Bokälskaren

Du ser mig oftast djupt försjunken i en bok...

Mina fräknar

Kategori: Chicklit

Författare: Sofia Hallberg.
ISBN: 978-91-7537-003-3.

Karin är 40 år gammal och känner på många sätt att livet håller på att glida förbi henne. Hon tillbringar sina dagar vid köksfönstret med en kopp te, iakttar människorna som passerar där utanför. Sedan 17 år tillbaks lever hon med Mats, som hon träffade när de båda studerade samhällsvetarprogrammet vid Uppsala universitet. Karin var den seriösa studenten som alltid hade toppbetyg, medan Mats var den sorglöse och socialt begåvade kameleonten. Tack vare detta är det nu Mats som har toppjobb på UD (vilket var Karins drömjobb), medan Karin hankar sig fram via Manpower, med tillfälliga anställningar som alla är under hennes kompetens. 
Karin längtar efter barn, medan Mats tycker att det skulle förstöra deras oberoende liv och hans karriär. 
Karin har sedan många år tillbaks hanterat livet genom att stänga av sina känslor och ta en dag i taget, och det är väl därför hon trivs så bra med att sitta vid köksfönstret och iaktta glimtar av andra människors liv passera förbi.

Under en av Mats alla resor träffar Karin deras gravida granne Sabine, och tackar för en gångs skull ja till att komma in på en kopp te. Sabine berättar att hon är homosexuell och singel, och att hon tagit tag i sin barnlängtan genom att besöka en klinik i Danmark för inseminering.

När Mats kommer hem från sin resa berättar han att han sedan en längre tid har en älskarinna i ett främmande land; en älskarinna som nu är gravid, och väntar hans barn, något som Karin även detta hanterar genom att stänga av verkligheten.

Mina fräknar (pocket)

Mina fräknar är på det stora hela en väldigt trevlig bok, även om den avhandlar riktigt tunga ämnen och huvudpersonen Karin till och från balanserar på galenskapens rand. Det enda jag egentligen tycker känns ganska överflödigt är väl just avsnitten då huvudpersonen ägnar sig åt att granska sina fräknar; det känns bara galet och fyller ingen egentlig funktion i berättelsen.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: