Bokälskaren

Du ser mig oftast djupt försjunken i en bok...

Bokpaket

Kategori: Allt och inget

Känslan när det droppar in underbara recensionsböcker i brevlådan...

Det här med särskrivning...

Kategori: Allt och inget

Jan-Erik Ullström väckte de slumrande känslorna inom mig, som fick mig att inse att det är hög tid att skriva ett inlägg om detta fenomen!

Kalla mig språkfascist om ni vill, men få saker kan göra mig så irriterad, upprörd och trött som särskrivning och syftningsfel. Hur svårt kan det vara? Är det ett matt underlägg eller ett mattunderlägg?Det värsta tycker jag är att dessa särskrivningar verkar bli allt vanligare!
Är det någon form av kollektiv dyslexi; är det så att alltfler faktiskt inte ser, och inte förstår att mjölkpaket är ett enda ord, och att en inte skriver mjölk_paket? Är det ren lättja och bekvämlighet? Är det alla hjälpmedel, i form av rättstavningsprogram och dylikt i såväl datorer som mobiltelefoner som gör att vi faktiskt glömmer bort hur det egentligen ska skrivas?

Eller är det som jag emellanåt får höra från folk i min omgivning, att gemene man faktiskt är dummare än jag vill inse..?

Foto: Johanna skickade in den här bilden till vännerna på Skyltat. Det vilda stängslet finns utanför Helsingfors. Nej förresten, stängslet har ju upphört.
Vad tycker du om särskrivning och syftningsfel? Blir du irriterad eller bryr du dig inte? Kanske hör du själv till dem som använder dig av detta (felaktiga!) sätt att skriva?

 

Lägesrapport

Kategori: Lägesrapport

Saeculum

Kategori: Spänningsroman

Författare: Ursula Poznanski.
ISBN: 978-91-7299-543-7.
 
Bastian Steffenberg är son till den internationellt erkände och mycket dominante kirurgen Maximilian Steffenberg, som inte gör någonting som inte på något vis gagnar honom själv. Just därför har även Bastian valt att läsa till läkare; inte för att gå i sin fars fotspår, utan tvärtom av en äkta vilja att hjälpa människor och att göra skillnad i världen.

Då ett misslyckande är uteslutet består Bastians värld därför mest av studier, så när Bastian träffar Sandra utgör hon en frisk fläkt och främmande element. Just därför känns det kanske extra skönt att ta del av Sandras intressen; gå på medeltidsmarknad och höra henne att berätta om deras lajvgrupp, Saeculum. Utan att Bastian riktigt vet hur det har gått till så har hon fått honom att lova att följa med på ett så kallat lajv, som ju mer han får höra dessutom verkar vara ett riktigt hardcorelajv; mitt ute i ödemarken, utan kommunikationsmedel eller överhuvud taget någonting alls som uppfunnits efter medeltiden!

Saeculum (häftad)

Jag gillar Saeculum jättemycket; språket, tempot, storyn; ja, jag har inget alls att anmärka på, och läste i princip oavbrutet tills jag plöjt igenom den!

Feberflickan

Kategori: Ljudbok

Författare: Elisabeth Östnäs.
ISBN: 9789197947244.

Lunas familj består av mamma, pappa och hennes syster Stella (stjärna och måne, det är ju hela natthimlen i ett; fantastiskt!), samt brodern, vars vanföreställningar växer sig allt starkare, tills han blir tvungen att flytta in på mentalsjukhuset i närheten. När Luna var liten blev hennes mamma sjuk, och dog (eller?), och en dag hade en annan kvinna tagit hennes plats, en blek och fet kvinna utan namn; Luna kallar henne bara för "hon", och undviker henne så gott det går.

När boken tar sin början är Luna i 20-årsåldern, vandrar omkring i det stora huset och blöder. Fadern och styvmodern ligger döda i ett av rummen, men hur dog de egentligen? De blev förgiftade av ett gammalt får som fadern köpt av en bekant, men varför är de dessutom knivhuggna? När tjänsteflickan Birgit återkommer från sin lediga dag blir givetvis Luna misstänkt för morden, och flyttas till en fängelsecell, i väntan på rättegång.

Detta är Lunas berättelse, det är hennes röst vi hör och hennes tankar vi får följa, och dessa tankar är inte helt klarsynta, om en säger så. Dåtid och nutid blandas hejvilt, och jag får alltmer känslan av att även Luna är en väldigt sjuk ung kvinna, men att det är en familjehemlighet som skyddats, till ett mycket högt pris...

Feberflickan (inbunden)

Feberflickan är inte direkt någon lättsmält hängmattelitteratur; tvärtom är det en oerhört komplex bok, som jag känner kommer kräva flera genomlyssningar och -läsningar innan den riktigt sätter sig, och faller på plats. Boken är lagom dimmig och diffus, och en får med jämna mellanrum små ledtrådar; ledtrådar till vad som egentligen har pågått i familjen genom åren, och vad som har lett fram till att två personer hittas brutalt mördade i sitt eget hem.

Lägesrapport

Kategori: Lägesrapport

Den sista akten

Kategori: Deckare

Författare: Mari Jungstedt.
ISBN: 978-91-7429-331-9.
Serie: Knutas, del 10.

Den stridbara debattredaktören Erika Malm hittas mördad på sitt hotellrum, mitt under den myllrande Almedalsveckan. Malm var aktiv i kampen mot rasism och högerextremism, och dagen innan hamnat i skottgluggen när en debatt urartade och till och med fick avbrytas, på grund av att medlemmar från den nya högerextrema organisationen Det Nya Sverige startade bråk.

Har mordet på Malm rasistiska eller högerextrema orsaker, eller kan det ha något att göra med hennes otaliga affärer med andra män än sin egen; har han eller någon annan tröttnat, och bestämt sig för att hämnas? Och hur kom det sig att Malm trots gårdagens tumult bestämde sig för att gå på teater på kvällen???

Den sista akten (pocket)

Jag tror att jag har läst alla Mari Jungstedts deckare, och jag har gillat dem alla. Jag gillar Jungstedts persongalleri och hur hon beskriver de vardagliga problemen, skickligt sammanvävt med sina mordgåtor. Trots detta så tror jag att Den sista akten är hennes klart bästa bok hittills, och det är inte dåligt, att i den tionde boken i samma serie fortfarande utvecklas, och överträffa sig själv!

Ensamma hjärtan och hemlösa hundar

Kategori: Feel-good

Författare: Lucy Dillon.
ISBN: 978-91-7429-210-7.
 
Rachel och hennes pojkvän sedan 10 år tillbaks har just gjort slut, droppen blev att han bjudit sin fru på romantiska weekendresor, och för Rachel ljugit och sagt att han måste åka på jobbresa! Eftersom Oliver inte bara var Rachels älskare, utan även hennes chef, så sade hon även upp sig från jobbet; hon stod helt enkelt inte ut med tanken på att träffas och arbeta ihop varenda dag... Då även hennes lägenhet ägdes av hennes numera före detta älskare och dennes firma så stod hon numera inte bara utan jobb och "pojkvän"/älskare, hon var plötsligt även bostadslös!

På ett sätt kom därför moster Dots arv som en skänk från ovan, men Rachel insåg ganska snart att det inte bara var att kvittera ut huset och mosterns hem för hemlösa hundar; allra först måste hon göra en förteckning över alla ägodelar, för att Skatteverket ska veta hur mycket hon ska betala i gåvoskatt, och under tiden så driver inte precis hundhemmet sig självt... Till sin hjälp finner Rachel att hon har en hoper godhjärtade människor, som brinner för de hemlösa hundarna och för att hundhemmet i någon form ska finnas kvar, och innan Rachel vet ordet av så inser hon att moster Dots arv i grunden har förändrat henne, till en bättre människa.

Ensamma hjärtan och hemlösa hundar (pocket)

Ensamma hjärtan och hemlösa hundar är en trivsam och lättläst liten bok. Inte ett mord eller en deckargåta, eller ens ett litet försvinnande så långt ögat kan nå, men istället är boken fullproppad av alldeles vanliga människors alldeles vanliga problem; vänskap och ensamhet, ofrivillig barnlöshet och vad det gör med ett förhållande, ensamstående föräldraskap, flörtar och kärlek, för att inte nämna alla hundarna; dessa underbara små personligheter! Boken kräver ingen större eftertanke, och ger heller inget större bestående intryck, men är riktigt trevlig medan den varar .En riktig feel-goodroman, som passar perfekt en varm semesterdag på stranden eller i hängmattan!

BAMF Girls club, del 9

Kategori: Humor

Ge bort en bok (3)

Kategori: Allt och inget

Tredje boken förberedd och utplacerad idag, på en bänk vid en lekplats i en park, inte långt hemifrån!


PS: Lycka till ikväll

Kategori: Biografi

Författare: Håkan Hellström.
ISBN:

Här berättar Håkan Hellström sin historia, i ord och bild, sett ur hans eget perspektiv, från fotbollen till musiken, och där från Broder Daniel, via ett par andra band som trummis till sången och den egna solokarriären.PS: Lycka till ikväll är en liten och tunn bok med ett stort innehåll. Gillar du Håkan Hellström det minsta så köp den!

Den felande länken

Kategori: Deckare

Författare: Stefan Tegenfalk.
ISBN: 9789186649241
Serie: Walter Grön, del 3.
Uppläsare: Reine Brynolfsson.

Säkerhetspolisen har tagit över fallet Leo Brageler, och allt som hör därtill, vilket innebär att Walter och Jonna blivit bortkopplade. Walter ägnar officiellt tiden åt en välbehövlig semester, sanningen är att han åker till Paris och utnyttjar sina kontakter för att ta reda på sanningen kring det så kallade Nirvanaprojektet. Som en trevlig bonus träffar han där en kvinna, med vilken han får en omedelbar kontakt och närhet...

Jonna väntar på internutredningen kring vad som egentligen hände vid gripandet av den yrkeskriminelle Tor "Hedenhös" Hedman. Inte heller hon kan dock slå sig ner och rulla tummarna, utan även hon börjar rota i vad som egentligen hände med Leo Brageler...

Fysisk kloning har varit möjligt ganska länge; 1996 klonades det uppmärksammade fåret Dolly, som levde i all välmåga ända till 2003. Kan det vara möjligt att klona även det som kallas en människas själ, och vad skulle det i så fall innebära?

Den felande länken (ljudbok)

Den felande länken fortsätter där Nirvanaprojektet slutade, i samma stil och rasande tempo. Själva storyn och figurerna blir alltmer intressant och sammansatta, men jag tycker fortfarande att det ibland blir lite för spretigt och oorganiserat. Exempelvis så känns sidospåret med de anti-muslimska, pensionerade säk-gubbarna just som ett sidospår, men kanske de får sin mening framöver..?

Reine Brynolfsson är fortsatt klockren som uppläsare av denna berättelse, men jag vet inte riktigt vad som hände med Storytels klippning? Efter tre timmars lyssnande börjar det plötsligt om från början igen, och när jag äntligen lyckas hitta rätt igen så blir det ytterligare några konstiga klippningar... Detta förtog en hel del av lyssningsupplevelsen, och bör åtgärdas snarast!

Livet efter dig

Kategori: Roman

Författare: Jojo Moyes.
ISBN: 978-91-87343-03-2.
 
Will Traynor är en framgångsrik affärsman med toppjobb i London. Sin fritid fyller han med resor, bungy-jumping, motorcyklar och vackra kvinnor. Hela hans liv förändras när han en dag råkar ut för en motorcykelolycka - ödets ironi är att det inte ens var han som körde!

Lou Clark bor hemma hos sina föräldrar, som hon försörjer med lönen hon får på det lilla café hon arbetar på. Hemma hos dem bor även Lous morfar, som lider av sviterna efter en stroke, samt hennes syster Katrina och hennes lille son. Lous liv förändras den dag caféets ägare berättar att han sålt caféet och ska flytta. 27 år gammal och utan utbildning eller egentlig erfarenhet av någonting förutom just som servitris upptäcker Lou att det inte är så lätt att få jobb, men av en ren slump blir hon personlig assistent till Will, som är bitter, arg och otrevlig...

Lou säger upp sig från jobbet flera gånger, men det slutar alltid med att hon ändå kommer tillbaks till Will, de lär känna varandra och kommer allt närmre varandra. Det är väl därför Lou blir så rosenrasande när hon inser att Will har en plan, en plan som hon ska göra allt för att få honom att ändra.

Livet efter dig (pocket)

Livet efter dig är en bok om hur livet plötsligt kan förändras, om att ta till vara på varje dag och varje ögonblick och om hur skört livet kan vara. Det är en bok om kärleken, dödshjälp och hur en ska kunna leva med att en närstående vill ta livet av sig. Det är en liten bok om livets stora ämnen, men Jojo Moyes klarar av att framföra det på ett fantastiskt roligt sätt, utan att bli alltför pretentiöst eller nattsvart.

Livet efter dig är en bok som jag kommer att ha svårt att släppa, och kommer att bära med mig en lång tid framöver!

Lägesrapport

Kategori: Lägesrapport

Sommarbio

Kategori: TV och film

Det verkar bli flera biobesök framöver; sååå många bra filmer som har premiär i sommar!

1. World war Z
- Har ju läst boken, och ser fram emot filmatiseringen. Brad Pitt i huvudrollen gör inte precis att jag får några antipatier..;)2. Känn ingen sorg
- En film baserad på Håkan Hellströms underbara låtar kan ju inte bli annat än succé, jag kan absolut förstå alla toppbetyg som ramlar in!3. Wolverine
- För alla X-menfans är kommentarer överflödiga...


Sedan finns det ytterligare ett gäng lockande filmer, som troligtvis dock får vänta tills de kommer på DVD, exempelvis Tyskungen, Man of steel och Stories we tell.

Vilka filmer planerar du att se i sommar?

Att läsa sig runt jorden

Kategori: Allt och inget

Författaren Anne Morgan betraktade sin bokhylla, och insåg att den nästan enbart innehöll amerikanska och engelska böcker, och att det knappt ens fanns några böcker översatta från originalspråken i hyllan; hon läste helt enkelt nästan bara inhemsk litteratur. Detta fick Morgan att fundera över om hon inte gick miste om en massa fantastisk litteratur, av den enkla anledningen att författaren kom från ett annat land och/eller en annan världsdel än hon själv!

Denna insikt fick Morgan att bestämma sig för att under kommande år läsa sig runt jorden; hon skulle läsa minst en bok av en författare från varje medlemsland i FN, samt Taiwan, som tidigare varit medlem. Detta skulle innebära totalt 196 böcker, så hon skulle få hålla ett hyfsat lästempo, och hon insåg att det skulle vara svårt att få tag på böcker från flera av länderna. Dessutom insåg Morgan under sin resa att det finns många länder som saknar traditionen att skriva ner sina berättelser, där de istället lever vidare från mun till mun.

Här kan du läsa mer om vad Anne Morgan upptäckte på sin läsresa runt jorden!

(Photo: Darren Russell)

Detta låter onekligen som en roligare läsutmaning än att ta sig an Nobelpristagarna, eller vad tycker du?

Tävla med livet som insats!

Kategori: Aktuellt

Författaren Jan-Erik Ullström har tagit konsten till en ny nivå, outforskad av de allra flesta. Inför uppföljaren till Med slutna ögon har han dragit igång en stor tävling, av ett helt eget slag! Priset? Att få medverka i boken, som sig själv, i minst en sida, för att sedan obarmhärtigt gå döden till mötes! Jag måste erkänna att det var med en klump i magen och på skakiga ben som jag bestämde mig för att delta i denna något makabra tävling...

Vill även du vara med och tävla, få chansen att bli odödlig i en bok, för att sedan dö litteraturdöden?
- Gå in på Ullströms alldeles nyöppnade hemsida, där han delar med sig av sitt skapande sinnes alla delar! Tävlingen pågår 14/7-11/8. Valet av vinnare kommer att ske i juryform, juryn består av 10 mycket kompetenta individer, som alla på något vis är verksamma inom skaparbranschen.

Denne mans fantasi verkar inte ha några gränser alls, jag ser till exempel fram emot att få provspela hans alldeles nyskapade sällskapsspel!


Omslagsbild

1:a pris: Möjligheten att medverka som sig själv i uppföljaren till thrillerdebuten ”Med slutna ögon.” Vinnaren kommer att agera förbipasserande och kommer att fylla en boksida.
Mer blir det inte, eftersom personen oturligt nog möter mördarens vrede och panik.

... Scenen är klar, miljön utvald. Allt som behövs är ett offer. Ett namn. En kort bakgrund. En personlighet att kort bygga upp, för att brutalt bryta ned. Vinnaren är alltså med som sig själv. En stund. Tills döden knackar på. En scen nödvändig för att visa hur gärningsmannens kontroll börjar glida, samtidigt som förmågan att reagera ligger intakt.

Vinnaren kommer att få välja på tre olika tillvägagångssätt, när livet väl måste avslutas. I priset ingår (om geografiskt möjligt och om så önskas), även en lunch med författaren.

2:a pris: Ett bokpaket om 4 böcker från Idus Förlag, där en växande bokflora ständigt blommar.

3:e pris: Ett bokpaket om 2 böcker från Idus Förlag, där samma bokflora gärna kittlar ditt sinnes bara fötter.

En bokälskares shopping

Kategori: Allt och inget

Här är resultatet av gårdagens shopping!

Minnet av en smutsig ängel

Kategori: Pocketcirkeln

Författare: Henning Mankell.
ISBN: 978-91-86969-32-5.
 
Hanna Renström växer upp i en fattig familj i Norrlands inland, där större delen av året består av isande kalla vintrar och där övriga årstider ägnas åt att täta den illa medfarna lilla stugan, så att den ska klara en vinter till. I den lilla byn bor det inte särskilt många, och det brukar passera ett år mellan de gånger en främling syns till.

Efter en ovanligt kall och lång vinter konstaterar Hannas mamma att Hanna inte längre kan stanna kvar hos familjen; de har inte råd att försörja henne, men om hon ger sig av så har de övriga syskonen åtminstone en liten chans att överleva kommande vinter...
Så kommer det sig att Hanna hamnar i en släde med den djupt religiöse Forsman, på väg mot Sundsvall, där familjen ska ha släkt på moderns sida. Det är dock fyra år sedan modern senast hörde från sin släkt, och när Hanna kommer dit så bor de inte längre kvar; allt hon hittar är en gammal man som är mer död än levande, och som har varit inneboende hos familjen. Forsman lämnar inte Hanna åt sitt öde, utan låter henne arbeta på hans gods. Där träffar hon Ebba, som kommer att bli Hannas första riktiga väninna, och hon trivs väldigt bra på Forsmans gods; bättre kunde hon inte ha fått det! Därför blir Hanna förskräckt den dag Forsman kallar in henne på sitt kontor och berättar att hon ska ta värvning som kocka på hans fartyg Lovisa, som inom kort skall fara till Australien med timmer! Hanna har det ju bra hos Forsman i Sundsvall; hon har ett arbete som hon trivs med och är duktig på, och hon har Ebba; hur ska hon klara ett nytt uppbrott, och hur ska hon klara sig utan Ebba..?

När Hanna stiger ombord på Lovisa träffar hon ganska snart Lundmark, som är styrman på skeppet. De båda blir djupt förälskade och gifter sig i Alger, där skeppet lägger till för att bunkra. Hanna och Lundmark är mycket förälskade och mycket lyckliga, men lyckan blir kortvarig; mot kaptens Svartmans inrådan kliver Lundmark iland vid en av ökenhamnarna öster om Suez. Där smittades han av en av de dödliga febrar som alltid härjar vid Afrikas kuster, och det dröjde inte länge innan han dog, skrikande av dödsångest. Innan Hanna vet ordet av är hon änka, men det är som om Lundmarks ande ständigt vilar över fartyget, och Hanna får ingen ro att gå vidare. Så kommer det sig att hon i panik lämnar fartyget Lovisa när det tillfälligt ankrat i Portugisiska Östafrika. Hon kommer dock inte långt innan hon blir sjuk, i feber och magsmärtor, och tack vare sin rikliga änkepenning kan hon ta in på närmsta hotell.

Hotellet visar sig dock vara en täckmantel för huvudstadens största och mest populära bordell, men det inser inte givetvis inte den naiva och oskuldsfulla Hanna förrän hon bott där ganska länge, och blivit helt frisk. Ödet vill att Hanna kommer att stanna länge på hotellet/bordellen, och innan hon vet ordet av är hon plötsligt änka igen, och dessutom bordellens ägare, med ansvar för alla de kvinnor som arbetar och bor där!

Minnet av en smutsig ängel (pocket)

Under hela min uppväxt älskade jag Henning Mankells deckare om Kurt Wallander. Jag har givetvis läst och hört om Mankells engagemang i bland annat kolonialismen, immigration till Sverige från andra länder och rasism, och det har inte heller undgått mig att han lever sitt liv i både Sverige och Mocambique. Jag har dock inte läst särskilt många (om någon) av hans böcker på dessa teman, så därför var det en glad överraskning när Minnet av en smutsig ängel landade i min brevlåda, som en del i Pocketcirkeln!

Jag är i vanliga fall inte särskilt förtjust i historiska romaner, men Hanna Lundmarks berättelse fångar verkligen min fantasi och mitt intresse! Mankell skildrar på ett fantastiskt sätt hur de vita kom till Afrika, och hur relationen dem emellan såg ut! Jag kommer nog att bära med mig Minnet av en smutsig ängel under en lång tid framöver, och den kommer inte att gå vidare i pocketcirkeln; den lägger jag till Mankellsamlingen i min bokhylla!

Nirvanaprojektet

Kategori: Deckare

Författare: Stefan Tegenfalk.
ISBN: 9789197890274
Serie: Walter Gröhn, del 2.
Uppläsare: Reine Brynolfsson.

Walter Gröhn och Jonna de Brugge vet att det var en man vid namn Leo Brageler som låg bakom de uppmärksammade morden på tingsrättsledamoterna och de har en teori om varför. Nu är deras uppgift "bara" att hitta Brageler, som helt gått under jorden, och lista ut varför han använde sig av detta till synes onödigt krångliga tillvägagångssätt...

Nirvanaprojektet (ljudbok)

Nirvanaprojektet är lika spännande och fartfylld som Vredens tid, och jag ser fram emot att få läsa fortsättningen; jag vill veta hur det går!

Ge bort en bok!

Kategori: Ge bort en bok

Idag placerades mina första två böcker ut; den första på en bänk utanför stadens sjukhus och den andra i en lånerullstol vid grannstadens äldrecentrum/vårdcentral. Hoppas att upphittarna blir glada över dessa små presenter! :)

Ge bort en bok!

Kategori: Ge bort en bok

Hittade den härliga Facebookgruppen Ge bort en bok!, som går ut på att hitta på olika finurliga och roliga sätt att återanvända böcker, genom att placera ut dem på genomtänkta platser, som en gåva till upphittaren.

Gruppen inspirerade mig; jag kommer definitivt regelbundet att placera ut böcker på udda och roliga platser runtomkring där jag rör mig!
Nu är mina första böcker förberedda, imorgon blir det till att hitta lämpliga platser att placera ut dem på!
 Sexiga skräckväsen!?

Kategori: Allt och inget

Efter en långvarig hype kan nog de flesta skräckfantaster tycka att vampyrer är ganska sexiga, och nu är det många som jobbar på att även andra övernaturliga väsen skall få bli lite sexigare!I Twilight låg ju fokus på vampyrerna, men visst framställdes även varulvarna som ganska sexiga? Det var ju inte för inte fansen delades upp i Team Edward och Team Jacob...TV-serien Teen wolf har hakat på varulvs/lycantrenden, och jobbar ytterligare på att varulvarna skall framstå som sexiga.Zombies har ju länge setts som hjärndöda och ganska äckliga varelser, men nu börjar även de framställas som sexiga och ganska sympatiska, exempelvis i Warm bodies, där vi får en lite annorlunda framställning av zombies, och där huvudrollskaraktären/berättaren är en zombie.Förutom dessa exempel finns ju en uppsjö av andra övernaturliga väsen, där de flesta skildras i True blood, som generellt sett är en ganska sexig serie...Personligen tycker jag att det är positivt och ganska intressant att övernaturliga väsen av olika slag börjar framställas på ett mer nyanserat sätt och inte längre bara ses som äckliga monster, vad tycker du?

Vredens tid

Kategori: Deckare

Författare: Stefan Tegenfalk.
ISBN: 9789197881838.
Serie: Walter Gröhn, del 1.
Uppläsare: Reina Brynolfsson.

En morgon i september 2004 sker en våldsam frontalkrock på en glest trafikerad riksväg. 10-åriga Cecilia slungas ur bilen, och dör innan hon slår i marken. Orsaken till krocken var att en man körde bil trots att han hade druckit alkohol...

Fem år senare får Walter Gröhn rapport om ett märkligt mord; en respekterad och uppsatt person, som uppfylls av ett våldsamt raseri och mördar en taxichaufför som han aldrig tidigare har träffat. Walter får till sin hjälp Jonna de Brugge från Rikspolisstyrelsens särskilda utredningsenhet, en enhet som är ganska nyinrättad, och som inte mottagits enbart positivt av poliserna på fältet. Detta i kombination med att Jonna är en ung kvinna från en känd redarfamilj innebär att hon inte precis har oddsen på sin sida, men sakta uppstår en sorts vänskap mellan Jonna och Walter...

En kort tid senare inträffar ett liknande mord, som blir till flera. Alla har det den gemensamma nämnaren att mördare plötsligt uppfyllts av detta våldsamma raseri, som de aldrig upplevt vare sig förr eller senare, och att de inte har någon annan förklaring till vad de gjort. Alla har de dessutom ytterligare en sak gemensamt; de arbetar vid samma tingsrätt...

Vredens tid (ljudbok)

Stefan Tegenfalk var för mig en helt ny bekantskap; en mycket positiv sådan!
Vredens tid gav mersmak, och jag förbereder mig inför ett Tegenfalkmaraton!

Som uppläsare gillar jag Reine Brynolfsson skarpt; han har den där lite knarriga herrösten som jag gillar, och är helt klockren för uppläsningen av denna bok!

Fågelbovägen 32

Kategori: Pocketcirkeln

Författare: Sara Kadefors.
ISBN: 978-91-85625-19-2.

Karin ser sig själv som en duktig och god människa. Hon arbetar som gynekolog, och dessutom är hon volontär på en klinik för papperslösa flyktingar. Hon brinner för att hjälpa andra människor, och har innerst inne dåligt samvete över att hon själv har det så bra.

En dag på kliniken för papperslösa träffar hon Katerina, som kommer från Moldavien och är i Sverige för att arbeta, så att hennes familj ska få mat på bordet. Även i Sverige lever Katerina under omänskliga förhållanden; hon slavar 13h om dagen men får bara betalt för 8h, och bor i en källare där värmen är avstängd, och där frun i huset låser in henne på nätterna, så att hon inte ska komma upp i huset och värma sig. På grund av detta har Katerina nu fått lunginflammation, och Karin bestämmer sig för att hjälpa henne.

Fågelbovägen 32 (pocket)

Fågelbovägen 32 handlar om vad som driver oss människor, och hur vi ser på oss själva, samt vilka spratt vår hjärna kan spela oss när vi inte har alla pusselbitar.
Är det sämre att hjälpa någon om vi själva också mår bra av det, än om det är en alltigenom altruistisk handling?

Detta är ingen lättsmält feel-goodbok, det är en obekväm bok, som skapar en klump i magen, och som inte vill lämna mig ifred efter att den är utläst. Fågelbovägen 32 är en briljant skriven bok, som en inte lägger ifrån sig oberörd.

Bokbloggsloppis!

Kategori: Allt och inget

Har rensat i bokhyllorna och bestämt mig för att göra mig av med ett gäng böcker som jag vet att jag inte kommer att läsa om; platsbrist i hyllorna innebär att en måste skiljas från dubletter samt gamla (och nyare) trotjänare av "fel" genre!

Herman Lindqvist i Frankrike; Gallfeber rapporter från mittens rike + På landet i Paris.

Mats Strandberg & Sara Bergman Elfgren: Cirkeln.

Jane Green: Babyfeber + Trollbunden + Den andra kvinnan.
Lisa Jewell: Ralfs party.
Denise Rudberg: o.s.a. & Matilde.
Tamara McKinley: Arvet.
Gaby Hauptmann: Impotent livskamrat sökes.

Johanne Hildenbrandt: Freja, sagan om Valhalla.

Mary Higgins-Clark: Liv för liv.
Peter Robinson: En bit av mitt hjärta + En närklig affär.
Richard Preston: Het zon.
Zana Muhsen: Såld.

Tage Danielssons paket.
Hasse Alfredsson: En något större bok.


Perfekt att fynda sommarläsningen; 10 kr för pocket och 20 kr för inbundna böcker!
Eftersom Hasse Alfredssons och Tage Danielssons böcker är så tjocka och riktiga klassiker så tar jag 30 kr för dem! Hojta till i en kommentarsfältet om det är någon du är intresserad av; uppdatering sker allteftersom!

Väktarnas dotter

Kategori: Fantasy

Författare: Emma Lundqvist.
ISBN: 9789187015281.

Karima eldväktare och Nilor luftväktare har slagit sig ner, fått dottern Shanna, och lever ett alldeles vanligt liv i harmoni med naturen samt med släkt och grannar.

Shannas bästa vänner är kusinerna Temrik och Rosella, men en dag inträffar någonting som förändrar symmetrin dem emellan; Rosanna åker iväg till ett hälsohem och när Shanna bestämmer sig för att ge sig iväg för att möta oraklet vid Sakara bestämmer sig Temrik för att följa med henne.

På vägen till Sakara råkar Shanna och Temrik ut för en massa äventyr av alla de slag; både positiva och mer skräckfyllda upplevelser väntar dem, och Shanna märker tydligt att elementarandarna fortfarande i högsta grad är vid liv; det är ingen saga som dog ut med hennes föräldrar! Shanna visar sig själv ha speciella förmågor, som hon lär känna och utvecklar alltmer under resans gång.

Väktarnas dotter (e-bok)

Jag gillar Elementens väktare; den är spännande, rolig och välskriven. Jag kan dock bli en aning irriterad på Shanna, som jag tycker är väldigt omogen och ansvarslös för att vara över 20 år; emellanåt beter hon sig som en 13-åring! Då är det tur att hon har tålmodiga och godhjärtade människor runt omkring sig.

Hjärtligt tack till Mörkersdottir förlag för den fina presenten!

Mercurium

Kategori: Deckare

Författare: Ann Rosman
ISBN: 9789173518758
Serie: Karin Adler del 4
Uppläsare: Mirja Turestedt

I början av 1800-talet inträffar de händelser som mynnar ut i att adelsdamen Metta Fock döms att sitta på Carlstens fästning på så kallad bekännelse, som innebär att hon får sitta kvar tills hon erkänner eller dör... Metta Fock var den första och enda kvinna som suttit på Carlsten, och det utan bevis för de påstådda gärningarna samt mycket tvivelsaktiga och rent osanna vittnesmål mot henne. Inte nog med detta fruktansvärda straff; Metta får inte ta emot besök eller ha tillgång till papper och penna. Nål och tråd får hon dock tillgång till, och förtvivlad börjar hon brodera en sista, desperat nådeansökan.

År 2011 hålls en maskerad för den noggrant utvalda men ganska stora skara som bedömts utgöra Sveriges yppersta societet, alla med det gemensamt att kvällens värdinna har en eller flera hållhakar på alla inbjudna gäster. Detta kombinerat med ett utsökt sinne för dramatik och ett stort intresse för att skapa konflikter gör att värdinnan inte är särskilt omtyckt av någon, men hennes unika nätverk och personkännedom gör det till ett måste för de inbjudna att närvara vid firandet av hennes födelsedag, som traditionslenligt är "party of the year", i alla fall i hennes egna ögon. Detta år är dock ingenting som vanligt, och innan kvällen är slut har två av gästerna dött under oklara omständigheter...

Mercurium (mp3-bok)

Jag har sagt det förut men det tål att upprepas; Ann Rosman övertygar alltmer för varje bok hon skriver, och fortsätter bestämt att klättra på stegen, mot titeln som Sveriges deckarförfattarinna!

Det blir aldrig långsamt eller tråkigt, utan spänningen hålls hela tiden uppe i de parallella historierna. Personligen är jag inte i vanliga fall särskilt förtjust i historiska romaner, men Rosman väver på ett perfekt sätt ihop dåtid och nutid! Jag gillar också efterorden, där Rosman förtydligar och fördjupar historian ytterligare. Ett extra plus för den underbara sången i slutet; härligt att piffa upp ljudboken lite extra!Mirja Turestedt är en bra uppläsare, men det finns två saker som genomgående irriterar mig;
1. Att hon boken igenom uttalar ordet friHerrinnan som frierinnan, det vill säga som någon form av kvinnlig variant av friare.
2. Att hon vid de allra flesta tillfällen uttalar Maud som mård, vilket blir en ganska stor skillnad i innebörd...

I farans riktning

Kategori: Deckare

Författare: Viveca Sten
ISBN: 9789173486927
Serie: Sandhamnsdeckare del 6
Uppläsare: Katarina Ewerlöf

På julafton hittas en kvinna död utanför seglarhotellet på Sandhamn, och kriminalinspektör Thomas Andreasson och hans kollegor tvingas abrupt att avsluta sina julfiranden för att istället ge sig ut i kylan. Vad hade fått den döda att hastigt och oplanerat ge sig ut till Sandhamn på själva julafton?

Den döda visar sig vara en tuff journalist, som aldrig dragit sig för att bege sig till de farligaste platser, exempelvis för att dokumentera kvinnornas situation i krigets Bagdad. Hon var ständigt på resande fot, ständigt ute efter nya livsöden att skildra i artiklar och böcker. På grund av sin speciella yrkessituation sprack äktenskapet med den före detta maken Mikael, som fått ensam vårdnad om den gemensamma dottern.

Då Thomas och hans kollegor finner ett stort material om den nationalistiska organisationen Nya Sverige börjar de fundera över om det var där lösningen på mordet fanns att finna, samtidigt som statistiken tydligt säger att det för det allra mesta är en närstående som ligger bakom mord på kvinnor, och här finns ju en mycket bitter och arg exmake att hålla ett öga på...

Poliskollegorna gräver sig allt djupare in i den dödas liv och yrkesverksamhet, så nära att en av dem misshandlas svårt när han är ute på ett eget litet spaningsuppdrag.

I farans riktning (ljudbok)

Jag gillar Viveca Stens böcker, och jag gillar hennes huvudpersoner. Denna gång får vi lära känna några fler av Thomas kollegor, och jag gillar även dem skarpt! Boken är lättläst och handlingen flyter snabbt på, men någonstans saknas det riktiga djupet, men å andra sidan behövs det ju inte alltid; detta är en perfekt sommarläsning! Dessutom gillar jag den oväntade upplösningen på boken också; didn't see that coming!

Ärligt talat så förstår jag dock inte riktigt vad Noras lilla problem har med någonting att göra; styckena om henne känns en aning malplacé, och mest irriterande, men det får vi nog se i nästa bok....

Att läsa 2013 (7)

Kategori: Allt och inget

Amanda Hellbergs böcker om Maja Grå
Udda verklighet och Särskild - Nene Ormes
Sagan om is och eld - GRR Martin

Every day - David Levithan
Att falla vackert - Belle Eve Nilsson
Jag vet inte vart psykoser kommer ifrån- Pebbles Karlsson Ambrose
Det svåra fallet K - Lennart Ökvist
Som Zlatan fast bättre - Niclas Christoffer.
Dagar utan hunger - Delphine de Vigan.
Schamanens sång - Martin Lehman
Hon var ingen Florence Nightingale - Åsa Moberg

Gräspojken - Christer Lundberg 

Soft apocalypse - Will MacIntosch
 
 Som vanligt så tar jag tacksamt emot fler tips på böcker som du vill rekommendera!
 

Läsrapport Juni 2013

Kategori: Läsrapport

(42.) Beautiful chaos - Kami Garcia & Margaret Stohl.
(43.) Andra andningen - Sofie Sarenbrandt.
(44.) Beautiful redemption - Kami Garcia & Margaret Stohl.
(45.) Liv i överflöd - Kristina Appelqvist.
(46.) Hennes iskalla ögon - Carin Gerhardsen.
(47.) Konsten att vara kvinna - Caitlin Moran.
(48.) De blå damerna - Kristina Appelqvist.
(49.) Porto Francos väktare - Ann Rosman.
(50.) Inferno - Dan Brown.
(51.)  I farans riktning - Viveca Steen.


Statistik:

Omläsningar:
Böcker på engelska: 2
Hyllvärmare:
Tegelstenar (>500 sidor): 2

Biografier:  1
Självhjälpsböcker:
Dokumentärt:
Faktaböcker:  1

Deckare:  6
Spänningsromaner:  1
Thriller: 
Skräck:
Fantasy: 2
Romaner: 
Chicklit:

På läsplattan:
Ljudböcker:  4

Totalt: 10