Bokälskaren

Du ser mig oftast djupt försjunken i en bok...

Läsrapport februari 2012

Kategori: Läsrapport

Viveca Sten - I natt är du död.
Rhonda Byrne - The Secret/Hemligheten.
Fredrik Lindholm - Stockholmsdetektiven.
Anne Rice - Pandora.
Kristina Ohlsson - Änglavakter.
Karin Fossum - De galnas hus.
Elizabeth Noble - Vad mina döttrar bör veta.
Liza Mrklund - Nya röster sjunger samma sånger.

Statistik:
Antal omläsningar:
Antal böcker på engelska: 1

Antal biografier:
Antal deckare: 3
Antal fantasyböcker: 1
Antal romaner: 2
Antal SF-böcker:
Antal självhjälpsböcker: 1
Antal spänningsromaner:
Antal skräckböcker:

Antal vetenskapliga rapporter:

Antal e-böcker: 1
Sammanlagt antal: 8

Nya röster sjunger samma sånger

Kategori: Debatt

Författare: Liza Marklund.
ISBN: 978-91-86675-89-9.

Liza Marklund är inte bara författare av deckare och böcker om misshandlade kvinnor, hon är även journalist och krönikör, som aldrig är rädd för att skriva om det som är "förbjudet" och obekvämt. Hon står upp för den lilla människan, som har det svårt, och kämpar för att även dessa människor ska ha samma rättigheter och få samma chanser som andra. 

- "Jag är nästan löjligt upptagen av att saker ska vara rättvisa... Om jag bara hade tordats så hade jag blivit politiker, men jag är alldeles för ängslig och svag."
- Denna rädsla ser man inte mycket av i Marklunds arbete, men det känns ändå befriande att även den tuffaste kan erkänna sig liten och svag.

Nya röster sjunger samma sånger och andra krönikor 1985-2010 (pocket)

Nya röster sjunger samma sånger är indelad i "kapitel", som kan vara förvirrande; det finns ingen kronologisk ordning, utan Marklund berättar sin historia genom dessa krönikor utifrån vilket ämne de behandlar. Krönikorna, och boken, vänder vår uppmärksamhet mot de ämnen som är lite jobbiga att tänka på, och definitivt att prata om. - Så här kan det ju inte vara i min verklighet- eller..? Jag tror och anser att det tvärtom är oerhört viktigt att våga tala även om de ämnen som är lite otäcka och skrämmande, därför tror jag att boken skulle kunna utgöra ett alldeles utmärkt diskussionsunderlag, exempelvis i skolan eller dylika sammanhang.

Vad mina döttrar bör veta

Kategori: Roman

Författare: Elizabeth Noble.
ISBN: 978-91-86369-57-6.

När Barbara får veta att hennes cancer är obotlig så bestämmer hon sig för att ta farväl genom att skriva ett personligt brev till var och en av sina döttrar, samt sin älskade make, Mark. Under hela sin sjukdomstid skriver hon dessutom dagbok; inte särskilt mycket om vad hon är med om här och nu, utan minnen från sitt liv; När döttrarna föddes och växte upp, när hon separerade från deras far, och när hon träffade Mark. Eftersom hon är svårt sjuk så orkar hon inte alltid vakta på sina ord, utan hon skriver rakt ur hjärtat, som hon minns det, utan att försköna verkligheten för döttrarnas skull.

Trots att Barbara redan är död när boken börjar så är hon allestädes närvarande, genom hela boken, på ett sätt som får en att känna att hon alltid kommer att vara närvarande även för sin älskade familj. Boken är en blandning av Barbaras brev och dagboksanteckningar, samt hur dessa tas emot av familjemedlemmarna och hur dessa lever vidare under det första året efter att Barbara gått bort.

Vad mina döttrar bör veta (pocket)

Vad mina döttrar bör veta är en bok om liv och död, om relationer och om vad som egentligen är viktigt här i livet. Det är en lättläst och rolig bok om livets stora frågor.

De galnas hus

Kategori: Roman

Författare: Karin Fossum.
ISBN: 91-7643-798-1.

Hajna är en ung kvinna som bär på ett stort mörker. Hon föreställer sig sin egen död, slutar äta och slutar sova och går ut med tunna kläder på natten för att frysa. Läser Sylvia Plath, dricker en massa whiskey på fastande hjärta och spelar Janis Joplin på högsta volym på sin Bang Olufsen-anläggning.

En natt är det som om allting brister; efter att ha vandrat omkring i dagar utan mat och utan sömn söker hon hjälp via sjukvårdsrådgivningen (eller liknande), men får svaret att hon ska uppsöka en psykolog. Hennes psykolog säger åt henne att gå hem och lägga sig, och återkomma på kontorstid (trots att han har sagt att hon får ringa när som helst!). Då börjar Hajna fundera över vad hon ska göra för att få komma till stadens psykiatriska sjukhus, Varden, och hon börjar springa- Rakt in i ett skyltfönster.

Hajna bärs (naturligtvis) in på Varden- med 160 stygn, varav de flesta i ansiktet. De första månaderna tillbringar Hajna på isoleringen, med få patienter som hon efter en tid lär känna, med alla deras egenheter och nojjor. Trots att avdelningen är så liten så märker ingen att Hajna inte äter...

Tiden går, och man beslutar att Hajna är så förbättrad att hon kan flyttas över till den vanliga avdelningen, med fler patienter och annan personal. Här finns Mor, Formel och Korian, och efter en lång tid så finner Hajna sig tillrätta även här. De är ett gäng tilltufsade personer, som alla har sina små egenheter, och sin charm, och tiden går sin gilla gång. Ett helt år tillbringar Hajna på Varden. Större delen av det året är döden hennes bäste vän och ständiga följeslagare; hon besöker honom med jämna mellanrum, i hans smedja, långt nere i botten av tjärnen som ligger en bit från sjukhuset...

Under detta år inträffar dock ett flertal händelser, sora som små, svåra som glada, och allt detta sammantaget får Hajna att inse att de allra flesta har sina problem, sitt bagage, men de allra flesta kämpar på, ute i "det verkliga livet" ändå- De flyr inte in på ett psykiatriskt sjukhus för obestämd framtid...


De galnas hus

De galnas hus är en riktigt bra och charmig bok. Fossum gör fantastiska personbeskrivningar, och jag känner själv en stor värme och ömhet för dessa tilltufsade individer, som alla har sina egenheter, men var och en sin charm! Just därför så tror jag att den kan vara bra att läsa för den som aldrig själv haft någon kontakt med psykiatrin, utan kanske upplever den lite skrämmande...

Varma kroppar - Utlottning

Kategori: Tävling

JonnySwedish Zombie lottar ut två exemplar av Varma kroppar. Givetvis är jag med i utlottningen; jag är mycket nyfiken på denna bok! Tycker själv att namnet är oerhört fånigt, och handlar i korta drag om en zombie som blir kär i en människa, vilket fick mig att bli mycket tveksam... Har dock hört från inte mindre än två olika källor att boken faktiskt är riktigt bra, och helt klart läsvärd!
Vill du också läsa zombiegenens eget Romeo & Julia-drama kryddat med hjärnsmaskande? Jag har två ex från Mix Förlag att lotta ut!

Vi kör de beprövade & enkla reglerna:
1. Maila infosnabelaswedishzombie.com och märk mailet "R" så har du en lott i dragningen 29/2.
2. Skicka med en länk där du bloggat eller twittrat eller skrivit om tävlingen på Facebook, så har du två lotter. Andra påhitt fungerar också.Även Amelie och Anna lottar ut Varma kroppar, så chansen är ju större att vinna om man deltar i båda utlottningarna/tävlingarna! :)Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Pocketogram!

Kategori: Allt och inget

Som "uppmuntran" från jobbet i år (för de bonuspengar vi fått för att vi följer rekommendationera om en rationell antibiotikabehandling) fick vi ett "presentkort", som kunde lösas in som pocketogram, filmogram eller någon form av "magasinogram" Självklart valde jag pocketogrammet, och idag dök de upp i brevlådan!
Somliga får en fet julbonus på sina jobb- Jag är överlycklig över ett pocketogram :)

Teal'c- En bokmal!

Kategori: Allt och inget


Teal'c brås på matte, och är en riktig bokmal..;)

Änglavakter

Kategori: Deckare

Författare: Kristina Ohlsson.
ISBN: 978-91-86675-95-0.

Alex Recht är tillbaks på jobbet efter att hans hustru gått bort i cancer, och Peder Rydh har återförenats med sin hustru efter flera svåra år. Fredrika Bergman lever det idylliska familjelivet tillsammans med sin Spencer och deras dotter Saga. Då får de ett nytt fall, ett fall som skakar om själva livsgrunden hos dem alla, och ingenting kommer längre att vara sig likt...

Rebecca Trolle är en ung litteraturstuderande, som varit försvunnen i två år, och som av en ren slump hittas begraven och styckad av en man som är ute och rastar sin systers hund. Efter ytterligare grävande hittar man mer nergrävt på samma plats, och fallet är plötsligt mycket större än Rechts utredningsgrupp någonsin kunnat ana. Dessutom kommer de alla tre med tiden att bli personligt engagerade i fallet, vilket inte precis gör det lättare.

Änglavakter (pocket)

Ohlsson skriver som vanligt engagerande, medryckande och lättläst. Gillar skarpt hennes komplicerade intriger och varma människoporträtt. Ser med glädje fram emot kommande böcker i serien om Alex Rechts utredningsgrupp!

Pandora

Kategori: Bokcirkel

Författare: Anne Rice.
ISBN: 978-0-345-42238-5.

Pandora är en mycket gammal (2000 år) och övermänskligt vacker vampyr. - Hon är faktiskt så vacker att hon måste dölja sig med solglasögon, scarves och handskar för att undvika onödig uppmärksamhet från de människor som vistas i hennes närhet. En dag kontaktas Pandora av en annan vampyr, som heter David, som är historiker och som håller på att skriva en form av "vampyrkrönika". Nu vill han att Pandora ska berätta sin historia, främst från när hon levde och hur hon förvandlades. Pandora är till en början mycket tveksam till uppdraget, men mötet med David har fått henne att börja tänka på sitt förflutna, och sedan är det som om hennes historia skriver sig själv...

Pandora: New Tales Of The Vampire (häftad)

Kanske beror det på att jag läste den på engelska, men jag blev tyvärr besviken på Pandora; jag tycker att den var seg och rörig. Hennes landsflykt beskrivs oerhört ingående och långrandigt, och upplägget är lovande även för hennes existens som vampyr. Tyvärr så tycker jag att Rice generellt sett här går vilse i långdragna beskrivningar av miljöer, stämningar och så vidare, och det är inte vad jag var intresserad av, när jag läser en vampyrbok...

Här kan du se vad Malka tyckte om Pandora!

Wohoo, jag har vunnit!

Kategori: Tävling

Jonny på Swedish Zombie.com har lottat ut e-boksantologier från One buck Horror, och jag är en av fem lyckliga vinnare, som vann hela fem antologier, som innehåller fem eller sex noveller vardera!

Tanken bakom förlaget One buck Horror är att man till ett billigt pris ("one buck") ska kunna ladda ner och läsa bra noveller. Trots att priset är lågt så vill man inte tumma på kvaliteten, och Jonny gav One buck Zombies (den av böckerna som är helt tillägnad just zombies) högsta betyg, vilket är ett mycket gott tecken...Läsrapport januari 2012

Kategori: Läsrapport

När jag tittar runt på olika bokbloggar så inser jag att man "ska" skriva en läsrapport varje månad. Efter lite funderande så har jag kommit fram till att januari såg ut så här:

Gustav Meyrink - Golem
Henry James -The Turn of the Screw
Magnus Wennerholm och Emma Jangestig - Varför gråter inte Emma?
Robert Swartwood - The Dishonored Dead
Robert Swartwood - The Hunter
Erik Backhaus - Invasive Pneumococcal Infections

Statistik:
Antal omläsningar: 0
Antal böcker på engelska: 4

Antal biografier: 1
Antal deckare: 0
Antal fantasyböcker: 0
Antal romaner: 0
Antal SF-böcker: 2
Antal självhjälpsböcker: 0
Antal spänningsromaner: 0
Antal skräckböcker: 2

Antal vetenskapliga rapporter: 1

Antal e-böcker: 2
Sammanlagt antal: 6

Inser att det är ett oerhört klent resultat, men jag får skylla på diverse studielitteratur och uppgifter som skulle lämnas in nu i januari. -Skärpning utlovas!

I natt är du död

Kategori: Deckare

Författare: Viveca Sten.
ISBN: 978-91-7503-031-9.

Kustjägarna är ett av den svenska försvarsmaktens förband, avsett att kunna verka i alla miljöer, under alla typer av förhållanden. Kustjägarkompaniet är marinens underrättelseförband, och ett av Sveriges främsta elitförband.Traditionellt och historiskt sett så ställer kustjägarutbildningen stora krav på såväl fysiskt som psykiskt stor prestationsförmåga, och kraven är höga.- De ska fostras till goda soldater, som klarar av de hårda krav som kriget ställer på en soldat. Åtminstonde tidigare har detta inneburit att de värnpliktiga bryts ner, för att sedan bit för bit åter byggas upp, formade och fostrade att lyda order utan att ifrågasätta, och att köra på tills man stupar- och om du stupar så är du en något sämre man än alla de andra...

I Viveca Stens roman hittas en ung psykologstuderande död, till synes till följd av självmord, av en kurskamrat som kommit för deras planerade gemensamma studier. Inget märkvärdigt med det- Det vet väl alla att den som studerar psykologi själv "måste" ha lite psykiska problem- eller..? Bilden grumlas av att såväl studentens föräldrar och vänner som hans lärare- Ja, alla som kommit i kontakt med honom- tvärsäkert intygar att han aldrig skulle ta livet av sig; han har inte uppvisat några tecken till nedstämdhet eller talat om livsleda- Tvärtom är han en intresserad student, som gillar sina studier och är omtyckt av alla. Dessutom är det störande att hans dator och mobiltelefon saknas...

Dimman tätnar ytterligare när en svårt MS-sjuk man mördas i sitt eget hem, utan tecken till inbrott eller strid, bara några dagar efter att studenten varit och intervjuat honom om sin tid inom militärtjänsten, som kustjägare...
Finns det något samband mellan de båda, och vilket är i så fall detta?

I natt är du död (pocket)


I natt är du död är en oerhört spännande bok! Jag sträckläste den på tre dagar, att det tog så lång tid berodde enbart på mycket jobb och annat dessa dagar! Fästmannen fick i princip tvinga mig att släcka lampan och försöka sova igår kväll, när jag började närma mig den oerhört spännande upplösningen; jag hade aldrig kunnat förutsäga exakt hur historien såg ut, och däri låg till stor del charmen och spänningen- Att man fick veta en del, små pusselbitar, men svävade helt ovetande om helhetsbilden.

The Secret- Hemligheten

Kategori: Självhjälp

Författare: Rhonda Byrne.
ISBN: 978 91 534 3423 8.

Har du hört talas om The Secret/Hemligheten? Den består i att Du själv skapar ditt liv, genom Lagen om attraktion; det du tänker på drar du till dig! Så enkelt, och så svårt är det! Lagen om attraktion säger att människor och företeelser med liknande frekvenser dras till varandra, och det innebär att när du tänker drar du också till dig liknande tankar. Om du kan hålla fast vid tankarna på det du vill uppnå och göra dem till dina främsta tankar, då kommer det att förverkligas i ditt liv.

Om det är så enkelt att leva som man vill, och få det man vill ha- Vad är då problemet?
- Problemet är att vi människor tenderar att tänka på det vi inte vill ha, och eftersom man då omedvetet lägger sin fokusering på detta så får man mer av samma vara!
Lagen om attraktion är en naturlag. Den är opersonlig och den skiljer inte på vad som är bra eller dåligt. Den tar emot dina tankar och speglar dem tillbaka till dig i form av livsupplevelser. Lagen om attraktion ger dig helt enkelt precis det du tänker på.

"Lagen om attraktion bryr sig inte om ifall du uppfattar något som bra eller dåligt, eller om du vill ha eller inte vill ha det. Den svarar på dina tankar. Om du är upp över öronen skuldsatt och mår dåligt av det, är det den signal du sänder ut till universum; 'Jag mår så dåligt på grund av alla skulder jag har'. På så sätt bekräftar du det för dig själv. Du känner det i hela dig, på alla nivåer. Då är det precis det du kommer att få mer av."
- Bob Doyle.

Vi har alla upplevt dagar när allt går fel. Kedjereaktionen börjar med en enda tanke, oavsett om du är medveten om den eller inte. Denna negativa tanke drar till sig fler fler negativa tankar, och när du reagerar på det som går fel så drar du till dig ytterligare sådant som går fel. Känsloreaktioner gör att du drar till dig mer av samma sak, och kedjereaktionen måste fortsätta tills du avsiktligt förändrar dina tankar.

"Du kan börja redan nu att känna dig frisk. Du kan börja känna dig rik. Du kan börja känna den kärlek som omger dig, även om den inte finns där just nu. Det som händer är att universum svarar an på tonen i din sång. Universum svarar an på den inre känslan och manifesterar den, därför att det är vad du känner."
- Michael Bernard Beckwith.

Din nuvarande verklighet, eller ditt liv som det är nu, är ett resultat av de tankar du har tänkt. Allt det kommer att förändras helt och hållet när du börjar förändra dina tankar och känslor.
En viktig del i Hemligheten är tacksamhet. Det är omöjligt att dra till dig mer av det du vill ha om du känner dig otacksam för det du har. Detta på grund av att du endast sänder ut negativa känslor om du är otacksam. Oavsett om det handlar om avundsjuka, bitterhet, otillfredsställelse eller en känsla av att något saknas i ditt liv, så kan dessa känslor inte ge dig det du vill ha- Bara mer av det du inte vill ha. Sådana här negativa känslor lägger hinder i vägen för att det du söker ska kunna komma till dig. 

"Alla frågor om hur din önskan ska förverkligas är universums domäner. Universum vet alltid den kortaste, snabbaste och mest harmoniska vägen mellan dig och din dröm."
- Mike Dooley.

"Bestäm dig för vad du vill. Tro att du kan få det. Tro att du förstjänar det och tro att det är möjligt för dig. Slut sedan ögonen varje dag i flera minuter och visualisera att du redan har det du vill ha. Riktigt känn hur det känns att redan ha det. När du har gjort det, tänk på allt det som du är tacksam för och känn din glädje över det. Gå sedan vidare med din dag och överlåt allt till universum och lita på att universum kommer att räkna ut ett sätt att manifestera det åt dig."
- Jack Canfield

The secret - Hemligheten (inbunden)

The Secret är en oerhört amerikansk bok; självhjälpen dragen till sin spets. Ändå tycker jag att den har vissa viktiga poänger, såsom att fokusera på det positiva så kommer än mer positivt att hända dig. Fokuserar du på det negativa så kommer du i alla fall att uppleva att du råkar ut för en massa negativa saker- Det är ju det du ser, och fokuserar på! Genom detta sätt att tänka så tror jag att man utan tvekan kan bli en avsevärt mer positiv och harmonisk människa.

Däremot så ser jag en tendens till skuldbeläggande, och det gillar jag inte! Typ; "Skyll dig själv att du är sjuk- Det är du själv som har orsakat det, genom att fokusera på sjukdom!". Rätt använd så tror jag dock säkert att den kan hjälpa den som lever med en långvarig sjukdom att kunna hantera det bättre.

Sammanfattningsvis så tycker jag att The Secret är en bra, och helt klart läsvärd bok, om den tas med en liiiten nypa salt- Den har vissa närmast religiösa tongångar (med skillnaden att "Gud" istället benämns "universum"...)