Bokälskaren

Du ser mig oftast djupt försjunken i en bok...

Hur skulle DU se ut som zombie?

Kategori: Allt och inget

Givetvis blev jag överförtjust när jag fann sidan där man kan se hur man själv skulle se ut som zombie!


Et voilà! Här har ni allas er Bokälskare i zombieversion! Gå omedelbart in här och zombiefiera dig själv!

Lägesrapport

Kategori: LägesrapportThe Walking Dead - maraton

Kategori: Skräck

Fästmannen har i helgen varit hemma från studierna i Karlstad, så vi har passat på att mysa ordentligt, med ett riktigt The Walking Dead-maraton..:)


Har ett antal recensioner, som kommer inom kort (ikväll och/eller imorgon), så håll ut, go' vänner!

De inneboende

Kategori: Skräck

Författare: Frida Edman.
ISBN 9789197951395

Cela, Martin och Yvonne träffas på Roberts Eyes wide shut-fest, som slutar på ett minst sagt oväntat sätt...

Sandor är fotograf, men han fotograferar bara unga, vackra kvinnor. Han utnyttjar dem på varje sätt han kan (och det är många, eftersom dessa kvinnor har en stark längtan efter att bli sedda, och Sandor ser dem, som ingen annan... Han är dessutom den bäste bland fotografer; en stor chans att bli upptäckt, med andra ord), men han tröttnar snart på sina nya erövringar. 

Steg för steg tas de över av demoner, demoner som får dem att uppfatta världen annorlunda, och gradvis förändras de, tills ingenting finns kvar av det som en gång var Cela, Martin och Yvonne...  

De inneboende (e-bok)

De inneboende är en mycket speciell historia; en berättelse om kärlek av alla slag som tänkas kan, en berättelse om en verklighet som liknar vår, men ändå inte. En berättelse om en verklighet som successivt förändras, men hur mycket är egentligen en produkt av de sköra konstnärssjälarna, och hur mycket kan egentligen den som redan är död påverka oss? Finns det demoner som bara väntar på det rätta ögonblicket att ta över vårt medvetande, vårt jag, bit för bit, steg för steg..?

Jag vet egentligen inte vad jag tycker om De inneboende, men jag kan inte riktigt sluta tänka på den, och jag får fortfarande en krypande obehagskänsla längs med ryggraden, och det måste väl vara ett gott betyg?

Återigen vill jag tacka Mörkersdottir förlag, för en fantastisk skattkista, full av skräck, fantasy och en massa andra godbitar!

Torka aldrig tårar utan handskar, del 1: Kärleken

Kategori: Dokumentärt

Författare: Jonas Gardell.
ISBN: 9789113045818

När Rasmus stiger av tåget på Centralstationen i september 1982 lämnar han det lilla Koppom bakom sig för att aldrig återvända. Ung och vacker kastar han sig ut i de homosexuellas Stockholm.

Benjamin är Jehovas vittne. Ivrigt går han från dörr till dörr för att predika om Gud. Ingenting kan rubba honom i hans tro. Tills den dag han ringer på hos Paul, den varmaste, roligaste och bitchigaste bögen Gud någonsin skapat. Paul, vem skulle kunna motstå Paul? Så varm och generös men ändå cynisk och superfjollig, med ett hjärta av det renaste guld!  På julafton bjuder Paul in sin "familj" på ett stort frosseri i kitch och traditioner, och där och då skapar de själva sina alldeles egna traditioner; på julbordet trängs skinkan med havskräftor och hummer, men "Glögg ? Vi har ingen glögg; ljummet surt vin som någon har stoppat russin i! - Här har vi champagne!"

Det som berättas i den här historien har hänt. Det hände här, i den här staden, i de här kvarteren, bland de människor som har sina liv här. I en stad där de flesta fortsatte att leva sina liv som om inget hänt började unga män insjukna, tyna bort och dö.

Torka aldrig tårar utan handskar. 1, Kärleken (ljudbok)

Efter att ha sett Jonas Gardells underbara Torka aldrig tårar utan handskar-trilogi på SVT i höstas så kände jag att jag bara måste läsa böckerna också. När de kom ut på Storytel var valet solklart, och det har jag inte ångrat! Känner i just denna bokserie att det är en stooor fördel att lyssna på böckerna framför att läsa dem; vem kan motstå Gardells röst och alla de underbara dialektimitationer han gör?

Detta är en bok jag varmt kan rekommendera till alla; den är ett ovärderligt dokument över en tidsepok, över homosexualitet och över sjukdomen; hur den uppkom, bredde ut sig och slutligen kom att bli en kronisk sjukdom, som alla andra. Eftersom jag arbetar på en infektionsklinik kan jag dra många paralleller till andra (liknande) historier jag fått berättade för mig, av såväl kollegor som patienter.

Skuggvakt

Kategori: Skräck

Författare: Jonas Lejon.
ISBN: 9789187015090.

Kim har levt hela sitt vuxna liv i Stockholm, och har sett sig själv som en riktig Stockholmstjej. Hon förföljs dock av minnesbilder, på grund av vilka hon har fått spendera otaliga timmar hos otaliga psykologer, som alla har talat om henne att hennes minnen är alltför otroliga och att de måste vara en produkt av ett barns fantasi. Därför har de alla uppmanat henne att göra vad hon kan för att glömma, och gett henne en massa mediciner som ska hjälpa henne att göra just det.

Nu har Kim dock fått ytterligare en ny psykolog, som inte alls är inne på samma spår som sina kollegor; hen uppmanar henne istället att möta sina rädslor, och göra upp med skuggorna från det förflutna...

Relationsproblem i Stockholm gör att Kim bestämmer sig en gång för alla, och sätter sig i bilen med sin katt och sina enstaka tillhörigheter, och kör hela vägen upp till norraste Norrland. Till att börja med känns Norrland verkligen som hemma, hon tar upp kontakten med sin tremänning (eller syssling, som de säger i Stockholm), och har det riktigt lugnt och trevligt i faderns gamla stuga.  - Tills hon får veta att någon skändat faderns grav, och det ena underligare än det andra börjar ske runt omkring henne...

Plötsligt känns faderns sagor om de gamla hustomtarna, väktare över stugorna från förr, alltmer trovärdiga och skrämmande, särskilt när hon kommer nära farfaderns gamla hem, där det onämnbara skedde, som har förföljt henne hela livet...

Skuggvakt (e-bok)

Skuggvakt är en riktigt bra och riktigt läskig bok, men boken hade inte förlorat på att brodera ut historien lite mer, särskilt mot slutet; jag hade velat veta mer!

Stort tack till Mörkersdottir förlag!

Gräspojken

Kategori: Humor

Författare: Christer Lundberg.
ISBN: 9789186795924.

Kalle är 12 år gammal när han upptäcker en ny liten planta i blomkrukan på fönsterbrädet i hans rum. Han blir lite nyfiken på vad det kan vara, men behöver inte fundera länge innan hans mamma Bodil kommer in på rummet och gastar att "Vet du om att man kan få fängelse för det där?!", och omedelbart kastar plantan. Efter ytterligare efterforskningar kommer Kalle fram till att det måste varit en cannabisplanta han haft i sitt sovrumsfönster, men varifrån kom den egentligen??

Kalle har just bestämt sig för att försöka odla fram en ny cannabisplanta (och haft sex för första gången - med en blå pall!), när mamma Bodil plötsligt bestämmer sig för att lämna familjen och åka till Indien. Detta är upptakten på en rad märkliga händelser som kommer att inträffa under det närmaste året. Kalles pappa Tomas tar separationen och makans flytt väldigt hårt, och sitter mest apatisk hemma i TV-soffan.

Plötsligt en dag är det dock som att Tomas bestämt sig för att betrakta separationen som en möjlighet till nystart, istället för ett avslut, och inspirerad av sin ungdoms backpacking genom Europa tar han med sig Kalle och yngste sonen Björn, som är 10 år gammal och vars liv till stor del består av att åka skateboard, på en bilresa genom Europa. Det kommer dock att bli världens kortaste bilsemester; de kommer inte längre än till Amsterdam, där de tillbringar en kaotisk men lärorik helg. I Amsterdam besöker pappa Tomas en glädjeflicka (som liknar mamma Bodil) i Red light district, Kalle och Björn besöker en äkta coffeeshop, där de köper cannabisfrön, särskilda odlingslampor och en handbok där det står allt om hur man odlar cannabis ("12 timmar sol och 12 timmar släckt, precis som i Afrika!"). Det är också på Amsterdamresan som de lär känna Tobbe, som kommer att bli en mycket nära vän till familjen, ja man kan faktiskt säga att han blir Kalles och Björns "kusin"...

Gräspojken (mp3-bok)

Jag hade läst positiva omdömen om Gräspojken på någon bokblogg och i en recension i någon tidning, men när jag läste beskrivningen av boken blev jag ganska besviken; en bok som handlar om en 12-årig unge som bestämmer sig för att börja odla cannabis, liksom... Jag hade dock lite "lyssningstorka", och kunde inte riktigt hitta någon bok på Storytel som jag kände att jag riktigt längtade efter att lyssna på, så jag bestämde mig för att börja lyssna på Gräspojken trots allt. Det är jag väldigt glad för idag; Gräspojken är en superrolig bok, med den ena tillfälligheten efter den andra, som tillsammans blir en helt galen historia, och en helt galen berättelse om ett år i familjen Karlsson liv!

Boken påminner i stil och ton om Hundraåringen som klättrade ut genom fönstret och försvann; det ena leder till det andra, och tillsammans blir det helt underbart!

Pricken över i är att Christer Lundberg själv läser upp boken, och hans röst passar verkligen perfekt till detta!

Lägesrapport

Kategori: Lägesrapport 

Utan ett ord

Kategori: Pocketcirkeln

Författare: Linwood Barclay.
ISBN: 978-91-86369-15-6.

Cynthia är 14 år gammal, och har grälat med sina föräldrar efter att fadern letat upp henne när hon satt i den några år äldre pojkvännens bil och tillsammans med denne hånglade och drack sig full. Det sista hon säger till sina föräldrar innan hon somnar djupt är att hon hatar dem och önskar att hon aldrig mer behövde se dem. När Cynthia vaknar nästa morgon är huset tomt, utan tecken på att vare sig föräldrarna eller brodern sovit där. Cynthia blir lite fundersam, men tänker att de åkt tidigt till skola och arbeten. När hon kommer hem från skolan och huset fortfarande är tomt, och det dessutom inte finns något meddelande om vart resten av familjen tagit vägen så blir hon orolig, går över till grannarna och anmäler sin familj försvunnen.

25 år senare har Cynthia fortfarande inte hört ett enda livstecken från sin familj, och hon har ingen aning om vad som hände den där natten för så länge sedan. Med tanke på att det är en storts "jubileum" ställer hon upp i en TV-show, och har höga förhoppningar om att någon som vet vad som hände ska höra av sig, så att hon kan lägga det förflutna bakom sig och få ett avslut. Till en början händer inte särskilt mycket, eller rättare sagt ingenting alls, men så leder olika omständigheter till varandra, och hela den mystiska historien börjar nystas upp...Utan ett ord är en lättläst thriller med högt tempo och oförutsägbar handling. Under berättelsens gång så funderar jag mycket över vad som egentligen hänt Cynthias familj, men jag hade aldrig kunnat lista ut hur det egentligen hängde ihop. Jag tycker dock att den tappar lite precis i slutet; det blir lite för många parallella skeenden och tillfälligheter för min smak. Annars gillar jag bokens ton, och idén är väldigt spännande!

Själseld

Kategori: Roman

Författare: Maths Nilsson.
ISBN: 9789187015083.

År 1669 rasar häxprocessen i Sverige, och i
 Mora bränns 18 kvinnor på bål. En av dem har en dotter som förblindad av sorg, vrede och hat förbannar ett krucifix som hon ger till den ansvarige för processerna. Hon kan dock inte föreställa sig fullt hur potent förbannelsen är, och att den kommer att ge avtryck i flera hundra år framöver...

Själseld (e-bok)

Själseld är en spännande mix av historia, skräck och roman. Tidigt får man den där sugande känslan i maggropen som talar om att det här är riktigt bra, och den molande känslan av oro och annalkande fara följer mig som läsare genom hela boken! Jag kan verkligen rekommendera Själseld för dig som gillar spänning, mysticism och historia!

