Författare: Göran Djurfeldt, Rolf Larsson och Ola Stjärnhagen.
Med avstamp i den realistiska orsaksteorin ges en systematisk genomgång av de vanligaste teknikerna inom kvantitativ metod, inkluderande statistiska test vid univariat, bivariat och multivariat analys samt hur man med hjälp av dessa tekniker kan uttala sig om den ofta komplicerade orsaksbilden bakom samhälleliga fenomen. Bl.a. redogörs för central- och spridningsmått, olika typer av diagram, korstabellanalys, medelvärdesanalys, sambandsmått, Chi 2-test, t-test, variansanalys och regressionsanalys.
Kanske inte så rolig litteratur, men en oerhört nyttig och bra uppslagsbok. En helt ovärderlig bok för dig som vill fördjupa dig i kvantitativ metodik, olika analysmetoder, SPSS och så vidare. Efter att ha lånat den första boken från bibliotekeet en längre tid så har jag nu beställt båda i ett finfint paketpris från Bokus.com.
I ett gammalt kapell sitter två kvinnor och firar med champagne och snittar. Det är den jordnära mirjam, läkaren som nyligen återvänt till Gotland efter många års frånvaro och hennes väninna och raka motsats, Hervor. Livet har inte farit varsamt fram med Mirjam, och nu har hon beslutat sig för att ge igen. Beväpnad med Hervors hemliga dekokter, tankekraft och lite annan kvinnlig list sätter hon äntligen sina hämdplaner i verket.
Det blir en dramatisk sommar i Kajpe Kviar. Tre män dör med bara några veckors mellanrum. Dödsfallen tycks ha naturliga förklaringar, men har de verkligen det?
Uppsala nya tidning beskriver Svinhugg som "en slags 'Thelma och Louise' på gotländska", och det är mitt i prick. Huvudpersonerna är två lite luggslitna figurer med mycket jävlar anamma och humor. Den lappländska Hervor är en spågumma som inte spottar i glaset och svär som en borstbindare- ytligt sett är hon Mirjams raka motsats. Mirjam som är läkare och dotter till en präst och uppvuxen med att spådomar, förbannelser och dekokter är irrläror som man inte ska befatta sig med. De har dock funnit varandra, och är som ler och långhalm!
Efter ett långt och synnerligen händelserikt liv hamnar Allan Karlsson på det äldrehem han tänker ska bli hans sista anhalt på jorden. Problemet är bara att hälsan vägrar ge vika, och en dag bär det sig inte bättre än att det är dags för honom att fylla tresiffrigt.
Pompa och ståt väntar, med kommunalråd och lokaltidning på plats. Ett spektakel så oönskat av Allan att han istället kliver ut genom fönstret. Därmed är han på rymmen från sitt eget födelsekalas. I hastigheten råkar Allan få med sig en väska som han bara skulle vakta ett slag och strax har han både tjuvar och poliser efter sig.
Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann handlar om en månadslång jakt genom Sverige på Allan och hans nyvunna vänner. Men boken är också en resa genom 1900- talet- den sorglöse Allans livsresa.
Hur kommer det sig egentligen att Allan äter middag med blivande presidenten Truman? Och får lift med förre premiärministern Churchill? Och åker flodbåt med ordförande Maos unga hustru? Eller för den delen att han tillbringar flera månader med att vandra över Himalaya?
Trots att Allan är fullständigt ointresserad av politik och religion tycks han ha påverkat de flesta av förra seklets stora händelser i världen. I hundra år gjorde Allan världen osäker, bara genom att vara. Och nu är han lös igen.
Hundraåringen... är en helt sanslös bok. Huvudpersonen Allan har en syn på livet som jag tycker är ganska härlig, och som fler borde ta till sig! Det är som det är, och det är ingen idé att jaga upp sig över det...
Jag lärde mig att läsa när jag var fem år gammal, och sedan dess har jag älskat att ta del av alla de världar litteraturen erbjuder! Du finner mig oftast med näsan i en bok, och jag blir överförtjust om du vill delge mig dina bästa lästips!
Kontakta mig på [email protected]