Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Nu tar Europadomstolen över...

Kategori: Aktuellt

Idag var mina (och många andras) tankar hos 91-åriga Ganna Chyzhevska, som skulle utvisas till Ukraina. Migrationsverket hade fått in flera expertutlåtanden från framstående geropsykiatriker, men valde ändå att gå tvärs emot deras rekommendationer, och istället lyssna på sin egen (allmän)läkares uttalande, som menade att det inte skulle innebära någon fara för Ganna att flyga till Ukraina; ett land där hon inte har några släktingar eller vänner kvar!

Den som vet det allra minsta om hur demenssjukdomar fungerar vet att miljöombyte kan ställa till det väldigt för den sjuke, som kan bli oerhört förvirrad lång tid framöver. Ganna, som dessutom är nästan blind och dessutom har nedsatt hörsel, har därmed två ytterligare faktorer som ökar risken att hon blir kraftigt förvirrad vid en flygresa och flytt till ett "nytt" land. Eftersom hon inte har några anhöriga i Ukraina, som kan vara hennes fasta och trygga punkt i tillvaron så kommer hon med all sannolikhet att ha väldigt svårt att finna sig till rätta i sitt nya boende.

Strax innan utvisningen så kom dock beskedet; Europadomstolen ger Sverige en "smäll på fingrarna", och stoppar omedelbart utvisningen. Europadomstolen kommer nu att gå igenom Gannas fall, för att se om det bryter mot artikel tre i Europakommissionen, och innebära ett brott mot hennes rätt till skydd mot omänsklig behandling. Detta innebär att Sverige är förhindrat att genomföra en utvisning innan domstolen har kommit med sitt besked, vilket kan ta upp emot ett halvår.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: