Bokälskaren

Du ser mig oftast djupt försjunken i en bok...

Skriva

Kategori: Booked

Jag har tidigare berättat att jag har blivit booked, och har fått det stora nöjet att läsa ett nummer av tidningen Skriva, mot den enkla motprestationen att skriva om den vid minst två tillfällen.
 
Om vi börjar med layouten så skulle jag heller vilja kalla Skriva för en tidskrift, eller kanske magasin? Tidning för mina tankar främst till dags- och kvällstidningar av mer eller mindre seriös natur. Magasin känns mer lyxigt, med blanka, lite tjockare sidor och en snygg layout. Äntligen har vi boknördar fått vårt eget magasin, på samma sätt som fashionistas, sportintresserade och andra nördar!
 
Artiklarna är precis lagom långa och mycket lättlästa. Jag gillar konceptet med att de författare som intervjuas även får ge sina bästa tips om aktuella (skrivrelaterade) ämnen!
 
Sigrid Drakhjärta kommenterar det underbart befriande faktum att det i princip saknas reklam i magasinet; jag kan till en början inte se någon reklam alls, men vid en mer noggrann granskning konstaterar jag att det är tack vare att denna är placerad på ett sätt så att den passar in bland de omgivande artiklarna, och dessutom finns ingen reklam som inte är skrivrelaterad, även den; det är reklam för skrivarskolor, bokförlag och, sist men inte minst, nätverket Booked, genom vilket jag fått förmånen att få läsa tidningen Skriva!
 

Saknad

Kategori: Deckare

Författare: Karin Alvtegen.
ISBN: 91-27-10692-6.
 
Sibylla Forsenström lever utanför det svenska samhället; sedan 15 år tillbaks finns hon inte i några officiella dokument eller register. Hon lever från dag till dag, och hennes enda fokus är att skaffa mat för dagen och en plats att sova på. Ibland unnar hon sig lyxen att sova på hotell, givetvis inte för egen räkning..;)
En sådan natt visar sig dock bli förödande för Sibylla; en man hittas mördad och skändad, den man som just bekostat Sibyllas hotellnatt, och hon ser plötsligt sitt eget ansikte på alla löpsedlar. Hennes spontana reaktion är att hålla sig undan, tills den rätte mördaren finns bakom lås och bom.
 
Saknad (pocket)
 
 
Även i Saknad visar Karin Alvtegen att hon är duktig på att göra intressanta människoporträtt. Sibylla är en väldigt sammansatt och sympatisk person, och det är sannolikt just därför hon har förmågan att stöta på andra trevliga och intressanta personer. Jag skulle dock vilja se mer av Sibylla, boken hade utan problem kunnat vara ett hundratal sidor längre.

När ljuset släcks

Kategori: Biografi

Författare: Magnus Hedman & Gunnar von Sydow.
ISBN: 9789113045344.
Uppläsare: Magnus Hedman.
 
Magnus Hedman är en av våra största fotbollsspelare genom tiderna, särskilt om man vill smalna av det till att enbart gälla målvakter. Han hade en strålande karriär som fotbollsproffs, tränade hårt och gjorde vad som krävdes för att vara Den Bäste. Allt, inklusive att offra sin egen familj...

När skadorna radade upp sig bestämde sig Hedman för att sluta spela fotboll. Problemet var bara att han inte hade någonting att falla tillbaks på, och Hedman hade tidigt i livet lärt sig att hans värde var helt beroende av hans prestationer... 
 
När ljuset släcks (e-bok)
 
I När ljuset släcks får vi följa Magnus Hedman, från den lille killen som gillade att spela fotboll, till fotbollsproffset, skadorna, TV-kommentatorn, coachen och missbrukaren Hedman. Han skriver öppet och moget om sitt liv, inklusive framgångar och misstag. Han medger öppet att han större delen av sitt vuxna liv varit oerhört omogen, van att få allt serverat på ett fat, men visar även att han har fått kämpa hårt för att mogna. Hedman har varit så långt ner i djupet man kan hamna, men han har steg för steg klarat att ta sig upp över kanten igen. Till ett liv som inte är perfekt, men som är ett vuxet liv, inklusive med- och motgångar. Hedman framstår idag som en mycket mogen och sympatisk person, och jag kan verkligen rekommendera hans bok!
 
Hedman har en behaglig röst, som lämpar sig för bokuppläsningar, tyvärr gör alltför många konstiga betoningar och pauseringar, detta förtar en hel del av berättelsen, och irriterar mig enormt. Således - Läs boken själv, och lyssna inte på Hedmans uppläsning!

Skugga

Kategori: Deckare

Författare: Karin Alvtegen.
ISBN: 978-91-27-08864-1.
 
Axel Ragnerfeldt är en framgångsrik författare och nobelpristagare, som nu har drabbats av en stroke och har afasi och är helförlamad (förutom ena lillfingret, som han faktiskt kan röra, ibland). Hans son heter Jan-Erik, och han har gjort det till sitt livsverk att sprida faderns ord; han håller föredrag och högläsningar ur faderns böcker. Detta som ett sätt att fly från sitt eget liv, som för övrigt börjar påminna allt mer om faderns, på de sätt som räknas...
 
Kristoffer än en ung man, som kämpar med sitt författarskap och döljer sin historia. Plötsligt får han ett telefonsamtal, och får veta att han ärvt en främmande kvinna, som har någon form av anknytning till familjen Ragnerfeldt. Eftersom Ragnerfeldt är Kristoffers stora idol och förebild (vi snackar ju nobellpriset!) så ser han sin stora möjlighet att ta kontakt, och dessutom få veta lite mer om den mystiska kvinnan han ärvt...
 
Alvtegen visar i Skugga sin förmåga att knyta ihop olika, vitt skilda, personers historia, och utifrån detta skapa något helt oväntat. Skugga handlar om längtan efter framgång och berömmelse samt sökandet efter det egna förflutna och hur mönster går i arv från generation till generation, utan att vi är medvetna om det...
 
Skugga (pocket)
 
Jag gillar Karin Alvtegen. Hon skriver ruggiga psykologiska romaner och deckare. Skugga är dock inte en av hennes bästa, även om den är helt klart läsvärd!

Bibliofil konst

Kategori: Allt och inget

Den holländska konstnären Desiree Palmen har blivit ett med sitt läsande..;)
 

Harry Potter och fången från Azkaban

Kategori: Fantasy

Författare: J.K. Rowling.
ISBN: 91-88877-44-2.
 
Ännu ett sommarlov går mot sitt slut, och även detta slutar i katastrof..:/
Tillbaks på Hogwarts skola för häxkonster och trolldom får Harry veta att en av de värsta fångarna har flytt från Azkaban; Sirius Black sägs ha dödat inte mindre än 13 personer med en och samma trollformel, och nu är han på fri fot. Dessutom sägs han vara ute efter Harry!
 
Harry Potter och fången från Azkaban (kartonnage)
 
Harry Potter och fången från Azkaban är lika bra som de föregående, men nu får jag vänta i någon vecka, innan min beställda box kommer från Bokus, och jag kan läsa vidare..:/

Harry Potter och hemligheternas kammare

Kategori: Fantasy

Författare: J.K Rowling.
ISBN: 91-88877-21-3.
 
Sommarlovet närmar sig sitt slut, och Harry är så trött på familjen Dursley att han håller på att gå upp i limningen. Eftersom de inte vill låtsas om den magiska delen av familjen så har de låst in Harrys koffert med skolsaker i skrubben under trappan. På nätterna har dock Harry smugit ner och hämtat sina böcker, så att han har kunnat göra sina sommaruppgifter; det är dessa som har hållit honom uppe över sommaren.
 
En kväll får Harry underligt besök; en kuvad husalf som varnar honom från att återvända till skolan! Sedan får familjen Dursley veta att minderåriga trollkarlar (Harry inkluderad) är förbjudna att utöva magi utanför skolan, och där försvinner hans hållhake på dem (sedan de fick veta att Harry är trollkarl har de varit livrädda att han ska utöva någon hemsk magi på dem)..:(
 
En natt väcks Harry av att något slår på hans fönster (som numera har galler för); det är Ron och hans bröder Charlie och George Weasly! De har listat ut att det inte står rätt till hemma hos familjen Dursley, och har kommit för att hämta Harry, och låta honom komma och bo hos dem resten av sommarlovet.
 
Resten av sommarlovet försvinner i ett huj, och innan de vet ordet av är det dags att åka tillbaks till skolan igen. När Harry och Ron ska igenom den hemliga portalen till perrong nio och tre kvart öppnar den sig inte, med följd att de båda missar tåget som ska ta dem till Hogwarts! Det är dock två påhittiga killar vi har att göra med, och de kommer på en lösning...
 
Väl tillbaks på skolan träffar de på sin nya lärare, och som vanligt inträffar mycket mystiska saker vid Hogwarts skola för häxkonster och trolldom.
 
Harry Potter och hemligheternas kammare (kartonnage)
 
Harry Potter och hemligheternas kammare fortsätter i samma tempo och ton som sattes i Harry Potter och de vises sten; den är lättläst och spännande, och tilltalar barn i alla åldrar!

Tusen tack, bästa Camilla!

Kategori: Allt och inget

Jag skulle låna en bokserie av min underbara arbetskamrat Camilla, som hon pratat en del om. Hon hade dock böckerna i förrådet i källaren, så det dröjde ett tag innan jag kunde låna dem. Det var ju inga problem för min del; jag hittar alltid något att läsa, så det är ingen fara :)

Igår efter jobbet hade Camilla gått ner i förrådet och gjort en riktig rensning, och med två stora papperskassar fulla med böcker till mig! Där finns säkert en hel del läsvärt, och därefter ska det bli mig en sann glädje att i min tur lämna dem vidare till någon/några andra, som kan få lika stor glädje av dem som jag kommer att få!
 
Dock kunde jag ju inte riktigt hejda mig där; med lönen i antågande så passade jag på att beställa en box med alla Harry Potter-böckerna, samt några pocketböcker från Bokus sommarerbjudande (ta 4 pocketböcker, betala för 3); bland annat de två första böckerna i Haruki Murakamis serie 1Q84. Det ska bli spännande att se om de är så underbara som de verkar, hittills är jag ju överförtjust i Murakami, trots att somliga tycker att han är pretto och "svår".
 
Harry Potter Adult Paperback Boxed Set: Adult Edition (häftad)
 
1Q84 : första boken - april-juni (pocket)  1Q84 : andra boken - juli-september (pocket)
 
 

Harry Potter och de vises sten

Kategori: Fantasy

Efter att Harry Potters föräldrar dog i en trafikolycka har Harry växt upp med sin moster och dennas familj. Det har dock inte varit någon dans på rosor, och Harry har aldrig riktigt hört till familjen. Han har bott i en skrubb under trappan och allt som någonsin gått snett har skyllts på Harry. Hans födelsedag har aldrig firats, och man har undvikit att prata om hans föräldrar. Ibland händer det underliga saker kring Harry; när han varit hos frisören har hans hår omedelbart växt ut igen och ibland när han önskar något tillräckligt mycket så verkar det slå in...
 
Detta får sin förklaring en dag, när Harry börjar få brev från Hogwarts skola för häxkonster och trolldom. Det visar sig att hans mor och far varit framstående i den magiska världen, och de dog i själva verket i en strid mot Voldemort, som inte får nämnas vid namn, på grund av att man i den magiska världen är rädda att detta ska frammana honom igen. Tack vare sina föräldrars kamp, och att Harry är den enda som överlevt ett möte med Voldemort, så är han redan när han kommer till Hogwarts välkänd av de flesta på skolan, på gott och ont...
 
Harry Potter och de vises sten (kartonnage)
 
När jag var hos min käre lillebror i söndags passade jag på att låna de tre första böckerna i serien om Harry Potter. Av den anledningen läser jag dem i ungdomsversionen, men jag tycker att de är jättebra, så här långt! Språket är lättläst och handlingen går snabbt framåt. Jag kan bara tänka mig hur spännande och underbar den ska vara för barn och ungdomar i målgruppen - Får nog blir presenter till vår fina lilla guddotter, när hon blivit lite större!

Nu ska jag ta mig an Harry Potter och hemligheternas kammare!

Viskleken

Kategori: Deckare

Författare: Arne Dahl.
 
Europol ska på försök starta en liten operativ enhet, som ska kunna ingripa vid grov brottslighet som går över landsgränserna. A-gruppen har lösts upp, och de flesta av dess medlemmar ingår på ett eller annat vid i denna nya operativa enhet; OpCop, som den enkelt kallas. Den inre kärnan sitter i Haag, leds av Paul Hjelm och har representanter från alla de stora länderna i EU, de mindre länderna får än så länge nöjas med att representeras av ett grannland.

Till en början är det mycket pappersarbete, och jobb med att försöka strukturera upp enheten; vad ska de egentligen syssla med? Kan man egentligen bedriva operativ verksamhet om den är hemlig? Hur förklarar man eventuella ingripanden för den lokala polisen? Trots att enheten är superhemlig så verkar någon ha läckt; ett lik påträffas i London med ett personligt meddelande, riktat till Europols operativa enhet, och plötsligt har man fullt tillräckligt att göra; förutom detta lik jobbar man med en död kines, en svensk möbelfirma samt den italienska och lettiska maffian...
 
Viskleken (pocket)
 
Efter att jag läst Hela havet stormar  (som är bok nr 2 i serien om OpCop) så var jag en smula kritisk till Arne Dahls nya serie om OpCop; jag tyckte att kasten var för tvära, brottsligheten för grov och storyn väl långsökt. Dessutom saknade jag A-gruppen! Med Viskleken knyter dock Dahl ihop A-gruppen och OpCop på ett föredömligt sätt, och i ljuset va denna bok kan jag även uppskatta Hela havet stormar mer.

Harry Potter

Kategori: Fantasy

Sist av alla ska jag nu ta mig an Harry Potter-serien. Får se vad jag tycker om den, håller tummarna för att jag fastnar :)

Vecka 36

Kategori: Deckare

Författare: Sofie Sarenbrandt.
ISBN: 978-91-86587-53-6.

Johanna och Alice är båda höggravida, och tillsammans med sina makar samt Alices och Tobbes dotter Nicole tillbringar de en semestervecka i Brantevik, där Johannas föräldrar har en sommarstuga. Veckan har inte blivit riktigt som de hade tänkt sig; det har regnat mest hela tiden, och graviditetströttheten tar ut sin rätt, inte minst för Alice, som dessutom har 2-åriga Nicole att ta hand om. Alice och Tobbe verkar bara bli tröttare och tröttare, surare och surare, men den sista semesterkvällen har de båda paren bestämt sig för att gå till hamnkrogen och ha en riktigt rolig sista semesterkväll, innan det åter är dags för arbete och (inte minst) barnafödande för dem båda.

Tyvärr blir kvällen inte riktigt som de har tänkt sig; Tobbe blir för full och flörtar med servitrisen, och Alice går hem tidigare. Hon kommer dock inte fram till stugan, utan försvinner spårlöst på vägen.

Vecka 36 (pocket)

I grunden är Vecka 36 en bra och spännande bok, men jag tycker att det blir en aning övertydligt att precis alla kvinnor i boken måste vara gravida- och höggravida dessutom. Alla kan ändå förstå att en galning som rövar bort (och kanske till och med dödar) gravida kvinnor är extra otäckt och kryper mer under skinnet på en än vad en "vanlig" kidnappare och mördare gör; man måste inte "rub it in" för att vi ska förstå budskapet- vi läsare är varken korkade eller känslokalla (i alla fall inte majoriteten)!

Trots detta, och trots att mycket känns självklart så tycker jag att det är en liten småtrevlig deckare, och just där når inte Sarenbrandt ända fram, för jag har en känsla av att boken inte var tänkt att bli "småtrevlig", med tanke på det valda temat..?

Cirkeln

Kategori: Bokcirkel

Författare: Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren.
ISBN: 978-91-86675-96-7.

Engelsfors. Vackert namn, risig stad. Boken börjar med att en person på stadens gymnasieskola begår självmord, och det sätter genast bokens ton. Vi får följa ett antal vanliga gymnasietjejer, som alla brottas med mer eller mindre uttalade komplex och problem; Minoo är plugghästen, den lillgamla som har finnar och aldrig tycks passa in. Linnéa klär sig alternativt, har egen lägenhet och har haft problem med droger. Rebecka har (haft) ätstörningar. Vanessa hatar sin styvfar, men älskar sin halvbror och är tillsammans med en äldre kille, men är han något att satsa på? Anna-Karin är bara fel; för tjock, svettig, och dessutom bor hon på landet! Djuren är hennes enda vänner, och hon har bestämt sig för att vara osynlig på gymnasiet, för att slippa undan mobbingen. Ida är en av "de lyckade" tjejerna på skolan, hon är en av dem som har mobbat Anna-Karin.

En natt då månen färgats röd förs dessa tjejer till den gamla nedlagda folkparken, utan att veta hur de har kommit dit eller varför. Efter en stunds samtal kommer de dock fram till att de alla varit med om underliga saker de senaste dagarna, och med tiden blir det smärtsamt tydligt att de måste hålla ihop, om de ska överleva...

Cirkeln (pocket)

Det har skrivits så oerhört mycket positivt om Cirkeln i bokbloggar och andra recensioner, så när vi i bokcirkeln skulle välja en ny bok att läsa efter Hungerspelen-trilogin så blev valet enkelt. Av många olika anledningar så har vi tyvärr inte haft någon träff under våren (vi får ta nya tag i sommar och höst!), och efter att ha stålsatt mig i flera månader; det vill säga inte ha läst den, trots att jag hade en hel liten prydlig hög här hemma, så föll jag för frestelsen - Men först efter att jag hört att även Okyee fallit för frestelsen!
- Nu är det väl bäst att jag snabbt ser till att Malka och Linda får sina böcker :)

Kanske var det just detta faktum (den långa väntan och längtan) som gjorde att jag till en början faktiskt blev en aning besviken på boken. Den har varit sååå hajpad, och jag har sett fram emot en riktig bladvändare à la House of night, men så blev det alltså inte. Till en början så tyckte jag att boken var en aning för emo; det var som att varenda huvudperson var tvungen att ha sina problem, och tycka att livet sög..:/
Jag såg framför mig hur de skulle hitta varandra, bli vänner, upptäcka "den stora Sanningen" och leva lyckliga i alla sina dagar. Så blev det, tack och lov, inte. Boken tog sig faktiskt; huvudpersonerna tog sig i kragen precis tillräckligt mycket för att jag skulle stå ut med dem, och andra halvan var faktiskt riktigt bra, och spännande!

mms_img151283446 (MMS)

Nu ser jag fram emot att läsa de andra delarna i den blivande trilogin, frågan är om jag orkar vänta tills Eld kommit ut i pocket, eller om jag köper den redan i sommar..?

I've been booked!

Kategori: Allt och inget

Jag är med i ett nätverk som kallas Booked. Där får man chansen att smygläsa förlagens nyheter först av alla, mot den enkla motprestationen att man minst två gånger skriver om den bok man läst; det kan vara på Facebook, Twitter eller via en blogg - Det måste alltså inte vara några långa inlägg, och man måste inte ha någon blogg för att kunna vara med (även om jag inbillar mig att det är roligare då; analyserna blir ju en aning djupare om man kan brodera ut texten lite).

Jag har fått intrycket att det är ganska många som är med, och att alla är snabba med sin anmälan, för jag har aldrig fått vara med förut, även om jag tycker att jag oftast är hyfsat snabb med att anmäla mig. Nu har jag dock lyckats; jag ska få provläsa ett nummer av tidningen Skriva. Skriva är en tidning för alla som på olika vis vill utveckla sitt skrivande, såväl bloggande som mer "seriösa" texter. Ser på deras hemsida att de bland annat tipsar om hur man får fler besökare till sin blogg..;)



Fru BookedOOKED!

Lärjungen

Kategori: Deckare

Författare: Michael Hjort och Hans Rosenfeldt.
ISBN: 978-91-1-304136-0.

Sebastian Bergman har sjunkit allt djupare i sitt eget personliga helvete, han har visserligen slutat dricka men kompenserar det med ett eskalerande sexmissbruk, och förföljer dessutom sin dotter (som inte vet om att han finns). Efter Västerås har han, av förståeliga skäl, inte haft någon kontakt alls med Riksmordkommissionen.

Riksmordkommissionen har å sin sida fullt upp. Det verkar härja en seriemördare i Stockholm, och som om inte det vore illa nog så har han samma tillvägagångssätt som en av 90-talets värsta seriemördare, Edward Hinde - exakt samma tillvägagångssätt... Hinde sitter dock fortfarande i säkert förvar, utan möjlighet att kommunicera med omvärlden, så det måste handla om en Copycat - en ovanligt insatt sådan...

Lärjungen (pocket)

Lärjungen är Hjort & Rosenfeldts andra bok i serien om Riksmordkommissionen och Sebastian Bergman. Förväntningarna var högt ställda efter debutboken Det fördolda, men duon levererar, och lever med råge upp till dessa förväntningar! Tempot är högt, språket klockrent, man växlar synvinkel utan att det är några problem alls att hänga med i handlingen...
Kort sagt är Lärjungen riktigt bra, intelligent skriven och genomarbetad!

Man får ytterligare lära känna de olika individerna i Riksmordkommissionen, småbråk uppstår (som på alla arbetsplatser där man jobbar tätt ihop), förstoras upp, men betyder i slutändan ingenting. Det är befriande att persongalleriet känns så... mänskligt, och inte alls så tillrättalagt som de brukar kunna vara i litteraturen! Alla i teamet har flera bottnar, precis som det är i det verkliga livet - inte bara någon enstaka "förtappad själ", som det brukar kunna vara i litteraturen, och jag ser fram emot hur det mellanmänskliga samspelet kommer att utvecklas i framtiden. 

Snyggt jobbat - Jag ser redan fram emot kommande böcker!

Det du inte såg

Kategori: Biografi

Författare: Patrik Sjöberg och Markus Lutteman
ISBN: 9789113039039
Uppläsare: Jakob Eklund.

Patrik Sjöberg är utan tvekan en av min barndoms stora idoler. Jag har en mamma som är oerhört idrottsintresserad, så därför följde även jag som barn slaviskt alla friidrottstävlingar som visades på TV, och Patrik Sjöberg var ju utan tvekan den störste. Inte nog med att han var så lång och hoppade så högt; han verkade så cool och avslappnad också.

Sjöberg var känd som friidrottens "bad boy", som var kaxig och hoppade högt trots att han både rökte och drack! Han var högljudd och skällde ofta på sin tränare, trots att alla andra menade att han borde vara tacksam mot Nosiainen, för att denne hjälpt honom upp till den absoluta världstoppen. Senare kom det fram att Sjöberg hade flera anledningar att vara arg på Nosiainen...

Andra svenska friidrottare har avlöst Sjöberg, men ytterst få har nått upp till hans kaliber. Efter att han slutade hoppa höjdhopp så var det väldigt tyst om honom, men emellanåt dök det upp stora rubriker på löpsedlarna; om skattefifflet, kokainet och, sist men inte minst, att han blivit sexuellt utnyttjad som barn - av sin friidrottstränare! Eftersom jag var barn när Sjöberg hade sin karriärtopp så minns jag egentligen ingenting om Viljo Nosiainen, men nu fick jag höra att han och Sjöberg alltid stått varandra väldigt nära - för nära..:/
Tyvärr visade det sig senare att det inte "bara" var Sjöberg som blivit utnyttjad av Nosiainen; han hade systematiskt utnyttjat majoriteten av de pojkar han tränat genom åren, oftast under förevändning att han skulle utföra några "vetenskapliga" tester, för att kunna lägga upp ett individuellt träningsschema för dem...

Det du inte såg (mp3-bok)

Det du inte såg är en frispråkig och rättfram biografi, där Sjöberg berättar om sin barndom, då han stämplades som "kriminell", vidare till friidrottsträningen med Nosiainen, i Sverige och internationellt. Han berättar inifrån om hur friidrotten fungerade på 90-talet, med svarta pengar, och att man som elitidrottare inte "skulle" kunna försörja sig på sina inkomster, utan räknades som amatör, oavsett om du låg i världstoppen eller ej.

Sjöberg berättar om skadorna, rehabiliteringen, sina långa vistelser utomlands, festerna och livet i kappsäck. Han berättar om när han bestämde sig för att sluta med höjdhoppet, festerna och projekten han hoppade på. Vidare berättar han om hur han tänkte kring detta med Nosiainen, varför han inte slog larm och hur han tog sig ur det (mycket tack vare den enorma ilskan, tror jag). Sist, men inte minst, berättar han om sin fru och dotter, och hur föräldraskapet har förändrat honom i grunden, och gjort honom till en lugnare och mer ansvarsfull person.

Jag kan varmt rekommendera Det du inte såg till alla som är det minsta idrottsintresserade, och vill lära känna personen Patrik Sjöberg lite närmare, inte bara höjdhopparen, skattesmitaren, knarkaren eller alkoholisten Patrik sjöberg!

Nostradamus försvunna profetior

Kategori: Spänningsroman

Författare: Mario Reading.
ISBN: 978-91-86369-93-4.

Nostradamus skrev 1000 profetior, som i efterhand har visat sig skrämmande exakta. Det är dock bara 942 av profetiorna som har återfunnits. Vad har hänt med de övriga, och vilken framtid förutsäger de?

Författaren Adam Sabir är extra intresserad av Nostradamus och dennes profetior, och när han i en dagstidning ser en annons om att någon skulle veta var de okända profetiorna finns någonstans och vara villig att sälja dem till ett bra pris så kan Sabir inte låta bli att ta kontakt med annonsören. Denne visar sig dock vara en heroinberoende zigenare vid namn Samana, som spelar dubbelspel och har en köpare till på kroken. Detta dubbelspel visar sig vara förödande för Samana, då den andre intressenten visar sig vara en mycket hårdnackad typ, hörande till ett hemligt sällskap.

Innan sin död hinner Samana dock ge Sabir en ledtråd till Nostradamus profetior, och det blir inledningen på en "skattjakt" som sträcker över landsgränser, med livet som insats...

Nostradamus försvunna profetior (pocket)

Nostradamus försvunna profetior är en helt OK spänningsroman, men inte mer än så. Den bär tydliga influenser från Dan Browns författarskap, men där Brown skapar briljanta intriger och pussel så skrapar Mario Reading bara på ytan, och gör det alldeles för lätt för sig. Greppet med zigenarna är i och för sig lite annorlunda, men inte tillräckligt annorlunda för att kompensera för en halvtrist berättelse.

Fredagsfrågan v. 23: Hur många sidor läser du i en bok innan du ger upp?

Kategori: Allt och inget

En del har särskilda sidantal som de ger en bok innan de slutar läsa i den (om den verkar helt hopplös). En del kan inte ge upp en bok. Hur resonerar du?

För min del så bär det mig väldigt mycket emot att inte läsa färdigt en bok jag har börjat läsa. Många som besvarade frågan hos Bokhora menade att de inte hade tid att slösa bort på dåliga böcker, jag tänker nog egentligen tvärtom; ”Har jag lagt ner den här tiden på boken så måste jag ju läsa ut den, annars är ju den tiden helt bortkastad!”

Däremot så KAN jag faktiskt lägga boken åt sidan ett tag, och läsa en eller två andra böcker emellan- men den får inte ligga alltför länge… Den bok som fått ”vila” längst är helt klart Den motvillige monarken, som jag lade åt sidan i närmare ett år - Men en dag tog jag tag i det och läste ut den också..:)

House of night

Kategori: Fantasy

Som ni har märkt så har jag fastnat totalt i den underbara YA-serien House of night, av PC Cast och Kristin Cast. Efter sju sträcklästa böcker i serien så har dock fått ta ett (ofrivilligt) uppehåll, eftersom del 8 (Uppvaknandet) ännu inte har kommit ut i pocket, och del 9 (Ödet) kommer ut först i höst! Totalt planeras 12 böcker i serien, och jag hoppas att författarna är snabba och produktiva, för jag vill inte vänta mer än absolut nödvändigt!



Jag har lånat ut böckerna till en god väninna, och hon är lika fast som jag!
Alltid kul när man lyckas frälsa någon :)

[buzz]

Kategori: Spänningsroman

Författare: Anders de la Motte.
ISBN: 978-91-86969-27-1.

Efter att ha blåst Spelledaren på en massa pengar och ha sprängt Spelets huvudkontor i luften befinner sig Henrik HP Pettersson på flykt, för tillfället i Dubai. Han har inte haft någon kontakt med familj eller vänner sedan han flydde från Sverige, detta för att hans närmaste inte ska råka illa ut på grund av vad han gjort.
HP:s syster Rebecca befinner sig i Sudan, som livvakt åt en svensk minister på statsbesök.
Eftersom de båda har en förmåga att hamna i trubbel så går ingenting som smort, utan de lyckas båda hamna upp över öronen insyltade i komplicerade händelseförlopp.

Buzz (pocket)

[buzz] är fortsättningen på Anders de la Mottes debutroman [geim], och den håller samma frenetiskt höga tempo som sin förgångare. En paranoid känsla genomsyrar böckerna, som båda är helt briljanta!

Även om böckerna går att läsa fristående från varandra så rekommenderar jag starkt att man läser [geim] innan man ger sig på [buzz]; eftersom intrigen är så tät, tempot så högt och varje liten detalj har en betydelse så tror jag helt klart att det underlättar att läsa böckerna i ordning.

Helgonet

Kategori: Deckare

Författare: Carin Gerhardsen.
ISBN: 978-91-86675-72-1.
Serie: Hammarbyserien, del 4.

En man hittas skjuten på en liten stig i ett skogsparti, mitt i ett villaområde. Den döde visar sig vara en högt älskad familjefar, som engagerar sig i ungdomsfotbollen och dessutom hjälper hemlösa- Allt utan minsta tanke på egen vinning, eller..? Är den döde för bra för att vara sann? Finns det verkligen några så genomgoda människor, som är älskade av alla?

Helgonet (pocket)

Helgonet är den fjärde boken i Hammarbyserien. Det hintas tillbaks till tidigare böcker, samtidigt som nya personer tillkommer i arbetsgruppen hos Hammarbypolisen. Hammarbyserien har alla förutsättningar för att bli en riktigt bra långkörare till deckarserie!

Läsrapport maj 2012

Kategori: Läsrapport

Gustavs grabb - Leif GW Persson (Ljudbok).
Vampyrens märke - PC Cast & Kristin Cast (House of night del 1).
Sveket - PC Cast & Kristin Cast (House of night, del 2).
Alla mina vänner är superhjältar - Andrew Kaufman (Ljudbok).
Rikitikitavi - Rickard Wolf (Ljudbok).
Den femte årstiden - Mons Kallentoft.
Utvald - PC Cast & Kristin Cast (House of night, del 3).
Svart ängel - PC Cast & Kristin Cast (House of night, del 4).
De utvalda: Monstrets dotter - Kristin Cashore (De utvalda, del 2).
Hela havet stormar - Arne Dahl.
Jagad - PC Cast & Kristin Cast (House of night, del 5).
Frestad - PC Cast & Kristin Cast (House of night, del 6).
Bränd - PC Cast & Kristin Cast (House of night, del 7).


Statistik:
Antal omläsningar:
Antal böcker på engelska:
Antal hyllvärmare:

Antal biografier: 4
Antal deckare: 2
Antal fantasyböcker: 9
Antal romaner:
Antal SF-böcker:
Antal självhjälpsböcker:
Antal spänningsromaner:
Antal skräckböcker:

Antal vetenskapliga rapporter:

Antal ljudböcker: 3
Sammanlagt antal: 15

Det är inte så svårt att konstatera att Fantasy och YA dominerade maj månad för min del. Till stor del beror det på den underbara serien House of Night, av PC Cast och Kristin Cast; ett måste för fantasy- och YA-älskare!
Vidare har jag lyssnat på en del e-böcker, via Storytel. Det har hittills främst varit biografier jag har lyssnat på, via mobilen, på väg till och från jobbet, när jag gått och handlat, osv. En ny form för mig att inta litteraturen, men det kan verkligen rekommenderas; en tråkig resa eller storhandling kan bli riktigt spännande!