Bokälskaren

Du ser mig oftast djupt försjunken i en bok...

Feberflickan

Kategori: Ljudbok

Författare: Elisabeth Östnäs.
ISBN: 9789197947244.

Lunas familj består av mamma, pappa och hennes syster Stella (stjärna och måne, det är ju hela natthimlen i ett; fantastiskt!), samt brodern, vars vanföreställningar växer sig allt starkare, tills han blir tvungen att flytta in på mentalsjukhuset i närheten. När Luna var liten blev hennes mamma sjuk, och dog (eller?), och en dag hade en annan kvinna tagit hennes plats, en blek och fet kvinna utan namn; Luna kallar henne bara för "hon", och undviker henne så gott det går.

När boken tar sin början är Luna i 20-årsåldern, vandrar omkring i det stora huset och blöder. Fadern och styvmodern ligger döda i ett av rummen, men hur dog de egentligen? De blev förgiftade av ett gammalt får som fadern köpt av en bekant, men varför är de dessutom knivhuggna? När tjänsteflickan Birgit återkommer från sin lediga dag blir givetvis Luna misstänkt för morden, och flyttas till en fängelsecell, i väntan på rättegång.

Detta är Lunas berättelse, det är hennes röst vi hör och hennes tankar vi får följa, och dessa tankar är inte helt klarsynta, om en säger så. Dåtid och nutid blandas hejvilt, och jag får alltmer känslan av att även Luna är en väldigt sjuk ung kvinna, men att det är en familjehemlighet som skyddats, till ett mycket högt pris...

Feberflickan (inbunden)

Feberflickan är inte direkt någon lättsmält hängmattelitteratur; tvärtom är det en oerhört komplex bok, som jag känner kommer kräva flera genomlyssningar och -läsningar innan den riktigt sätter sig, och faller på plats. Boken är lagom dimmig och diffus, och en får med jämna mellanrum små ledtrådar; ledtrådar till vad som egentligen har pågått i familjen genom åren, och vad som har lett fram till att två personer hittas brutalt mördade i sitt eget hem.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: