Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Klarar du att leva på 2000 kronor i månaden?

Kategori: Debatt

Kommer ni ihåg Eva, som 96 år gammal flyttade till Thailand, för att kunna umgås med sin son och dennes familj sin sista tid i livet. Riskerna vid långa flygresor när man uppnått denna imponerande ålder är stora, men Eva menade att hon i så fall skulle dö lycklig.

Eva klarade flygresan, om än med vissa komplikationer, och hon har funnit sig väl tillrätta i sitt nta hemland. Då kommer det stora bakslaget; Den svenska pensionsmyndigheten (visste inte ens att det fanns en sådan...) har bestämt sig för att dra in Evas garantipension på 4400 kronor i månaden, eftersom hon bor utanför Europa!

Detta gör mig oerhört upprörd! Eva har arbetat och slitit i hela sitt liv, och har med råge tjänat ihop till de ynkliga kronorna som garantipensionen utgör! Hon har inte längre några närstående kvar i Sverige; hennes man och hennes vänner är alla döda (inte så underligt, vid 96 års ålder...), och hon hade sett fram emot att få tillbringa sin sista tid med sonen och dennes familj i Thailand. En sista tid som rimligen inte kan bli särskilt lång, med tanke på att hon redan uppnått en aktningsvärd ålder...

Det finns dock en möjlighet för Eva. Det går att få dispens från dessa regler, "om det med hänsyn till omständigheterna skulle framstå som uppenbart oskäligt att dra in förmånen”. Pensionsmyndighetens juridikavdelning ska ta ställning till om Evas situation uppfyller detta kriterium (vilket jag tycker är helt uppenbart), och hon kan få svar redan nu i veckan. Just nu lever Eva på 2000 kronor i månaden, och om hon inte får dispens så måste hon flytta tillbaks till Sverige för att kunna få sin garantipension- Något hon inte orkar, och som hon absolut inte borde bli tvingad till, om de svenska myndigheterna har något hjärta i kroppen, och faktiskt tänker när de fattar beslut, istället för att bara gå strikt efter sina regler! Alla regler och lagar har ett tolkningsutrymme, och ingen kan komma och påstå något annat!

Måste flytta hem för att få pengar Eva Bergdahl, 96, lämnade Karlskrona för ett nytt liv i Cha Am i Thailand. Men nu har Pensionsmyndigheten beslutat att dra in Evas ­garantipension på 4 400 kronor i månaden eftersom hon bor utanför Europa. ”Jag fattar inte varför de håller på så här med en gammal människa, säger Eva till Aftonbladet.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: