Bokälskaren

Du ser mig oftast djupt försjunken i en bok...

Magikerna

Kategori: Fantasy

Författare: Lev Grossman.
ISBN: 978-91-86969-98-1.
 
Quentin Coldwater är duktig i skolan och har två riktigt goda vänner, men är djupt olycklig; Han är förälskad i Julia, som är tillsammans med James, och de hör alla tre till de nördigas skara. I hemlighet drömmer Quentin om det gömda landet Fillory, där hans absoluta favoritböcker utspelar sig. Egentligen är han väl för gammal för att drömma om sagor, men han skulle ge vad som helst för att själv få förmånen att bege sig till Fillory, och stanna där...

Utan att veta hur det egentligen gått till blir Quentin antagen till ett exklusivt och magiskt college, där han får lära sig mer om allt från grundläggande magi till äkta vänskap, alkohol, kärlek och sex...Jag fick Magikerna i ett paket på posten, från världens bästa Malka, som hade vunnit dubbla exemplar av boken och då gav ett exemplar till Bokälskaren! Tusen tack, än en gång!

Föreställ er en mix av Harry Potter, Narnia och Alice i underlandet och gör den i nutid så har ni Magikerna! Jag tror att vi är många som periodvis kan känna igen oss i Quentins känsla av ensamhet och meningslöshet, och han träffar verkligen på ett helt underbart gäng på Brakebills! Quentins förbannelse är dock att han aldrig verkar bli riktigt nöjd, och känna sig riktigt tillfreds, hur många gånger hans djupaste önskningar än går i uppfyllelse...

Boken släpps 130111, och jag hoppas verkligen att Lev Grossman skriver så att pennan glöder på del 2 i den planerade trilogin, för det här kan bli riktigt stort!

God jul önskar BAMF Girls Club!

Kategori: Humor

För mig och alla andra som väntar så kommer det fortsättningar på underbara BAMF Girls Club. Medan vi väntar så har de spelat in dessa fina julhälsningar:

Drömklappen för boknördar!

Kategori:

Under lucka 19 i sin adventskalender skänkte Mörkersdottir förlag bort e-versionen av en hel massa av deras spännande titlar! Jag var som ett barn i en leksaksaffär och fick allihop! :) Nu blir det till att göra HLR på läsplattan, så att jag kan börja frossa!

Hus vid världens ände

Kategori: Deckare

Författare: Åke Edwardsson.
ISBN: 9789100129002

Efter två års rehabilitering med familjen i Spanien känner Erik Winter det där obändiga tvånget att återvända till Göteborg, till arbetet som polis. Han är i princip återställd från hjärnblödningen han drabbades av när han hamnade på botten av den där poolen, men han dras med en svår, obotlig tinnitus, som bara en riktigt fin whiskey kan rå på...

När Winter är tillbaks kastas han omedelbart in i ett av de värsta fall han varit inblandad i; en familj hittas brutalt mördad i sitt hem, den enda överlevande är den yngsta familjemedlemmen; lilla Greta, som bara är en liten bebis, och Jovan, familjefadern, som arbetar för Manpower och tillbringar betydligt mer tid utanför hemmet än med sin familj.

Hus vid världens ände (inbunden)

Hus vid vägens ände är Erik Winters "come-back", och han har varit efterlängtad! Edwardsson är en språkets mästare, och som läsare märker man tydligt att Winter inte alls är så återställd efter sin olycka som han vill ge sken av, men det är inte säkert att det bara av ondo...

Bara ett liv

Kategori: Deckare

Författare: Sara Blaedel.
Uppläsare: Eva Röse.

En flicka hittas död i Holbaeck fjord, och eftersom flickan ha ett betongblock bundet runt midjan tillkallas Riksmordkommissionen omedelbart. En annan tonårstjej är orolig att det är hennes väninna man funnit, något som ganska snart kan bekräftas. Eftersom flickan ursprungligen kommer från Jordanien funderar man redan från början kring om mordet kan vara hedersrelaterat, och Louise Rick kallas in som förstärkning, eftersom hon har erfarenhet och kunskap om hedersrelaterat våld.

Bara ett liv (mp3-bok)

Bara ett liv är en ganska sammansatt historia, och på vissa ställen känns det som att det inte riktigt hänger ihop, det känns som att Blaedel varit lite överambitiös i sin strävan att vilseleda läsaren/lyssnaren, och att hon istället själv går vilse i historien. Jag tror att berättelsen hade vunnit på att redigera bort någon/några överflödiga karaktärer, som egentligen inte tillför någonting till berättelsen.

Efter att ha lyssnat på två av Blaedels böcker konstaterar jag att hon definitivt har det där lilla etra, som gör att jag vill läsa mer! Det är en liten extra intressant twist att hon skriver om utsatta samhällsgrupper och individer, och hennes böcker är inte bara bra deckare, utan även ett inlägg i samhällsdebatten.

Avig Maria

Kategori: Biografi

Författare: Mia Skäringer.
Uppläsare: Mia Skäringer.

"Den här boken heter Avig Maria. Morsan. Madonnan. Horan. Kvinnan. Människan. Går genom fulrum och finrum. Ibland naken, ibland jävligt påklädd. Den heliga Marian med tröjan ut och in som smygröker i fönstret när ungarna somnat, som vänder på strumpan så ingen på det viktiga mötet ska se att det gått maskor. Som går in i väggen och försöker ta för sig lite av luften i ett rum fullt av roliga män."

Avig Maria är en alldeles underbar samling texter; utdrag från Mia Skäringers blogg, väl utvalda krönikor och andra små texter, som tillsammans bildar en helt fantastisk samling, som på pricken fångar vad det  innebär att vara ung kvinna i Sverige idag, eller i alla fall vad det innebär för mig och många andra, som inte känner sig sådär säkra och tuffa alla gånger, utan ganska rangliga, för att använda ett av Skäringers uttryck som är sådär klockrent.

Skäringer läser själv upp boken, vilket känns som en enorm fördel; ingen skulle som hon pricka så rätt med den underbara värmländska dialekten och det personliga uttrycket!

Avig Maria (pocket)

Jag älskar att Skäringer berättar om alla delar i sitt liv, inte bara den polerade och tillrättalagda ytan, utan att hon även bjuder på mörkret - och lockelsen i att låtsas att allt är sådär välputsat; googla lite och säga/skriva något som låter bra, istället för att vända in och ut på sig själv och berätta om det där som skaver... 

De bortglömda

Kategori: Deckare

Författare Sara Blaedel.
Uppläsare: Alexandra Rapaport

En skogshuggare hittar en död kvinna ute i skogen, men ingen efterlyst kvinna matchar den upphittade döda. Hon har dessutom ett stort ärr som täcker halva ansiktet, så hon borde vara lätt att känna igen för dem som har sett henne. När kvinnans bild hamnar i tidningen så hör en kvinna av sig; hon har för många år sedan känt en liten flicka, som råkade ut för en olycka där hon fick ett likadant ärr i ansiktet. Flickan var utvecklingsstörd och bodde tillsammans med sin tvillingsyster på det boende där kvinnan arbetade.
 
Kriminalinspektör Louise Rick finner dock i sina efterforskningar att såväl den aktuella kvinnan som hennes tvillingsyster förklarades döda när de var 12 år gamla, med bara en minuts mellanrum! Vad har egentligen hänt de två tvillingflickorna? Varför dödförklarades de båda vid 12 års ålder, när åtminstonde en av dem bevisligen levde tills hon var i 30-årsåldern? Och, om den ena levde, kan det vara så att även den andra systern är i livet??? - Och är det verkligen bara en slump att kvinnor blivit brutalt våldtagna i exakt samma del av skogen för ett antal år sedan, och att våldtäktsmannen nu verkar återuppta sin verksamhet?

De bortglömda (inbunden)

Sara Blaedel är för mig en helt ny, men mycket angenäm bekantskap. Jag gillar hennes sätt att skriva och jag gillar Louise Rick (även om hon påminner oroväckande mycket om en sliten kliché). Därför sökte jag på hennes namn omedelbart när jag lyssnat fördigt på De bortglömda, och fann hennes tidigare roman Bara ett liv, som jag därefter lyssnade på.

Bokus.com läser jag att De bortglömda faktiskt är Blaedels sjunde (!) roman,varav fem av dem verkar finnas översatta till svenska, och att man nu gör en nysatsning och lansera henne här. Jag hoppas och tror att det kommer att gå superbra; Sverige behöver en ny kvinnlig kriminalinspektör att älska!

Bloggtorka..:/

Kategori:

Allas er kära Bokälskare har haft/har en bloggtorka utan dess like, men läst har jag ggjort, och lyssnat på böcker via Storytel, så det kommer en bunt recensioner när ni minst anar det- jag lovar!

Tills dess kan jag passa på att varna känsliga läsare för Den tomma stolen, allas vår älskade J.K Rowlings första bok för vuxna; den måste vara skriven för övermogna, halvdöda och dessutom dementa individer (trots att jag själv har ett mycket dåligt minne så glömde jag inte tillräckligt från gång till gång för att uppskatta den- och det kommer från en bokälskare som aldrig, jag säger aldrig tidigare har gett upp om en bok - men jag antar att någon gång ska vara den första..:/
 
Många vintriga kramar från en mycket besviken Bokälskare... <3

Jenny S

Kategori: Chicklit

Författare: Denise Rudberg.

Jenny bor i Habo med sin sambo Micke, som hon har varit tillsammans med sedan de gick i skolan. Efter att ha gått ekonomiprogrammet på gymnasiet fick Jenny jobb på banken i Habo, och har jobbat kvar där sedan dess. En del kanske tycker att Jennys liv verkar begränsat, men inte Jenny; hon har allt hon någonsin drömt om!

Därför slår det ner som en blixt från klarblå himmel när hon en dag får ett brev på posten, från Micke. Han skriver att de har växt ifrån varandra, och att han vill lämna henne! När Jenny får veta att han dessutom inlett ett förhållande med hennes allra bästa väninna, vars mamma var hennes dagmamma när hon var liten, och som hon bodde hos som tonåring, så pallar hon bara inte längre- Jenny packar sina väskor och åker till Stockholm, utan att tala om det för någon. Vem skulle hon tala om det för? -Alla hon litade på har svikit henne och finns inte längre där!

I Stockholm tar Jenny in på ett billigt hotell och sörjer. Hon inser dock ganska snart att hon måste skaffa ett jobb, och det snabbt, eftersom hennes besparingar inte är alltför stora...

Jenny S (ljudbok)

Emellanåt så tycker jag att det är trevligt att läsa riktigt lättsmält chicklit, och Jenny S är ett perfekt exempel på en sådan. Handlingen är ganska enkel och förutsägbar, men Jenny S är ändå en trevlig bok.

Att läsa (4)

Kategori: Allt och inget

Att läsa-listan är uppdaterad!
 
Udda verklighet - Nene Ormes
Särskild - Nene Ormes
De dödas strand - Carrie Ryan
Every day - David Levithan

Jag vet inte vart psykoser kommer ifrån - Pebbles Karlsson Ambrose
Mig äger ingen - Åsa
Hjärnkoll på värk och smärta - Martin Ingvar & Gunilla Eldh
Främling, vad döljer du för mig? - Marcus Priftis

Kommer aldrig mer igen - Hans Koppler
Gräspojken - Christer Lundberg

Tycker du att någon bok saknas så är det bara att kommentera; tips emottas tacksamt!

Läsrapport november 2012

Kategori: Läsrapport

Styckerskan från lilla Burma - Håkan Nesser
Kommer aldrig mer igen - Hans Koppel
Skamfläck - Caroline Engvall
Kom ska vi tycka om varandra - Hans Koppel.
Sandmannen - Lars Keppler.
Flyga drake - Khaled Hosseini.
Barnhälsovård - att främja barns hälsa - Margaretha Magnusson, Margareta Blennow, Elisabet Hagelin & Claes Sundelin.


Statistik:

Antal omläsningar:
Antal böcker på engelska:
Antal hyllvärmare:
Antal tegelstenar (>500 sidor): 1
Antal biografier:
Antal deckare: 1
Antal fantasyböcker:
Antal romaner: 1
Antal självhjälpsböcker:
Dokumentärt: 1
Faktaböcker: 1
Antal spänningsromaner: 3
Antal skräckböcker:
Antal ljudböcker:  2

Sammanlagt antal: 7