Bokälskaren

Du ser mig oftast djupt försjunken i en bok...

Doktor sömn

Kategori: Skräck

Författare: Stephen King
ISBN:9789100139438

För 36 år sedan lyckades en liten pojke fly undan en besatt författare - sin egen far - och med en hårsmån rädda sig undan när både hotellet han bodde på och hans far sprängdes i luften. Det var en skrämmande historia om The Overlook Hotel, ett hus hemsökt av onda minnen. Berättelsen hette The Shining, på svenska blev det Varsel. Men vad hände med pojken? Det får vi veta nu. Doktor Sömn är Stephen Kings efterlängtade fortsättning på berättelsen om Danny Torrance.

Danny Torrance har blivit en medelåders man. Efter att ha levt ett liv som gränsat till döden genom ett självförbrännande alkoholmissbruk (precis som sin far) så har han blivit nykter och bosatt sig i en liten stad i New Hampshire. Där har han fått jobb som vårdare på ett sjukhem och kan med sin synska förmåga - sin shining - ge tröst och lugna dem, som ska dö. Han har en katt som ständig följeslagare. Patienterna kallar honom Doktor Sömn.

Men hans lugna liv ska snart slitas sönder. Danny har fått telepatisk kontakt med en flicka som har samma förmågor som han, bara oändligt mycket starkare. Flickan, som heter Abra, ber förtvivlat om hjälp. Hon är jagad av en samling vampyrliknande varelser, som lever på människors själar. Och den bästa och mest långlivade näring de kan få är när de träffar på någon som Danny eller Abra.

Stephen King visar återigen varför han blivit den största skräckförfattaren genom tiderna; Doktor sömn är fantastiskt spännande och välskriven! 


Dockmakarens dotter

Kategori: Deckare

Författare: Mats Ahlstedt 
ISBN: 9789173552196
Uppläsare: Anders Ekborg 
Serie: Sören Högström och Fatima Wallinder,  del 6.

Kim-Ly är soldat i sitt eget krig. Hennes mamma Mai utsattes för sexuella övergrepp av tre svenska poliser under 70-talet, nu är hon döende i cancer. Kim-Ly är fast besluten att hämnas henne. Två av poliserna som begått övergreppen dör, den tredje skadas svårt. Men är det verkligen Kim-Ly som ligger bakom?

Fängelseprästen Johannes Brobeck bestämmer sig för att hjälpa Kim-Ly, vilket får oanade konsekvenser för hans eget liv.

Fatima Wallinder, ny chef för länskriminalens spaningsrotel, har fått ett svårt fall på sitt bord som inte underlättas av att Fatimas kollegor har stora problem med att en ung kvinna med somalisk bakgrund blivit deras chef. 

Dockmakarens dotter är den sjätte fristående delen i serien om Fatima Wallinder, Sören Högström och deras kollegor vid länskriminalen i Göteborg och den första delen av en trilogi om fängelseprästen Johannes Brobeck.

Även om det finns några ihoptrasslade trådar så är Dockmakarens dotter Mats Ahlstedts klart bästa bok hittills! Det är spännande och oväntat, om än liiiite väl långsökt; jag hade önskat några fina samband lite tidigare i boken!

Anders Ekborg har helt klart funnit sin rätta ton, och gör en jättebra uppläsning!

Dömd för livet

Kategori: Deckare

Författare: Mats Ahlstedt. 
ISBN :  9789173552097
Serie: Sören Högström och Fatima Wallinder, del 5.
Uppläsare: Anders Ekborg. 

En kriminalroman om ond bråd död och en rättvisa som är blind!

23 år har Tony suttit inne för mordet på sin ungdomskärlek Marianne. När han släpps ur fängelset återvänder han till sitt barndomshem på Marstrand för att börja ett nytt liv, men det förflutna kommer snart ikapp honom.

Den pensionerade chefsåklagaren Karl-Gustaf Rosén, som såg till att Tony fick livstid, börjar frukta för sitt eget liv när två huvudvittnen i rättegången mot Tony mördas. Polisen misstänker att Tony är ute efter en fruktansvärd hämnd.

Dömd för livet är helt klart Mats Ahlstedts bästa bok hittills, i serien om Sören Högström och Fatima Wallinder. Det är roligt att se en så tydlig positiv utveckling hos en författare, och jag hoppas att den håller i sig i kommande böcker!

Mörk ängel

Kategori: Fantasy

Författare: Laini Taylor.
ISBN: 978-91-7028-412-0.
Serie: Önskemånglarens dotter, del 1.

På olika ställen i världen framträder plötsligt inbrända handavtryck på helt vanliga dörrar. De är ditsatta av främmande varelser med vingar. 
I en mörk, dammig butik har en djävuls förråd av människotänder börjat minska.
Och i de trånga gränderna i Prag dras en ung konststuderande in i ett brutalt krig med främmande väsen från en parallell värld.

Möt Karou. Hon fyller sina skissblock med monster som kanske är verkliga, kanske inte. Ofta försvinner hon iväg på mystiska «ärenden». Hon talar många olika språk och inte alla är människospråk. Dessutom har hon naturligt blått hår. Vem är hon egentligen? Frågan plågar henne, och hon är fast besluten att ta reda på svaret.När en av de främmande den vackre Akiva som är på flykt undan förföljare spänner ögonen i henne på en bakgata i Marrakesh, hamnar hon snart i en strid mellan änglar och demoner. Hemligheter avslöjas och en kärlekshistora som har rötter i en våldsam forntid börjar spira. Kommer Karo att få ångra att hon ville veta sanningen om sig själv?

Mörk ängel är en helt fantastisk bok, med en unik story, som slutade mig fullständigt. Rekommenderas varmt till dig som tycker om fantasy och det övernaturliga!

Mordet på Ragnhildsholmen

Kategori: Deckare

Författare: Mats Ahlstedt. 
ISBN:
Serie: Sören Högström och Fatima Wallinder,  del 4.
Uppläsare: Anders Ekborg.

Några ungdomar åker ut till Ragnhildsholmen för att fira studenten, men festen får ett abrupt slut när de finner en mördad man ute vid den gamla borgruinen. Vem är han? Och varför har han grävts ner ute på holmen?

Under polisens förhör med de boende i området berättar en äldre kvinna att hon har hört ett skott mitt i natten några veckor tidigare. Senare samma dag hittas kvinnan och hennes man döda i vad polisen rubricerar som ett dubbelt självmord.

Men det gamla parets dotter Åsa vägrar tro att hennes föräldrar tagit sina egna liv, och när hon städar ur sitt föräldrahem hittar hon en bunt oöppnade brev på vinden, brev som för henne tillbaka i tiden och väcker minnen som hon helst hade velat glömma för alltid.

Medan kommissarie Sören Högström fokuserar på mordutredningen och följer spår som pekar mot gängkriminalitet och droghandel, har hans kollega Fatima Wallinder svårt att släppa tankarna på Åsa. Mannen på Ragnhildsholmen, dubbelsjälvmordet och breven på vinden Fatima har känslan av att allt hänger ihop.Mats Ahlstedts skrivteknik förbättras för varje bok. Historien tenderar fortfarande att vara lite väl långsökt, med alltför många inblandade aktörer, så att det knappt hänger ihop. Han skulle tjäna på att skala av sina berättelser lite grand, för att få det att hänga ihop lite bättre.

Fatima och Sören har lagt sin "kärlekshistoria" på is, vilket känns som en lättnad, för det var århundradets sämsta "kärlekshistoria", och jag undrade mer än en gång om Sören hade någon typ av socialt handikapp på riktigt. Så är nog inte fallet; det är nog bara Ahlstedt som har svårt att få till de mellanmänskliga relationerna riktigt bra.

Anders Ekborg utvecklas också som Uppläsare; han har nu mer inlevelse och låter inte längre lika mycket som att han bara läser texten, rakt upp och ner. Det irriterar mig bara att det nu i två introduktioner slunkit förbi korrekturlyssningen (en sådan måste väl finnas??) att Fatima fått fel efternamn; från Wallinder till bara Wall!

Helveteselden

Kategori: Deckare

Författare: Karin Fossum.
ISBN: 9789173489294
Serie:  Konrad Seger, del 12.

Helveteselden är en ny psykologisk och djupt mänsklig spänningsroman av Karin Fossum med kommissarie Konrad Sejer i huvudrollen. En berättelse där inte bara frågan om vem utan framför allt varför måste besvaras. I handlingens centrum står två ensamstående mödrar med varsin son, två familjer som på varsitt håll kämpar mot tillvarons torftighet och dåliga odds, män som svikit och familjehemligheter som får katastrofala följder.

Det är en varm sommardag i början av juli 2005. I en sänka, intill en träddunge, står en gammal, rostig husvagn. Inuti ligger en kvinna och hennes femårige son döda. Brutalt mördade. Fyra knivhugg i moderns kropp, lika många i barnets. På golvet bredvid dem ligger det blodiga mordvapnet, en kniv med långt blad.

Kniven och ett blodigt fotavtryck är de enda spår poliskommissarie Konrad Sejer har då han försöker lösa vad som på en gång framstår som ett vansinnesdåd och ett välplanerat mord. Varför befann sig kvinnan och hennes son i husvagnen? Och vem har haft motiv att mörda dem?

Helveteselden är oerhört spännande och välskriven, från början till slut. Karin Fossum visar att hon är en mästare på att beskriva mellanmänskliga relationer på ett sätt som känns äkta och självklart, även när det handlar om de mest komplicerade och komplexa relationer. 

Evig natt

Kategori: Skräck

Författare: Guillermo del Toro och Chuck Hogan. 
ISBN: 978-91-7002-8663. 
Serie: Släktet,  del 3.

Det har gått två år sedan vampyrerna tog över i Släktet och hela världen är nu på gränsen till förintelse. Atomvintern ligger som en filt över jordens yta och ständigt mörker råder. Solens strålar filtreras genom den förgiftade atmosfären endast under två timmar varje dag en perfekt miljö för vampyrer att fortplanta sig i.

De flesta människor har massutrotats av Mästaren, en uråldrig vampyr utrustad med fruktansvärda krafter. De människor som finns kvar är totalt undergivna och internerade i läger. Människorna är uppdelade i två grupper: de som föder upp fler människor och de som fungerar som föda åt Mästarens vampyrarmé. Människornas öde ligger i händerna på en brokig skara frihetskämpar Doktor Eph Goodweather, före detta chef för Smittskyddsinstitutet, Doktor Nora Martinez, kollega med Eph och skicklig på att döda vampyrer, Vasiliy Fet, den färgstarke ryske råttutrotaren och Mr. Quinlan, Mästarens avkomma som är ute efter hämnd. Deras jobb är att hitta Ephs son, Zack, och rädda världen från undergång.

Mitt i allt detta visar det sig att det troligen finns en förrädare ibland dem. Endast en man kan få Mästaren på fall, men är han rätt person att bära världens öde på sina axlar? Och vem av dem ska göra den ultimata uppoffringen och samtidigt rädda de andra?


Författarnas bakgrund som erfarna filmskapare har präglat hela trilogin, men i denna avslutande delen får det nästan alltför stor plats, vilket gör berättelsen lidande. En bok behöver åtminstone till viss del skrivas som en bok; om alltför mycket energi läggs på ett utbroderat och alltför rikt bildspråk så är det lätt att tappa själva storyn, vilket jag tyvärr tycker sker emellanåt i denna avslutande del. Det är inte ofta jag tycker att en trilogi känns lång, och är glad att jag läst färdigt, men så är tyvärr fallet här. Släktet är skriven som en film, och hade nog gjort sig betydligt bättre som en sådan.

50 shades of Grey

Kategori: Chicklit

I eftermiddag/kväll tog jag färdtjänsten till gamla hemstaden för fika och bio med bästa Jennie!

Hjärtligt tack till KappAhl för biljetterna! 🙏😄😘

Vad jag tyckte om filmen?
Jag tyckte att den var bra, förutom att exakt samma sexscen upprepades ca fem gånger! Det framkom tydligt hur maktbalansen ser ut; att Anastasia inte är det viljelösa offer kritikerna vill framställa henne som. Det bevisar vad jag hela tiden har misstänkt ; att de största kritikerna i det avseendet inte har varken läst böckerna eller sett filmen!

Tack och godnatt, over and out!