Stort tack till Mörkersdottir förlag!

Lägesrapport

Kategori: Lägesrapport

De andra sagornas bok

Kategori: Fantasy

Författare: Emma Lundqvist.

De flesta av oss känner till de flesta av de gamla klassiska sagorna, men hur många har reflekterat över att det ju bara är en synvinkel som skildras? Här får vi höra hur sagorna hade kunnat låta om någon annan fått komma till tals och berätta sin uppfattning det hela... - Och här finns det inga lyckliga slut!

"Det finns de som aldrig fick sin saga berättad. I år efter år har dessa sagornas bifigurer bidat sin tid i böckernas marginaler, otåligt väntande. Ytterligare andra har stillatigande tvingats bevittna hur deras saga förvanskats till oigenkännlighet. Förgäves har de väntat på upprättelse. Väntat på att de nedpräntade bokstäverna ska bilda de ord som gått förlorade. Att den historia som berättas ska vara sann."

De andra sagornas bok (storpocket)

Emma Lundqvist har kommit på en oerhört spännande idé, som dessutom ligger helt rätt i tiden; sällan har vi varit så intresserade av sagor som nu (Once upon a time, Grimm osv...)!

Till en början tycker jag att det haltar lite, och sagorna faller platt, men framemot mitten av boken märks det att Lundqvist fått upp ångan, och slutet är riktigt briljant! Jag ser fram emot att läsa mer av Lundqvist!

Köp den till exempel här.

Lägesrapport

Kategori: Lägesrapport

Snor helt skamlös Elinas idé, att lägga upp en lägesrapport i form av en bild på pågående läsning/lyssning!Med mig vart jag än går har jag i lurarna Christer Lundberg och Gräspojken, och på läsplattan finns De andra sagornas bok, av Emma Lundqvist. 

Att läsa 2013 (1)

Kategori:

Amanda Hellbergs böcker om Maja Grå
Udda verklighet och Särskild - Nene Ormes
Sagan om is och eld - GRR Martin

Every day -  David Levithan
Att falla vackert - Belle Eve Nilsson
Gräspojken - Christer Lundberg

Jag vet inte vart psykoser kommer ifrån - Pebbles Karlsson Ambrose
Det svåra fallet K - Lennart Ökvist

Jag kommer inte att läsa: En enda av de otaliga böcker som verkar ha tillkommit i serien som inleddes med 50 shades of gray!

Tack till alla fantastiska bokbloggare, för tipsen!
Fler tips mottages som vanligt mycket tacksamt!

Gideons ring

Kategori: Deckare

Författare: Carin Gerhardsen.
Serie: Hammarbyserien.
Uppläsare: Katarina Ewerlöf.

En ung kvinna hittas naken och bankande på dörren i ett hyreshus, dörren till en lägenhet tillhörande en John Gideon. Det krävs ingen djupare undersökning för att konstatera att kvinnan blivit våldtagen, och när Gideons grannar börjar mumla om unga kvinnor som kommer och går i hans lägenhet växer misstankarna mot Gideon - Särskilt eftersom kvinnan inte pratar eller ger någon form av kontakt, och det verkar vara omöjligt att få kontakt med Gideon själv...

Gideons ring (ljudbok)

Jag har tyckt väldigt mycket om de tidigare böckerna i Hammarbyserien, och Gerhardsen gör mig inte besviken här heller. Historien är sammansatt och persongalleriet stort, men hon håller skickligt samman historien, och väver ihop trådarna på slutet! Jag gillar särskilt den ständigt pågående historien om den brutala våldtäkt Petra Westman blev utsatt för för flera år sedan, och nu börjar även den att nystas upp alltmer...

Ett extra plus till Katarina Ewerlöf som uppläsare; hon är helt briljant! Hennes inlevelsefulla uppläsning är troligen en stor bidragande faktor i att persongalleriet inte känns alltför stort och spretigt; hennes tolkningar av de olika personerna är helt fantastisk!

Vingar av glas

Kategori: Fantasy

Författare: Sofie Trinh Johansson.

Vingar av glas är den efterlängtade fortsättningen på Sofie Trinh Johanssons underbara och moderna vampyrbok Halvblod, och del två i den planerade trilogin. Vi fortsätter att följa halvblodet Aveline, som tillsammans med sin skydsängel Alexander stannar kvar i vampyren Billys borg för att hålla sig gömda från alla vampyrer som vill se Aveline död...

Billy själv har gett sig ut för att på egen hand kämpa för att Aveline ska bli benådad, och få det blod hon måste ha för att överleva. Under tiden får Aveline och Alexander oväntat besök i borgen; Billys syster och hennes make samt Billys fru, Coraline! Systern blir en stenhård tränare, som inte ger sig förrän Aveline pressat sig till sitt allra yttersta, vilket innebär många sår och brutna ben. - Då är det skönt att ha en skyddsängel i närheten, som gärna hjälper till med läkningen!

Vingar av glas (häftad)

Vingar av glas är om möjligt flera snäpp bättre än Halvblod- som jag ändå tyckte jättemycket om! Tempot är högt, intrigerna täta, och så börjar det ju hetta till på riktigt också..;)
Längtar nu jättemycket efter del tre i trilogin, och hoppas att Johansson skriver så pennan glöder därhemma (inga ursäkter i form av karpaltunnelsyndrom eller bebisar godtages!)!

Ett riktigt stort tack till Mörkersdottir förlag, som delade ut bland annat denna underbara bok till sina trogna kunder i "julklapp"!

PS: Vingar av glas är precis lika snygg, och pryder sin plats i bokhyllan precis lika mycket som Halvblod och Vatten och salt, jag gillar verkligen storpocketformatet.

Allra hemskaste syster

Kategori: Booked

Författare: Lina Forss.
ISBN: 9789174230529.

Allra hemskaste syster är inspirerad av Kung Lear, men utspelas i en av nutidens förnämsta fiktiva familjer. Boken handlar om vad som sker när kungen blir sjuk och kungariket måste delas mellan fyra systrar, i denna version motsvaras kungariket av det framgångsrika modeföretaget Firman, och Kungen är dess grundare Kurt Leander.

Allra hemskaste syster (e-bok)

Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om Shakespeare omgjord till chicklit; antagligen är det helt genialiskt, men jag tycker att det är snudd på helgerån - Skulle tro att Shakespeare himself vänder sig i sin grav... Allra hemskaste syster är den första i en serie av tre böcker som alla ska grundas på några av Shakespeares berömda dramer, hoppas att Forss lyckas bättre med de kommande! Idén är bra, och det hade kunnat bli riktigt bra, men tyvärr är det bara ytligt och ointressant...

Läsrapport December 2012

Kategori: Läsrapport

Jenny S - Denise Rudberg
Bara ett liv  - 
Sara Blaedel
De bortglömda - Sara Bladel
Avig Maria - Mia Skäringer.
Hus vid världens ände - Åke Edwardsson.
Magikerna - Lev Grossman
Fjällgraven - Rosenfeldt & Hjort


Statistik:


Antal omläsningar:
Antal böcker på engelska:
Antal hyllvärmare:
Antal tegelstenar (>500 sidor):

Antal biografier:
Antal självhjälpsböcker:
Dokumentärt: 1
Faktaböcker:

Antal deckare: 4
Antal spänningsromaner:
Antal skräckböcker:
Antal fantasyböcker: 1
Antal romaner:
Antal chicklit: 1

Antal ljudböcker:  4
Sammanlagt antal: 7

December månad har blivit en riktig deckarmånad, men parallellt har jag läst en massa barnpsykologi och vetenskapsmetodik, så det har känts skönt att koppla av med något lättläst emellanåt :) Jag fortsätter att ständigt ha en ljudbok i öronen när jag kör bil, handlar, på väg till jobbet... Ja, vid alla möjliga tänkbara tillfällen faktiskt, och det kan ibland få mig att verka lite osocial, men det är det värt! :)År 2013 kommer att bli ett år då jag utnyttjar läsplattan väldigt mycket mer än jag gjort hittills. Jag har laddat med en massa bra böcker, så nu är det bara att köra igång! - Hur tror du att dina läsvanor kommer att förändras 2013?

Bokälskaren önskar alla sina bloggvänner och läsare ett riktigt Gott Nytt År!