Bokälskaren

Du ser mig oftast djupt försjunken i en bok...

Evig natt

Kategori: Skräck

Författare: Guillermo del Toro och Chuck Hogan. 
ISBN: 978-91-7002-8663. 
Serie: Släktet,  del 3.

Det har gått två år sedan vampyrerna tog över i Släktet och hela världen är nu på gränsen till förintelse. Atomvintern ligger som en filt över jordens yta och ständigt mörker råder. Solens strålar filtreras genom den förgiftade atmosfären endast under två timmar varje dag en perfekt miljö för vampyrer att fortplanta sig i.

De flesta människor har massutrotats av Mästaren, en uråldrig vampyr utrustad med fruktansvärda krafter. De människor som finns kvar är totalt undergivna och internerade i läger. Människorna är uppdelade i två grupper: de som föder upp fler människor och de som fungerar som föda åt Mästarens vampyrarmé. Människornas öde ligger i händerna på en brokig skara frihetskämpar Doktor Eph Goodweather, före detta chef för Smittskyddsinstitutet, Doktor Nora Martinez, kollega med Eph och skicklig på att döda vampyrer, Vasiliy Fet, den färgstarke ryske råttutrotaren och Mr. Quinlan, Mästarens avkomma som är ute efter hämnd. Deras jobb är att hitta Ephs son, Zack, och rädda världen från undergång.

Mitt i allt detta visar det sig att det troligen finns en förrädare ibland dem. Endast en man kan få Mästaren på fall, men är han rätt person att bära världens öde på sina axlar? Och vem av dem ska göra den ultimata uppoffringen och samtidigt rädda de andra?


Författarnas bakgrund som erfarna filmskapare har präglat hela trilogin, men i denna avslutande delen får det nästan alltför stor plats, vilket gör berättelsen lidande. En bok behöver åtminstone till viss del skrivas som en bok; om alltför mycket energi läggs på ett utbroderat och alltför rikt bildspråk så är det lätt att tappa själva storyn, vilket jag tyvärr tycker sker emellanåt i denna avslutande del. Det är inte ofta jag tycker att en trilogi känns lång, och är glad att jag läst färdigt, men så är tyvärr fallet här. Släktet är skriven som en film, och hade nog gjort sig betydligt bättre som en sådan.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: