Bokälskaren

Du ser mig oftast djupt försjunken i en bok...

Tjänstekvinnans son

Kategori: Biografi

Författare: August Strindberg.
ISBN: 9789127093164.

"Med gårdagens iltåg afgick ett colis postal innehållande ett Svenskt manuskript. Kalladt Tjensteqvinnans Son (En själs utvecklingshistoria 1849-1867). När Ni nu läst denna första del, som vi för publikens skull väl ej få kalla del, utan döpa hvar ock en af de fem volumerna särskildt, så frågar Ni väl Er, såsom publiken kommer att göra: hvad är detta? Är det roman? Nej. Biografi? Nej. Memoar? Nej!
Jag svarar: Det är en bok som är hvad den ger sig ut för: En själs utvecklingshistoria 1849-67 under de och de uppgifna förutsättningarne."

"Om ett par dagar afgår 2a Delen av TJ.Qv., kanske i morgon. Jag anser den vara den betydelsefullaste bok som är skriven på länge i Sverge, men, den är skrifven för de bildade och kan ej läsas av under- eller medelklass. Vänder sig derför till de akademiskt bildade, för hvilka jag väl egentligen borde skrifva. Att bli oförstådd av Nisse och Nasse roar mig inte, och jag kan icke omvända dem. (...)
Nu ber jag slippa höra något mer om tidningarnes mening, ty deras meningar kan jag räkna ut med kedjeräkning, och det bara stör mig, om det alltså icke mera oroar mig."

Ur Strindbergs brev till Albert Bonnier 25 april och 18 juni 1886.

Johan är 10 år gammal och mycket mån om att vara skötsam när han oskyldigt anklagas för att ha druckit ur faderns vinflask

Tjänstekvinnans son (e-bok)

Tjänstekvinnans son skrevs år 1886, och speglar väl på många vis den tid i vilken den skrevs, med en kvinnosyn som idag känns ganska unken och ett klassamhälle som vi tyvärr delvis verkar vara på väg tillbaks till. Boken sägs ibland vara Strindbergs biografi där han berättar om sina uppväxtvillkor, det vill säga familjesituation, ekonomi och samhällstatus.

Bokens Johan (som sägs vara Strindberg själv) är en intellektuell person, som på många sätt anser sig stå över de flesta i sin närhet, samtidigt som han kommer från en religiös familj där det är syndigt att anse sig förmer än andra. Detta skapar en motsättning inom Johan, och ångesten och tungsinnet kommer att följa honom genom hela uppväxten.

Det tar ett litet tag innan jag kommer in i det ålderdomliga språket och sättet att skriva, men jag tycker ändå att det går förvånansvärt bra. Hade inte Tjänstekvinnans son hört till de klassiker som en "ska" läsa så hade jag nog inte läst den, men jag har ändå en viss behållning av att läsa boken och tror att jag kommer att bära den med mig under en tid framöver.


Jag är en vinnare!

Kategori: Tävling

Döm om min stora förvåning och glädje när jag läste Ugglan och bokens inlägg om shelfie-tävlingen - och insåg att jag hade vunnit!Är sååå glad och tacksam, och ser fram emot att få ta del av den fina boken! :)

Vikten av att läsa för barnen

Kategori: EftertankeMina bokhyllor / shelfies

Kategori: Tävling

Ett av förra årets nyord var sefie/självporträtt. Ugglan och boken tar det till nästa nivå (bokälskarnas nivå), genom att lansera det underbara ordet shelfie; en bild av sin bokhylla!

Ugglan och boken har just nu en tävling, där en kan vinna boken bokhyllor just genom att fotografera och blogga om sina egna bokhyllor. Min bokhyllejerka är ännu inte avslutad, men håll till godo, så här ser det ut just nu:
 
De två "gamla" bokhyllorna i min övre hall/bibliotek.
 
Nya bokhyllan (Klassiker- samt fantasy-/YA-hyllan) i övre hallen/biblioteket.
 
Intill den skall ytterligare en likadan hylla ta plats; deckarhyllan...
 

Nere i kontoret finns ett par hyllor med studie/faktalitteratur...
 

... och i TV-hyllan står den aktuella studielitteraturen.
 
Hur ser din bokhylla ut?
 

Medan körsbärsträden blommar: Om sorgen efter förlusten av ett barn

Kategori: Biografi

Författare: Jeanette Neij.
ISBN: 9789186505400.

Lukas blev 9 dagar och två timmar gammal.
I ungefär två dagar hade familjen Neij två helt friska och pigga små killar; nyfödde Lukas och storebror Hannes, snart två år gammal. Plötsligt vänds denna fantastiska familjetillvaro upp och ner; föräldrarna upptäcker redan första natten hemma att Lukas inte längre andas! De gör allt rätt; påbörjar omedelbart HLR och ringer efter ambulans som kommer omedelbart, och Lukas börjar på akutmottagningen att andas igen! De följande dagarna vårdas Lukas på BIVA, och familjen kastas många gånger mellan hopp och förtvivlan. Tyvärr är de hjärnskador Lukas fick under syrebristen alltför omfattande, och han överlever inte.

Hur går man som förälder vidare i livet när man har förlorat ett barn?
Går det ens att gå vidare?

För familjen Neij är det tyvärr inte slut med denna ofantliga sorg; i sin önskan efter en bebis får de upprepade missfall, och varje missfall blir ytterligare en förlust av ett barn, om än ofött...

Medan körsbärsträden blommar : om sorgen efter förlusten av ett barn (inbunden)

Jeanette Neij beskriver oerhört starkt sin upplevelse av att ha förlorat ett nyfött barn, och det närmaste året efter förlusten. Hon väver på ett fint sätt in fakta och kunskap från annan litteratur på ämnet, och hjälper på så vis till att förstärka beskrivningen av sina egna och familjens känslor och upplevelser. Hon beskriver också på ett väldigt fint sätt hur även storebror får vara delaktig i hela sorgeprocessen, och inte någon gång glöms bort eller lämnas utanför, trots att föräldrarna själva är så uppslukade av sin egen sorg.

Jag kan verkligen rekommendera Medan körsbärsträden blommar till alla som på något vis arbetar med barn (eller liksom jag själv studerar för att i framtiden arbeta med barn), dem som själva har förlorat ett barn eller deras närstående samt alla som av olika anledningar är intresserade av sorg och sorgbearbetning!

Hjärtligt tack till författaren, Jeanette Neij, för recensionsexemplaret!

Lägesrapport

Kategori: Lägesrapport


En känslomässigt mycket stark bok om att förlora sitt nyfödda barn.Spegelsång

Kategori: Deckare

Författare: Steven Trolin.
ISBN: 9781446702765

Vi träffar Mikael första gången när han blir inkallad till chefen och uppmanas att ta ut en längre semester, för att "låta saker och ting lugna ner sig lite". Vi får inte riktigt veta vad som egentligen hänt, men det verkar vara droppen som fått bägaren att rinna över. Mikael ser det själv som att han "gått in i väggen", och får med hjälp av sin chef kontakt med en psykoterapeut som ska vara bra. På väg hem får han även med sin en röststyrd diktafon, som han uppmanas testa för att se om den är något att ha. Det är denna diktafon som får Mikael att inse att han pratar i sömnen; underliga och lite skrämmande ramsor, rabblade med en helt annan röst än hans vanliga...

Johannes lever i något parallellt universum till Mikael, ett mycket mörkt och hotfullt universum som mest liknar en ond saga. I Johannes värld lever även Rufus, även om de två inte känner varandra eller har någon kontakt.

Vi följa Mikael och Johannes/Rufus i vartannat kapitel av boken. Till synes hör de inte alls ihop, och jag som läsare funderar genom hela boken hur författaren ska kunna väva ihop de båda på ett naturligt och snyggt sätt; berättelsen om Mikael kan ses som en deckare/psykologisk thriller i nutid, medan Johannes och Rufus verkar i en sagovärld i en obestämbar tidsera...

Spegelsång (e-bok)

Spegelsång är en bok som inte liknar någonting annat jag har läst, och jag är mycket imponerad över hur Steven Trolin lyckas pussla ihop de båda parallella berättelserna till en trovärdig enhet! Berättelsen om Mikael blev tyvärr lite väl utstuderad och splatteraktig mot slutet, men på det stora hela var boken riktigt bra, och jag har en känsla av att den kommer att finnas kvar i mitt medvetande ett bra tag framöver, vilket ju måste ses som ett gott betyg! Jag ser fram emot att få ta del av Trolins kommande böcker!

Mörka platser

Kategori: Deckare

Författare: Gillian Flynn
ISBN: 9789186615963
Uppläsare: Anna Maria Käll.

När Libby Day var sju år gammal mördades hennes mamma och två systrar, och brodern har sedan dess suttit i fängelse för dådet, till stor del baserat på Libby Days vittnesmål.

Det har nu gått 24 år, och de fonder som upprättades när Libby Day var liten har nu tagit slut, och hon måste hitta ett annat sätt att försörja sig. Inga tidningar eller andra media är längre intresserade av det gamla brottet; en 32-årig kvinna får inte lika mycket sympatier från folket som en lite flicka får, och tyvärr sker det hela tiden nya tragedier som tar intresset från de gamla. Libby Day, som inte har någon utbildning eller arbetslivserfarenhet, bestämmer sig för att kontakta obskyra "mordklubbar", som är de enda som fortfarande intresserar sig för hennes familjs öde. Kontakten med medlemmarna i dessa klubbar blir inte riktigt som Libby Day har tänkt sig, och hon kommer att ifrågasätta hela sitt minne av mordkvällen och sitt vittnesmål mot sin äldre bror; var han verkligen skyldig till det hennes familj råkade ut för eller är han bara ytterligare ett av alla offer i familjen Day?

Mörka platser (ljudbok)

Gillian Flynn beskriver på ett fängslande sätt de händelser som ledde fram till den stora tragedin för 24 år sedan, och den nutida Libby Days kamp för ett uppehälle. Den vuxna Libby Day är inte någon särskilt sympatisk person, men beskrivningen av hennes barndom får ändå mig som läsare att förstå varför hon har blivit den hon är.

Mörka platser är, som titeln antyder, inte alls någon feel-goodroman. Det är en alltigenom mörk och ganska deprimerande roman, som pekar på hur lätt det är att hamna helt fel i livet. Någonstans kommer jag trots allt att känna med Libby Day, som har spenderat hela sitt liv med att få folk att tycka så synd om henne som möjligt (och gärna ge henne lite pengar som tröst), men som plötsligt tvingas konfrontera sin egen roll i och påverkan på andra människors liv.

Vad gör ett hem?

Kategori: Allt och ingetEldbunden

Kategori: Fantasy

Författare: Ylva Lee Lindell.
ISBN: 9789187015960.

Mindra bor på internatskola och har ingen kontakt med sin familj.
Tidigt lämnades hon bort till en fosterfamilj som var helt underbar, tills saker plötsligt började fatta eld runt omkring Mindra... När hela gården höll på att brinna ner lämnade fosterfamiljen henne på internatet, och sedan dess har hon inte hört av dem mer. Hur mycket Mindra än tränar och försöker kontrollera det som händer runt omkring henne så börjar det ändå att brinna så fort hon blir upprörd.

En dag hamnar hon återigen i den brandisolerade kvarsittningsbunkern efter att ha satt eld på korridoren i internatet, som vanligt var det bara hon själv och hennes rum som brann, men Mindra är ändå rädd att hon snart inte kommer att få stanna kvar på skolan längre, och vart ska hon då ta vägen..? Just denna dag kommer en främmande kille in i kvarsittningsbunkern, och det underliga är att han inte verkar vara det minsta rädd för henne - Mindra har vant sig vid att alla är rädda för henne och håller sig långt borta, men den här killen drar sig inte ens undan när Mindra fattar eld; tvärtom drar han henne till sig i en omfamning. Ingen har någonsin förstått Mindra som Bastian, och de blir snart ett oskiljaktigt par. Snart börjar dock ännu underligare saker att hända, och Mindra finner hela sin värld vänd upp och ner.

Eldbunden (e-bok)

Jag gillar Eldbunden, även om den känns som något av en oslipad diamant. Håll ögonen öppna; jag tror att Ylva Lee Lindell kan komma att bli en riktigt bra fantasy/YA-författare!

Tack till Mörkersdottir förlag för recensionsexemplaret!

Leva, älska, brinna, dö

Kategori: Fantasy

Författare: Sofie Trinh Johansson
ISBN: 9789187015717.
Serie: Halvblod, del 3.
 
Aveline och hennes vänner är på väg mot Victor Coronas gård, där de har begärt resning inför rådet. De råder förbud mot att döda halvblod, alla halvblod utom Aveline, och det är med överhängande fara för sitt liv hon beger sig till Coronas gård, men samtidigt är det hennes enda chans.
Dessutom verkar något ha tagit över Avelines kropp, och även Hero blir allt svagare; Aveline misstänker att det är en demon som tagit över dem och sakta men säkert äter deras krafter.
 
Alexander hamnar hos de svarta, fallna änglarna, och hamnar där då oerhört lågt i rang att han får leva som en sorts kastlös. Det spelar egentligen ingen roll; allt han vill är att vara ifred och förtränga sina känslor för Aveline.

Vi får också lära känna hela Billys historia; vem han var från början och vad som har format honom till den han är idag.
 
Leva älska brinna dö (e-bok)

Jag har tyckt mycket om de båda tidigare delarna av Halvblodstrilogin, och det var med blandade känslor jag tog mig an denna tredje och avslutande del. Till min glädje var den tjock (801 sidor), vilket innebar att den inte skulle ta slut alltför fort. Dessa höga förväntningar både infriades och överträffades flera gånger om; Sofie Trinh Johansson har verkligen gjort ett fantastiskt arbete, och Leva, älska, brinna, dö är en fantastisk avslutning på en fantastisk trilogi!
 
Hjärtligt tack till Mörkersdottir förlag för recensionsexemplaret!
 

Lägesrapport

Kategori: Lägesrapport

Jungfrustenen

Kategori: Fantasy

Författare: Michael Mortimer.
ISBN: 9789113053714.
Serie: Mortimer, del 1.

Ida Nordlund är en ung student vid Karolinska Institutet, som av en ren slump hamnar på Nobelmiddagen. Där träffar hon den ryske nobelpristagaren av fysik, som på något sätt känner Idas mormor, och som blir mördad framför hennes ögon. Innan dess hinner han dock lämna över ett skrin med mystiskt innehåll samt ett hittills okänt historiskt brev, som kan komma att vara mycket viktigt. Plötsligt finner sig Ida på alla dagstidningars förstasidor; efterlyst under namnet "Nobelmördaren"...

Samtidigt befinner sig den enda som egentligen vet vad allt det här handlar om (Idas mormor, Alma) i Ryssland, så Ida bestämmer sig för att försöka ta sig dit, och låta Alma förklara vad allt det här egentligen handlar om.

På något vis har Ida kommit fram till att Carl von Linné och hans lärljunge Daniel Sollander är inblandade, liksom Niels Bohr och Greta Garbo, men varför beter sig djuren så underligt? Och vad har egentligen flodpärlmusslorna med saken att göra?

Jungfrustenen (inbunden)

Jungfrustenen är en oerhört spännande bok, som präglas av ett rasande tempo från första sidan till sista. Jag får lite samma feeling som i Dan Browns böcker, förutom att den här känns mer komplex och mer dystopisk. Det som gör det hela så oerhört spännande är att huvudpersonen, Ida, till en början inte har någon aning om vad hon egentligen blir inblandad i. Allt eftersom tiden går får hon successivt veta lite mer, men jag antar att varken vi läsare eller Ida får veta hela handlingen förrän den sjätte och sista boken i den planerade serien är utläst. Jag hoppas verkligen att Michael Mortimer skriver snabbt, för jag kommer inte att vilja vänta länge på fortsättningen!

Tack till Nordstedts förlag för det fina recensionsexemplaret, som vi bokbloggare fick på bokmässan!


För mycket lycka

Kategori: Nobelpristagare

Författare: Alice Munro.
ISBN: 978-91-86675-28-8.

Alice Munros noveller kretsar kring uppbrott och förändringar i till synes vardagliga kvinnors liv. Ur detta uppstår stor litteratur som uppskattas och läses över hela världen. 2009 fick Alice Munro internationella Man Booker-priset och 2013 tilldelades hon Nobelpriset i litteratur.

"Den samtida novellkonstens mästare."
- Motiveringen till Nobelpriset i litteratur 2013

För mycket lycka (pocket)

Sedan några år tillbaks har det blivit något av en lite tradition att jag får någonting av årets nobelpristagare i julklapp av mor och far; förra året var det således Alice Munros tur. Jag är egentligen ingen novelläsare; jag vill djupdyka ner i de berättelser jag tar del av, och lära känna såväl karaktärer som miljöer på djupet! Hade det inte varit för att hon fick Nobelpriset i litteratur så hade jag troligtvis inte läst någonting av Munro, men nu blev det ändå av.

För att vara novellförfattare så skriver Munro ovanligt fylligt och bra, men som vanligt vill jag veta så mycket mer; vad händer sedan? Vad har hänt innan? Vem är grannen??? Och så vidare, och så vidare...

Kaosutmaningen 2.0: Läs en novellsamling.


Övre hallen/biblioteket tar form

Kategori: Allt och inget

Idag har jag fortsatt min bokhyllejerka; flyttat den sista av de befintliga hyllorna till sin nya plats. Nu återstår bara lite fortsatt organisering av böcker, innan den sista hyllan kommer i nästa vecka.

Det är alltså bredvid hyllan i övre högra hörnet som en till, likadan ska ta plats.

Jag har en härlig känsla kring detta; jag tror att den övre hallen/biblioteket kommer att bli ett riktigt mysigt rum! 
Det är väl varje bokälskares barndomsdröm, att någon gång få möjligheten att inreda ett eget bibliotek?!


#

Kategori: Allt och ingetLäsutmaningar 2014

Kategori: Utmaning

Även jag har bestämt mig för att ta mig an några läsutmaningar 2014, och på så vis fortsätta att utveckla mitt läsande.

Topp 100-trippeln innebär att jag under året ska välja ut tre böcker som jag ännu inte har läst från Världsbibliotekets lista över de 100 bästa böckerna, läsa dem och skriva om dem här på bloggen någon gång under 2014. Personligen så tycker jag att tre böcker inte känns särskilt mycket (även om de jag valt är ganska tjocka), så jag kommer nog att satsa på att läsa fler, men det blir i så fall ren bonus!
Jag ser det som en chans att äntligen ta tag i saken och plöja Dostojevski, så jag väljer Brott och straff, Idioten samt Bröderna Karamazow, med Doktor Glas av Hjalmar Söderberg som bonus!
Om du vill följa andra bokbloggares Topp 100-trippel så är det Ugglan & Boken som arrangerar den, och även kommer att göra diverse sammanställningar under årets gång.
 
Topp 100-trippeln kommer indirekt att ingå i min egen klassikerutmaning; en klassiker i månaden är mitt mål för 2014!

Utmaning nummer tre som jag har bestämt mig för att ta mig an är Pocketlovers Kaosutmaning 2.0.
Det hela går ut på att medverkande i Kaosutmaning 2.0 ska läsa 20 av 40 böcker enligt följande lista. 
 1. Läs en bok som har en hbtq-huvudperson.
 2. Läs en bok med en månad i titeln.
 3. Läs en bok som är skriven av en nu avliden författare.
 4. Läs en bok med frukt i titeln.
 5. Läs en bok vars omslag är mestadels grön.
 6. Läs en bok med ett tvillingpar på omslaget.
 7. Läs en fristående bok.
 8. Läs en bok skriven av ett författarpar.
 9. Läs en bok med en fyr på omslaget.
 10. Läs en bok som har över 500 sidor.
 11. Läs en bok som kommer på film under 2014 eller 2015.
 12. Läs en bok av en debutförfattare.
 13. Läs en bok först publicerad före år 1900.
 14. Läs en bok skriven/publicerad under pseudonym.
 15. Läs en bok vars omslag är mestadels gul.
 16. Läs en bok av en asiatisk författare.
 17. Läs en bok som handlar om att resa.
 18. Läs en bok skriven av en Nobelpristagare.
 19. Läs en bok vars originaltitel är på svenska.
 20. Läs en bok med en av de fyra elementen på omslaget.
 21. Läs sista boken i en trilogi/serie.
 22. Läs en bok med ett eller flera personnamn i titeln.
 23. Läs en bok med marint tema på omslaget.
 24. Läs en bok om krig.
 25. Läs en bok från ett, för dig, nytt förlag.
 26. Läs en bok med fler än två huvudpersoner.
 27. Läs en novellsamling.
 28. Läs en svensk bok med titel på annat språk.
 29. Läs en bok du blivit tipsad om på en bokblogg.
 30. Läs en lånad bok.
 31. Läs en bok med ett djur i titeln.
 32. Läs en bok vars författare har bokstaven S i både för- och efternamn.
 33. Läs en bok som inte utspelar sig i stadsmiljö.
 34. Läs en bok först publicerad år 2000.
 35. Läs en bok med en bok på omslaget.
 36. Läs första boken i en trilogi/serie.
 37. Läs ett seriealbum.
 38. Läs en bok på annat språk än svenska.
 39. Läs en August-vinnare.
 40. Läs en bok med mat på omslaget.

Visst låter det spännande?!
Har du antagit någon särskild läsutmaning för 2014?

Att läsa 2014 (1)

Kategori: Allt och inget

Jag fortsätter att beta av och fylla på min Att läsa-lista.
Under 2013 lyckades jag beta av nio böcker, och hoppas på ett bättre resultat 2014.

Amanda Hellbergs böcker om Maja Grå: Styggelsen, Döden på en blek häst, Tistelblomman och Snögloben.

the Mortal instruments av Cassandra Clare: City of bones, City of Ashes, City of glass, City of fallen angels, City of lost souls och City of heavenly fire.
Sagan om is och eld - GRR Martin
Leva, älska, brinna, dö -
Sofie Trinh Johansson


Mannen i glasflaskan
 - Annelie Gustafsson 
Vi är inte sådana som i slutet får varandra - Katarina Sandberg
Att falla vackert - Belle Eve Nilsson Det svåra fallet K- Lennart Ökvist
Som Zlatan fast bättre - Niclas Christoffer.
Dagar utan hunger - Delphine de Vigan.
Jag är ju så jävla easy going - Jenny Jägerfeldt.
Hon var ingen Florence Nightingale - Åsa Moberg  
I kroppen min - Kristian Gidlund
Soft apocalypse - Will MacIntosh
Två soldater - Roslund&Hellström
Mörka platser  - Jillian Flynn

Morantologi - Caitlin Moran

Bröderna Karamazow, Idioten samt Brott och straff - Fjodor Dostojevskij.
Doktor Glas - Hjalmar Söderberg.


Magikernas kung

Kategori: Fantasy

Författare: Lev Grossman.
ISBN: 978-91-87319-57-0.
Serie: Magikerna, del 2.

Quentin och hans vänner lever numera det goda livet som kungar och drottningar över det magiska landet Fillory. Det är dock någonting som börjar gnaga inom Quentin; han är inte längre helt tillfreds med att inte behöva göra någonting annat än att vinka till folket samt äta och dricka gott. Quentin vill ut på äventyr igen!

Innan han vet ordet av får Quentin chansen att bege sig iväg från slottet Silverspira, och åter få uppleva äventyret. Fler än en gång kommer han dock att ångra sig under sin resa, och önska att han vore tillbaks på Silverspira, i sitt stora fina sovrum med fluffiga och mjuka täcken samt obegränsat med god mat och dryck i sällskap av sina bästa vänner.

Magikernas kung (inbunden)

När jag läser första delen av Magikernas kung blir jag lite orolig; den känns minst sagt bristfällig och platt. Sedan tar dock berättelsen fart, och blir allt bättre ju längre in i boken jag kommer! Emellanåt tycker jag att språket är lite väl "ungdomligt" (/haltande), men det är svårt att säga vad som är ursprungliga brister och vad som skett i översättningen, och på det stora hela tycker jag att det funkar.

Jag hörde till dem som tyckte om Magikerna, och jag tycker att Lev Grossman lyckas leverera även i denna del 2 av berättelsen; som sagt är det bara första delen som haltar lite, men samtidigt illustrerar det kanske hur stillsamt och monotont livet faktiskt är på Silverspira..? 

Liksom i första delen kommer det även i denna bok diverse flirtar med och hänvisningar till såväl klassiska verk som mer moderna företeelser, såväl böcker som TV-spel och filmer. Det tycker jag är väldigt trevligt, och jag kommer vid flera tillfällen på mig själv med att småfnissa åt dessa små syftningar.

Kaosutmaning 2.0

Kategori: Utmaning

Det är ursprungligen en tysk utmaning som via How Hollow Heart and Full kom till Sverige för snart ett år sedan. Nu har vi, ett gäng bokbloggare (tack till er alla som kom med bar tips), tillsammans skapat en ny sådan utmaning för år 2014 som vi kallar: Kaosutmaning 2.0 (briljant namn inte sant ;-)
 
Det hela går ut på att medverkande i Kaosutmaning 2.0 ska läsa 20 av 40 böcker enligt en förbestämd lista. Startdatum är 1 januari 2014 och utmaningen håller på till 31 december 2014. Böckerna du läser får endast förekomma en gång på listan.

Här är det du ska fokusera på om du vill vara med:
 1. Läs en bok som har en hbtq-huvudperson.
 2. Läs en bok med en månad i titeln.
 3. Läs en bok som är skriven av en nu avliden författare.
  - Brott och straff av Fjodor Dostojevski (140209).
 4. Läs en bok med frukt i titeln.
 5. Läs en bok vars omslag är mestadels grön.
 6. Läs en bok med ett tvillingpar på omslaget.
 7. Läs en fristående bok.
  - Medan körsbärsträden blommar av Jeanette Neij (140128).
 8. Läs en bok skriven av ett författarpar.
 9. Läs en bok med en fyr på omslaget.
 10. Läs en bok som har över 500 sidor.
 11. Läs en bok som kommer på film under 2014 eller 2015.
 12. Läs en bok av en debutförfattare.
  - Mina fräknar av Sofia Hallberg (140201).
 13. Läs en bok först publicerad före år 1900.
  - Tjänstekvinnans son av August Strindberg (140131).
 14. Läs en bok skriven/publicerad under pseudonym.
 15. Läs en bok vars omslag är mestadels gul.
 16. Läs en bok av en asiatisk författare.
 17. Läs en bok som handlar om att resa.
  -
  Magikernas kung av Lev Grossman (140102).
 18. Läs en bok skriven av en Nobelpristagare.
 19. Läs en bok vars originaltitel är på svenska.
  - Stenhjärtat av Katarina Wennstam (140208).
 20. Läs en bok med en av de fyra elementen på omslaget.
 21. Läs sista boken i en trilogi/serie.
  - Leva, älska, brinna, dö av Sofie Trinh Johansson (140118).
 22. Läs en bok med ett eller flera personnamn i titeln.
 23. Läs en bok med marint tema på omslaget.
 24. Läs en bok om krig.
 25. Läs en bok från ett, för dig, nytt förlag.
  - Fiskar ändrar riktning i kallt vatten av Pierre Szalowski (140310) - [Sekwa] förlag.
 26. Läs en bok med fler än två huvudpersoner.
  - Spegelsång av Steven Trolin (140127).
 27. Läs en novellsamling.
   För mycket lycka av Alice Munro (140106).
 28. Läs en svensk bok med titel på annat språk.
 29. Läs en bok du blivit tipsad om på en bokblogg.
  -Mörka platser av Gillian Flynn (140123).
  Jag läste om den på flera bokbloggar ungefär samtidigt, senhösten 2013, och satte upp den på min Att läsa-lista. Kan därför inte säga exakt varifrån jag fick tipset; det var den samlade kraften från flera positiva bokbloggare som fick mig att sätta upp den på Att läsa-listan!
 30. Läs en lånad bok.
  - Chanslös av Gail Carriger (140225).
 31. Läs en bok med ett djur i titeln.
 32. Läs en bok vars författare har bokstaven S i både för- och efternamn.
 33. Läs en bok som inte utspelar sig i stadsmiljö.
  - Tistelblomman av Amanda Hellberg (140303).
 34. Läs en bok först publicerad år 2000.
 35. Läs en bok med en bok på omslaget.
 36. Läs första boken i en trilogi/serie.
  - Jungfrustenen av Michael Mortimer (140110).
 37. Läs ett seriealbum.
 38. Läs en bok på annat språk än svenska.
 39. Läs en August-vinnare.
 40. Läs en bok med mat på omslaget.

Statistik 2013

Kategori: Läsrapport

2013 års statistik är uppdaterad och kompletterad med november och decembers läsning.
Jag konstaterar att jag har haft ett riktigt bra läsår; jag har läst mycket och bra, och lyckats med att ha en hyfsad spridning på min läsning.

2013 har också varit året då jag upptäckte ljudboken, som ett utmärkt komplement till den vanliga pappersboken; numera har jag oftast en ljudbok i öronen när jag är ute och promenerar, handlar eller arbetar i trädgården!

Hur har ditt läsår 2013 varit?


Omläsningar:  3
Böcker på engelska:  4
Hyllvärmare: 1
Tegelstenar (>500 sidor):  9

Biografier:   11
Självhjälpsböcker:
Dokumentärt:  8
Faktaböcker:  4

Deckare:   53
Spänningsromaner:   9
Thriller:  10
Skräck:  4

Fantasy:  21
Young Adult/Unga vuxna: 28
Romaner:  22
Chicklit:  3

På läsplattan:  15
Ljudböcker:  55
Totalt: 131

Läsrapport December 2013

Kategori: Läsrapport

(122.) Tredje graden - Liselotte Roll.
(123.) Sucka mitt hjärta, men brist dock ej - Mark Levengood.
(124.) Nyckeln- Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren.
(125.) Torka aldrig tårar utan handskar, del 3 - döden - Jonas Gardell.
(126.) Den kalla elden - Arnaldur Indridason.
(127.) Hundar, hus och hjärtats längtan - Lucy Dillon.
(128.) Handen - Henning Mankell.
(129.) Saker min flickvän och jag grälar om - Mil Millington.
(130.) Och så levde de lyckliga - Lucy Dillon.
(131.) Svara om du hör mig - Ninni Schulman.Statistik:

Omläsningar:  1
Böcker på engelska: 
Hyllvärmare:
Tegelstenar (>500 sidor): 3

Biografier:   
Självhjälpsböcker:
Dokumentärt:  1
Faktaböcker: 
 
Deckare:  4
Spänningsromaner:   
Thriller: 
Skräck: 
 
Fantasy:  1
Young adult/Unga vuxna:  1
Romaner:  3
Feel-good: 2
Chicklit:
Humor: 1
 
På läsplattan: 
Ljudböcker:  5
Totalt:  11

Gott Nytt År!

Kategori:

Jag vill önska alla bokälskare där ute ett riktigt Gott Nytt År!