Bokälskaren

Du ser mig oftast djupt försjunken i en bok...

En dåre fri

Kategori: Ljudbok

Författare: Beate Grimsrud.
ISBN: 9789143506488.
Uppläsare: Julia Dufvenius.
 
Vi får följa huvudpersonen Eli, som från tidig barndom mår ganska dåligt. Hon vet dock tidigt att hon ska bli författare, och hennes böcker, filmer och även konstverk hyllas redan i tidiga år. Är galenskapen samt de tre pojkar och män Eli har "sällskap" av, en grund och inspirationskälla att ösa ur, eller är det tvärtom så att sjukdomen hämmar hennes kreativitet?
 
Vi får följa Eli genom hennes uppväxt, ungdomsåren, tiden som ung vuxen och vidare i det vuxna livet. Ibland är hon så gott som frisk, medan hon ibland plågas svårt av rösterna, självskadebetéende och våldsfanatsier. Ibland klarar hon sig långa perioder hemma, endast med sporadiska besök hos öppenvården, ibland måste hon vara inlagd långa perioder år gången, med tvångsmedicinering och bältesläggning som en del av vardagen.
 
Till slut, när Eli kommit upp i medelåldern, tycks hon ha hamnat i ett tillstånd av balans; hon och rösterna existerar sida vid sida och hon kan säga åt dem att hålla tyst, när deras närvaro inte passar. Hon har kontrollen över sin sjukdom, och inte tvärtom.
 
En dåre fri (e-bok)
 
En dåre fri är en helt fantastisk bok, som jag tycker att alla borde läsa (fast allra helst lyssna på, så att ni inte missar Julia Dufvenius underbara uppläsning)! Beate Grimsrud lyckas ge en klockren realistisk bild av den psykiska sjukdomen, som visar att den psykiskt sjuke ofta är den som själv är mest förvirrad, och att den eventuella våldsamheten sällan vänds mot andra än hen själv.
 
Boken är skriven på ett fragmentariskt sätt, som jag tror speglar den sjukes egen verklighet ytterst väl. Inspelningen av boken förstäker det fragmentariska intrycket, med volym- och kvalitetsskillnader.
Julia Dufvenius är en helt underbar uppläsare; hennes röst är så skör, men samtidigt så stark, och hon gör fantastiska betoningar; det känns som att det är hennes egen berättelse, och att hon berättar den för mig, personligen!

Kommentarer

  • dominic säger:

    den har jag tänkte att läsa länge nu :)

    Svar: Jag kan verkligen rekommendera den, den är jättebra!
    Bokälskaren

    2012-07-18 | 18:27:38
    Bloggadress: http://youngadults.blogg.se/

Kommentera inlägget här: