Bokälskaren

Du ser mig oftast djupt försjunken i en bok...

Mörka platser

Kategori: Deckare

Författare: Gillian Flynn
ISBN: 9789186615963
Uppläsare: Anna Maria Käll.

När Libby Day var sju år gammal mördades hennes mamma och två systrar, och brodern har sedan dess suttit i fängelse för dådet, till stor del baserat på Libby Days vittnesmål.

Det har nu gått 24 år, och de fonder som upprättades när Libby Day var liten har nu tagit slut, och hon måste hitta ett annat sätt att försörja sig. Inga tidningar eller andra media är längre intresserade av det gamla brottet; en 32-årig kvinna får inte lika mycket sympatier från folket som en lite flicka får, och tyvärr sker det hela tiden nya tragedier som tar intresset från de gamla. Libby Day, som inte har någon utbildning eller arbetslivserfarenhet, bestämmer sig för att kontakta obskyra "mordklubbar", som är de enda som fortfarande intresserar sig för hennes familjs öde. Kontakten med medlemmarna i dessa klubbar blir inte riktigt som Libby Day har tänkt sig, och hon kommer att ifrågasätta hela sitt minne av mordkvällen och sitt vittnesmål mot sin äldre bror; var han verkligen skyldig till det hennes familj råkade ut för eller är han bara ytterligare ett av alla offer i familjen Day?

Mörka platser (ljudbok)

Gillian Flynn beskriver på ett fängslande sätt de händelser som ledde fram till den stora tragedin för 24 år sedan, och den nutida Libby Days kamp för ett uppehälle. Den vuxna Libby Day är inte någon särskilt sympatisk person, men beskrivningen av hennes barndom får ändå mig som läsare att förstå varför hon har blivit den hon är.

Mörka platser är, som titeln antyder, inte alls någon feel-goodroman. Det är en alltigenom mörk och ganska deprimerande roman, som pekar på hur lätt det är att hamna helt fel i livet. Någonstans kommer jag trots allt att känna med Libby Day, som har spenderat hela sitt liv med att få folk att tycka så synd om henne som möjligt (och gärna ge henne lite pengar som tröst), men som plötsligt tvingas konfrontera sin egen roll i och påverkan på andra människors liv.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: