Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Fruktansvärt!!!

Kategori: Debatt

På Hagaborgs äldreboende i Sandbyhov, Norrköpings kommun har de boende under flera års tid blivit fysiskt och verbalt misshandlade av två av de undersköterskor som arbetar där.

I februari gjordes en Lex Sarah anmälan mot en av de två undersköterskorna, men under hela den tid som utredningen pågick blev inte den närmaste familjen till den 101-åriga kvinna som drabbats underrättade om händelsen, eller den utredning som pågick; detta fick de veta först tre månader senare. Undersköterskan blev avstängd från sitt arbete i två veckor och fick en skriftlig varning...

I nio år har Sandbyhov varit den nu 101-åriga kvinnans hem. Nio år har också undersköterskan i fråga varit fast anställd på Hagaborgs äldreboende i Sandbyhov. Vid ett tillfälle viskade kvinnan till sin dotter att de behandlade henne illa, men eftersom hon är dement så visste inte dottern vad hon skulle tro. Man vill ju tro människor om gott, men nu undrar man ju vad som kan ha hänt, och hur ofta...

Kvinnan i fråga är för skör för att kunna flytta från Hagaborgs äldreboende, och familjen har därför inget annat val än att låta henne bo kvar där. Familjen är upprörd över att det tagit Sandbyhov så lång tid att berätta om kränkningarna, och nu vill man polisanmäla de ansvariga.

På kommunen och Hagaborg säger man att man velat vänta tills utredningen avslutats, för att all information skulle finnas tillhanda när familjen informerades.
-Det fanns aldrig någon tvekan om att vi skulle informera de anhöriga, men utredningn tog så lång tid eftersom det handlade om fem fall, säger Maria Lind, som är enhetschef på Hagaborg.

Anmälningarna vittnade bland annat om hur en sköterska nöp och klappade till en boende hårt på stjärten och tvingade in en knytnäve i en kvinnas mun. En annan sköterska tryckte in spyor i munnen på en boende som kräkts. Båda undersköterskorna stängdes omedlebart av, men var efter en tid tillbaks på Hagaborgs äldreboende igen. Övergrepp inom vården leder nämligen inte automatiskt till avsked, Norrköpings kommun tyckte att en skriftlig varning samt utbildning och rehabilitering var nog.
Resonemanget bakom beslutet var att det är säkrare att ha undersköterskorna på en avdelning där deras historia redan är känd. 
– Det blir en inbyggd övervakning i beslutet. Jag vill påstå att dessa två aldrig kommer att bete sig på liknande sätt igen, sade områdeschef Teresa Påhlsson.

Detta beslut ledde dock, inte oväntat, till stora protester bland oroliga, ledsna och upprörda anhöriga till boende på Hagaborgs äldreboende, vilket har lett till att de två undersköterskorna åter har blivit avstängda, och inte kommer att få arbeta inom äldreomsorgen igen.
 
Bra jobbat, Norrköpings kommun! Ni visar på en stor styrka, som kan göra om och göra rätt, när det blev fel första gången!


Nu kan förhoppningsvis den 101-åriga kvinnan och henns medboende känna sig trygga på Hagaborgs äldreboende igen, och övrig vårdpersonal kan åter finna arbetslust och ha roligt på jobbet!

Kommentarer

  • Boman säger:

    Och kommunen har naturligtvis anmält misshandeln till polisen? Troligen inte, nej.

    Misshandel är i lag förbjudet.De skyldiga ska inte arbeta med människor alls och ta sitt straff.

    Gå hemma en sommar med full lön är inget straff! Tvärtom.

    2011-07-10 | 08:46:57
    Bloggadress: http://bomanskassar.wordpress.com/
  • Maritha säger:

    Troligtvis har kommunen inte polisanmält händelserna, nej, men det är polisanmält av anhöriga till damen ifråga.



    Jag håller helt och hållet med dig om att dessa undersköterskor ska absolut inte ha med människor att göra; deras människosyn är helt vidrig, och man blir arg, ledsen och förbannad när man hör om dessa händelser! Än mer fruktansvärt blir det i mina ögon eftersom offren ifrågar demeta, och interiktigt kan tala för sig- då krävs extra empatisk mänsklig personal som kan stå upp för deras rättigheter!



    Det senaste jag läste på text-TV igår morse var att kommunen hade bestämt att USK:orna i fråga aldrig mer ska få arbeta med människor, och det är jag nöjd med, oavsett om de är avstängda med eller utan lön i väntan på omplacering!



    Jag skulle tro att det är ett straff att fallet blir så här uppmärksammat; på en liten ort har nog alla full koll på vilka de här personerna är...

    2011-07-10 | 17:09:55
    Bloggadress: http://maritha.blogg.se/

Kommentera inlägget här: