Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Ska vi "fetmaanpassa" samhället?!

Kategori: Debatt

Expressen skriver om hur kraftigt överviktiga personer inte kan få tillgång till all sjukvård, pga att de t.ex inte får plats i magnetkameran, att röntgen- och operationsbord inte tål hur tunga patienter som helst osv.

Artikeln berättar även att det är svårt att dosera läkemedel till kraftigt överviktiga personer, eftersom doseringen måste anpassas efter vikten. Det är också svårare att behandla överviktiga eftersom de ofta har andra, komplicerande sjukdomar som diabetes och hjärtproblem.

Överviktigas riksförbund tycker nu att det är hög tid att anpassa vården efter de allt tyngre svenskarna.
I dag är varannan svensk man och var tredje kvinna överviktig eller fet.

Även om dessa siffror stämmer, och svenskarna blir allt tyngre, så är det ju ändå en minoritet som väger över 195 kg, som damen i artikeln. Skall vi då anpassa hela det svenska samhället efter en så liten grupp som kanske 1% av befolkningen?

Eftersom det inte är hälsosamt att vara överviktig eller fet, ska vi då inte istället ta till alla medel vi har för att bekämpa övervikten och fetman? Vi kan väl inte bara konstatera att så här ser utvecklingen ut, och slå oss till ro med det, och anpassa hela samhället efter en allt fetare befolkning?!

Jag anser att vi istället för att "fetmaanpassa" samhället ska satsa alla resurser vi har för att hjälpa överviktiga att få hälsosamma vanor, och gå ner i vikt! Vad tycker du?



Ett ideal?

Kommentarer

  • Jennie säger:

    Ärligt talat, det där är ju helt knäppt. Hur kan man begära att samhället skall anpassas till människor som väger 190 kg? Det är ju inte rimligt någonstans. Jag tycker som du att man ska satsa pengarna på att förebygga övervikt istället.

    2008-03-23 | 19:06:58
    Bloggadress: http://khalypso.blogg.se
  • Maritha säger:

    Det är helt absurt!

    2008-03-25 | 19:23:24
    Bloggadress: http://maritha.blogg.se

Kommentera inlägget här: