Bokälskaren

Du ser mig oftast djupt försjunken i en bok...

Låt vargarna komma

Kategori: Roman

Författare: Carol Rifka Brunt.
ISBN: 978-91-85763-51-1.

June Elbus är en ganska omogen 14-åring. Hennes syster Greta, som tidigare var hennes bästa vän, är numera mest elak och spydig, och föräldrarna fattar absolut ingenting. Det är egentligen bara morbror Finn som verkligen förstår June; han är hennes allra bästa vän, och innerst inne är hon nog förälskad i honom, trots att han är hennes morbror och trots att han är homosexuell...

Så dör Finn i AIDS, för June kommer det plötsligt; hon har inte riktigt förstått hur sjuk han egentligen var (eller inte velat förstå...). Den sista tiden jobbade han på ett porträtt av June och Greta, som de får levererat till sig efter hans död. På begravningen dyker det upp en främmande man, en man i 30-årsåldern, som familjen påstår var den som dödade Finn och som inte är välkommen. June lägger sakta ihop ett och ett, och förstår att Toby var Finns pojkvän, men kan han verkligen medvetet ha smittat Finn med AIDS??

Toby är envis, och sakta växer en djup vänskap fram mellan honom och June, och vänskap som framställer det mesta i ny dager och hjälper såväl June som hennes familj att se saker och ting i ett nytt ljus...


Till en början fattar jag inte att June faktiskt är 14 år gammal; hon känns så oerhört barnslig och beter sig mer som om hon vore 9-10 år. I boken får vi följa hennes relation till Finn, känslorna när han dör och slutligen insikten om hur mycket av Toby som lyste igenom i den Finn hon kände, trots att hon aldrig fått träffa Toby. Hon får lära sig mycket om kärlek, vänskap och relationer till andra människor, och slutligen växer hon till en riktigt fin människa, mycket tack vare Toby, som hon så motvilligt lär känna.

Jag ska erkänna att jag till en början valde Låt vargarna komma mycket tack vare det fantastiska omslaget; vem kan motstå det??? När historien också verkade OK så kunde jag bara inte låta bli boken, och efter en lite skakig inledning så kan jag verkligen rekommendera den till alla som är intresserade av relationsromaner av olika slag, kombinerat med YA.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: