder på att hon blivit slagen, och när Jensen får ett anonymt SMS om att kvinnan blivit nedslagen och iknuffad i vattnet så ringer Jensen upp Axberg, som med tanke på sin föräldraledighet överlämnar fallet åt sina kollegor.

Storsjöodjuret (mp3-bok)

Storsjöodjuret är helt klart den bästa av Jonas Mobergs böcker i serien om Johan Axberg och Erik Jensen; borta är de alltför många misstänkta med bristande alibi som figurerat i hans senaste böcker; här är berättelsen klar och tydlig, och Moberg får ihop det på ett snyggt sätt i slutet!

Efter att ha plöjt igenom hela serien så tycker jag att det är dags att säga någonting om Torsten Wahlund som uppläsare. Jag tycker att han på det stora hela är en bra uppläsare; han har den där trevliga, lite knarriga herrösten som jag tycker om. Han har dock uppenbara problem med uttalet, framför allt när det gäller de medicinska termerna, och ibland blir det rent skrattretande. Detta är någonting som en så pass anlitad och professionell uppläsare definitivt borde kolla upp innan han lämnar in en bok som "färdiginläst"!
Dessutom har Wahlund en vana att regelbundet göra omotiverade konstpauser, mitt i meningen, vilket gör uppläsningen lite hackig emellanåt. Det är inget som irriterar mig lika mycket som uttalet, men jag har sett att även andra stör sig lite på det.

Bländverk

Kategori: Antologi

Bländverk är en skräckantologi, som sammanställts och publicerats av Swedishzombie, och innehåller tretton nyskrivna noveller av lika många svenska författare. De spänner över allt från socialrealism till fantasy. Den gemensamma nämnaren är lockropen från overkligheten. Eller är det verkligheten? Boken innehåller även två bonusnoveller som tidigare publicerats på Swedish Zombie.    

Det börjar lite trevande, med korta, lite halvläskiga berättelser, för att sedan stegras och bli allt läskigare.
Några som förtjänar att nämnas är Sofie Trinh Johansson; läskiga ungar är alltid jäkligt läskiga, och Sofie lyfter det snäppet högre. Jason Meredith beskriver hur det skulle kunna gå till på ett underbemannat äldreboende och Malin Rydén beskriver vad som hände efter jordbävningen på Haiti 2010...

Bonusnovellerna av Susanne Samulesson och Malin Rydén är också superläskiga, och förtjänar definitivt ett extra omnämnande!

Cover for 'Bländverk'

Bländverk finns att ladda ner gratis (!) på Smashwords.
Om du gillar skräck så rekommenderar jag verkligen att du tar del av Bländverk; antologin som visar att vi i Sverige har ett helt gäng duktiga skräckförfattare!

BAMF Girls club, del 10

Kategori: TV och film

 
 

Stryparen

Kategori: Deckare

Författare: Jonas Moström.
ISBN: 9789174830729
Serie: Axlander & Jensen, del 7.
Uppläsare: Torsten Wahlund.

Natten mot Lucia drar ett snöoväder in över Sundsvall, och hela staden blir mer eller mindre igensnöad. På sjukhuset hittas såväl personal som patienter mördade; strypta och med ett lodrätt snitt i pannan. Som extra grädde på moset börjar en influensa att härja på kirurgavdelningen, men sprids snart över hela det igensnöade sjukhuset...

Johan Axberg har av en slump båda sina "flickvänner" på sjukhuset, närmare bestämt på barnavdelningen, där de befinner sig vägg i vägg, med sjuka barn, och Erik Jensen hade jour natten då sjukhuset snöade igen. Nu tar sig ingen varken till eller från sjukhuset, ej heller mördaren, så Axberg och hans kollegor arbetar frenetiskt med att hitta och tillfångata denne, innan de själva drabbas av influensan...

Stryparen (mp3-bok)

Stryparen är en helt OK deckare, men jag tycker att Jonas Moström fortsätter att trassla in sig alltmer i parallella motiv och möjliga gärningsmän; det känns orimligt och otroligt att just dessa personer har så många skumma beröringspunkter, och att så många olika personer vill se just dem döda! Moström har också svårt att riktigt knyta ihop handlingen i slutet, och det finns alltför många lösa ändar kvar. Detta tycker jag är något som blivit alltmer tydligt för varje bok; kanske har Moström lite för höga ambitioner, och lyckas inte riktigt leva upp till dem? Bättre att hålla det enkelt än att trassla till det alltför mycket...

Shamanens sång

Kategori: Dokumentärt

Författare: Jan Lidbeck.
ISBN: 978-91-633-8674-9.

Shamanens sång handlar om en ambitiös ung kvinna som råkar ut för en trafikolycka och får en whiplashskada. Då förändras hela hennes liv, som därefter kommer att präglas av smärta, domningar och illamående. Inte nog med det; hon blir misstrodd och hånad av de läkare hon besöker för att få hjälp, och av sin handläggare på Försäkringskassan. Hon får rådet att sluta känna efter, och komma igång att jobba igen, för att ta sig ur sin "sjukroll"; hur lätt är det att skärpa sig, och gå tillbaks till arbetet som sjuksköterska på en intensivvårdsavdelning när en plågas av svåra smärtor, och dessutom har känselbortfall samt är fumlig och tappar saker?

Samtidigt är Shamanens sång en bok om flykt från det som är svårt, om relationer och om hämnd. Sist men inte minst så är boken en skarp kritik mot det sjukvårds- och försäkringssystem vi har i Sverige idag, där alltför många sjuka blir misstrodda och hånade.

Shamanens sång (häftad)

Jag har själv träffat på alltför många otrevliga och oempatiska läkare inom sjukvården, men på det stora hela så har jag nog ändå haft en enorm tur. I Facebookgrupper och bloggar vittnar medlemmarna om att boken tyvärr inte alls är någon överdrift, även om den är satiriskt vinklad. Alltför många råkar dagligen ut för exakt det som Johanna i boken råkar ut för, och det av dem som officiellt är där för att hjälpa! Det blir nästan som en dubbel förödmjukelse; en tror att en ska få hjälp och blir istället bara hånad och tillintetgjord..:/

Hjärtligt tack till författaren Jan Lidbeck, och Arconia förlag, för den fina boken!

Evig eld

Kategori: Deckare

Författare: Jonas Moström.
ISBN: 9789174830033
Serie: Axberg och Jensen, del 6.
Uppläsare: Torsten Wahlund.

En pyroman härjar i Sundsvall; det har brunnit såväl på Mittuniversitetet som flera olika ställen på sjukhuset. Bränderna hamnar dock lite i skymundan när en kirurgöverläkare blir skjuten utanför akutmottagningen, på väg hem från jobbet. Erik Jensen är vittne till mordet, och hamnar därför mitt uppe i ännu en mordutredning som hans bäste vän Johan Axberg kommer att ansvara för. Det visar sig att den mördade är delägare i ett företag som säljer läkemedel som passerat bäst före-datum till fattiga länder, främst i Afrika; kan motivet finnas där? Eller är det någon av de otaliga älskarinnorna, eller kanske frugan som har tröttnat på att alltid komma i sista rummet..?

Jensen och hans hustru Sara börjar hitta tillbaks till varandra igen, efter Saras otrohetsaffär som ledde fram till att döttrarna blev kidnappade. Axberg däremot, fortsätter att föra både Lotta och Carolina bakom ljuset och träffa dem båda. Carolina påstår dessutom att Axberg faktiskt är far till hennes son; kan det verkligen stämma, och om det gör det - vad ska han då ta sig till???

Evig Eld (mp3-bok)

Jonas Moström har hittat sin ton och sitt tempo. Precis som i Mirakelmannen har jag dock invändningar mot att Axberg trasslar till sitt privatliv så oerhört; det är inte särskilt sjysst att föra Lotta bakom ljuset på det sätt som han gör (Carolina känner ju i alla fall till att han har ett förhållande med Lotta), samtidigt som han förstås befinner sig i en svår situation; lite ärlighet skulle dock inte skada!

Jag tycker även att det känns onödigt med både bränderna och morden, särskilt med kopplingen bakåt i tiden; jag tror att boken hade tjänat på att fokusera på det ena. Upplösningen på det hela känns dessutom som något av en nödlösning, som vi hade sluppit om Moström fokuserat på antingen bränderna eller morden.

Kvinnors själsliv

Kategori: Fakta

Författare: Carl Dymling.
Utgivningsår: 1923.

Kvinnors själsliv var en av de böcker jag hittade, och bara inte kunde låta bli att köpa när jag och Malka var på besök på antikvariatet i Floby.

I förordet skriver författaren följande:
"Boken riktar sig till både män och kvinnor. Den vill för män inskärpa vikten av att de lära sig att se upp till kvinnor - med högaktning och vördnad. Den vill hos kvinnor ingjuta ambitionen att lära känna sig själva, så att de ej gestalta sitt yttre liv i konflikt med sin själs verkliga inre storhet: moderligheten."

När den kom ut var nog Kvinnors själsliv både framåtskridande och en aning kontroversiell; Carl Dymling redogör för hur kvinnosynen tidigare sett ut, inom olika områden, och vad han själv anser om dessa åsikter, och det är inte alltid han håller med sina föregångare; ibland sågar han dem ganska rejält... På det stora hela får jag dock känslan av att Dymling gärna vill ge intryck av att vara en framåtsträvande och jämnställd man, men han når inte riktigt ända fram, om jag säger så...

Bland annat konstaterar Dymling att kvinnor har mycket närmare till sitt känsloliv än vad män har; så pass att vårt tänkande faktiskt "skrumpnar ihop", på grund av att känslorna tar så mycket plats. Denna närhet till känslolivet gör oss också mer benägna att drabbas av hysteri, nervositet och personlighetsklyvningar av olika slag, samt att vi har en ökad fallenhet för spådomar och tankeöverföring. På grund av att vi kvinnor har så nära kontakt med vårt känsloliv så har vi även ett nedsatt sinne för humor, särskilt ironi, eftersom vi tenderar att ta alla skämt personligt; män måste därför vara mycket försiktiga när de skämtar med kvinnor.

Tidigare har det ansetts att kvinnor inte alls skulle ha något minne, men Dymling konstaterar att detta bara är ett uttryck för kvinnohat; "i verkligheten har forskningen på detta område lagt tydligt i dagen, att kvinnor ha gott minne, när det gäller sådant, som ligger innanför deras intressesfär. För allt annat ha de dåligt minne. // Å andra sidan är det även värdefullt att kunna glömma. Och kvinnor äga i det hänseendet en utomordentligt god förmåga. Se de en solstråle, tappa de hela sammanhangskedjan och bada sig i dess sken, glömska av allt."
- Jag vet inte riktigt hur positivt en ska tolka det..?

Dymling behandlar även kvinnligt och manligt sätt att tänka, kvinnologiken, samt huruvida vi går mot ett alltmer androgynt samhälle, bland mycket annat.

Kvinnors själsliv är en ganska tunn bok, men med ett digert innehåll; somligt överraskar mig positivt och annat känns mindre positivt, men framför allt tycker jag att boken är ett tidsdokument över hur kvinnosynen såg ut på 1920-talet, och till viss del hur den hade förändrats fram till dess. Dymling använder sig frikostigt av referenser, och visar på hur kvinnan beskrivits av tidigare filosofer och författare, och jämför det med aktuell forskning samt sina egna åsikter i frågan, vilket gör det till ett rikt dokument, om än i blygsam förpackning.

Ge bort en bok (6)!

Kategori: Ge bort en bok

Ikväll placerade jag ut Mari Jungstedts I denna stilla natt, vid en skulptur utanför högskolebiblioteket!
 

 

Bokpaket

Kategori: Aktuellt

Idag låg inte mindre än två bokpaket i brevlådan! Ett från den pocketcirkel jag är med i, och ett från författaren Jan Lidbeck!

Tisdagarna med Morrie

Kategori: Dokumentärt

Författare: Mitch Albom.
ISBN: 91-7643-666-7.

När Mitch Album gick på college hade han en professor som gjorde ett ovanligt starkt intryck, och på examensdagen lovar han att fortsätta hålla kontakten med Morrie, som professorn hette. Trots detta dröjer det 20 år innan han hör av sig till sin gamla professor och vän igen, och det först efter att han på TV fått se en intervju med denne, en intervju där han får veta att Morrie har drabbats av ALS, en progressiv neurologisk sjukdom som steg för steg sakta förlamar kroppen.

Trots att det gått så många år så välkomnar Morrie honom som en gammal god vän, och de börjar träffas regelbundet igen; varje tisdag besöker Mitch Morrie i hans hem; "de är ju tisdagsmänniskor", även under collegetiden träffades de av olika anledningar alltid på tisdagar, och det finns ju ingen anledning att ändra på ett vinnande koncept.

På vägen mot döden har Morrie kommit att se livet tydligare, och delar med sig av sin livsvisdom till sin gamle student och vän. De ser det som sin sista gemensamma kurs, och examinationen mynnade ut i denna fantastiska lilla bok!

Tisdagarna med Morrie (pocket)

Tisdagarna med Morrie är en underbar liten bok, i samma anda som Den sista föreläsningen. De bygger båda på temat "livsvisdom som blir tydlig när döden närmar sig, och presenterar inte precis några nyheter eller överraskningar, men vi är många som behöver leva vårt liv lite innerligare, och böcker som denna kan givetvis ge oss en tankeställare!

Bokpaket

Kategori: Tävling

Idag låg detta fina bokpaket från Idus förlag i min brevlåda!
Då det inte fanns något brev eller förklaring bifogat (Inte ens någon avsändare, den listade jag ut själv) så fick jag fundera ett tag innan jag kom på att det ju var min fina vinst i Jan-Erik Ullströms tävling; istället för att dö litteraturdöden vann jag tre fina och spännande böcker.

