Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Säng, säng, säng...

Kategori: Aktuellt

Efter en intensiv natt på jobbet skall det bli extra skönt att krypa ner under täcket och soooova!
 
Medan jag sover så tycker jag att ni ska gå in och läsa denna väl underbyggda och välskrivna krönika, apropå de senaste politiska utspelen om att "Sjuksköterskor ansvarar ju inte över liv och död, precis..."
Jag tycker att fler politiker skulle nappa på Vårdförbundets erbjudande om att gå en dag i våra skor; efter det skulle de (förhoppningsvis) i alla fall ha ett hum om vad vi egentligen pysslar med på sjukhusen, dygnets alla timmar. Det är betydligt mycket mer än att hålla handen och torka pannan på patienterna, vilket verkar vara ungefär vad de tror. Som sjuksköterska på en infektionsavdelning ansvarar du för svårt sjuka patienter med blodförgiftning, Tuberkulos, olika typer av blodsmitta och (icke att förglömma, så här års!) influensor av alla olika typer; A, B och H1N1 (alias Svininfluensan). Du ska vara så duktig på att tillämpa de basalahygienrutinerna att du inte sprider smitta mellan patienterna, och inte heller blir smittad. Du ska även ha kunskap att skyddsisolera patienter som är infektionskänsliga på grund av exempelvis cytostatikabehandling eller sjukdom, så att inte heller dessa extra känsliga patienter blir sjukare än de redan är. Du ska veta vad som är rimlig dos av alla olika läkemedel, och dessutom vara så säker på dig själv att du kan ifrågasätta läkaren när denne gjort en felaktig läkemedelsordination (vilket händer nästan dagligen!). Du ska dessutom kunna bemöta och vårda alla olika personlighetstyper och patienter med alla möjliga olika sjukdomar; vem som helst kan drabbas av en svår infektion, och du ska kunna bemöta såväl 100-åriga damer som dementa herrar, missbrukare och personer som sitter inne på kriminalvårdsanstalt för mer eller mindre grova brott; alla har de rätt till vård på lika villkor.
 
Politikerna blottar verkligen sin okunskap och ignorans; det var ju bara någon vecka sedan en annan menade att "det inte är rimligt att sjuksköterskor ska tjäna mer än de 80-90000 kronor i månaden de redan har..."
- Nej, hade jag tjänat 80000 kronor i månaden så kan jag lova att jag inte hade sagt ett enda ord om orättvisa löner (inte för att jag gör det nu heller, men ändå...)!
 
- Ansvarar dagligen för liv och död, och tjänar låååångt ifrån 80000 kronor i månaden!

Kommentarer

  • Malka säger:

    Det är verkligen skrämmande att politiker har så dålig kunskap och uttalar sig så korkat. Det är utan tvekan sjuksköterskor och undersköterskor som ansvarar för liv och död. Vi är ju närmast patienten och tillkallar läkaren när vi bedömer att det behövs (läkarna finns ju som bekant någon annanstans, fullt upptagna med sitt). De får gärna hänga med mig en vanlig dag också när jag har hundra saker att göra och trots tidsbrist, trötthet och stress måste vara klar i huvudet, göra rätt bedömningar och inte missa något.

    2013-03-21 | 10:54:03
    Bloggadress: http://boksmurfen.blogspot.se

Kommentera inlägget här: