Bokälskaren

Du ser mig oftast djupt försjunken i en bok...

Golem

Kategori: Gotiska berättelser och annan fasaväckande litteratur

Författare: Gustav Meyrink.
ISBN: 978-91-85000-55-5.

Golem är en klassisk kabbalistisk figur av lera, som vandrar omkring bland de levande i Prags judiska kvarter. När en bit pergament med inskriptionen Shem Hameforash placerades i Golems mun vaknade han till liv, och när pergamentet togs bort stelnade han åter. En kväll glömde dock hans skapare att ta bort pergamentet från Golems mun, vilket fick till följd att Golem blev rasande och gick bärsärkagång i de judiska kvarteren. Till slut lyckades dess skapare oskadliggöra monstret genom att ta tillbaks lappen ur dess mun.

Golem (häftad)

Lerfiguren Golem spelar en framträdande roll i boken med samma namn, men ändå blir man osäker på vad boken egentligen hade med honom att göra...
Jag tycker att boken är väldigt märklig, men ändå lättläst; man vill veta hur det går för huvudpersonen- Men vem är egentligen huvudperson?? Den svävande och diffusa karaktären skapas genom de ständiga illusionsbrotten och påminnelserna till läsaren om att det som berättas kanske bara är drömmar, syner och/eller fantasier.

Berättelsens huvudtema är jagupplösning och förvirring; det är som om Meyrink vill locka läsaren att uppleva hur det känns att leva i vad vi idag kallar gränspsykos- Där tid, rum och identitet glider dig ur händerna som ett stycke fett...

Jag kan varmt rekommendera Golem till dig som tycker om lite mystisk och undanglidande litteratur; den är ingenting för dig som vill ha raka puckar och förklaringar till allt som sker. På något underligt vis kryper den under skinnet på mig, och jag har svårt att riktigt släppa den ifrån mig och gå vidare. Golem är en bok som kan läsas många gånger, och man kommer ändå att upptäcka nya saker eller tolka händelser annorlunda vid varje genomläsning!