Bokälskaren

Du ser mig oftast djupt försjunken i en bok...

Röd vinterängel

Kategori: Deckare

Författare: Tove Birkeland Brandt.
ISBN: 9789198130621.

Mimmi är en väldigt ensam människa; hon har inga vänner eller syskon, och båda hennes föräldrar dog för inte så länge sedan. Hon växte upp i ett strängt religiöst hem, med föräldrar som strängt styrde vad Mimmi skulle göra med sitt liv. Mimmi är också medial; hon har daglig kontakt med de döda, och kan också "se" vad som händer någon annanstans. En dag går hon för att handla, och det förändrar hela hennes liv; i butiken stöter hon (bokstavligt talat) på Micke, som ganska snart kommer att bli hennes pojkvän och allra bästa vän.

Mickes syster Manilla, eller Nilla som hon kallas, går på modellskola i Göteborg och drömmer om att bli fotomodell. Hon har en tid känt sig förföljd, och tyckt sig se samma man både i Göteborg och i Hagfors, när hon hälsar på föräldrarna. När hon slumrar till på tåget på väg hem till Göteborg passar mannen på att klippa av en stor tuss av hennes hår; det är det första steget mot en kraftig upptrappning av hans förföljelse, och Nilla kommer att råka mycket illa ut...

Röd Vinterängel (e-bok)
 
Röd vinterängel är genomgående en mycket välskriven bok, även om jag (som ändå är en garvad deckar- och skräckläsare) tycker att den är aningens för våldsam; stundtals går det nästan över i ett frosseri i blod och sexualsadism, och det får inte bli ett självändamål.

Jag tycker också att boken innehåller aningens för många elaka och kvinnoföraktande män; det hade inte skadat om det hade funnits någon mer "helt vanlig man".

Emellanåt reagerar jag på författarens ordval, och jag gillar definitivt inte att kvinnor boken igenom benämns som antingen "fruntimmer" eller "gummor", av såväl bokens karaktärer som av författaren själv; det finns så många andra ord att välja och just "fruntimmer" är ett ord som jag tycker osar kvinnoförakt.

På det stora hela är Röd vinterängel ändå en mycket lovande debutroman, och jag ser fram emot att få läsa kommande böcker av Tove Birkeland Brandt; jag vill lära känna huvudpersonerna ännu bättre!

Kommentarer


Kommentera inlägget här: