Bokälskaren

Du ser mig oftast djupt försjunken i en bok...

Mamma, pappa, barn

Kategori: Deckare

Författare: Carin Gerhardsen.

Boken är del två i Hammarbyserien, och uppföljaren till Pepparkakshuset.

Hammarbypolisen i Stockholm måste handla snabbt. På kort tid inträffar det två mord som båda hamnar på kriminalkommissarie Conny Sjöbergs bord.

En sextonårig flicka med trassliga familjeförhållanden hittas strypt på en Finlandsfärja. Kvar finns hennes lillasyster som befinner sig i en situation som ingen fjortonåring borde behöva hamna i.

Under ett joggingpass hittar polisen Petra Westman ett svårt medtaget spädbarn i en buske och i närheten påträffas en död kvinna utan id-handlingar.

Samtidigt vaknar en treårig flicka en morgon och finner att hon är alldeles ensam. Hennes pappa är utomlands och alla tecken tyder på att hennes mamma har tagit lillebror med sig och flyttat därifrån. Hanna är ensam kvar, inlåst i lägenheten. Och tiden går.

Mamma, pappa, barn (pocket)

Mamma, pappa barn utspelas under några få koncentrerade dagar i september. Med snabba klipp och ett högt tempo för Carin Gerhardsen berättelsen framåt och släpper inte greppet om läsaren för ett ögonblick.

Pepparkakshuset

Kategori: Deckare

Författare: Carin Gerhardsen.

En måndag i November, klockan är fyra, det mörknar och blöt snö faller över Stockholm. Mannen sätter sig tillrätta på tunnelbanan. Han undrar om det syns utanpå att han är lycklig. Om det stör? Tåget bromsar in och han kliver av. För upptagen med sina egna tankar för att se den dystra figur som följer efter honom.

På kort tid inträffar flera bestialiska mord i Mellansverige. När kriminalkommissarie Conny Sjöberg vid Hammarbypolisen börjar ana att de hör ihop blir han iskall inombords. Det finns en människa därute vars drivkrafter är mycket personliga och som inte kommer att backa undan för något.

Pepparkakshuset (pocket)

Pepparkakshuset av Carin Gerhardsen är första delen i Hammarbyserien, en ny deckarserie med täta, gastkramande intriger och överraskande vändningar. När boken är slut önskar läsaren bara att berättelsen ska fortsätta. Och det gör den.

Tusenskönor

Kategori: Deckare

Författare: Kristina Ohlsson.

Ett äldre prästpar hittas skjutna i sitt hem vid Odenplan. Mannen verkar ha tagit livet av sin hustru och därefter sig själv.

Inlåst i en lägenhet väntar Ali på besked. Han har flytt från ett brinnande Irak och hoppas på en ny framtid i Sverige. Det enda hans välgörare kräver är en enkel byteshandel.

I Bangkok håller en ung svensk kvinna på att bli avskuren från omvärlden. Någon nedmonterar hennes liv, bit för bit. Efterlyst av thailändsk polis tar hon upp jakten på den som försöker ödelägga hennes tillvaro.

Fredrika Bergman och hennes kollegor i Alex Rechts utredningsgrupp tar sig an fallet vid Odenplan. De får snart klart för sig att de står inför något långt mer komplicerat än ett självmord som urartat. Vitt skilda händelser som även utspelar sig utanför Sveriges gränser tycks hänga ihop utan att de förstår hur. Klockan går, och de som vet tiger...

Tusenskönor

Kristina Ohlsson har en alldeles egen författarstil; såväl karaktärerna som intrigerna är invecklade och komplicerade, och det är först mot slutet man som läsare får klart för sig hur allt egentligen hänger ihop...
Samtidigt får man följa Fredrika Bergman och hennes kollegor, poliserna i Alex Rechts utredningsgrupp, i deras vardagsliv, och hela tiden följa hur de tänker och resonerar kring de nya fakta som kommer in, och detta är Kristina Ohlsson oerhört duktig på att beskriva.

Drömmen förde dig vilse

Kategori: Deckare

Författare: Anna Jansson

Den gamla Gotlandsmyten om havsfrun berättar om en ung kvinna som drunknade på sin egen bröllopsnatt. Sedan dess försöker hon i sin osalighet locka med sig män ned i djupet. Myten väcks till liv en tidig försommarmorgon när en sjuksköterska hittas mördad i Botaniska trädgården i Visby. Hon är klädd till brud.

Kriminalinspektör Maria Wern får i uppdrag att utreda fallet. Det blir en ojämn kamp där mördaren kan observera varje steg polisen tar. Med en intelligens och ett tekniskt kunnande som överträffar allt de trodde var möjligt planläggs en djävulsk strategi. Odnskan finns närmare än de tror.

"De som redan tidigare gillar böckerna om Maria Wern kommer att betygsätta 'Drömmen förde dej vilse' som den bästa hittills och den har klar potential att locka nya läsare till skaran av Anna Jansson-fans."
-Gotlands Tidningar

Anna Jansson skriver på ett sätt som tilltalar mig; jag gillar hennes natur- och personbeskrivningar och hur man successivt förstår händelseförloppet allt eftersom man läser mer och mer. Faktum är att det är mycket möjligt att "Drömmen förde dig vilse" faktiskt är Anna Janssons bästa bok hittills; det bådar gott inför framtiden!

Drömmen förde dej vilse (pocket)