Recensioner kommer framöver!
 

Mirakelmannen

Kategori: Deckare

Författare: Jonas Moström.
ISBN: 9789186231255
Serie: Axberg och Jensen, del 5.
Uppläsare: Torsten Wahlund.

Symfonikliniken är ett hälsocenter som ger alternativ vård till obotligt sjuka patienter som den konventionella vården inte längre kan hjälpa. Klinikens grundare är den så kallade "mirakelmannen", Chris Wirén, som sägs kunna bota vem som helst, från vad som helst; därav hans smeknamn. Efter en fest på kliniken försvinner Wiren spårlöst, till synes drunknad efter att ha gett sig ut på en fisketur mitt i natten, efter festen.

Johan Axberg är avstängd från jobbet medan utredningen pågår angående Axbergs misshandel av Lottas före detta man. Första dagen på den påtvingade ledigheten blir han kontaktad av sin gamla barndomskamrat Mattias Molin, som säger sig ha något att berätta om Wiréns dödsfall, som Molin menar inte var någon olycka...
Efter mycket tvekan går Axberg med på att träffas, och beger sig mot hembygden, där han konfronteras med såväl sin egen som barndomskamraternas uppväxt med tillhörande familjehemligheter...

Mirakelmannen (mp3-bok)

Jag är inte särskilt förtjust i Mirakelmannen; förutom Dödens pendel så är det faktiskt den av Jonas Moströms böcker som jag tycker minst om. Jag tycker att det blir lite väl långsökt med all privatspaning, och det känns som att båda huvudpersonerna (som jag annars tycker verkar så sympatiska) är på väg att balla ur helt; Axlander som har två kvinnor på gång samtidigt, och Jensen som är allmänt elak mot sin Sara. Nej, jag hoppas att båda huvudpersonerna skärper till sig i kommande böcker, och att detta bara var en allmänt destruktiv och ledsam parentes!

Att läsa 2013 (9)

Kategori:

Amanda Hellbergs böcker om Maja Grå:
Styggelsen
, Döden på en blek häst, Tistelblomman och Snögloben.

Udda verklighet och Särskild - Nene Ormes
Sagan om is och eld - GRR Martin

Mannen i glasflaskan - Annelie Gustafsson
Every day
- David Levithan
Gräspojken - Christer Lundberg 
Vi är inte sådana som i slutet får varandra - Katarina Sandberg

Att falla vackert - Belle Eve Nilsson
Jag vet inte vart psykoser kommer ifrån- Pebbles Karlsson Ambrose
Det svåra fallet K - Lennart Ökvist
Som Zlatan fast bättre - Niclas Christoffer.
Dagar utan hunger - Delphine de Vigan.
Livet efter dig - Jojo Mojes.
Schamanens sång - Martin Lehman
Hon var ingen Florence Nightingale - Åsa Moberg 
En blomma i Afrikas öken - Waris Dirie
Jag är den som skall komma - Johanna Nilsson
I kroppen min - Kristian Gidlund

Soft apocalypse
- Will MacIntosh
Två soldater - Roslund&Hellström
Malin Persson Giolito

Mörka platser  - Jillian Flynn

Läsrapport Augusti 2013

Kategori: Läsrapport

(66.) Grannflickan - Ann Olerot.
(67.) Dödens pendel - Jonas Moström.
(68.) Whildeanska hösten - En antologi, 63 röster.
(69.) En blomma i Afrikas öken - Waris Dirie.
(70.) Den frusna trädgården - Kristin Hannah.
(71.) Lyckostigen - Anna Fredriksson.
(72.) Svart cirkel - Jonas Moström.
(73.) Matthandlare Olssons död - Karin Wahlberg.
(74.) Alice i zombielandet - Gena Showalter.
(75.) Hjärtats mörker - Jonas Moström.
(76.) Erebos - Ursula Poznanski.
(77.) Rymd utan stjärnor - Jonas Moström.
(78.) Glasklart - Karin Wahlberg.
(79.) Särskild - Nene Ormes.


Statistik:

Omläsningar:
Böcker på engelska: 
Hyllvärmare:
Tegelstenar (>500 sidor): 

Biografier:    1
Självhjälpsböcker:
Dokumentärt:
Faktaböcker:  1

Deckare:   6
Spänningsromaner:    1
Thriller: 
Skräck:
Fantasy:  3
Romaner:  2
Chicklit:
Young adult/Unga vuxna: 3

På läsplattan: 
Ljudböcker:   5
Totalt: 14