Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Rock 'n' Roll i Riga

Kategori: På resande fot

Jag och min käre fästman har varit på en 3-dagars kryssning till Riga med Viking Line och Cinderella. Vi hade en väldigt trevlig resa, och Riga var en väldigt mysig stad.

   
Lunchrast vid Skoftestagrillen i Köping.

 
Äntligen framme i Stockholm, efter lite "sightseeing" och en lagom portion stress kom vi i perfekt tid till Viking Line-terminalen :)

Vi hade sen buffé för första gången, så vi passade på att packa upp, göra oss hemmastadda i hytten, vila lite och ta en öl i puben medan vi passerade Stockholms skärgård. Det var faktiskt ganska skönt att slippa stressa till buffén så fort man kommit ombord.


På väg genom Stockholms skärgård, som är oerhört vacker!

   
Mysigt!


Vi konstaterade att vi bodde så långt ner det bara gick att komma; på ankardäck (bilen stod på plan 4; upper parking deck...)...

Första kvällen var ganska lugn, eftersom vi skulle upp tidigt nästa morgon, i Riga.



Framme i Riga utgick vi från det ståtliga Operahuset.

   
Bland det första vi kom till var denna mysiga park, som vi strosade runt i ett tag.


I parken fanns denna vackra fontän.

   
Genom hela parken löpte även dessa dekorativa vattenledningar av sten.


Kruttornet, eller Smilsutornis, som det heter på lettiska, är det enda bevarade tornet i Rigas gamla försvarsmur. Tornet är 26 meter högt och uppenbarligen mycket bastant byggt. Tornets omkrets är 14,3 meter. 

Tornet är från 1330-talet och var ett av 25 torn som ingick i en försvarsmur som omgav Riga. Kruttornet har under åren fungerat som lagringsplats för krut, men även som fängelse och tortyrkammare. Ursprungligen kallades tornet Sandtornet. Under 1600-talet användes tornet för att lagra krut, vilket gav upphov till tornets nuvarande namn. Tornet har angripits många gånger under historien, både av ryssar och svenskar. Tornet har fortfarande kvar ärr i form av kanonkulor som sitter inbäddade i ytterväggarna, vilka är av 3 meter tjockt tegel. Idag finns det Lettiska krigsmuset (Latvijas kara muzejs) i kruttornet.

   
Givetvis var vi tvungna att gå in och titta :) Alla texter var på lettiska, så vi förstod inte så mycket, men det var ändå intressant.

Bara i centrum/gamla sta'n räknade vi på kartan till hela 14 (!) muséer, och jag hade tyckt att det hade varit lite roligt att se Museum of pharmacy, men det lyckades vi aldrig hitta, det närmaste vi kom var det verkliga Apoteket:


Det ser allt lite gammaldags mysigt och pittoreskt ut, tycker jag.

   
Nästan alla de äldre husen har en massa oerhört vackra detaljer. En del är renoverat, annat har ännu inte hunnit renoveras, och det är detta jag tycker är charmen med Riga; att allt inte är tipp-topp, utan att man fortfarande tydligt kan se att det är en före detta öststat.




   
Ytterligare vackra, renoverade byggnader och detaljer.

   
Moder Lettland (Brivibas piemineklis). Frihetsmonumentet i Riga syns på långt håll; det är 45 meter högt, och därigenom ett av de största i Europa. Det är dessutom väldigt detaljrikt och vackert.

Monumentet består av flera delar; högst upp finns en kvinna av koppar som bär på tre stjärnor. Stjärnorna symboliserar de tre lettiska provinserna Kurland, Livland och Lettgallen. Under kolonen finns två rader med konstverk uthuggna i granit. De olika skulpturgrupperna symboliserar olika saker, exempelvis familjen, kulturen, fosterlandets försvarare och så vidare.

Hela statyn avtäcktes 1935. Vid monumentet ligger alltid blommor som besökare lägger ner. Dagtid finns det ofta två vakter posterade framför monumentet. Frihetsmonumentet har alltid varit bevakat. Under Lettlands ockupation bevakades monumentet av KGB som grep alla som ertappades med att lägga ner blommor vid monumentet.


Laima är Lettlands ledande chokladtillverkare, och Laimaklockan är den mest populära mötesplatsen i Riga - Troligtvis för att den är så centralt belägen och tillräckligt liten för att man ska se den som står där och väntar!


Lagom när vi hade bestämt oss för att vi började bli mätta på Riga började hon spela upp till Rock 'n' Roll; himlen öppnade sig och Tor bestämde sig för att gå lös med sin hammare! :)

   
När regnet står som spön från alla håll (Uppifrån, nerifrån och från sidan) så är det bara en sak att göra; springa så fort man bara kan till transferbussen som kan ta en till en (förvisso kall) hytt, med torra kläder och tjocka täcken!


Daugava visade sig inte precis från sin bästa sida...

 
På kvällen var det trerätters middag, och en blandad kompott bestående av dans, disco och lite spel som stod på vårt schema; en toppenkväll, med andra ord!

Efter sovmorgon, brunch och lite sista minuten-shopping i tax freebutiken var det slutligen dags att packa och hitta tillbaks till bilen, som stod kvar precis där vi hade lämnat den..;)




Hemresan gick förvånansvärt bra, och det är lika skönt som vanligt att vara hemma; borta bra men hemma bäst!

Kommentarer


Kommentera inlägget här: